Ricciardo dává Red Bullu sbohem, v Renaultu nahradí Sainze

Ricciardo dává Red Bullu sbohem, v Renaultu nahradí Sainze

Dneska se prohnala médii překvapivá informace, a sice že Daniel Ricciardo bude novým týmovým kolegou Nica Hülkenberga u Renaultu. Změnu potvrdily obě strany.

Mnozí očekávali, že vždy usměvavý Australan setrvá u svého stávajícího týmu, ovšem není tomu tak. Zpráva, že přestoupí do továrního Renaultu překvapila snad všechny. Byť je francouzský tým aktuálně nejlepším ze zbytku pole, tak pátý Haas na něj ztrácí pouhých sedm bodů, zatímco manko na Red Bull je už 141 bodů. 

Nicméně Ricciardův krok je logický. Nejen, že u Red Bullu protežují spíše Verstappena, ale kromě toho si Ricciardo údajně přijede u konkurence se žluto-černě zbarvenými vozy na mnohem větší obnos peněz. Rovněž mohl k jeho rozhodnutí přispět také slibný progres Renaultu a výměna motorového dodavatele rakouské stáje. Ta přejde od příštího roku k japonským motorářům, Hondě.

pic.twitter.com/9BbUKLhdV4— Red Bull Racing (@redbullracing) 3. srpna 2018

„Plně respektujeme Danielovo rozhodnutí opustit Aston Martin Red Bull a přejeme mu do budoucnosti jen to nejlepší. Rádi bychom mu poděkovali za jeho nasazení a za jeho roli, kterou sehrál po připojení se k týmu v roce 2014,“ uvedl šéf týmu Christian Horner, jenž připomíná Australanovy úspěchy v barvách stáje: „Vrcholem samozřejmě bylo sedm vítězství a 29 pódií, které s námi doposud získal.“

Renault bude bez pochyb těžit ze zkušeností 29letého rodáka z Perthu. A když k tomu přidáme ještě současného jezdce Nica Hülkenberga, tak by mohli utvořit jednu z nejsilnějších dvojic na startu. Riccardovy kvality si pochopitelně uvědomuje i samotný Renault.

pic.twitter.com/OIXUbjIoRm— Renault Sport F1 (@RenaultSportF1) 3. srpna 2018

„Renault se rozhodl vrátit se zpět do Formule 1, aby bojoval o mistrovské tituly. Podepsání Daniela Ricciarda je unikátní příležitostí pro skupinu Renault k dosažení tohoto cíle. Vítáme Danielův příchod do našeho týmu, který se stále formuje, ale je motivovanější než kdy předtím,“ řekl prezident Renault Sport Racing Jerome Stroll (S Lancem Strollem nemá však nic společného, pozn. red.). 

Šéf týmu Cyril Abiteboul věří, že spolupráce s Ricciardem jim zajistí posun vpřed. Dále vypichuje jeho přednosti, jako je talent a charisma, které rovněž týmu pomůžou k ještě lepšímu progresu. 

A co na to sám Ricciardo, který tak rozjel přestupový kolotoč? „Toto bylo zřejmě vůbec mé nejtěžší rozhodnutí v mé kariéře. Ale podle mě bylo načase přijmout novou výzvu. Uvědomuji si, že toho máme spoustu před sebou, abychom dosáhli jejich cíl být konkurenceschopní na co nejvyšší úrovni,“ prozradil Ricciardo, kterého uchvátil neskutečně rychlý vývoj Renaultu od návratu do královny motorismu před dvěma lety. „Vím, že pokaždé, když byl Renault v F1, vyhrávali, takže doufám, že jim budu moct při této cestě pomoci a budu moct přispět jak na trati, tak i mimo ni.“

Kdo bude týmovým kolegou Verstappena? Sainz? Alonso? Gasly? Či někdo jiný?

A kdo bude týmovým kolegou Maxe Verstappena a co bude s k aktuálním pilotem stáje z Enstone Carlosem Sainzem? Potenciálně by mohlo dojít k jakési výměně Ricciarda za Sainze, který stále patří k Red Bullu. Ten jej má pojištěného až do září. Ovšem s volným místem vedle „Mad Maxe“ je ještě spojováno jméno jednoho z nejzkušenějších jezdců ve startovním poli, a sice Fernanda Alonsa. Avšak Horner zůstává tajemný, pouze prozradil, že mají v hledáčku poměrně velké množství kandidátů.

„Nyní budeme pokračovat v vyhodnocování množství možností, před tím, než se rozhodneme, jaký jezdec bude parťákem Maxe Vestappena v sezoně 2019.“

Jezdecké složení pro sezonu 2019

  Jezdec Kontrakt
Mercedes Lewis Hamilton do 2020
  Valtteri Bottas do 2020 (opce)
Ferrari Sebastian Vettel do 2020
  Kimi Räikkönen / Charles Lerclerc* ?
Red Bull Max Verstappen do 2020
  Carlos Sainz* / Fernando Alonso* / Pierre Gasly * ?
Force India Esteban Ocon / Lance Stroll* ?
  Sergio Pérez ?
Haas Romain Grosjean / Charles Leclerc * ?
  Kevin Magnussen ?
Toro Rosso Pierre Gasly ?
  Brandon Hartley / Dan Ticktum* ?
Renault Daniel Ricciardo do ???
  Nico Hülkenberg ?
McLaren Fernando Alonso ?
  Stoffel Vandoorne ?
Sauber Marcus Ericsson ?
  Charles Leclerc* ?
Williams Lance Stroll ?
  Sergej Sirotkin ?

* Spekulace

Sdílejte na:
Zavřít