FIA schválila nový formát kvalifikace už od prvního závodu v Melbourne

FIA schválila nový formát kvalifikace už od prvního závodu v Melbourne

Mezinárodní automobilová federace nakonec odsouhlasila nový formát kvalifikace, podle kterého se bude startovní rošt seřazovat už během první letošní velké ceny. Informuje o tom BBC.

Právě dnes mělo padnout finální rozhodnutí o tom, v jakém formátu se závodníci Formule 1 budou v letošní sezoně kvalifikovat do jednotlivých velkých cen. Ve hře byl zcela nový formát, starý formát, ale také kombinace obou formátů. Britská BBC nyní přišla s informací, že FIA odsouhlasila nový formát, podle kterého bude kvalifikace fungovat už od prvního závodu letošní sezony v australském Melbourne.

Dlouho se nevědělo, jak to s letošními kvalifikacemi bude. Bernie Ecclestone se při ohlášení nového formátu dokonce nechal slyšet, že tým lidí připravujících software nemá šanci vše do prvního závodu připravit. Zdá se ale, že bude muset změnit názor, protože nový formát má vstoupit v platnost už během prvního závodního víkendu.

I nadále budou kvalifikační jízdy rozděleny do tří částí. První část kvalifikace bude trvat 16 minut, po prvních sedmi minutách vypadne nejpomalejší závodník. Každých dalších 90 sekund vypadne další a další jezdec. Celkově vypadne sedm pilotů a patnáct zbylých postupuje do druhé části kvalifikace. Druhá část kvalifikace potrvá 15 minut a po pěti minutách vypadne ten nejpomalejší. Každých dalších 90 sekund budou vypadávat další závodníci, až zbude osm nejrychlejších, kteří postoupí do závěrečné fáze kvalifikačních jízd. Zde to bude obdobné, jako v předchozích částech. Po pěti minutách vypadne nejpomalejší, přičemž po každé další minutě a půl další a další závodníci. O pole position si to nakonec rozdají dva nejrychlejší muži na závodní dráze.

Nesouhlas s novým formátem kvalifikace vyslovilo už několik závodníků. Felipe Massa není přesvědčený o tom, že by tento systém přinesl více atraktivity, Daniel Ricciardo se zase domnívá, že kvalifikace není to, kde by Formule 1 potřebovala radikální zlepšení.

Sdílejte na:
Zavřít