Formule 3: Fantastický comeback! Monger po těžké nehodě zpět na pódiu

Formule 3: Fantastický comeback! Monger po těžké nehodě zpět na pódiu

Billy Monger se vrátil na závodní trať a okamžitě slavil. A to po necelém roce od hororové nehody v Doningtonu.

Dojemný příběh Billyho Mongera začal 16. dubna 2017 během závodu britské Formule 4 na okruhu v Doningtonu. Tehdy se teprve 17 letý Brit srazil v plné rychlosti s vozem Patrika Pasma. Hororová nehoda měla fatální následky. Tento sympatický mladík přišel o obě nohy. Svět motorismu to zasáhlo natolik, že se jezdci rozhodli složit se na jeho léčbu. Do sbírky přispěl mimo jiné také Jenson Button nebo Max Verstappen. Celkem se vybral téměř 1 milion euro.

DOPORUČUJEME: Billy Monger po 11 týdnech zpátky za volantem! Piloti F1 skládají poklonu

Přesto však neztratil lásku k rychlým autům a nevdal se svého snu jednoho dne závodit ve Formuli 1. Právě i tato vášeň jej držela při životě a zasloužila se o to, že se 11 týdnů nato zúčastnil testovacích jízd v speciálně upraveném voze týmu BRIT, jenž závodí ve Volkswagen Fan Cupu.

V únoru tohoto roku následoval další test, tentokrát v monopostu Formule 3 týmu Trevor Carlin. „Soustředím se na to jezdit v roce 2018 ve Formuli 3. Z dlouhodobého hlediska je Formule 1 mým cílem, “ řekl tehdy Monger, jehož slova se o pár měsíců později opravdu vyplnila.

Jedním z velkých podpůrců z řad pilotů královny motorismu je úřadující mistr světa Lewis Hamilton. V květnu 2017 byl Monger během závodního víkendu v Silverstone hostem Mercedesu a letos na jaře byl mladý Brit přítomný na prezentaci nového W09. Následně jej Hamilton svezl po trati ve voze Mercedes AMG GT R.

Nicméně je pochopitelné, že za volantem sedí raději on sám. Byť ještě ani ne před rokem bojoval o život, tak se dnes mohl v Outlon Parku účastnit oslav na stupních vítězů.

To, že ze své dravosti a rychlosti absolutně nic neztratil, dokázal už v kvalifikaci, když zajel pátý nejrychlejší čas. V zahajovacím podniku sezony si v průběhu polepšil o dvě pozice a šachovnicovou vlajku viděl jako třetí. Lepší vstup do sezony si z jeho pohledu nelze ani představit.

Tento skvělý výsledek by mu měl pomoci také k získání dalších sponzorů pro ročník 2018, neboť peníze, které dostal od ostatních závodníků, nebudou investovány do jeho závodní kariéry.

„To bude koneckonců investováno do rekonvalescence, dokončení protéz a věcí tomu podobných,“ připomíná rodák z Charlwoodu hájící barvy týmu Trevor Carlin, jehož slova přinesl německý portál speedweek.com. „Nechtěl bych, aby byly peníze použity na něco jiného. Nemá to nic společného s rozpočtem, který chci vynaložit na svou kariéru, a na tom se taky nic nezmění.“

Sdílejte na:
Zavřít