Radikální změna formátu kvalifikace! Platit bude už letos

Radikální změna formátu kvalifikace! Platit bude už letos

Od nové sezony se můžeme těšit na nečekanou a radikální změnu formátu kvalifikace. Jezdci budou z boje o pole position odpadávat postupně.

I nadále budou kvalifikační jízdy rozděleny do tří částí. První část kvalifikace bude trvat 16 minut, po prvních sedmi minutách vypadne nejpomalejší závodník. Každých dalších 90 sekund vypadne další a další jezdec. Celkově vypadne sedm pilotů a patnáct zbylých postupuje do druhé části kvalifikace.

Druhá část kvalifikace potrvá 15 minut a po pěti minutách vypadne ten nejpomalejší. Každých dalších 90 sekund budou vypadávat další závodníci, až zbude osm nejrychlejších, kteří postoupí do závěrečné fáze kvalifikačních jízd.

Zde to bude obdobné, jako v předchozích částech. Po pěti minutách vypadne nejpomalejší, přičemž po každé další minutě a půl další a další závodníci. O pole position si to nakonec rozdají dva nejrychlejší muži na závodní dráze.

Radikální změna formátu kvalifikace byla oznámena po úterním jednání Strategické skupiny Formule 1 a Komise Formule 1. Kromě jiného bylo dohodnuto také to, že o pravidlech pro rok 2017 bude rozhodnuto nejdéle do 30. dubna.

Sdílejte na:
Zavřít