Itálie 2008 – 10 let od první výhry Vettela

Itálie 2008 – 10 let od první výhry Vettela

Ročník 2008 se zapsal do historie mnoha událostmi. Určitě každý si vzpomene na souboj Felipeho Massy a Lewise Hamiltona v Brazílii. Ale to nebyl zdaleka jediný výjimečný okamžik.

Letos je to přesně 10 let, co se Sebastian Vettel radoval ze svého prvního vítězství ve Formuli 1. Stalo se tak na Italském okruhu v Monze, kde v té době pilotoval průměrný monopost Scuderia Toro Rosso. Vettel debutoval v roce 2007 během Velké ceny USA, kde nahradil otřeseného Roberta Kubicu, který měl během závodu v Kanadě velkou nehodu. Hned ve svém prvním závodě Vettel získal svůj první bod za osmé místo (dříve měla Formule 1 jiný bodovací systém). Od závodu v Maďarsku už jezdil Vettel pro Toro Rosso. V Japonsku téhož roku byl Vettel třetí, ale za Safety Carem naboural do Marka Webbera, kvůli čemuž oba odstoupili. 

Začátek roku 2008 Vettel neujel v prvních čtyřech závodech ani kolo, ale od půlky sezóny se začala situace zlepšovat. 

Italská Monza hostila čtrnáctý podnik sezóny 2008. Celý rok se ve Formuli 1 nesl v duchu souboje Lewise Hamiltona a Felipeho Massy o titul mistra světa. Jenže víkend v Monze potkal silný déšť a všechno bylo jinak. 

Hamilton i Räikkönen se kvůli špatné taktice týmů nedostali do poslední části kvalifikace. Naopak Vettel se svém Toro Rosso létal. Dokázal vyhrát jak druhou část kvalifikace, tak i tu poslední, nejdůležitější. Vettel a Toro Rosso se tak společně mohli radovat ze svých prvních pole position. Navíc to pro tým Toro Rosso byl domácí závod, jelikož tým má sídlo v Italské Faenze, kde dřív sídlilo Minardi. Týmový kolega Sébastien Bourdais skončil na skvělém čtvrtém místě, pro nehož to taky byl nejlepší kvalifikační výsledek v kariéře. Vettel se v té době stal nejmladším jezdcem, který získal pole position.

Foto: formulapassion.it

Déšť pokračoval i celou neděli. Teplota tratě byla pouhých 14 °C. Závod musel tedy být odstartován za Safety Carem, což určitě Vettelovi pomohlo. Jeho týmový kolega Bourdais zůstal stát na roštu se zhasnutým motorem. Než mechanici znovu nastartovali jeho vůz, byl poslední s kolem ztráty.

Safety Car zajel do boxů na konci druhého kola a Vettel si držel své vedení před Kovalainenem, Webberem, Rosbergem and Massou. Vettel si dále budoval náskok nad druhým Kovalainenem. Jezdci museli do boxů, kvůli tehdy povinnému tankování, i tak se Vettel vrátil bezpečně na trať a nikoho před sebe nepustil. Vettel chyboval pouze jedinkrát, když kvůli vodě dostal smyk a projel rovně jednu ze šikan. Ke konci závodu už byli jezdci jako Hamilton či Räikkönen rychlejší, ale byli uprotřed pole. Vettel tak vyhrál závod s náskokem 12 s na druhého Kovalainena.

Vettel toho dne přepsal historii. Stal se nejmladším vítězem závodu, pro něho i tým to bylo první vítězství v závodě.
„Úžasný závod, úžasný víkend s pole position a dobrou strategií. Až začne vyhlášení stupňů vítězů, pravděpodobně tomu nebudu chtít věřit. Je to můj nejlepší den v životě, nikdy nezapomenu na tyhle chvíle. Je to tak neuvěřitelné, mnohem lepší než jsem si kdy představoval. Perfektní víkend,“ prohlásil hned po závodě Sebastian Vettel.

 

Foto: Twitter.com

Hned další sezónu už Vettel závodil za „áčkový“ tým Red Bull, kde si hned v závodě v Číně připsal druhé vítězství. Trochu paradoxně opět za deště, který byl během celého závodu. 

Od tohoto heroického vítězství je to momentálně 10 let. Sebastian Vettel vyhrál od té doby dalších 51 závodů, díky čemuž minulý víkend překonal v tabulce výher Alaina Prosta. Toro Rosso od té doby nestálo ani jednou na pódiu, nicméně získalo mnoho čtvrtých míst. 

Nechme se překvapit, jak to bude vypadat tento víkend. Sebastian Vettel opět závodí na Monze za domácí tým, tentokrát však Ferrari. Stáj Ferrari už čeká od roku 2010 na své další domácí vítězství. Dokáže to Vettel tentokrát?

 

Sdílejte na:
Zavřít