Další změna kvalifikace: Dočkáme se kombinace obou formátů?

Další změna kvalifikace: Dočkáme se kombinace obou formátů?

Diskuze o kvalifikačním formátu pro sezonu 2016 nekončí. Ohlášené změny byly původně odloženy, nakonec to ale vypadá tak, že sobotní jízdy budou kombinací starého a nového systému kvalifikace.

Změna kvalifikačního formátu Formule 1 je v posledních dnech tématem číslo jedna. Rozhoduje se totiž o tom, jak vozy postavit na start nedělního závodu tak, aby to pro diváky bylo co nejvíce atraktivní. Zasedání Strategické skupiny Formule 1 nejprve schválilo radikální změnu, posléze ale bylo její zavedení odloženo minimálně do Velké ceny Španělka.

Jenže dnes odpoledne přišel německý Auto Moto und Sport s další novinkou. Nový formát kvalifikace by měl být zkombinován s tím starým. První dvě části kvalifikace se pojedou podle nového formátu, tedy tak, že za každou minutu a půl odpadne z boje o postup nejpomalejší pilot, závěrečná část se ale pojede tak, jak jsme byli zvyklí do teď.

Definitivní rozuzlení přinese Světová motoristická rada během zasedání 4. března. Předběžně se očekává, že nový návrh systému kvalifikace si souhlas většiny týmů získá.

Současný systém kvalifikace funguje od roku 2006 a fanoušci Formule 1 jej považují za jeden z nejpovedenějších a nejatraktivnějších. Skepticky se k novému návrhu již dříve vyjádřil například Felipe Massa, který tvrdí, že nový formát bude značně chaotický. Daniel Ricciardo zase na toto téma uvedl, že kvalifikace není to místo, kde by královny motorismu potřebovala změnu.

Sdílejte na:
Zavřít