Za prohru Mercedesu může softwarový problém

Za prohru Mercedesu může softwarový problém

Po GP Austrálie Mercedes řeší softwarový problém, který špatně vypočítal náskok Sebastiana Vettela během fáze virtuálního safety caru (VSC). Podle německého týmu tato softwarová chyba stála Lewise Hamiltona vítězství.

Britský jezdec Lewis Hamilton vedl od prvního kola a kontroloval vedení závodu. V 19.kole reagoval na Kimiho Räikkönena a zajel do boxů. Na čelo se dostal Sebastian Vettel, který v té době ještě nestavěl. Ve 26. kole závodu byl aktivován VSC kvůli odstavenému vozu Romaina Grosjana (Haas) ve druhé zatáčce, který měl špatně upevněnou matici kola. Sebastian Vetttel se rozhodl situace využít a zajel do boxů a k překvapení všech se vrátil před Lewisem Hamiltonem. 

Zatímco britský jezdec byl zmaten, proč ztratil vedení v závodě, aniž by ho varoval tým, Mercedes došel k závěru, že program, který počítá různé scénáře závodu, nebral v potaz Sebastiana Vettela.

Šéf Mercedesu Toto Wolff měl po závodě rozhovor pro Sky, kde řekl: „Mysleli jsme si, že máme třísekundový náskok (po teoretické zastávce Sebastiana Vettela), takže jsme to dali zkontrolovat počítači – to děláme v takovýchto chvílích.“

„Jestliže máme někde softwarový problém, musíme to opravit.“

„Myslím si, že chyba je v našem systému. Potřebovali jsme patnáct sekund a měli jsme dvanáct sekund o kterých jsme si mysleli, že budou stačit, ale nestačily“ uvedl dále Toto Wolff.

Šéf německé stáje naznačuje, že problém nastal, protože systém Mercedesu nespočítal správně mezery mezi jezdci v tak těsném závodě.

„Nastala situace, ve které jsme se ještě neocitli a byla špatně vyhodnocena systémem.“

„Způsobem, jak jsou nastaveny algoritmy a počítače, tak jsme měli dostatečně velký náskok, abychom se vrátili před Sebastiana Vettela. Pak jsme uviděli záběr v TV a nestačilo to“ dodal Toto Wolff.

Sdílejte na:
Zavřít