ONLINE: Velká cena Ázerbajdžánu 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Ázerbajdžánu 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu 2017

Kvalifikace začíná v 15:00

Vítejte u našeho živého komentáře ke kvalifikaci. Tentokrát není vůbec jasné, kdo dnes uzme pole-position. Zatímco Red Bull byl nejrychlejší v prvním i druhém tréninku, v tom třetím se ukázal Mercedes s Bottasem. Částečně to mohla způsobit změna vnitřního obrubníku zatáčky 8. Ta vede k nejužší části trati a často zde dochází k nehodám. Při závodu F2 zde jedna takováto nehoda úplně ucpala úzkou trať a závod musel být zastaven. Obrubník byl odstraněn a na asfalt se pouze namaloval okraj tratě. Piloti tak nebudou katapultováni do bariér, pokud na obrubník najedou trošku moc. Taktéž tento namalovaný „obrubník“ nevyčnívá tolik do tratě a průjezd zatáčkou se tak zrychlí a nebude tak těsná. Výsledek třetího tréninku s takto pozměněnou tratí naleznete zde.

Okruh v Baku je velmi rychlý městský okruh. První sektor se skládá téměř výhradně z devadesátistupňových zatáček. První DRS zóna je na cílové rovince před první zatáčkou, druhá DRS zóna je mezi zatáčkami dva a tři. V druhém sektoru se nachází již zmiňovaná úzká část složená za zatáček osm, devět, deset a jedenáct. Následuje několik rychlejších zatáček. Třetí sektor se skládá vlastně jenom z jedné zatáčky, do které musíte brzdit, následně najíždíte do zatáček sedmnáct, osmnáct a devatenáct, které se ale alespoň v kvalifikaci projíždějí na plný plyn a následně piloty čeká velmi, velmi dlouhá cílová rovinka s DRS zónou.

Vettel a Verstappen se ve třetím tréninku trápili s problémy s technikou. Sebastian Vettel vyměnil motor za starší použitý, vyhne se tedy penalizaci. Oba piloti budou připraveni nastoupit do kvalifikace. Tím, kdo do kvalifikace nenastoupí, bude Jolyon Palmer, kterému se ve třetím tréninku vzňal vůz a naneštěstí způsobil takovou škodu, že tým nestíhá vůz včas opravit.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začala, okamžitě na trati máme mnoho vozů.

17:00 – Hülkenberg v Renaultu byl prvním na trati. Nyní v boxech máme jenom Mercedesy a Vandoorna.

15:00 – Oba Mercedesy už také míří na trať. Hülkenberg ve svém prvním měřeném kole. V tom zahřívacím už se trochu potýkal s přetáčivostí. Své letmé kolo hned opustil a pustil před sebe Magnussena, který trochu zablokoval kola při brzdění do druhé zatáčky.

14:00 – Sainz už se podíval mimo trať, nedobrzdil jednu zatáčku a musel využít únikovou zónu.

11:00 – Máme první řádné měřené časy, momentálně je na čele Räikkönen ve Ferrari. Piloti se potýkají s nedostatečným přítlakem a nedaří se jim moc dobře zahřát pneumatiky, mnoho pilotů proto potřebuje více zahřívacích kol.

10:00 – Problémy na této trati působí také časté stíny. Tím, že je v Baku podvečer, tak stromy a budovy kolem trati na trať hází mnoho stínů a asfalt má tedy na různých místech různou teplotu, což může vůz rozhodit.

9:00 – Hamilton jde do čela pořadí, Verstappen je druhý se ztrátou čtyř desetin. Räikkönen zatím zůstává třetí, za ním jsou obě Force Indie.

8:00 – Perez jde na třetí místo, Massa na páté.

6:00 – Vettel jde na čtvrté místo za Pereze, šestý Ricciardo.

5:30 – Verstappen se zlepšuje na prvním místě, ale Hamilton se zlepšuje také a rozdíl mezi nimi zůstává prakticky stejný.

4:00 – Hamilton je na první místě, Verstappen je na druhém, Räikkönen jde na třetí, Vettel na čtvrté.

2:00 – Massa se nevešel do osmé zatáčky, musel vyjet do únikové zóny, zkazil si tak rychlé kolo.

0:30 – Vandoorne je v letmém kole, ale jeho čas nevypadá na to, že by se mohl dostat ze sestupové zóně.

0:00 – Čas vypršel. Vandoorne jde pouze na osmnácté místo, Alonso se blíží do cíle a zajíždí do boxové uličky. Ericsson se posouvá na osmnácté místo. Magnussen je ještě v letmém kole.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Hamilton, vypadávají Alonso, Grosjean, Ericsson, Vandoorne a samozřejmě i Palmer, který na trať nevyjel.

Grosjean bude opět velmi nespokojený, neboť odstoupil, protože i v posledním pokusu ho trápily brzdy a vyjel mimo trať. V McLarenu také nebudou nadšeni, že se ani s jedním vozem nedostali do Q2. I když ve výsledku jim to může být jedno, neboť oba vozy mají tolik penalizací za výměny částí motoru, že budou Alonso s Vandoornem rádi, že budou startovat na stejné trati jako ostatní.

Velmi hezké kolo zajel Daniil Kvyat, který se prosmýkl na páté místo. Skvělou práci odvedl také Pascal Wehrlein, který postoupil do Q2 na patnáctém místě.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, hned máme několik vozů na trati, mezi prvními Valtteriho Bottase a Pascala Wehrleina.

13:00 – Na trati už máme všech patnáct vozů.

12:00 – Felipe Massa se se svým Williamsem hodně pere, hned několikrát to během jednoho kola vypadalo až moc na hraně a párkrát už jsme ho málem viděli ve zdi. Ale udržel to na trati a zajel první měřené kolo.

10:00 – Verstappen si stěžuje na příliš velké vibrace. Na první místo jde Räikkönen, na druhé Verstappen, na třetí Ricciardo.

9:30 – Bottas jde na první místo, Hamilton je o něco rychlejší a jde před něj.

9:00 – Perez jde na čtvrté místo, Ocon na šesté.

7:00 – Massa jde na sedmé místo za Vettela.

6:00 – Verstappen jde na čtvrté místo, Perez je pátý, Stroll se vyšvihl na šesté místo, za ním Ricciardo, Vettel klesl na osmé místo.

5:30 – Lewis Hamilton zlepšil svůj čas na 1:41.275, druhý Bottas na něj ztrácí sedm a půl desetiny, Räikkönen osm desetin.

2:00 – V sestupové oně máme Sainze, Kvyata, Magnussena, Hülkenberga a Wehrleina. Hülkenberg nyní vylezl ze svého vozu a končí.

1:30 – Kvyat se zlepšuje, ale pouze na jedenácté místo.

1:00 – Vettel jde na druhé místo, ale na Hamiltona ztrácí šest desetin.

0:00 – Čas vypršel v sestupové zóně zůstávají 11. Kvyat, 12. Sainz, 13. Magnussen, 14. Hülkenberg, 15. Wehrlein.

KONEC Q2! Nejrychlejší byl opět Hamilton, vypadávají 11. Kvyat, 12. Sainz, 13. Magnussen, 14. Hülkenberg, 15. Wehrlein.

Kvyat si posteskl, že s tímto výkonem už se na víc nezmůže. Ke konci této části se na druhé místo posunul Bottas, Räikkönen na páté. Do Q3 se dostaly oba vozy Mercedesu, Ferrari, Red Bullu, Williamsu a Force Indie.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace začíná, na trati máme Hamiltona, Bottase, Räikkönena a Ricciarda.

11:00 – Vettel už je také na trati.

10:00 – Piloti najíždějí do letmých kol.

7:00 – Řada pilotů musí využít první měřené kolo jako další zahřívací. S tím, jak Slunce postupně klesá, tak teplota tratě klesá a piloti budou mít větší problémy se zahříváním pneumatik a přilnavostí.

5:00 – Valtteri Bottas jde na první místo, Hamilton na něj něco ztratil ve třetím sektoru, kde vyjel mimo trať. Verstappen je třetí, Räikkönen je čtvrtý.

4:00 – Vettel je pátý, Ricciardo šestý, pak Perez, Ocon, Massa a Stroll.

3:30 – Ocon se zlepšuje a jde na páté místo. Daniel Ricciardo končí v kvalifikaci!

3:33 – ČERVENÁ VLAJKA! Ricciardo rozbil svůj vůz o bariéru a zastavil v místě, kde není možné vůz rychle odstranit. Mechanici Ferrari běží na konec pitlane a musí zatlačit zpět do boxů Vettela, který zrovna dojížděl na konec pitlane s novými pneumatikami, když byla vyvěšena červená vlajka.

3:33 – ZELENÁ VLAJKA! Kvalifikace byla znovu zahájena, na konci boxové uličky už čeká Max Verstappen, za ním čekají další vozy.

3:00 – Za Verstappenem z boxů vyjeli Bottas a Hamilton.

2:30 – Ferrari vyjíždí na trať až nyní, Vettel s Räikkönenem stihnou jenom jedno letmé kolo, piloti, kteří vyjeli hned ze začátku, stihnou dvě.

1:30 – Verstappen, Bottas i Hamilton jsou v letmých kolech. Bottas i Hamilton jedou svá osobní maxima po prvním sektoru.

0:00 – V druhém sektoru Bottas zpomalil a Hamilton získal spoustu času! A už nestihnou druhá kola. Hamilton jde na první místo! Bottas klesá na druhé místo. Verstappen jde na třetí místo, Perez na čtvrté, Ocon na páté. Räikkönen se posouvá na třetí místo, Sebastian Vettel je pomalejší a jde na čtvrté místo! Stroll jde na osmé místo, Massa na deváté a Ricciardo zůstává desátý!

KONEC KVALIFIKACE! Lewis Hamilton získává pole-position! 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Verstappen, 6. Ocon, 7. Perez, 8. Stroll, 9. Massa, 10. Ricciardo, 11. Kvyat, 12. Sainz, 13. Magnussen, 14. Hülkenberg, 15. Wehrlein, 16. Alonso, 17. Grosjean, 18. Ericsson, 19. Vandoorne, 20. Palmer. 

Sdílejte na:
Zavřít