FIA plánuje zpřísnění pravidel

FIA plánuje zpřísnění pravidel

Tvrdších trestů se dočkají jezdci, pakliže v závodě ohrozí své soupeře, nebo bude jejich jízda prokazatelně nesportovní. Závodníkovi může hrozit i distanc na několik Velkých cen.

V nadcházejícím ročníku Formule 1 budou mít stewardi na závodním okruhu nejen možnost diskvalifikovat pilota v jeho průběhu, ale mohou mu i na několik nadcházejících Velkých cen udělit distanc. Ačkoli je mezi piloty „královny motorismu“ několik určitých pravidel, která mají jednotlivý jezdci dodržovat, vzniká mezi nimi čím dál více sporů. Stačí si vzpomenout, jak při letošním závodě v Číně bránil svou pozici Lewis Hamilton před Vitaly Petrovem, či nezapomenutelný souboj Rubense Barrichella a Michaela Schumachera při maďarské Grand Prix.

Článek 20 je nyní bohatší o několik důležitých vět, které určují, co vše si může pilot na závodní dráze dovolit. „Jakákoli nepřirozená změna směru, opuštění trati či jasně viditelné blokování soupeře není povoleno,“ říkají upravená pravidla. „Porušení některých z těchto pravidel může být velmi tvrdě potrestáno,“ dodává FIA v tiskové zprávě.

V jednom z dalších odstavců je jasně vyjádřeno pravidlo o možnosti opustit trať, či vrátit se zpět na okruh. „Jezdec musí po celou dobu závodu využívat trať. Aby nedošlo k neshodám, je po celém obvodu trati bílými čarami jasně vyznačeno, kde se pilot Formule 1 se svým monopostem může pohybovat. Jezdec opouští trať ve chvíli, kdy se žádná část jeho vozu nenachází ve vyznačeném pásmu. V takovém případě se pilot opět může vrátit zpět na tra, nicméně musí být opatrný a tolerantní vůči ostatním závodníkům. Nesmí je svým návratem blokovat, ani získat jakoukoli výhodu,“ upřesňují pravidla.

Sdílejte na:
Zavřít