F1 má nové vlastníky: Liberty Media dostala od FIA zelenou

F1 má nové vlastníky: Liberty Media dostala od FIA zelenou

Na mimořádném středečním meetingu světové rady motorsportu v Ženevě bylo odsouhlaseno absolutní převzetí Formule 1 americkým koncernem Libery Media.

Na začátku září loňského roku společnost Liberty Media odkoupila od CVC Capitals 35% podílu na majetkové struktuře, čímž se stala většinovým vlastníkem.  

V úterý 17. ledna 2017 proběhl meeting akcionářů Liberty Media, na kterém měl být schválen plán ohledně převzetí kontroly nad Formulí 1. Zástupci nového majitele dnes v Ženevě odprezentovali svoji strategii a poté přišly na řadu otázky členů světové rady motorsportu. Jak se zdá, tak odpovědi byly natolik uspokojivé, že FIA prodej Formule 1 odsouhlasila.

„Liberty, Skupina Formule 1 a FIA mají v úmyslu spolupracovat na vytvoření konstruktivního vztahu, který zajistí pokračující úspěch a vývoj šampionátu Formule 1 v dlouhodobém intervalu,“ stojí v oficiálním prohlášení Mezinárodní automobilové federace. „Rozhodnutí světové rady motorsportu potvrzuje důvěru FIA, že Liberty, jakožto renovovaná mediální organizace s kvalifikací jak v oblasti sportu, tak i zábavy, je v dobré pozici zajistit další vývoj královny motorismu.“

Dále je ve zprávě uvedeno, že je FIA držitelem jednoho procenta akcií v mateřské společnosti F1 Detla Topco a po dobu prodeje bude FIA postavena do stejné pozice jako CVC a ostatní akcionáři.

Cílem Liberty Media je mimo jiné také odkoupení všech akcií Delta Topco. V současné jsou majiteli 18,7% akcií.

Sdílejte na:
Zavřít