Nečekaná rošáda u Toro Rosso: Gasly nahrazuje Kvyata s okamžitou platností!

Nečekaná rošáda u Toro Rosso: Gasly nahrazuje Kvyata s okamžitou platností!

Ráno se začala internetem šířit spekulace o možné výměně Daniila Kvyata za juniora Red Bullu Pierre Gaslyho. Tentokrát to však nebyl jen výkřik do tmy, jako to bylo v případě Jolyona Palmera, který měl být podle některých zpráv v Sepangu nahrazen Carlosem Sainzem. Krátce po poledni tuto zprávu o okamžité změně jezdecké soustavy potvrdilo samo Toro Rosso.

Ruský závodník byl vloni počínaje Velkou cenou Španělska degradován z Red Bullu do jeho juniorky, Toro Rosso. Mnozí Kvyata odepisovali již na konci loňské sezóny, neboť podával podprůměrné výkony. Tým s ním ale překvapivě kontrakt prodloužil i pro letošní sezónu.

Mezitím se několikrát ozval Pierre Gasly se sebejistými řečmi, že jej v kokpitu Toro Rosso určitě uvidíme. Tehdy to však byly jen Francouzovi domněnky, které se ukázaly později jako nepravdivé.

Vedení italské stáje zřejmě v hloubi duše doufalo, že se rodák z Ufy „probudí“ a začne zajíždět solidní výsledky. Jenže to se nestalo, ba spíše naopak. Pravidelně je porážen týmovým kolegou Carlosem Sainzem, ať už se jedná o kvalifikace nebo závody.

Posledním impulsem, kvůli kterému přišel o sedačku, byl pravděpodobně uplynulý závod pod umělým osvětlením v Singpauru. Zatímco Kvyat závod nedokončil, neboť svůj vůz roztříštil po nárazu do bariéry, tak druhé STR12 se Španělem za volantem prosvištělo cílem na fantastickém čtvrtém místě, čímž zaznamenal pro Toro Rosso nejlepší umístění od Verstappenova čtvrtého místa v GP USA před dvěma lety.

Během dnešního rána se začaly šířit zvěsti o tom, že bude v Malajsii po boku Sainze sedět právě Gasly. Následně tuto spekulaci potvrdilo samo Toro Rosso.

„Scuderia Toro Rosso byla založena Red Bullem proto, aby přiváděla mladíky ze svého juniorského programu do Formule 1, a přesně to děláme s Pierem Gaslym, kterému tuto šanci dáváme. Je u Red Bullu dalším v řadě, který tuto příležitost dostane. Ziskem titulu v GP2 v roce 2016 a díky letošní konkurenceschopnosti v sérii Super Formula v Japonsku dokázal, že si to zaslouží,“ chválí Gaslyho šéf stáje Franz Tost, jenž je přesvědčený, že se v budoucnosti stane šampionem. Pokud se Gasly v následujících závodech osvědčí, tak si tím zvýší šance na zisk sedačky pro příští rok.

A proč vlastně učinil tým tento krok? „Z mnoha důvodů, někdy kvůli technickým problémům, ale také kvůli vlastním chybám, nemohl Daniil Kvyat letos ukázat svůj opravdový potenciál. To je důvod, proč jej v příštích závodech stahujeme. Tohle nám dá šanci vyhodnotit Pierra během řádného závodního víkendu“ vysvětluje Tost.

Jednadvacetiletému mladíkovi, který už v minulosti nejméně čtyřikrát tvrdil, že bude reprezentovat barvy stáje z Faenzy, se tentokrát už konečně jeho sen splnil. „Rád bych poděkoval všem, kteřý mi pomohli k zisku této šance v mé sportovní kariéře a zvláště Red Bullu, Dr. Helmutu Markovi a Scuderii Toro Rosso. Je to pro mě skvělá příležitost,“ raduje se Sainzův nový parťák a odhodlaně dodává: „Cítím se být připravený, jak nejlépe můžu být. Coby třetí jezdec Red Bullu jsem letos musel být připravený na cokoli. V nadcházejících závodech budu dělat vše pro to, abych s Toro Rosso podal dobrý výkon.“

V oficiálním prohlášení Toro Rosso zdůrazňuje, že se tímto krokem s Kvyatem v žádném případě neloučí, neboť stále zůstává členem rodiny Red Bullu.

Sdílejte na:
Zavřít