Dostane vycházející hvězda DTM Auer šanci ukázat se při testech F1 na Hungaroringu?

Dostane vycházející hvězda DTM Auer šanci ukázat se při testech F1 na Hungaroringu?

Lucas Auer je krok od vstupu do Formule 1. Jeho jméno bychom mohli spatřit na soupisce již během testovacích dní v Maďarsku, kde by měl jezdit s Force Indií. Sice to ještě nepotvrdila ani jedna ze stran, ale šance jsou více než reálné. Ekström je dokonce přesvědčený, že pokud by nedostal šanci Auer, pak jsou pro ostatní piloty DTM dveře do F1 definitivně zavřené.

Dvaadvacetiletý pilot měl naprosto skvělý vstup do sezóny. Do víkendu v Budapešti vedl šampionát, tam jej ale o bod překonal nováček René Rast. To však nic nemění na tom, že v sobě skrývá velký talent, který bude pravděpodobně moci brzo ukázat také ve Formuli 1 při testech v na Hungaroringu na začátku srpna.

„Já také nic nepotvrzuji, ale s Force Indií jsme v kontaktu,“ prozradil Rakušan v pátek na Norisringu v rozhovoru pro Motorsport-Magazin.com, pro kterého je stále prioritou DTM. „Potvrzení nemáme, ale když k tomu dojde, byl bych neuvěřitelně šťastný. Tak není žádným tajemstvím, že je to jeden z mých cílů. Ale všechno krok za krokem. Svoji sílu musím ukázat tady v DTM. To je klíč ke všemu. Je jedno, jestli tu zůstanu, nebo odejdu.“

Auer by nebyl prvním pilotem DTM, který by získal angažmá v královně motorismu. V současném startovním poli německého šampionátu je to Paul di Resta. Skot nastupoval v barvách Force Indie v letech 2010-2013, aby se následně zase vrátil zpět do DTM. A na startovním roštu letošního ročníku F1 najdeme hned dvě jména známá z šampionátu cestovních vozů, a sice Pacala Wehrleina a Estebana Ocona, přičemž oba patří stejně jako Auer pod křídla Mercedesu. A právě mladý Francouz by měl přenechat v Budapešti svůj kokpit Auerovi. Na škodu není ani fakt, že indickou stáj sponzoruje rakouská společnost BWT.

Týmy mají povoleno během sezóny testovat jen čtyři dny, přičemž dva dny musí ve voze sedět pilot, který ve své kariéře absolvoval maximálně dvě Velké ceny F1. Například Mercedes sáhl po svém juniorovi z Británie, George Russellovi.

Byť se Force India chystá svou testovací sestavu odhalit nejdříve v polovině července, tak Auerovi do karet hraje také to, že jeho strýc Gerhard Berger (šéf DTM) má nejlepší kontakty s prostředím Formule 1. Naposledy vyjednal kontrakt pro Nica Rosberga u Mercedesu.

Šéf Mercedesu Toto Wolff by uvítal, kdyby byl na soupisce opět nějaký zástupce jeho rodné země, Rakouska. Avšak ani on nemůže potvrdit Auerovo nasazení, ačkoliv se to pro něj vyvíjí více než dobře. „Bylo by opravdu skvělé, kdyby mělo Rakousko opět pilota Formule 1. A když tam bude moci jednou nohou vstoupit, bude to super,“ uvedl pětačtyřicetiletý Rakušan.

To, že je opravdu rychlý, dokázal už také ve formuli, a to ještě před tím, než získal sedačku v DTM. Na konci roku 2014 dojel v Číně v prestižní Velké ceně Macaa na druhém místě.

Wolff dále oceňuje neustále se zlepšující Auerovu formu: „Lucas by byl dalším pilotem, který by sem zapadl a odjel by test s motorem od Mercedesu. Jsem tak trochu hrdý, že se Luggi tak pozitivně vyvíjí. Znám ho už léta. Teď to byl jeho osobní pozitivní rozvoj, a proto jsem za něj rád.“

Slova chvály si mladík z Tyrolska vysloužil i od svých kolegů z jiných stájí. Mattias Ekström z Audi dokonce tvrdí, že pokud by se do F1 nedostal právě Auer, tak by už nikdo jiný neměl šanci.

„Kdyby tenhle kluk nejezdil ve Formuli 1, pak tam nebude pravděpodobně jezdit už žádný jiný pilot DTM. Má více než dostatečný talent. Naučil se, jak se jezdí v DTM, proto před ním můžeme jen smeknout. Za 16 let jsem nezažil mnoho pilotů, kteří by byli jako on: sympatický, korektní, vždy se chová dobře, je brutálně rychlý a dělá minimum chyb,“ pochválil svého rivala švédský závodník.

Aktualizace: Auer tvrdí, že je v kontaktu s více týmy, nikoli jen s Force Indií.

Sdílejte na:
Zavřít