ONLINE: Velká cena Austrálie

ONLINE: Velká cena Austrálie

Živý komentář k Velké ceně Austrálie 2016

Závod začíná v 6:00

Po první kvalifikaci v novém formátu jsou v první řadě oba Mercedesy. Podaří se některému z rivalů za nimi, nejspíše hlavně Ferrari, překonat je na závodní dráze?

KOMENTÁŘ

ZK – Zahřívací kolo začalo! Lewis Hamilton zahajuje výlet na trať. Při dokončení zahřívacího kola zůstal v nájezdu startovní postavení stát na trati Daniil Kvyat. Start je opuštěn a bude ještě jedno zahřívací kolo.

ZK2 – Kvyat je v boxech a vystoupil z vozu, nebude startovat ani z pit-lane. Prvních osm vozů startuje na super-měkkých pneumatikách z kvalifikace, zbytek pole má nové pneu.

1/57 – První velká cena letošní sezony byla odstartována! Ferrari měly výborný start a Vettel i Räikkönen se dostali před oba Mercedesy. Magnussen Hlásí punkturu. Hamilton se dál propadl až na šesté místo, Rosberg je třetí.

2/57 – Fernando Alonso měl dobrý start a jede momentálně na desátém místě, Jenson Button se trochu propadl. Magnussen je zpátky na trati z boxů, na 21. místě.

3/57 – Vettel začíná budovat náskok na Räikkönena, odstup je 1,9 sekundy.

4/57 – Hamilton předjíždí Massu a jde na páté místo. Massa se nyní brání Sainzovi. Hamilton bude útočit na čtvrtého Verstappena.

5/57 – Nico Rosberg je hned za druhým Räikkönenem. Kvyat odstoupil na startu kvůli elektronice.

6/57 – Rosberg zajel nejrychlejší nové kole. Hamiltonovi se nedaří předjet Verstappena.

8/57 – Dobrý start předvedl Pascal Wehrlein, který je momentálně na čtrnáctém místě za dalším nováčkem – Jolyonem Palmerem.

9/57 – Carlos Sainz je prvním v boxech – snaží se provést undercut a získat pozici před Massou. Vrátil se ale nazpátek ve velkém provozu, takže to se mu nejspíše nepovede.

10/57 – Mezitím Ricciardo předjíždí Massu v první zatáčce.

11/57 – Hamilton: „Nemůžu se před tohohle kluka dostat.“ Stále je zaseklý za Verstappenem.

12/57 – Souboj mezi Palmerem a Bottasem, Fin se nakonec dostává na jedenácté místo před Brita.

13/57 – Hamilton: „Musíme najít jinou strategii.“ Tým mu odpovídá, že se pokusí prodloužit tento stint.

14/57 – V boxech bylo i čelo pole, Rosberg se díky undercutu skoro dostal před Vettela, nakonec je těsně za ním.

16/57 – Hamilton je stále na trati, Vettel, který za sebou už má pitstop, je nyní přímo za ním.

17/57 – Hamilton je předjet Vettelem, který zajíždí nové nejrychlejší kolo. Zajíždí do boxů pro středně-tvrdou směs.

18/57 – Kimi Räikkönen zvolil zajímavou strategii – jeden na super-měkké směsi. Máme nehodu! Velká nehoda mezi Gutierrezem a Alonsem! Alonso najel zezadu do Gutierreze a převrátil se na střechu ve štěrku! A máme červené vlajky! Závod je zastaven!

Opravdu velká nehoda, naštěstí oba piloti jsou v pořádku, i když Fernando Alonso vypadá trochu otřeseně, není divu:

19/57 – Máme červené vlajky, můžeme si tedy ujasnit aktuální pořadí, těsně před červenými vlajkami bylo mnoho vozů v boxech: 1VET, 2ROS, 3RAI, 4RIC, 5VES, 6SAI, 7HAM, 8MAS, 9GRO, 10BOT, 11HUL, 12PAL, 13PER, 14ERI, 15BUT, 16NAS, 17WEH, 18MAG.

Vypadá to, že ještě před restartem odstupuje za závodu Rio Haryanto.

19/57 – ZELENÉ VLAJKY! Safety Car vyjíždí z boxové uličky a vede za sebou celé pole. Oba vozy Ferrari jsou na super-měkké směsi, zatímco oba Mercedesy jsou na středně-tvrdé směsi a pokusí se nejspíše dojet do cíle na těchto pneumatikách. Uvidíme, kdo to vymyslel lépe. Safety Car uhnul z cesty, Vettel si určuje tempo a najíždí zpět do závodu.

20/57 – Restart závodu proběhl, na čele se pořadí nezměnilo, Daniel Ricciardo se dostává před Sainze i před Verstappena na čtvrté místo. Hamilton takové štěstí nemá a je zaseklý za Carlosem Sainzem na sedmém místě.

21/57 – Jenson Button zaútočil na Sergia Pereze a posouvá se na třinácté místo, hezké předjetí. Nyní je před Buttonem Palmer v krásném žlutém Renaultu.

22/57 – Problémy má Räikkönen, který je na super-měkké směsi za Rosbergem a není schopný ho předjet.

23/57 – Kimi Räikkönen zajíždí do boxů, hlásí, že se něco rozbilo, zastavuje před svou garáží a plameny se objevují z airboxu. Icemana to ale nechává chladný a i s plamenem nad hlavou nijak nespěchá z vozu. Další úvodní závod sezony, kdy kvůli technickému problému Fin odstupuje. Vloni to bylo špatně připevněné kolo.

25/57 – Doteď to byl pro Fina poměrně dobře se odvíjející závod, jel na třetím místě. Nicméně nyní je na třetím místě Daniel Ricciardo a má zdravý náskok na čtvrtého Verstappena a pátého Sainze, za kterým zuří Hamilton, který se před Toro Rosso nemůže dostat.

26/57 – Marcus Ericsson je vyšetřován vedením závodu. Mechanici Sauberu porušili pravidlo pracování na vozu 15 sekund před startem po červené vlajce v boxech.

27/57 – A je to, Marcus Ericsson dostal penalizaci – průjezd boxy. Ericsson je momentálně na 14. místě.

28/57 – Ericsson v boxech, odbývá si penalizaci. Mezitím, Hamilton stále na šestém místě za pátém Sainzem. Rok zpátky by se přes Toro Rosso bez problémů dostal, ani by se nemusel snažit. Letos je pole mnohem těsnější a vyrovnanější.

30/57 – Už jsme za polovinou závodu. Vettel vede o tři sekundy před Rosbergem, dalších osm vteřin za nimi je Ricciardo na třetím. Vettel nejspíš mohl s Ferrari udělat chybu, na to, že má superměkké pneumatiky, se mu vůbec nedaří dostat pryč od Rosberga. Od červených vlajek uběhlo deset kol a Vettel dokázal získat jenom tři sekundy.

31/57 – Jenson Button zajíždí do boxů pro středně-tvrdé pneumatiky.

32/57 – Hamilton útočí na Sainze, ten mezitím hlásí týmu, že musí do boxů a Hamiltonovi se určitě ulevilo, že se ho zbavil. Nicméně teď má před sebou Verstappena. Hodně štěstí! Sainz se vrací až na dvanáctém místě po zastávce z pátého.

33/57 – Zajímavé. Nico Rosberg na to šlápl a stáhl z náskoku Vettela sekundu. Je pouhé dvě sekundy napřed. Max Verstappen v boxech pro středně-tvrdou směs. Toro Rosso se snažilo využít měkké pneumatiky, ale nedařilo se jim to. Navíc nejspíše překvapil i vlastní tým, byl v boxech hodně dlouho. Vrátil se až na dvanáctém za Sainzem. Ten ale nyní předjel hezkým manévrem Sergia Pereze na desátém místě.

34/57 – Hamilton má nyní bez Toro Rosso volnou cestu k Ricciardovi. Verstappen nadává do vysílačky, že si na pneumatiky stěžoval už bůhví jak dlouho a do boxů vjel jako první Sainz, který byl za ním.

35/57 – Vettel zůstává stále na trati, i když Rosberg už srazil ztrátu na necelou sekundu a půl. Mechanici už se ale v garáži připravují. A Vettel z vedení zajíždí do boxů pro měkké pneumatiky! Nebyla to hladká zastávka, bylo tam zdržení na předním levém kole.

36/57 – Vettel se vrátil na čtvrtém místě za Hamiltonem, Ricciardem a Rosbergem.

37/57 – Oba vozy Toro Rosso jsou nyní seřazeny za devátým Jolyonem Palmerem, uvidíme, jak si s ním o rok zkušenější mladíci poradí.

38/57 – Max Verstappen se ptá týmu, jestli může zaútočit na svého kolegu před ním. Dostává kladnou odpověď: bude tu souboj mezi Toro Rosso! :)

39/57 – Verstappen naznačil na cílové rovince útok na Sainze, ten naznačil obranný manévr.

40/57 – Máme na trati velmi pomalu jedoucí vůz Marcuse Ericssona, ale místo záběru na něj se kamera soustředí na Alonsa procházejícího se po paddocku.

41/57 – Verstappen vyvíjí na Sainze velký tlak, ten zablokoval kola, ale pozice se nemění. Mezitím se Hamilton dotáhl na druhého Ricciarda, který se trápí s měkkými pneumatikami.

42/57 – Hamilton bez velkých problémů dokázal předjet Daniela Ricciarda. Sebastian Vettel mezitím je nejrychlejším vozem na trati a je mnohem rychlejší než Hamilton i Rosberg. Určitě se dostane před Ricciarda, který se nejspíše nevyhne dalšímu pitstopu.

42/57 – Krásné předjížděcí manévry! Nejdříve se Sainz konečně dostal před Palmera, na toho vzápětí zaútočil Verstappen, který ho dokázal objet po vnějšku třetí zatáčky. Bylo to hodně těsné, ale všichni tři to dokázali pěkně udržet pohromadě.

43/57 – Daniel Ricciardo je v boxech, Red Bull nedokáže získat pódiové umístění.

44/57 – Na šestém místě momentálně jede poněkud opomínaný Romain Grosjean v Haasu, za sebou drží Hülkenberga a Bottase.

45/57 – Momentální pořadí: 1ROS, 2HAM, 3VET, 4MAS, 5RIC, 6GRO, 7HUL, 8BOT, 9SAI, 10VER.

46/57 – Kevin Magnussen, který byl před červenou vlajkou o kolo pozadu, nyní dohání svého kolegu na jedenáctém místě. Daniel Ricciardo na nových super-měkkých pneumatikách se bez problémů dostává před čtvrtého Massu k velkému potěšení domácích fanoušků.

47/57 – Vettel, který na měkkých pneumatikách stahoval druhého Hamiltona, v posledních dvou kolech opět začal ztrácet.

48/57 – Toro Rossa jsou nalepeny za Bottasem. Verstappen si stěžuje na to, že je zaseklý za Sainzem, který se nedokáže dostat před vozy před sebou, v jeho stěžování byly zahrnuty i některá sprostá slova. Povoluje to FIA?

49/57 – Vettel se opět trochu přiblížil Hamiltonovi, potřebuje se ale přiblížit mnohem rychleji, jestli chce zkusit útok. Možná měkké pneumatiky nedrží tak, jak by si přál.

51/57 – Sergio Perez dostal zprávu, že stav jeho brzd je kritický, takto se nedokáže dostat až do konce závodu. Vettel je něco málo přes sekundu za Hamiltonem. Může za to zablokování kol od Hamiltona, Vettel toho hned využil a je za ním.

52/57 – Vettel je přímo na zadku Lewise Hamiltona. Dokáže ho předjet?

53/57 – Vypadá to, že Hamilton je ale od něj trochu moc daleko a rozhodně se bude bránit. Max Verstappen se roztočil v předposlední zatáčce po kontaktu mezi ním a Sainzem! Sainz zablokoval kola, nedokázal zatočit a Verstappen už neměl kam jít. Sainz ale v pořádku pokračuje. Verstappen se otočil zpět a pokračuje také se ztrátou na svého kolegu.

55/57 – Poslední tři kola. Vettel stále za Hamiltonem.

56/57 – Vyvrcholení skončilo předčasně, Sebastian Vettel se dostal do problémů v předposlední zatáčce, zablokoval kola a vyjel na trávu vedle trati. Špatná zpráva pro tým: „Fuck. Sorry guys.“ Verstappen mezitím je zpátky za Sainzem, v posledních pár zatáčkách se určitě pokusí předjet Sainze, aby ospravedlnil svoje nadávání ve vysílačce.

57/57 – Poslední kolo! Čelo už je rozhodnuté, uvidíme, jestli se něco stane ve vláčku za šestým Grosjeanem.

KONEC VELKÉ CENY AUSTRÁLIE 2016! Nico Rosberg vyhrává první závod letošní sezony! Hamilton končí na druhém místě, Vettel je doplní na pódiu.

Tento závod byl jako na houpačce, upřímně doufáme, že takto bude vypadat i zbytek sezony! Výborný debut zbrusu nového týmu Haas – Romain Grosjean dokončil závod na výborném šestém místě – ve voze týmu, který vznikl z ničeho! Romain Grosjean i tým jsou velmi nadšeni, Francouz do vysílačky říká, že je to pro tým jako výhra.

Nico Rosberg udržuje i s trochou štěstí svojí šňůru vítězství. Vyhrál počtvrté v řadě.

Pořadí v cíli závodu:
1 ROS
2 HAM
3 VET
4 RIC
5 MAS
6 GRO
7 HUL
8 BOT
9 SAI
10 VES
11 PAL
12 MAG
13 PER
14 BUT
15 NAS
16 WEH

Sdílejte na:
Zavřít