Pirelli pracuje na měkčí směsi pro městské okruhy

Pirelli pracuje na měkčí směsi pro městské okruhy

Pirelli chce pro rok 2025 rozšířit svoji nabídku směsí. Reaguje tak na narůstající počet městských okruhů, které se v kalendáři formule 1 objevují. První pokusy s novou směsí proběhly tento týden.

V současné době Pirelli nabízí šest směsí, z nichž tři jsou nominovány na jednotlivé závodní víkendy. Kalendář závodů obsahuje širokou škálu charakteristických tratí, mezi kterými jsou i městské okruhy. Pirelli chce vyhovět většímu počtu velkých cen, a proto tento týden na okruhu Paul Ricard testovala novou měkkou směs.

„Nasbírali jsme poměrně hodně užitečných informací a víceméně jsme dokončili konstrukci pneumatik na rok 2025. Máme velmi slibné směsi pro snížení přehřívání. Záměrem je také představit novou směs C6, měkčí, protože v kalendáři máme stále více městských okruhů a potřebujeme měkčí směsi,“ vyjádřil se šéf Pirelli Motorsport Mario Isola.

Dále prozradil, že se snaží snížit přehřívání pneumatik, ale problémem je najít kompromis mezi přehříváním a degradací. „Potřebujeme zachovat degradaci, ale snížit přehřívání. A to není vždy snadné, protože tyto dva prvky spolu souvisejí.“

Nová směs má být použita spíše na více okruzích a nezaměřuje se na jednotlivé tratě a vychází z iniciativy samotného Pirelli. „Byl to náš nápad vzhledem ke kalendáři a vzhledem k tomu, kde se závodí. Cílem, který máme, je podpořit mix mezi strategiemi s jednou a dvěma zastávkami. Takže jsme chtěli měkčí směs.“

„Požadavkem bylo snížit přehřívání. Riziko spočívá v tom, že pokud snížíte přehřívání, pneumatiky se budou méně měnit. Zřejmě mohou ujet více kol bez vysoké degradace. Pokud se vydáme tímto směrem, pak musíme mít v nabídce měkčí směsi, abychom mohli správně volit směsi pro každý závod.“

„Chtěli jsme směs C6, měkčí než dosavadní C5. Ta totiž může otevřít různé strategie. Před pár dny jsme jednu z nich testovali v Paul Ricard. Je to první pokus, ale myšlenka je jít tímto směrem a příští rok pravděpodobně nabídnout šest směsí.“

Sdílejte na:
Zavřít