Pole position má Hamilton, Räikkönen druhý před Vettelem

Pole position má Hamilton, Räikkönen druhý před Vettelem

Schnoucí Silverstone poskytl překvapivou kvalifikaci. Räikkönen porazil Vettela, Hülkenberg odstartuje z pátého místa, Vandoorne se probojoval do Q3.

Q1

V úvodu kvalifikace už padalo jen pár kapek a trať usychala. Výběr pneumatik byl velmi individuální, někteří jezdci, jako například Verstappen, obuli pneumatiky do přechodného mokra. Ocon a Hamilton byli mezi těmi, který obuli super-měkké.

Po čtyřech minutách Q1 hlásil déšť přes vysílačku Räikkönen. Všichni jezdci přezouvali zpět na pneumatiky do přechodného mokra. Ke konci se na super-měkkou směs odvážili přezout Ocon a Alonso.

Alonso přitom stihl začít měřené kolo jen setiny sekundy před šachovnicovou vlajkou. Na konci kola, které mělo být posledním měřeným, vešel Alonso do boxů pro super-měkkou směs a týmu přes vysílačku oznámil, že to stíhají. Háčkem bylo to, že Alonsův nejlepší pokus v té době nestačil na to, aby se do závodů kvalifikoval.

Nakonec ukončil Alonso Q1 na prvním místě a odsunul do knock-out zóny Strolla. Ten dělal co mohl, ale v mokrých podmínkách na konkurenci nestačil. Kvalifikace se nepovedla sedmnáctému Magnussenovi a nepostoupil ani jeden ze Sauberů.

Na posledním místě Ricciardo, tomu se pokazilo turbo ještě dokud byla trať mokrá a nestihl zajet čas na suché trati. Kvůli penalizaci 5-ti míst na startu by ale i tak startoval devatenáctý (poslední bude startovat Fernando Alonso, kvůli penalizaci 30 míst na startu).

Q2

Ve druhé části kvalifikace trať postupně usychala, čím déle se jezdilo, tím lepší časy jezdci zaznamenávali. Byla to tedy loterie, v níž šlo o co nejlepší načasování, a o to, jít co nejvíce na hraně.

Dá se říci, že kromě patnáctého Massy a čtrnáctého Sainze měl každý jezdec alespoň jedno velmi dobré kolo. Třináctý Alonso měl tu smůlu, že ho tým poslal do provozu. Týmový kolega Vandoorne to vytáhl na desáté místo.

Nadějně to vypadalo pro jedenáctého Palmera a dvanáctého Kvyata, do K.O zóny je odsunuli Perez a Grosjean.

Q3

Na pole position máme Lewise Hamiltona, už pomalu tradičně vytáhl v závěru kvalifikace super kolo. Ještě může mít problémy kvůli tomu, že v Q3 pozdržel v předposlední zatáčce Romaina Grosjeana. Pole position tedy ještě není jistá.

Na druhém místě Kimi Räikkönen před svým týmovým kolegou. Skvělá reakce na řeči prezidenta Ferrari o tom, že se Kimi po trati vleče. Na čtvrtém místě Bottas, odstartuje ale devátý kvůli penalizaci za výměnu převodovky.

To posouvá dopředu pátého Verstappena, páté místo je to nejlepší co mohl holandský závodník dosáhnout. Šesté místo pro Hülkenberga, třetí řada, vynikající výsledek pro Renault. Na sedmé a osmé místo se kvalifikovali Perez a Ocon.

Vandoorne dokázal s novým motorem porazit Grosjeana, svítá McLarenu na lepší časy?

Sdílejte na:
Zavřít