GP Francie: Hamilton si bez problémů dojel pro třetí letošní vítězství

GP Francie: Hamilton si bez problémů dojel pro třetí letošní vítězství

Lewis Hamilton letos zatím neměl mnoho dobrých závodních víkendů, ale mezi ně se rozhodně neřadil závod na okruhu Paul Ricard. Po skvělých pátečních jízdách a bezchybné sobotní kvalifikaci si Brit po startu pojistil vedení a závod vyhrál. Díky výhře se vrací do čela šampionátu.

Z prvního místa do závodu odstartoval britský závodník, který si včera dojel pro svou 75. pole position. V první řadě ho doplnil týmový kolega Valtteri Bottas, ze třetí pozice startoval dosavadní lídr šampionátu Sebastian Vettel a čtvrtý na roštu stál Max Verstappen.

Start se vydařil Sebastianu Vettelovi, který se vyvážel za vedoucím Hamiltonem až k první zatáčce. V nájezdu ovšem probrzdil levou přední pneumatiku a vůz nekontrolovaně narazil do Bottase, který se držel vnější strany zatáčky. Náraz poškodil Vettelovi přední křídlo a Bottasovi způsobil defekt zadní levé pneumatiky.

Vettel poté ještě trefil Romaina Grosjeana, který z kolize vyšel bez poškození. Domácí závod ovšem nedopadl dobře ani pro jednoho z dvojice Ocon – Gasly. Tito dva odvěcí rivalové, kteří se již od prvopočátků svých kariér nemají v lásce, spolu kolidovali v nájezdu do 3. zatáčky. Gasly ztratil kontrolu nad vozem a zezadu narazil do Force Indie Estebana Ocona. Oba byli vyřazeni ze závodu.

 

24 June 2018

24 June 2018

Na trať okamžitě vyjel safety car. Mezitím si do boxů zajeli jak Sebastian Vettel, tak Valtteri Bottas. Oba dva nasadili nejtvrdší měkkou sadu pneumatik. Po zmatcích v prvním kole bylo pořadí v nejlepší desítce následující: Hamilton, Verstappen, Sainz, Ricciardo, Magnussen, Leclerc, Räikkönen, Grosjean, Pérez a Hülkenberg.

V 5. kole byl závod restartován a Hamilton začal bezproblémově kontrolovat čelo závodu. Během pár kol se před Sainze na Renaultu dostal Daniel Ricciardo a Red Bull měl v tu chvíli oba vozy na pódiových příčkách.

Sebastian Vettel na měkkých pneumatikách dokazoval svou sílu a začal si probíjet cestu startovním polem. Během chvíle se dostal na bodované příčky a stále postupoval výše. Stejně na tom byl i Valtteri Bottas, který si také musel probojovat cestu zpět.

Lídr šampionátu Sebastian Vettel nakonec obdržel penalizaci pěti vteřin za kolizi s Valtterim Bottasem v úvodním kole. 

 

24 June 2018

Závodní tempo dostalo německého jezdce ve službách vzpínajícího se koně na pódiovou příčku poté, co všichni jezdci absolvovali své povinné zastávky v boxech. To ovšem neplatilo dlouho, Daniel Ricciardo, který se vrátil na 4. místě, byl brzy ve Vettelově zpětných zrcátkách, a nakonec ho i překonal.

Kimi Räikkönen, který si zajel pro superměkkou směs, se také dotáhnul na Vettela a netrvalo dlouho, než ho předjel. Vettel se tak osamostatnil na páté pozici s pohodlným náskokem. Překonáním svého týmového kolegy ale Icemanova spanilá jízda nekončila. Fin se dotáhl na třetího Ricciarda, kterého následně předjel.

Ke konci závodu odstoupil Sergio Pérez, který měl problémy s novou pohonnou jednotkou Mercedes. Lance Stroll na Williamsu dostal defekt přední levé pneumatiky v nájezdu do rychlé zatáčky č. 10 a následně odstoupil.

Pro odklizení vozu byl potřeba virtuální safety car. Na čele závodu se již nic nezměnilo, a tak si Lewis Hamilton dojel pro své 3. letošní vítězství, 65. vítězství celkově. Na Michaela Schumachera jich ale stále ztrácí 26.

Další pódiové umístění mohli slavit také Max Verstappen a třetí Kimi Räikkönen.

 

24 June 2018

Na čtvrtém místě dojel Daniel Ricciardo před pátým Sebastianem Vettelem, který si před koncem závodu, stejně jako Valtteri Bottas, dojel pro čerstvou ultraměkkou sadu pneumatik. Šestou příčku nakonec obsadil Kevin Magnussen na Haasu právě před Bottasem.

Bodované pozice uzavřeli Carlos Sainz, který ke konci závodu hlásil problém s výkonem, Nico Hülkenberg a také Charles Leclerc na Sauberu. Pro mladého Monačana je to již čtvrtý bodovaný výsledek v letošní sezóně.

 

24 June 2018

Lewis Hamilton si svým vítězstvím vydobyl zpět vedení v šampionátu, o které v Kanadě přišel. Sebastian Vettel na svého britského soupeře ztrácí 14 bodů. Daniel Ricciardo se posunul zpět na třetí místo.

Dalším závodem bude GP Rakouska na Red Bull Ringu. Vloni na krásném přírodním okruhu zvítězil Valtteri Bottas před Sebastianem Vettelem a Danielem Ricciardem. Komu se podaří vyhrát letos, to zjistíme již příští neděli.

Kompletní výsledky:

Pozice Jezdec Tým Ztráta Kola Body
1 Lewis Hamilton Mercedes Vítěz 53 25
2 Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer +7.090 53 18
3 Kimi Räikkönen Ferrari +25.888 53 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer +34.736 53 12
5 Sebastian Vettel Ferrari +1:01.935 53 10
6 Kevin Magnussen Haas-Ferrari +1:19.364 53 8
7 Valtteri Bottas Mercedes +1:20.632 53 6
8 Carlos Sainz Jr. Renault +1:27.184 53 4
9 Nico Hülkenberg Renault +1:31.989 53 2
10 Charles Leclerc Sauber-Ferrari +1:33.873 53 1
11 Romain Grosjean Haas-Ferrari +1 kolo 52  
12 Stoffel Vandoorne McLaren-Renault +1 kolo 52  
13 Marcus Ericsson Sauber-Ferrari +1 kolo 52  
14 Brendon Hartley STR-Honda +1 kolo 52  
15 Sergey Sirotkin Williams-Mercedes +1 kolo 52  
16 Fernando Alonso McLaren-Renault +3 kola 50  
17 Lance Stroll Williams-Mercedes +5 kol 48  
  Sergio Pérez Force India-Mercedes Motor 27  
  Esteban Ocon Force India-Mercedes Kolize 0  
  Pierre Gasly STR-Honda Kolize 0  
Sdílejte na:
Zavřít