Velkou cenu Rakouska ovládl Verstappen, mercedesy nedojely

Velkou cenu Rakouska ovládl Verstappen, mercedesy nedojely

Ve Velké ceně Rakouska si pro vítězství dojel překvapivě Max Verstappen. Spolu s Nizozemcem vystoupila na stupně vítězů dvojice jezdců Ferrari Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.

Zpočátku se zdálo, že i letošní závod na Red Bull Ringu bude jasnou kořistí Mercedesu. Závod ovšem dostal zcela jiný náboj poté, co ve 14. kole odstoupil ze druhé pozice Valtteri Bottas a byl vyhlášen virtuální safety car, během něhož jako jediný ze špičky nezamířil do boxů Lewis Hamilton.

Ačkoli Red Bull v pátečních trénincích za konkurenty z Mercedesu a Ferrari zaostával a lépe na tom nebyl ani v sobotní kvalifikaci, kdy mu byl dokonce vyrovnaným soupeřem Haas, je to přesto rakouská stáj, která si ve své domácí velké ceně připsala vítězství. Zasloužil se o něj Max Verstappen.

Nizozemec vyrážel do závodu ze čtvrté příčky. Již na konci úvodního okruhu se ale posunul na třetí místo před Kimiho Räikkönena. Po startu dokonce patřila Verstappenovi druhá pozice, kterou si ovšem vzal ve čtvrté zatáčce Valtteri Bottas zpět. Klíčový krok na cestě za svým prvním letošním triumfem pak udělal v 15. kole, když se během fáze virtuálního safety caru odebral na rozdíl od lídra závodu Lewise Hamiltona k mechanikům. Když pak tak učinil o deset kol později Hamilton, převzal Verstappen vedení, které již nikomu nepřepustil a připsal si své čtvrté vítězství ve Formuli 1.

Se ztrátou pouhých 1,5 sekundy na vítězného Verstappena projel cílem závodu druhý Kimi Räikkönen. Pilot Ferrari v závěru závodu Nizozemce stahoval, nicméně k útoku se „Icemanovi“ dostat nepodařilo a jeho pětileté čekání na vítězství tak i nadále pokračuje.

Třetí pozici obsadil ve Velké ceně Rakouska Räikkönenův týmový kolega Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa zajel ve včerejší kvalifikaci sice třetí čas, po penalizaci tří míst za blokování Carlose Sainze, mu ale na startovním roštu patřila až šestá příčka. Ani dnešní závod pro něj nezačal příliš slibně, když se po startu propadl až za oba haasy na osmé místo. Již ve třetím kole se ale posunul na šesté místo. Po odstoupení Valtteriho Bottase povyskočil na páté místo a další příčku vydělal, když svůj druhý pitstop absolvoval Daniel Ricciardo. O svém konečném umístění rozhodl ve 39. kole, když nádherným předjížděcím manévrem pokořil ve třetí zatáčce Lewise Hamiltona.

Nejlepšího výsledku v letošní sezoně a ve svém působení ve Formuli 1 vůbec dosáhl v Rakousku tým Haas. Americká stáj, která měla na dosah obří bodový příděl již během úvodního podniku v Austrálii, obsadila na Red Bull Ringu čtvrté a páté místo. Zatímco na čtvrté pozici dojel Romain Grosjean, který tak dokázal konečně prolomit smůlu a připsal si prvních letošních 12 bodů, pátou pozici obsadil Kevin Magnussen. Dán tak vyrovnal své letošní maximum.

S oběma piloty se na bodech dokázala umístit také Force India. Zatímco na šesté příčce skončil Esteban Ocon, na sedmém místě se po startu ze 16. příčky umístil Sérgio Pérez.

Po sérii tří nebodovaných umístění se znovu podařilo bodovat Fernandu Alonsovi. Španěl po výměně MGU-K odstartoval do Velké ceny Rakouska z pitlane a na chvostu pole se pohyboval také v úvodní fázi závodu. Pilot McLarenu ale rovněž využil virtuálního safety caru k zastávce v boxech a poté, co si mimo jiné v závěru závodu poradil Charlesem Leclercem a Pierrem Gaslym, obsadil osmou příčku.

Nejlepší desítku uzavřela dvojice pilotů Sauberu. Devátý dojel Charles Leclerc a již potřetí v řadě si připsal body. Bod za desáté místo inkasoval Marcus Ericsson. Švéd se v nejlepší desítce umístil letos podruhé. Stáj z Hinwillu skončila s oběma piloty na bodech poprvé od Velké ceny Číny 2015. V Šanghaji tehdy dojeli Felipe Nasr a Marcus Ericsson na osmém, respektive desátém místě.

Jedenáctou pozici obsadil v cíli závodu Pierre Gasly. Dvanáctý skončil Carlos Sainz Jr., kterého zdržely potíže během druhé zastávky v boxech. Na třináctém, respektive čtrnáctém místě dojeli piloti Williamsu Lance Stroll a Sergej Sirotkin. Na posledním patnáctém místě byl klasifikován Stoffel Vandoorne, který ovšem do cíle nedojel. Belgičanovy naděje zhasly již v prvním kole, když si ve třetí zatáčce poškodil přední přítlačné křídlo a záhy po návratu od mechaniků již byl předjet čelem závodu okolo.

Kromě Vandoorna a již zmiňovaného Bottase se do cíle závodu nepodíval ani Finův týmový kolega Lewis Hamilton. Úřadující šampion se hned po startu dostal do vedení a postupně navyšoval svůj náskok. Během virtuálního safety caru se ovšem jeho tým dopustil strategické chyby, když Brita nepovolal do boxů, kam zamířil až o deset kol později a spadl na čtvrté místo. Do boxů poté navíc musel Hamilton ještě jednou kvůli vysokému opotřebení pneumatik v 52. kole. Jeho účinkování v závodě pak skončilo v 64. okruhu, tzedy sedm kol před cílem, kdy odstavil svůj mercedes. Ani jeden ze „stříbrných šípů“ nedojel do cíle poprvé od Velké ceny Španělska 2016.

Do cíle závodu nedojel také další z favoritů Daniel Ricciardo. Australan držel po prvních pitstopech druhou pozici a Red Bull v tu chvíli mohl snít o dvojitém vítězství. Tento krásný sen ovšem skončil ve 38. kole, kdy Ricciardo musel podruhé stavět a spadl na pátou příčku. V 54. kole jej pak potkaly technické problémy a ze čtvrté pozice odstoupil.

Do cíle závodu nedojeli také Nicol Hülkenberg, kterého zastavily ve 12. kole potíže s pohonnou jednotkou v době, kdy držel devátou příčku. Kvůli technickým problémům předčasně skončil také Brendon Hartley. Novozélanďan se před svým odstoupením v 56. kole nacházel na bodované desáté příčce.

Velká cena Rakouska 2018 

P #   Jezdec Konstruktér B Čas K
 1. 33 Max Verstappen Red Bull 25 1:21:56.024 71
 2. 7 Kimi Räikkönen Ferrari 18 + 1.504s 71
 3. 5 Sebastian Vettel Ferrari 15 + 3.181s 71
 4. 8 Romain Grosjean Haas 12 + 1 Kolo 70
 5. 20 Kevin Magnussen Haas 10 + 1 Kolo 70
 6. 31 Esteban Ocon Force India 8 + 1 Kolo 70
 7. 11 Sergio Pérez Force India 6 + 1 Kolo 70
 8. 14 Fernando Alonso McLaren 4 + 1 Kolo 70
 9. 16 Charles Leclerc Sauber 2 + 1 Kolo 70
 10. 9 Marcus Ericsson Sauber 1 + 1 Kolo 70
 11. 10 Pierre Gasly Toro Rosso 0 + 1 Kolo 70
 12. 55 Carlos Sainz Renault 0 + 1 Kolo 70
 13. 18 Lance Stroll Williams 0 + 2 Kola 69
 14. 35 Sergey Sirotkin Williams 0 + 2 Kola 69
 15. 2 Stoffel Vandoorne McLaren 0 DNF 65
 NC 44 Lewis Hamilton Mercedes 0 DNF 62
 NC 28 Brendon Hartley Toro Rosso 0 DNF 54
 NC 3 Daniel Ricciardo Red Bull 0 DNF 53
 NC 77 Valtteri Bottas Mercedes 0 DNF 13
 NC 27 Nico Hülkenberg Renault 0 DNF 11
Sdílejte na:
Zavřít