Kvyat se už do Toro Rosso nevrátí, řekl Marko

Kvyat se už do Toro Rosso nevrátí, řekl Marko

Poradce Red Bullu pro motorsport, Helmut Marko, prozradil, že Daniil Kvyat definitivně přišel o své místo v Toro Rosso. Před dvěma dny tým potvrdil, že v Mexiku do jejich vozů usedne Brendon Hartley a Pierre Gasly a tak to zůstane až do konce sezony.

Podle Helmuta Marka se už ruský pilot do kokpitu Toro Rosso nevrátí a jeho návrat na Velké ceně USA byl jen jednorázový. Nezměnil to ani Kvyatův dobrý výkon a zisk jednoho bodu za desáté místo.

Kvyat byl degradovaný do Toro Rosso z Red Bullu vloni po Velké ceně Ruska, kdy ho nahradil Max Verstappen. Po letošní Velké ceně Singapuru přišel kvůli nevýrazným výkonům i o místo v B-týmu Red Bullu, kde ho nahradil úřadující šampion série GP2 Pierre Gasly.

Po odchodu Carlose Sainze do Renaultu měl Kvyat dostat poslední šanci a dokončit sezonu po boku Pierra Gaslyho, ale rošády v Toro Rosso pokračovaly. Když se Gasly měl zúčastnit posledního závodu sezony série Super Formula, přišel na svénu závodních Porsche ze série WEC a vítěz 24 hodin v Le Mans, Brendon Hartley, který v minulosti byl součástí vývojového programu Red Bullu. VC USA tak Toro Rosso absolvovalo s Kvyatem a Hartleym.

Vzhledem k tomu, jak dlouho Hartley neseděl v monopostu F1, podal slušný výkon a skončil třináctý, což mu zabezpečilo místo v kokpitu i pro další závody. Jeho kolegou bude Gasly a Kvyat tak byl opět odsunutý na druhou kolej.

Pro magazín Auto Bild Helmut Marko potvrdil, že tentokrát už je Kvyatův odchod definitivní a v Toro Rosso ani Red Bullu už ho neuvidíme.

„Kvyat už se nevrátí. Nevěříme, že může z dlouhodobého hlediska něco změnit. Tuto sezonu dokončí Hartley a Gasly. A co bude za rok, uvidíme.“

Oficiální stanovisko o budoucnosti Kvyata ještě nikdo nevydal, ale zdá se, že Red Bull už s ním na žádné pozici nepočítá. Rusova kariéra ve Formuli 1 tak pravděpodobně došla ke svému konci.

Hartley díky možnosti dokončit v Toro Rosso tuto sezonu může zabojovat o kontrakt na příští sezonu. Pokud by ale neuspěl, jeho budoucnost se pravděpodobně ubere do IndyCar, odkud má nabídku od jednoho z nejlepších týmů – Chip Ganassi Racing.

Sdílejte na:
Zavřít