ONLINE: Velká cena Ruska 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Ruska 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Ruska 2016. Nejnovější komentář načtete obnovením stránky (F5 nebo „refresh“ tlačítko v prohlížeči).

Kvalifikace začíná ve 14:00

Vítejte u dnešního živého komentáře ke kvalifikaci na zítřejší Velkou cenu Ruska. Největšími favority dnes samozřejmě budou Mercedesy, celý víkend byly před Ferrari, to zde ztrácí něco kolem půl sekundy, alespoň tak to z výsledků vypadá.

Ferrari jsou tedy odsouzeny ke druhé řadě na startu, navíc Vettela čeká penalizace +5 míst na startu kvůli výměně převodovky. Rudým vozům by to dnes mohly zatopit vozy Williamsu.

V Rusku se tento víkend jede počtvrté v historii. Okruh se proslavil poměrně vysokou rychlostí, nízkým opotřebením pneumatik a technickou náročností. Informace o okruhu v Soči naleznete zde.

Nejrychlejší kvalifikační čas zajel vloni Lewis Hamilton a má hodnotu 1:38.338. Tento čas už tento víkend byl překonán ve trénincích.

Q1

18:00 – Zelená světla svítí! První část kvalifikace začíná. Na trať se ihned vydává mnoho vozů včetně Mercedesů.

16:00 – Pascal Wehrlein je prvním pilotem v měřeném kole. Má nasazeny super-měkké pneumatiky.

15:00 – Wehrlein jde prozatím na první místo, následně ho překonává Nasr a Guttierrez.

14:00 – Nyní jde do čela Nico Hülkenberg s časem 1:58.562. Solidní čas na první pokus.

13:00 – Takže nyní je to Hülkenberg, za ním Gutierrez, Palmer a další. Mercedesy první měřený čas využili k dalšímu zahřívání pneumatik, takže jsou zatím nejpomalejší. Jedou na super-měkké sadě pneumatik.

12:00 – Nyní už jdou stříbrné šípy do čela. Hamilton první s časem 1:36.518, Rosberg o necelé dvě desetiny pomalejší. Na trati ještě nejsou Williamsy, Ferrari, ani Red Bully.

9:30 – Nyní už je v měřeném kole Valtteri Bottas, který zde v předchozích letech při kvalifikaci vždy vypadal velmi dobře.

9:00 – Zatím nejvyšší rychlosti během kvalifikace dosáhl Rio Haryanto v Manoru – 332,8km/h.

8:00 – Rosberg jde na čelo tabulky, zajel čas 1:36.119. Přes dvě sekundy rychlejší než loňské pole-position. Docela velký pokrok, že?

7:30 – Bottas využil své první měřené kolo k zahřátí pneumatik, Vettel činí to samé.

7:00 – Kvyat jde na šesté místo s Red Bullem.

6:30 – Hamilton nyní jde zpět na první místo s časem o desetinu rychlejším než Rosberg. Hamilton je absolutně nejrychlejší v prvních dvou sektorech, Rosberg je nejrychlejší ve třetím sektoru. Bottas jde na třetí místo, Massa za něj na čtvrté.

6:00 – Vettel míří k cílové rovince a jde na třetí místo před Bottase.

5:30 – Vettela překonal Kimi Räikkönen o čtyři desetiny a jde na třetí místo. Ale ztrácí přes osm desetin na druhého Rosberga.

5:00 – Hamilton je vyšetřován za překročení limitů tratě ve druhé zatáčce, čímž by získal výhodu.

4:00 – Na sedmém místě za Massou máme sedmého Alonsa v McLarenu. Jeho kolega Button je zatím desátý, to pro ně vypadá zatím dobře.

3:00 – Žluté vlajky, Nasr si udělal výlet mimo trať ve třinácté zatáčce.

2:00 – Kvyat je momentálně v sestupové zóně, je nyní v letmém kole. A posouvá se na desáté místo za Ricciarda. Mezitím Vettel na trati překonal čas Kimiho Räikkönena a jde na třetí místo.

0:00 – V sestupové zóně jsou Nasr, Palmer, Magnussen, Wehrlein, Haryanto a Ericsson. Čas vypršel, ale všichni tito piloti jsou ještě na trati. Magnussen se posouvá na sedmnácté místo, Palmer jde za něj, oba už jsou v sestupové zóně. Nasr se nedokázal zlepšit, Ericsson se posunul pouze na jednadvacáté místo, ale vzápětí ho překonává Haryanto.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Hamilton, vypadli 17. Magnussen, 18. Palmer, 19. Nasr, 20. Wehrlein, 21. Haryanto a 22. Ericsson – tedy oba Renaulty, oba Saubery a oba Manory.

Hamilton se provinil tím, že když vyjel mimo trať ve druhé zatáčce, tak pro návrat na trať nevyužil místa, které je k tomu kvůli bezpečnosti určeno. Vyjel mimo trať jenom trochu a na zamíření k danému místu už bylo příliš pozdě. Uvidíme, co si o tom budou myslet stewardi, ale bylo by to trochu příliš přísné, kdyby ho za to potrestali.

Během Q1 všichni piloti využili super-měkkou směs. Využije někdo v Q2 tu měkkou? Rosbergovi se minule v Číně tato strategie vyplatila.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, mnoho pilotů se hned hrne na trať, mezi nimi Mercedesy, McLareny a další.

12:18 – Sainz je prvním v měřeném kole na super-měkkých pneu.

11:00 – První Sainzův čas 1:37.652. Vzápětí ho překonává Verstappen a Perez, který je momentálně na čele. Oba Mercedesy opět odkroužily druhé zahřívací kolo.

10:00 – Oba Mercedesy jedou na super-měkkých pneumatik.

9:30 – Rosberg jde na čelo s časem 1:35.337. Lewis Hamilton je o téměř půl sekundy pomalejší. Nicméně Rosberg znovu vylepšil absolutní rekord tratě.

8:00 – Zatím na trati nebyly Williamsy a Ferrari, to se teď mění, na trať se vydává Sebastian Vettel. Mezitím sledujeme Daniila Kvyata v letmém kole. Momentálně je dvanáctý.

7:00 – Aktuální pořadí: ROS, HAM, PER, VES, RIC, SAI, BUT, KVY, ALO, GRO, HUL, GUT. Kvyat se posunul na osmé místo.

6:30 – Lewis Hamilton si po kvalifikaci půjde promluvit s komisaři o jeho pochybném návratu na trať po výleto mimo.

6:00 – Kimi Räikkönen najíždí do měřeného kola, ale bere to pomaleji, bude to druhé zahřívací kolo.

4:30 – Na třetí místo před Pereze jde Sebastian Vettel, ale na Rosberga ztrácí obrovských 1,3 sekundy!

3:00 – Zatímco Rosberg je se svým časem spokojen a zůstává v boxech, Hamilton se ještě vydává na trať, aby zkusil tu půlsekundovou ztrátu dohnat.

2:30 – Räikkönen jde na čtvrté místo, byl o dvě desetiny pomalejší než Vettel.

2:00 – Romain Grosjean si stěžuje, že se s jeho vozem děje něco zvláštního. Haas se po úžasných dvou prvních závodech trápí na chvostu pole kvůli stabilitě vozu a teplotám pneumatik.

1:00 – Felipe Massa jde na páté místo za Räikkönena, Sesouvá tak Buttona mimo TOP10. Bottas jde na páté místo před Massu se ztrátou čtyř desetin na Räikkönena. Mimo TOP10 se propadá Hülkenberg.

0:30 – V sestupové zóně jsou Hülkenberg, Button, Kvyat, Alonso, Grosjean a Gutierrez. Ricciardovi se rozhodlo odporoučet zrcátko v letmém kole.

0:00 – Čas v Q2 vypršel, Gutierrez se sice zlepšil, ale zůtává na šestnáctém. Alonso se posouvá pouze na dvanácté místo. Hülkenberg se nedokázal zlepšit. Button se zlepšil, ale pouze na jedenácté místo se ztrátou čtyř setin na desátého Sainze. Grosjean se také nezlepšil, Kvyat se posouvá na desáté místo!

KONEC Q2! Nejrychlejší byl Rosberg, vypadávají 11. Sainz, 12. Button, 13. Hülkenberg, 14. Alonso, 15. Grosjean a 16. Gutierrez.

McLaren se musí popadat za hlavu, opět se jim o kousek nepodařilo dostat do Q3, musí to pro ně být frustrující. Zrovna tak pro Haas, který po dobrém startu do sezony zůstal v Q2 na konci. Hülkenberg do rádia řekl, že dnes to bylo maximum, co z vozu mohl dostat.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace začíná!

11:00 – A hned máme velkou zprávu na začátek! Lewis Hamilton do třetí části nenastoupí! Mercedes na twitteru prozradil, že Hamilton má problém s pohonnou jednotkou! Očividně je to stejná chyba, která mu ublížila v předchozí kvalifikaci v Číně! MGU-H selhal a tudíž je motor zhruba o 160 koní slabší.

9:00 – V letmém kole je Kimi Räikkönen, zatím pomalé kolo na zahřátí. Souboj o pole-position se odehraje nejspíše mezi Räikkönenem a Rosbergem. Hamilton je mimo, Vettel bude mít penalizaci, takže pole-position sice může získat, ale moc dlouho mu to nevydrží.

7:00 – Vettel jde na první místo – 1:36.259. Perez jde na druhé místo, ztráta přes sekundu a tři desetiny. Rosberg jede své letmé kolo, zrovna tak Bottas. Mezitím se Räikkönen posouvá na druhé místo za Vettela.

6:00 – Valtteri Bottas jde na druhé místo před Räikkönena. Rosberg vzápětí odsouvá všechny, jde na první místo s časem 1:35.417. O osm a půl desetiny rychlejší čas, než ten Vettelův.

4:30 – Räikkönen měl při prvním pokusu natankováno hodně paliva, nyní jenom zajel do boxů, přezul na nové pneumatiky a jede rovnou zpět na trať bez dotankovávání. Proto byl při prvním pokusu o něco pomalejší než Vettel a Bottas.

4:00 – Mezitím Rosberg ještě nezajel do boxů a pokračuje v zajíždění rychlých časů.

3:00 – Rosberg měl rozjeté ještě rychlejší kolo, než momentálně má, ale zablokoval brzdy a zajíždí do boxů.

2:00 – Do letmého kola už asi Rosberg nevyjede, nyní jsou ale na trati všichni ostatní piloti, mezi nimi Vettel, Bottas, Räikkönen.

1:00 – Rosberg vystupuje, zajel maximum, parádní čas s náskokem osmi desetin na druhého Vettela. Pokoušet se o lepší čas už by byl jenom zbytečný risk.

0:30 – Bottas jede dobré kolo. Räikkönen i Vettel jedou dost podobná kola jako Williamsák.

0:00 – Čas vypršel! Bottas se nezlepšil, zůstává třetí za Vettelem. Räikkönen se také už nezlepšil! Bottas bude startovat z první řady! Sebastian Vettel se zlepšil o jednu desetinu a zůstává druhý, po penalizaci bude statovat ze sedmého.

KONEC KVALIFIKACE! Nico Rosberg získává další pole-position! Vettel je druhý, Bottasovi to v Rusko holt jde a je třetí. Räikkönenovo poslední kolo se úplně nepovedlo a v posledním sektoru svůj čas pokazil.

Zítřejší startovní pořadí bude vypadat takto: 1. ROSBERG, 2. BOTTAS, 3. RÄIKKÖNEN, 4. MASSA, 5. RICCIARDO, 6. PEREZ, 7. VETTEL, 8. KVYAT, 9. VERSTAPPEN, 10. HAMILTON.

Sdílejte na:
Zavřít