ONLINE: Velká cena Ruska 2016

ONLINE: Velká cena Ruska 2016

Živý komentář k Velké ceně Ruska 2016. Nejnovější komentář získáte opětovným načtením stránky (F5/ stisknutí tlačítka ‚refresh‘ ve Vašem prohlížeči).

Shrnutí závodu můžete nalézt zde.

Komentář

Závod začíná ve 14:00

Včerejší kvalifikaci zcela ovládl Nico Rosberg. Jeho nejbližší rival Hamilton odstoupil s poruchou motoru, Ferrari ztrácela až moc a navíc Vettel má penalizaci za výměnu předvodovky. Pro Němce to tedy byla relativně snadná cesta k prvnímu místu na startu. Z první řady vedle něj bude startovat Valtteri Bottas. Ve druhé řadě bude stát Räikkönen a Felipe Massa.

Kompletní podobu startovního pole můžete naleznout zde:

Pozice Pilot Tým
1    Nico Rosberg Mercedes
2    Valtteri Bottas Williams-Mercedes
3    Kimi Raikkonen Ferrari
4    Felipe Massa Williams-Mercedes
5    Daniel Ricciardo Red Bull
6    Sergio Perez Force India-Mercedes
7    Sebastian Vettel Ferrari
8    Daniil Kvyat Red Bull
9    Max Verstappen Toro Rosso-Ferrari
10    Lewis Hamilton Mercedes
11    Carlos Sainz Toro Rosso-Ferrari
12    Jenson Button McLaren-Honda
13    Nico Hulkenberg Force India-Mercedes
14    Fernando Alonso McLaren-Honda
15    Romain Grosjean Haas-Ferrari
16    Esteban Gutierrez Haas-Ferrari
17    Kevin Magnussen Renault
18    Jolyon Palmer Renault
19    Felipe Nasr Sauber-Ferrari
20    Pascal Wehrlein Manor-Mercedes
21    Rio Haryanto Manor-Mercedes
22    Marcus Ericsson Sauber-Ferrari

Výsledky kvalifikace můžete naleznout zde a živý komentář sledující její průběh zde

V Rusku se tento víkend jede počtvrté v historii. Okruh se proslavil poměrně vysokou rychlostí, nízkým opotřebením pneumatik a technickou náročností. Informace o okruhu v Soči naleznete zde.

Start

PS (Před Startem) – Piloti už stojí seřazeni na startu, mechanici na vozech dolaďují poslední detaily – zahřívání pneumatik, leštění vozů a bůhví co všechno nevidíme.

PS – Všichni piloti do závodu vyjedou na super-měkkých pneumatikách. Výjimky tvoří pouze Hülkenberg na použitých měkkých pneu a Ericsson na nový měkkých pneu.

ZK (Zahřívací kolo) – 14:00 a Nico Rosberg vyjíždí do zahřívacího kola. Za ním Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo, Perez, Vettel a další.

ZK – Za chvíli už se nám začnou dostávat odpovědi na otázky jako: Zvládne Räikkönen předjet Bottase? Udrží se Rosberg vepředu? Jak se bude dařit Vettelovi a Hamiltonovi po startu ze zadnějších pozic?

ZK – Piloti už se seřazují na startovních pozicích.

1/53 – A je odstartováno! První čtyři piloti odstartovali skvěle! Kimi Räikkönen se ve druhé zatáčce dostal před Bottase na druhé místo. Do kontaktu se dostal Sebastian Vettel, který ve druhé zatáčce vyjel mimo trať a roztočil se do bariéry! Sebastian Vettel končí! A zrovna tak odstupuje i Nico Hülkenberg! Jeho Force Indie je také u bariéry, ale zdá se, že se jedná o rozdílné incidenty. Na trati je mnoho úlomků, máme Virtuální Safety Car.

1/53 – A je toho už moc! Na trať vyjíždí normální Safety Car! Toho využívá mnoho pilotů a zajíždí do boxů pro velmi brzké pitstopy.

2/53 – Po celém prvním sektoru trati nyní běhají maršálové a sbírají kusy karbonu. Během prvních pár zatáček došlo k hodně menším i větším incidentům. Snad se nám co nevidět dostanou opakované záběry, co všechno se vlastně stalo.

3/53 – Momentální pořadí za Safety Carem: 1ROS, 2RAI, 3BOT, 4MAS, 5HAM, 6VER, 7ALO, 8GRO, 9MAG, 10PAL, 11SAI, 12NAS, 13BUT, 14WEH, 15KVY, 16ERI, 17RIC, 18PER, 19GUT.

3/53 – Při úvodním kole na strkanice doplatil i Rio Haryanto, který odstoupil. Z opakovaných záběrů je vidět, že prvotním spouštěčem nehod je Daniil Kvyat, který v nájezdu do druhé zatáčce najel přímo do Vettela, ten to jakžtakž přežil, ale nejspíše měl punkturu pneumatiky. Poté do něj ještě někdo narazil jednou a Vettel se odporoučel do bariéry. Netřeba říkat, že v rádiu se ozvalo hodně pípání od německého pilota.

4/53 – Závod je restartován! Räikkönen zaspal a Bottas se dostal před něj na druhé místo. Pátý Hamilton se dokázal prosmýknout kolem Massy na čtvrté místo.

5/53 – Rosberg už si buduje náskok, zatímco Bottas za sebou zdržuje Räikkönena a Hamiltona.

6/53 – Rosberg na to šlápl! V prvním kole po restartu dokázal nahnat tři sekundy! Nyní sledujeme souboj Marcuse Ericssona a Daniila Kvyata, který se po úvodních kontaktech propadl do zadní části pole. Kvyat se nakonec dokázal přes Ericssona dostat, ale kvůli oněm kontaktům má určitě nějaké poškození na vozu, má dost špatné výjezdy ze zatáček.

7/53 – Räikkönen útočí na Bottase, ale bránicí manévr Bottase ho zpomalil a Hamilton toho využil a dostal se na třetí místo před Ferrari. Dobře rozjetý závod má Renault, Magnussen s Palmerem jsou na devátém a desátém místě.

8/53 – Z opakovaných záběrů jde vidět, že Kvyat do Vettela narazil rovnou dvakrát, podruhé uprostřed třetí zatáčky, což Vettela poslalo do smyku. Minimálně tomu druhému kontaktu se Kvyat mohl určitě vyhnout.

9/53 – Mezitím je Hamilton stále zaseknut za Bottasem, Räikkönen si drží trochu odstup. Daniil Kvyat zajíždí do boxů, ale žádný pitstop na něj nečeká! Ale neodstupuje, vypadá to, že si musel odbýt 10 sekundovou stop&go penalizaci za ukončení Vettelova závodu. FOM se ale úplně nepodařilo o tuto informaci podělit s nikým, krom Red Bullu.

10/53 – Esteban Gutierrez si nyní odbyl penalizaci průjezdu boxy za kontakt s Nicem Hülkenbergem v prvním kole. Pro Hülkenberga závod také skončil.

11/53 – Hamilton za Bottasem hodně ztrácí, téměř půl sekundy na Rosberga během každého kola. Mezitím se Pascal Wehrlein dostává před Marcuse Ericssona! Manor na 14. místě.

12/53 – Carlos Sainz zajel do boxů pro nový set měkkých pneumatik. Jinak piloti budou mířit na pouze jednu zastávku. Ale uvidíme, co ještě dnešní závod přinese. Räikkönen byl v pátek schopen odjet na jedné sadě super-měkkých pneumatik 19 kol, této výdrže by mohl dnes trochu využít, možná i proto si drží odstup od Bottase a Hamiltona.

13/53 – Felipe Nasr v boxech, hlásí pomalou punkturu pneumatiky a jede si pro novou sadu. Hamilton trochu poodjel od Bottase, zřejmě také chce trochu šetřit pneumatik, to znamená, že Kimi Räikkönen ho velmi rychle dojel a je hned za ním.

14/53 – Mezitím si Nico Rosberg zajel nejrychlejší kolo, má náskok 9 sekund na Bottase. Nicméně souboj o druhé místo je stále dost nejasný. Bottas, Hamilton i Räikkönen jedou za sebou.

15/53 – Mezi Vettelem a Kvyatem možná dojde během následujících dní k dalšímu rozvášněnému rozhovoru. Vettel v rozhovoru říká, že je to jasné, Kvyat to prostě přehnal. Také Vettel říká, že po prvním nárazu si nebyl jist, zda má poškozený vůz, proto ve třetí zatáčce to bral trochu zlehka a nikam se necpal.

15/53 – V boxech Jolyon Palmer pro měkké pneumatiky.

16/53 – Valtteri Bottas na konci šestnáctého kola zajíždí do boxů! Hamilton s Räikkönenem mají volnou cestu a můžou na to šlápnout!

17/53 – Bottasovou přezutí na měkké pneumatiky proběhlo bez dramat, další velmi rychlý pitstop od Williamsu, který to letos opravdu umí.

18/53 – Na konci sedmnáctého kola zajíždí do boxů i Lewis Hamilton. O něco pomalejší zastávka než u Bottase. Hamilton se vracel na trať po bok Valtteriho Bottase, nakonec musel Finovi ustoupit, Hamilton je opět za Bottasem, který tak může pokračovat v jeho zdržování a napomáhání Nicovi Rosbergovi. Nyní na to musí šlápnout Räikkönen, jestli se chce před tyhle dva dostat.

19/53 – Räikkönen ještě zůstává na trati. Před Bottasem ještě k tomu teď přibyl Fernando Alonso, který má zatím skvělý závod. V boxech byl Massa. Hamilton útočí na Bottase před druhou zatáčkou a vychází mu to! Hamilton je před Bottasem, ten okamžitě začíná ztrácet. Hamilton je hned za Alonsem, který se teď bude chvíli bránit.

20/53 – Moc dlouho se Alonso neubránil, před třináctou zatáčkou se Hamilton velmi snadno před McLaren dostal. Sebastian Vettel se zastavil na boxové zídce svého bývalého zaměstnavatele – Popovídal si s Christianem Hornerem, šéfem Red Bullu, nejspíše dokážeme uhádnout, o čem si povídali.

21/53 – Kimi Räikkönen na konci dvacátého kola zajíždí do boxů, Bottas se dostává před Alonsa. Hamilton to nejspíše bude mít snadné se před Ferrari dostat. Kimi Räikkönen se dostává na trať před Valtteriho Bottase, prozatím je to čtvrté místo, ale do boxů ještě musí zajet Verstappen, který zatím nestavěl a jede na druhém místě. Rosberg také zatím v boxech nebyl až do teď! Rosberg z prvního místa zajíždí do boxů pro měkké pneu. Bezproblémová zastávka, vrací se zpět na první místo.

22/53 – Verstapen na druhém místě zatím zůstává na trati. Alonso měl nejrychlejší pitstop závodu.

23/53 – Max Verstappen zajíždí do boxů z druhého místa, Hamilton, Räikkönen a spol už jsou zpět tam, kde mají být. Verstappen se vrací na trať na sedmém místě před Ericssonem. Nyní už byli v pitstopech všichni. Sergio Perez byl v boxech hned v prvním kole za Safety Carem, dokáže na jedné sadě měkkých pneumatik dojet až do konce závodu? Rosberg udělal něco podobného při premiéře Ruska – na jedné sadě středně-tvrdých pneu jel od druhého kola až do konce.

25/53 – Hamilton a Rosberg nyní zajíždějí velmi podobné časy, Hamilton o kolo dříve zajel nejrychlejší kolo závodu, ale byl jenom o trochu rychlejší než Rosberg.

26/53 – Carlos Sainz je vyšetřován za vytlačení Jolyona Palmera mimo trať během jeho pokusu o předjetí v zatáčce č.2. Téměř okamžitě je mu udělena penalizaci 10 sekund, kterou si může odbýt během pitstopu. Nicméně v závodě, kdy se staví většinou jednou, je to velmi tvrdá penalizace, 10 sekund mu bude přičteno na konci závodu k výslednému času, to by mohlo hodně zamávat pořadím.

28/53 – Pascal Wehrlein zaútočil do druhé zatáčky na Nasra, ten musel vyjet mimo trať a vrátil se na trať před Wehrleina, v zásadě si zkrátil zatáčku. To by piloti neměli v druhé zatáčce, zvláště v ní ředitelství závodu určilo místo, kde se piloti můžou vrátit na trať, aby nezískali výhodu, Nasr se ale vrátil rovnou a uvidíme, co na to vedení řekne.

29/53 – Přes Wehrleina se dostal Daniil Kvyat na sedmnácté místo. Hamilton zajel nejrychlejší kolo závodu. Na posledním, devatenáctém místě jede Esteban Gutierrez. Felipe Nasr už je vyšetřován za neuposlechnutí nařízení ředitelství závodu v druhé zatáčce.

29/53 – Daniel Ricciardo jede na alternativní strategii, nasadil středně-tvrdé pneu a v druhé zatáčce nyní předjel osmého Magnussena na měkké směsi, nicméně ten si to nenechal líbit a ve třetí zatáčce se za Red Bullem udržel a ve čtvrté se dostal zpět před Ricciarda, na kterého vzápětí zaútočil Romain Grosjean v Haasu, kterému se manévr podařil. Nyní je za Ricciardem Sainz a Perez a další.

30/53 – Ricciardo nakonec zajel do boxů, středně-tvrdá směs zřejmě nebyla nejlepší volba. Mezitím se Jenson Button dostal na dvanácté místo před Palmera v Renaultu. Felipe Nasr dostal pětisekundovou penalizaci za zkrácení si druhé zatáčce při obraně před Wehrleinem.

32/53 – 11. Sainz útočí na poslední bodovanou pozici, na které jede Perez, ten se ale úspěšně brání.

33/53 – Na čele závodu se momentálně nic moc neděje, ale Hamiltonovi se podařilo zmenšit Rosbergův náskok na 11 sekund. V 31. kole získal na Rosberga přes sekundu, Rosberg se prokousával provozem. Kimi Räikkönen je o dalších devět sekund pozadu, což není tak strašné. 32. kolo pro Rosberga také nebylo nejlepší, kvůli předjíždění vozů o kolo zpět Hamilton získal přes další sekundu a půl a náskok se nyní srazil už jenom na osm a půl sekundy.

34/53 – Nicméně nyní už se vláčkem vozů prokousal, Hamilton se nyní také zdrží. Rosberg zatím vedl každé kolo tohoto závodu. Max Verstappen jede velmi pomalu a odstupuje ze závodu! Porucha motoru, trochu se mu zakouřilo z vozu než odstoupil. Vůz se mu rozbil na konci dlouhé rovinky před třetí zatáčkou, vedle které Nizozemec zastavil. Vyvěšeny žluté vlajky a DRS zakázáno.

35/53 – Verstappen svůj vůz zastavil na velmi pěkném místě, vůz je rychle pryč, DRS povoleno a zase se závodí naplno.

37/53 – Hamilron na to šlape, ztráta trochu přes sedm sekund, nyní ale dostává Hamilton zprávu, že má problém s vodním čerpadlem v motoru! Zatím to nic neznamená, ale možná bude muset trochu zpomalit. Rosberg nyní zajel nejrychlejší kolo.

38/53 – Další nejrychlejší kolo závodu pro lídra Rosberga, nový závodní rekord této tratě. Daniel Ricciardo předjíždí Ericssona a posouvá se na třinácté místo. Hamilton skutečně jede o něco pomaleji, ztráta spadla na devět a půl sekundy. A Brit se bude muset začít ohlížet, protože Räikkönen ho začne dohánět.

39/53 – Ve středu pole máme vláček vozů. Za osmým Grosjeanem jedou Perez, Sainz a Button s rozestupy pod sekundu. O dvě sekund pozadu jede Jolyon Palmer. A k této zácpě se rychle blíží Nico Rosberg.

40/53 – Hamilton jede určitě pomaleji, ztráta narostla na téměř třináct sekund.

41/53 – Wehrlein v boxech, velké problémy s výměnou levého zadního kola a Wehrlein už je v boxech přes 50 sekund. Mezitím se koukněme, jak v úvodním kole závod skončil pro Hülkenberga a Haryanta:

42/53 – Hamilton dostává zprávu, že situace se stabilizovala, bůhví co to znamená. Tlak vody v motoru už mu klesá pomaleji? Nicméně stále to neznamená, že může hodit cihlu na plyn a dohnat Rosberga.

43/53 – Osmý Grosjean se nádherně brání tlaku Sergia Pereze. Zatímco vloni by Perez neměl moc problémů se s motorem Mercedesu před motor Ferrari dostat, letos Grosjean při akceleraci Perezovi poodjíždí.

44/53 – Jedenáctý Button chce body! S čerstvějšími pneumatikami tlačí na desátého Sainze. Nyní se k Buttonovi ale blíží Nico Rosberg, takže Brit bude muset svou snahu na chvíli opustit.

45/53 – Hamiltonova ztráta na Rosberga se stabilizovala na 13 sekundách, Räikkönen je o dalších 12 sekund za ním.

46/53 – Dnešní Vettelův závod v jednom obrázku – jede špatným směrem s Rusem vzadu.

47/53 – Räikkönen nyní dohání Hamiltona tempem cca 7 desetin na kolo. Massa zajíždí do boxů pro neplánovanou zastávku, přezouvá na super-měkkou směs. Zajíždí do boxů z pátého místa a vrací se na tom samém, na Pereze má dobrý náskok, takže si Brazilec vzal zastávku zdarma a nyní se na čerstvých rychlých červených pneumatikách pokusí dohnat Bottase.

48/53 – Hamiltonův náskok na Räikkönena klesl na devět sekund.

49/53 – Pět kol do konce. Na trať dorazil prezident Ruské federace Putin, který bude již tradičně předávat trofeje. Určitě se mu nebude líbit, že v úvodním kole Vettel hned dvakrát nacouval do Rusa Kvyata.

50/53 – Jenson Button předjíždí v předposlední zatáčce Carlose Sainze. Pro McLaren to vypadá na dvě bodovaná umístění! Pokud Kimi Räikkönen skutečně dojede na pódiu, bude to 700. pódiové umístění pro Ferrari. Pro Fina osobně to bude 82. pódium v kariéře, momentálně je vyrovnaný s Vettelem na čísle 81.

51/53 – Grosjean se stále úporně brání devátému Perezovi, který za ním jede už od pitstopů. Nevýhoda Pereze je, že na svých pneu jede už od prvního kola. Daniel Ricciardo předjel dvanáctého Palmera.

52/53 – Verstappenův dnešní výkon před nuceným odstoupením a obecně dobré výkony a na druhou stranu Kvyatovo dnešní fiasko by mohl zpečetit jeho kariéru v Red Bullu.

52/53 – Rozdíl mezi Hamiltonem a Räikkönenem je na osmi sekundách, to už Fin určitě nestihne. Rosberg má pohodlný náskok, který už mu nejspíše nikdo nevezme, Rosberg mezitím stále zajíždí neuvěřitelně rychlá kola. Celý závod mohl šetřit své pneumatiky. Pro Rosberga to dnes bude vypadat na Grand Slam – Pole-position, nejrychlejší kolo a ve vedení během celého závodu – ani jednou neztratil první místo.

53/53 – Poslední kolo! Nico Rosberg naposledy krouží po trati a míří do cílové rovinky.

KONEC VELKÉ CENY RUSKA 2016! Nico Rosberg vyhrává a prodlužuje svou šňůru vítězství na 7 v řadě! Lewis Hamilton po velmi problémovém víkendu dojíždí na druhém místě. Kimi Räikkönen získává 700. pódiové umístění pro Ferrari. Na čtvrtém a pátém místě dojíždí vozy Williamsu v pořadí Bottas-Massa.

Skvělý závod odjel McLaren – Alonso na šestém místě, Button na desátém. Dobrý závod konečně měl také Renault – Magnussen pro znovu narozený tovární tým ve žluté barvě získal první body dokončením závodu na sedmém místě.

Toto Wolff tvrdí, že během závodu se tým potýkal s problémy o obou vozech – u Lewise Hamiltona to byl zmiňovaný problém s tlakem vody, u Rosberg tým dostával podivná data ze senzorů v pohonné jednotce. Oba vozy to ale dotáhly do konce, Rosberg svůj náskok navýšil na 42 bodů.

V zákulisí už na první tři piloty čeká Vladimir Putin, který se svým tlumočníkem nejdříve vyzpovídá Kimiho Räikkönena, který do místnosti vběhl jako první, nato si krátce prohodí pár slov i s Rosbergem a Hamiltonem.

Prostřednictvím tlumočníka se Putin dotazuje Rosberga, jak se mu v Rusku líbí, jestli je všechno v pořádku, včetně zázemí. Zatímco Rosberg si povídá s ruským prezidentem, pod pódiem se sbíhají mechanici a fanoušci a čekají na ceremonii. V místnosti pilotů je i Ecclestone.

Medailová ceremonie začíná! Kimi Räikkönen na třetím místě, Lewis Hamilton na druhém a Nico Rosberg opět na nejvyšším stupínku! Mnohokrát děkujeme za sledování dnešního živého komentáře, na závěr bychom Vás rádi poprosili, zda-li byste nevěnovali pár minut našemu dotazníku, prostřednictvím kterého se snažíme zjistit, jak naše živé komentáře zlepšit. Vyplnit ho můžete zde. Děkujeme!

Sdílejte na:
Zavřít