FIA omezila využívání výfukových plynů

FIA omezila využívání výfukových plynů

Mezinárodní automobilová federace počínaje Velkou cenou Španělska rapidně omezila využívání výfukových plynů, konkrétně na 10%. Bude to osudová rána pro stáj Red Bull?

Pokud pilot monopostu Formule 1 sundá nohu z plynu při brzdění nebo průjezdu zatáčkou, bude moci využít pouhých 10% z maximálního množství spálených plynů. To je pro některé týmy (zejména Red Bull) poměrně tvrdá rána, protože vůz se za současných pravidel, která platila od začátku sezóny, mohl při využívání výfukových plynů spolehnout na 100% využití. Hlavním důvodem je, že FIA chce přinutit týmy k využívání plynu pouze k zvyšování kroutícího momentu motoru, nikoliv k aerodynamickým vylepšením, které mohou některým týmům pomoci.

„Dotkne se to všech stájí, které tohoto využívají,“ řekl Christian Horner, šéf stáje Red Bull. „To znamená, že vyřešit určité změny bude muset téměř každý tým, nikoliv jen my.“

„FIA se snaží nasměrovat jednotlivé týmy na jinou kolej, do vod, které jsou v současné době neprozkoumány a tudíž bude zajímavé, jak se s tím týmy vypořádají. Tato změna se rozhodně dotkne většiny stájí, které výfukové plyny ve spojení s difuzorem využívají,“ řekl Ross Brawn, šéf stáje Mercedes. Všeobecně se předpokládá, že největší problémy budou muset řešit týmy Red Bull a Renault, navíc vedení McLarenu nedávno naznačilo, že právě využívání výfukových plynů je jedním z klíčových faktorů úspěchů rakouského týmu v kvalifikacích. Jak změny v pravidlech ovlivní vývoj šampionátu můžeme sledovat již tento víkend.

Sdílejte na:
Zavřít