Jak je to s Velkou cenou Bahrajnu?

Jak je to s Velkou cenou Bahrajnu?

Jak víme ze zpravodajství posledních dnů, arabským světem zmítá vlna nepokojů a demonstrací. V ulicích tamních měst se střílí a umírají lidé. V jednom z takových míst by se za 20 dní měly rozezvučet motory Formule 1 při Velké ceně Bahrajnu.

Dokonce 3. – 6. března se na okruhu Sakhir mají konat poslední testy před začátkem sezóny. Tam si dovolím tvrdit, že o nic nejde a testy se mohou uskutečnit na jiném okruhu, jako je např. Barcelona, kde testy probíhají v současné době. Právě prezident okruhu v Barceloně nabídl svůj okruh pro závěrečné testy Formuli 1. Jak řekl: „Žádnou oficiální nabídku jsem zatím neobdržel, ale pokud se tak stane udělám pro Formuli 1 maximum“. Takže testy, jak se zdá, v ohrožení nejsou.

Jak je to ale s Velkou cenou? 11. – 13. března se v Bahrajnu má konat zahajovací závod letošního šampionátu. A týmy, Bernie Ecclestone i FIA mají před sebou rozhodující otázku. Má se Velká cena Bahrajnu konat a nebo by bylo lepší ji zrušit? Z čistě etického hlediska je odpověď jasná, závod by se měl zrušit. Jenže v kolotoči Formule 1 jsou ve hře ještě peníze.

Včera, na konci prvního dne testů, se konala schůzka Asociace týmů (FOTA). Christian Horner jako zástupce FOTA prohlásil, že všichni plně důvěřují Berniemu Ecclestonovi, FOM a FIA. Dále řekl: „Je nám jasné, že situace je vážná a rozhodnutí není jednoduché, ale byla by škoda přijít o takový závod. Rozhodnutí ale není na týmech, Bernie a FIA mají více informací a oni rozhodnou jestli je bezpečné nás tam poslat“.

Ecclestone se k této situaci vyjádřil již dříve a to tak, že rozhodnutí o Velké ceně Bahrajnu padne do poloviny příštího týdne.

Sdílejte na:
Zavřít