ONLINE: Velká cena USA 2015

ONLINE: Velká cena USA 2015

Živý komentář k Velké ceně USA 2015.

Závod začíná ve 20:00

Kvalifikace byla původně jako obvykle naplánovaná na sobotu, avšak kvůli velmi prudkému dešti, který v Austinu panuje už od pátku, kdy byl zrušen i druhý trénink, byla kvalifikace stále dokola odkládána a odkládána, až ji nakonec ředitelství závodu odložilo na dnešní ráno.

Dnes ráno sice už pršelo méně, ale stále velmi prudce, i proto byla kvalifikace velmi napínavá a viděli jsme bezpočet vyjetí mimo trať a obecně zápasení s volantem. Nakonec déšť opět zesílil a kvalifikace musela být přerušena. Startovní pole se tedy vytvořilo dle výsledků v Q2.

Výsledky ale ještě přeházely penalizace. Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel za nový motor oba dostali +10 míst, Will Stevens za několik výměn +20 míst. Finální podoba startovního pole je zde.

 

Okruh známý také pod zkratkou COTA patří k nejnovějším a nejmodernějším okruhům v kalendáři Formule 1. Nachází se nedaleko hlavního města Texasu Austinu a první velká cena se na něm jela 18. listopadu 2012. Trať je jedna z mála v kalendáři, která se jede proti směru hodinových ručiček, což je nezvyk pro svalstvo pilotů, které je zvyklé na jiné přetížení. 

Pirelli sem přivezlo krom již hojně využívaných mokrých pneumatik i pneumatiky do přechodných podmínek a pneumatiky do sucha – středně tvrdou a měkkou směs.

Více informací o okruhu Circuit of the Americas naleznete zde.

Komentář

Asi hodinu před startem musel Valtteri Bottas vyměnit převodovku ve svém Williamsu, dostane za to penalizaci +5 míst. Posune se na 15. místo na startu.

ZK – Zahřívací kolo je zahájeno, Nico Rosberg vyráží na vlhkou trať z pole-position a zbytek pole jede za ním. Vypadá to, že všichni piloti zvolili přechodnou směs pneumatik. Už pár hodin nad Austinem nepršelo a navíc ještě před tímto závodem se odehrálo několik závodů jiných závodních sérií, takže trať už je na některých místech suchá, ale někde jsou ještě kaluže. Lewis Hamilton do vysílačky ale hlásí, že trať za chvilku bude suchá, tak uvidíme, kdo to jak odhadne a případě využije.

1/56 – A je odstartováno! Lewis Hamilton odstartoval lépe než Rosberg a do první zatáčky ho dohnal, na výjezdu z první zatáčky byli vedle sebe a Rosberg vyjel mimo trať a propadl se až na páté místo. Hamilton si vzal vedení, na druhé místo se prosmýkl Kvyat v Red Bullu, za ním jede Ricciardo a Perez. Na zadní rovince s Rosberg dokázal dostat před Pereze a ihned začíná dotírat na Ricciarda. V prvním sektoru jsme měli poměrně dlouho žluté vlajky, ale už jsou pryč. Romain Grosean někdy v prvním kole přišel k punktuře zadní pneumatika. Valtteri Bottas zajel do boxů pro nové přední křídlo a přezouvá na pneumatiky do sucha! Na startu došlo ke kontaktu mezi oběma Saubery a Felipe Nasr ztratil půlku předního křídlo, také zajíždí do boxů.

2/56 – Dobře odstartovaly oba vozy Ferrari. Vettel je na sedmém místě, Räikkönen už je devátý. Za ním jede Carlos Sainz, který po nehodě v první části kvalifikace havaroval a odstartoval z posledního místa.

3/56 – Daniil Kvyat na druhém místě zajel nejrychlejší kolo závodu, vedení závodu povolilo využívání DRS. V první zatáčce je po nehodě mezi Saubery velmi hodně úlomků. Bottas na měkkých pneumatikách zatím ztrácí, prostřední sektor byl velmi pomalý. Nicméně na měkkou směs přezul i Felipe Nasr.

4/56 – Danill Kvyat kupodivu začíná dotírat na Hamiltona, kterému se nedaří ujet. Kvyat jenom v posledním kole, kdy zajel další nejrychlejší kolo, získal půl sekundy. Z replaye jde vidět, že Lewis Hamilton při startu v první zatáčce najel do Nica Rosberga a dotkli se kolem, což Rosberga vytlačilo do únikové zóny.

5/56 – Valtteri Bottas stále ztrácí obrovské množství času, mezitím Felipe Nasr znovu zajel do boxů a přezul znovu na přechodné pneumatiky. Kimi Räikkönen zaútočil na Nica Hülkenberga v zatáčkách za zadní rovinkou a po pár zatáčkách, kdy jeli bok po boku. Räikkönen se nakonec před Nica dostal, využil toho ještě i Sainz a Hülkenberga dostal o chvilku později.

6/56 – Máme virtuální Safety Car! Zřejmě kvůli velkému množství úlomků v první zatáčce. Několik pilotů si toho nevšimlo a třeba Kvyat na moment předjel Hamiltona, když Brit kvůli virtuálnímu safety caru zpomalil. Zrovna tak se Perez na chvíli podíval před Vettela.

7/56 – Prozatím velmi zajímavě zahájený závod je nyní na chvíli uklidněn.

8/56 – Virtuální Safety Car končí a znovu závodíme! Nico Rosberg využil restartu a dostal se na cílové rovince před Daniela Ricciarda! Jde na třetí místo. Mercedesy nyní rozděluje pouze Daniil Kvyat. Ale to o pár chvil později už neplatí, Rosberg na zadní rovince předjíždí Daniila Kvyata. Ten sice ještě naznačil odplatu v zatáčkách za rovinkou, ale Rosberg už si druhé místo pohlídal a další na řadě je Hamilton. Rosberg má dnes za úkol zachránit své šance na zisk titulu, takže klíčové pro něj je být Hamiltonovi co nejblíže, nebo ještě lépe před ním.

10/56 – Máme už dvě odstoupení ze závodu – Valtteri Bottas po špatném startu a špatné volbě pneumatik zajel do boxů kvůli problémům se zavěšením a končí. Skončil ještě Will Stevens, zatím z neznámých důvodů zajel do garáže a odstoupil.

11/56 – Romain Grosjean zajel do boxů pro měkkou směs pneumatik, první sektor po vyjetí ale nevypadá vůbec dobře. Momentálně je trať v takovém stavu, kdy se přechodné pneumatiky přehřívají, ale na suché je moc mokro a studeno. I proto se Mercedesům vůbec nedaří utéct Red Bullům.

12/56 – Romain Grosjean opět v boxech, má nějaké poškození na voze, nejspíše to vypadá na odstoupení. Vymstil se mu risk s pneumatikami do sucha?

13/56 – Daniil Kvyat zaútočil na Rosberga v poslední zatáčce, ale vyjel mimo trať a vrátil se sice před Rosberga, ale pozici mu vrátil. Využil toho Ricciardo a dostal se před Kvyata a následně i před Rosberga. Díky Kvyatovo útoku tak Ricciardo jede na třetím místě. Mezi piloty Red Bullu je to v šampionátu velmi vyrovnané s rozdílem pár bodů.

14/56 – Kimi Räikkönen si stěžuje na to, že ačkoliv je velmi blízko jiným vozům, tak z nějakého důvodu nemůže využívat DRS. Rozptýlen vyjel mimo trať a předjel ho Max Verstappen, nyní na něj tlačí i Sainz.

15/56 – Daniel Ricciardo zaútočil na Hamiltona, ale nepovedlo se to, nicméně je nádherné vidět, že Red Bull zde umí Mercedesy vyzvat. Räikkönen útočí s již funkčním DRS na Verstappena, dotkli se koly, ale pořadí se nezměnilo a oba zůstali bez poškození. A nyní Daniel Ricciardo útočí na Hamiltona a dostává se před něj! Daniel Ricciardo předjel Lewise Hamiltona a ujímá se vedení!

16/56 – Ricciardo ve vedení pomalu Hamiltonovi ujíždí, ale zezadu na něj začíná tlačit Nico Rosberg. Ten naznačil útok, ale nevyšlo to. Kimi Räikkönen si stěžuje na Verstappena, že ho vytlačuje z trati. Říká, že jestliže s tím vedení nic neudělá, tak to začne dělat také. Podobný přístup už jsme od Fina viděli i v Monaku dva roky zpátky, kdy na něj agresivně dorážel Perez a nakonec spolu kolidovali.

17/56 – Max Verstappen ale Räikkönenovi ujel a najednou z ničeho nic předjel i Sebastiana Vettela, nicméně následně vyjel mimo trať a Vettel se dostal zpět, Räikkönen se toho snaží využít, ale zatím to nejde. Jde o souboj o šesté místo.

18/56 – Jenson Button zajíždí do boxů a jde na měkké pneumatiky! Button pro to má obvykle dobrý čich, je tohle ten moment, kdy se vyplatí přezout. Nico Rosberg mezitím zaútočil na Hamiltona, který se s přehřívajícími pneumatikami velmi pere a Rosberg jde na druhé místo! Hamilton je povolán do boxů. Rosberg zůstává na trati, stejně tak Kvyat a Ricciardo. V boxech je i Vettel.

19/56 – Hamilton jede na měkkých pneumatikách. Velká část pilotů je nyní v boxech. Na konci tohoto kola můžeme nejspíše očekávat ten zbytek.

20/56 – A vskutku, v boxech je Ricciardo z prvního místa, Rosberg je v boxech, Kvyat také, Räikkönen… Hamilton na tom prodělal! Daniil Kvyat využil extra kola a rychlého pitstopu a na trať se vrací před Lewisem Hamiltonem. Nejrychlejší kolo zajel Jenson Button. Do bariéry zajel Kimi Räikkönen na nových měkkých pneumatikách. Už to vypadalo, že je to konec závodu pro Fina, ale podařilo se mu od bariéry odlepit a s poškozeným křídlem míří do boxů. Pokud nemá ještě jiné poškození, tak má velké štěstí a v tomto závodu může ještě získat nějaké ty body.

21/56 – Sebastian Vettel nyní zajel nejrychlejší kolo. Momentálně jede na pátém místě. Daniel Ricciarod má podobné problémy jako Räikkönen ve stejné zatáčce, ale vyšel z toho lépe než Fin. V tomto místě je nejspíše ještě potůček vody, který vozy rozhází v brzdné zóně. Hamilton zaútočil na Kvyata, ten se ale jen tak tak ubránil.

22/56 – Momentální pořadí: RIC, ROS, KVY, HAM, VET, VES, HUL, SAI, PER, MAS, BUT, MAL, ERI, ALO, RAI, RSI, NAS.

23/56 – Ale to už neplatí! Nico Rosberg na suchých pneumatikách letí a předletěl Daniela Ricciarda na zadní rovince a ujímá se vedení! A o moment později ho napodobuje Hamilton, který se dostal před Kvyata na třetí místo.

24/56 – Sebastian Vettel velmi rychle Kvyata také dotáhl a najednou se před něj protáhl a jede na čtvrtém místě! Felipe Massa odstupuje ze závodu, zatím nevíme proč. Je to dvojité odstoupení Williamsu.

26/56 – Nico Rosberg ze sebe nejspíše dostává vztek za incident v první zatáčce a zajíždí nejrychlejší kolo za nejrychlejším kolem. Nicméně Hamilton dojíždí druhého Ricciarda a za nimi se žene ještě Sebastian Vettel. A Hamilton útočí na Ricciarda a dostává se na druhé místo!

27/56 – Kimi Räikkönen míří do boxů po obdržení zprávy, že jeho vůz se přehřívá. Pro Fina je to konec závodu po startu z osmnáctého místa kvůli penalizaci za nový motor. Závod k zapomenutí. Marcuss Ericsson také odstupuje, z nějakého důvodu přišel o výkon motoru a odstavil svůj vůz na kraji trati. A máme kvůli tomu Safety Car na trati!

28/56 – Nico Rosberg dostává zprávu, aby zůstal na trati a dojel Safety Car, mezitím Sebastian Vettel zajíždí do boxů pro středně-tvrdou směs. Hamilton také zůstává na trati. V boxech se objevily oba McLareny, Hülkenberg a několik dalších. Safety Car na trati máme kvůli dostavenému vozu Marcuse Ericssona, který bohužel zastavil na špatné straně tratě, kde není prostor pro dostání vozu mimo trať. Maršálové musí vůz převézt na druhou stranu trati, na což potřebují klid za Safety Carem.

29/56 – Jsme za polovinou závodu a Vettel jede na pátém místě na nových středně-tvrdých pneumatikách a stavit už neplánuje, zatímco Mercedesy i Red Bullu zřejmě ještě budou muset stavět.

30/56 – Trať je vyklizena, piloti o kolo pozadu, kteří se pletou mezi předními pozicemi, nyní mohou předjet Safety Car a dojet pole zezadu.

32/56 – Safety Car zajíždí na konci tohoto kola! Rosberg se udržel na prvním místě. Sebastian Vettel útočí na Daniila Kvyata, který vyjíždí mimo trať. Vettel se posouvá na čtvrté místo a jede za Ricciardem. Vettel nemusí stavět a je velmi blízko za vedením, mohl by využít ještě nadcházejících pitstopů Mercedesů?

33/56 – A Vettel se posouvá už na třetí místo! Ricciardo mu padl za oběť na zadní rovince, ale Vettel udělal chybu a Ricciardo měl v následující zatáčce lepší trakci a dostal se zpět před rudý vůz.

34/56 – Vettel znovu útočí na výjezdu z druhé zatáčky a tentokrát mu to vyšlo! V esíčkách si Vettel pozici hezky upevnil a posouvá se na pódium. Max Verstappen útočí na Daniila Kvyata v nájezdu na zadní rovinku a jde na páté místo! Kvyat se pokusil útok oplatit, ale vyjel mimo trať a propadá se na sedmé místo za Hülkenberga.

35/56 – Momentální pořadí: ROS, HAM, VET, RIC, VES, HUL, KVY, PER, BUT, ALO, SAI, MAL. NAS, RSI.

35/56 – Ale změna! Max Verstappen, sotva osmnáctiletý mladík v Toro Rossu, útočí na čtvrtého Ricciardo a úspěšně!

36/56 – Kolize! Nico Hülkenberg na nových středně.tvrdých pneumatikách útočil na pátého Ricciarda chtěl následovat Verstappena, ale na konci zadní rovinky spolu kolidovali a Nico Hülkenberg v tomto závodě končí! Mezitím stewardi začínají vyšetřovat Carlose Sainze za překročení maximální povolené rychlosti v boxech.

37/56 – Ricciardo stále pokračuje v závodě, jede na pátém místě před Kvyatem, nejspíše neutrpěl žádnou velkou škodu a nezajíždí ani do boxů a pokračuje. Carlos Sainz dostává penalizaci pěti sekund za překročení rychlosti v boxech. Buď si jí odpyká při případném pitstopu, nebo se přičte na konci závodu.

38/56 – A máme dnes další virtuální Safety Car, aby maršálové mohli odklidit vůz Nica Hülkenberga. Z opakovaného záběru jde vidět, že Německý závodník měl poškozené přední křídlo, když útočil na Ricciarda, a kvůli nedostatku přítlaku a hlavně na ještě vlhké trati nestačil svůj vůz ubrzdit a vrazil do Ricciarda. Ricciardo je momentálně na šestém místě, Kvyat se před něj dostal krátce po nehodě.

39/56 – Piloti využívají virtuálního Safety Caru, Nico Rosberg zajel do boxů, stejně tak oba Red Bully. Red Bull udělal dvojitý pitstop, i přestože oba vozy byly blízko sebe a naštěstí se jim to povedlo. Na konci tohoto kola končí virtuální Safety Car a Mercedes už nestihne do boxů povolat Lewise Hamiltona!

41/56 – Hamilton si nemyslí, že na jeho současné sadě měkkých pneumatik dokáže dojet až do konce, takže jediné, co mu zbývá, je dostat z pneumatik maximum a doufat, že se mu podaří po pitstopu dojet Vettela a Rosberga a předjet je. Ambiciózní a ne moc pravděpodobné.

42/56 – Nico Rosberg na nových pneumatikách létá. Už doletěl Sebastiana Vettela a předjíždí ho na zadní rovince! Rosberg jde na druhé místo!

43/56 – Safety Car! Na trať znovu vyjíždí Safety Car! Daniil Kvyat na výjezdu z předposlední zatáčky vjel na umělou trávu, dostal smyk a nabořil to do bariér. Jeho vůz má absolutně zdemolovanou přední část vozu, Kvyat se svému týmu omlouvá. Využívá toho Hamilton a překvapivě Vettel, oba zajeli do boxů pro měkkou směs, krom nich i pár dalších.

44/56 – Dnes už ze závodu odstoupilo osm pilotů, dvanáct jich zbývá. Momentální pořadí: ROS, HAM, VER, VET, BUT, ALO, PER, RIC, MAL, SAI, RSI, NAS.

45/56 – To už neplatí, neboť Jenson Button nyní zajíždí do boxů, trošku opožděně. Na čele závodu to vypadá zajímavě, Vettel s Hamiltonem mají úplně nové pneumatiky, Rosberg o pár kol starší, ale stále v dobrém stavu. Verstappen se z momentální třetí pozice asi moc dlouho těšit nebude, neboť za ním jeden Vettel, který si s ním asi moc dlouho lámat hlavu nebude.

46/56 – Na konci tohoto kola Safety Car zajede do boxové uličky a znovu dnes začneme závodit. Posledních deset kol.

47/56 – A znovu závodíme! Nico Rosberg si s restartem hravě poradil a udržel si první místo a už si začíná budovat náskok. Max Verstappen na třetím místě zatím vzdoruje Vettelovi, i když mu tým dříve řekl, že nemá moc bojovat. Na zadní rovince ale už Vettel Verstappena předjíždí. Button pod tlakem od Maldonada a Sainze, oba se před něj touží dostat, ale Brit statečně vzdoruje!

48/56 – Pátý Fernando Alonso v McLarenu je pod tlakem od Sergia Pereze a za nimi se začíná tvořit vláček. Mercedesy už Vettelovi o dost poodjeli. Rosbergovi se nepovedl výjezd ze zatáčky a kvůli přetáčivosti se ocitl mimo trať a Hamilton se posouvá na první místo!

49/56 – Jenson Button už podlehl Sainzovi, který nyní předjíždí i Ricciarda, ten se mstí, ale společně vyjeli mimo trať a Jenson Button toho skvěle využil a posunul se o dvě místa na sedmé místo za svého kolegu! Mezitím Nico Rosberg zajel nové nejrychlejší kolo.

50/56 – Jenson Button na to šlápl a předjel svého týmového kolegu Fernanda Alonsa, a to Alonso jede s novějším a údajně lepším motorem! A nyní jde před Alonsa i Carlos Sainz! Button se během pár zatáček dostal z devátého místa na šesté, Alonso se propadl na deváté, neboť po Sainzovi se před něj rychle dostal i Pastor Maldonado!

51/56 – Daniel Ricciardo zajel na poslední chvíli do boxů pro nové pneumatiky. Na čele je po Rosbergovo chybě klid, Hamilton má náskok dvě a půl sekundy. Pokud pódium bude v této podobě, pak Lewis Hamilton dnes vyhrál titul mistra světa!

52/56 – Fernando Alonso se vzteká v rádiu, tým ho přesvědčuje, aby zůstal na trati, protože stále jedou na bodech. Alonso odpovídá, že jakmile bude mimo body, tak odstoupí.

53/56 – Daniel Ricciardo z posledního (dvanáctého) místa předjíždí Alexandra Rossiho, který při svém domácím závodě v Manoru velmi dovedně zůstává mimo trable.

54/56 – Rosberg na Hamiltona ztrácí už skoro čtyři sekund, Německý závodník z letošní sezony musí být řádně frustrovaný, štěstí ho tento rok moc často nenavštěvuje. Carlos Sainz si počkal na Buttona a konečně na něj zaútočil na zadní rovince a v klidu se posouvá na šesté místo!

55/56 – Sebastian Vettel už je velmi blízko za Nicem Rosbergem. Pokud závod skončí v tomto pořadí, Hamilton má titul, ale pokud se Vettel dostane před svého krajana na druhé místo, pak o titulu matematicky ještě rozhodnuto není, ale Rosberg se nejspíše Vettelovi nebude chtít vzdát.

56/56 – Poslední kolo! Vettel méně než půl sekundy za Rosbergem. Na cílové i zadní rovince je ale Vettel příliš daleko, posledních pár zatáček Hamiltonovi zbývá k titulu!

KONEC VELKÉ CENY USA! Hamilton vyhrává, Rosberg druhý, Vettel třetí! Lewis Hamilton získává svůj třetí titul mistra světa a druhý v řadě!

Výborný závod má za sebou i Max Verstappen, který dojel na skvělém čtvrtém místě, pátý byl Sergio Perez, který má také dobrou formu.

V zákulisí pódia je atmosféra velmi hustá. Lewis Hamilton rozdýchává svůj třetí titul. Hází na zamračeného Rosberga kšiltovku pro druhé místo, ten jí rozladěně hází po Lewisovi zpátky. Bez úsměvu a bez slov. Rosberg je rozhodně frustrovaný, Hamiltonovi už je to asi jedno. Vettel pogratuloval a úsměvy také moc nehýřil. Byl to pro všechny piloty dnes výjimečně náročný den, kdy musel zajet náročnou kvalifikaci v dešti a následně velmi ošemetný a napínavý závod, kdy nikdy žádná pozice nebyla jistá.

Sdílejte na:
Zavřít