Hra s čísly: Bude startovní rošt 2019 vůbec nejmladším v historii F1?

Hra s čísly: Bude startovní rošt 2019 vůbec nejmladším v historii F1?

V nadcházející sezoně se bude nejspíše startovní listina skládat z pilotů, jejichž průměrný věk bude 26,6 let, což je rekord. Ještě před dvaceti lety závodili borci, kteří byli přibližně o pět let starší!

Startovní rošt pro sezonu 2019 je plný mladých pušek. Začalo to však příchodem tehdy ještě 17letého Maxe Verstappena, který se stal vůbec nejmladším pilotem startujícím do Velké ceny F1. Volba Red Bullu angažovat tak mladého závodníka vyvolala obrovský rozruch. FIA v reakci na to zakročila a stanovila minimální věkovou hranici pro vstup do F1 na 18 let. Mad Maxovi tak jeho rekord nejmladšího pilota nikdo nikdy už nevezme – na startu do GP Austrálie 2015 mu bylo pouhých 17 let a 166 dní.

Ačkoliv je nyní limit nastaven na plnoletost, tak do královny motorismu přicházejí stále mladší piloti, než tomu bylo zvykem v minulosti.

Pro přehled věk pilotů v GP Austrálie 2019: Lando Norris 19let; *Lance Stroll 20 let; Max Verstappen a Charles Leclerc 21 let; Pierre Gasly a *Sergej Sirotkin 23 let; Antonio Giovinazzi, Carlos Sainz a  *Daniil Kvjat 24 let. A nejstarším pilotem bude Kimi Räikkönen (39 let), který by mohl být teoreticky Norrisovým otcem.

#leclerc #ferrarihttps://t.co/nackL1YlAb — SvětFormule.cz (@svetformule) 11. září 2018

Jestliže bude u tradiční stáje z Grove potvrzen jeden z dvojice George Russel (21) a Esteban Ocon (22), pak bude průběrný věk ještě nižší než 26,6.

Ovšem už v minulosti se ukázalo, že mládí nemusí okamžitě značit nebezpečí pro ostatní piloty, zejména kvůli nedostatku zkušeností. Angažování teprve 23letého Kimiho Räikkönena v roce 2001 Peterem Sauberem budiž toho důkazem, neboť Fin měl tehdy odjetých pouhých 23 automobilových závodů!

„FIA musí teď zakročit. Přestože je talent Maxe Verstappena nepopiratelný, musíme si položit otázku, kam to povede. Pokud budeme konsekventně přemýšlet dopředu, nastane jednoho dne situace, kdy naskočí mladý pilot z motokár rovnou do GP auta. A to se nesmí stát,“ vyzíval na podzim roku 2014 šéf jednoho z týmů, jehož slova přinesl speedweek.com.

Pokud zapátráme v historii, tak třeba v 50. letech tvořili startovní rošt borci, jejichž věk se pohyboval okolo 40-50 let. Juan-Manuel Fangio získal svůj poslední triumf, když mu bylo 47. Překonal jej však Louis Chiron. Monačan vyhrál domácí Velkou cenu v roce 1955 v 55 letech a ještě o tři roky později se znovu ukázal před domácím publikem, ale tentokrát se ani nekvalifikoval.

Na opačném břehu stál Bruce McLaren, který v roce 1958 debutoval jako 20letý na legendární Nordschlife a svůj první triumf slavil o rok později, čímž se stal nejmladším vítězem Velké ceny. Jeho rekord byl překonán až po dlouhých 45 letech, v roce 2003 Fernandem Alonsem.

Poslední zajímavostí je, že soupiska bude čítat pouze pět pilotů, kterým bude nad 30. Mistři světa Lewis Hamilton a Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg, Romain Grosjean a samozřejmě Iceman.

*nepotvrzeno

Sdílejte na:
Zavřít