ONLINE: Velká cena Brazílie 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Brazílie 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie 2016. Pro načtení nejnovějšího kalendáře znovu načtěte stránku.

Kvalifikace začíná v 17:00

V Brazílii zatím byl vždy na čele vůz Mercedesu. V pátek byl rychlejší Hamilton, v sobotním tréninku Nico Rosberg. Kdo z nich bude na vrchu v Brazílii?

Ferrari se v pátek hodně trápilo a většinou piloti v rudém byli až na konci první desítky. Ve třetím tréninku už ale obsadili třetí a čtvrté místo, což už vypadá pro tým z Maranella lépe, nicméně před kvalifikací tým objevil problém s vozem Sebastiana Vettela s hydraulikou. Zatím zůstává otázkou, jestli budou schopni vůz včas opravit.

Red Bull byl v pátek hned za Mercedesem, avšak po sobotním zlepšení Ferrari zvládli ve třetím tréninku jen páté a šesté místo. Za Red Bullem je Williams, který stále bojuje s Force Indií, ta ale ve třetím tréninku nevládla dostat ani jeden vůz do TOP10, zatímco Williams měl mezi prvními deseti oba své vozy.

Shrnutí a výsledky prvního a druhého tréninku naleznete zde.
Shrnutí a výsledky třetího tréninku zde.

Brazilská trať patří mezi ty nejkratší a obvykle jsou na ní skvělé závody. Předjíždí se hlavně v první zatáčce, ale často ty souboje pokračují během celé sekce Sennových esíček, další předjíždění se dá udělat na konci zadní rovinky na konci prvního sektoru. Trať je hodně technicky náročná, hodně důležitá je mechanická přilnavost a trakce, kvůli prostřednímu sektoru. Více informací o trati naleznete zde.

Q1

Před první částí kvalifikace hrozí 70% šance na déšť. Nad okruhem je šedo.

18:00 – První část kvalifikace začíná! Hamilton čekal na světlech jako prvním, za ním bylo nacpáno.

17:00 – Ferrari stále pracuje na voze Sebastiana Vettela, kde se našel problém s brzdami.

16:00 – Hamilton už je v letmém kole, za ním jede Rosberg. Hamilton tento víkend závodí s krásným žlutým designem inspirovaným helmou domácího Ayrtona Senny, osobním hrdinou Hamiltona. Zatím se mu s ní daří dobře…

15:30 – Hammilton jde do čela s časem 1:11.511, Rosberg je o tři desetiny pomalejší a jde na druhé místo. Na třetím je zatím Grosjean, za ním Gutierrez, pak Wehrlein s Oconem. Všichni už jezdí na žluté sadě měkkých pneumatik – nejrychlejší směs pneumatik k dispozici tady v Brazílii.

14:00 – Räikkönen jde na třetí místo, ale vzápětí klesá na čtvrté poté, což Max Verstappen zajel o desetinu rychlejší čas. RIcciardo na Räikkönena ztratil další tři desetiny a je na pátém. Na šestém a sedmém jsou vozy Williamsu. Osmý je momentálně Alonso. Oba vozy Force Indie zatím nevypadají nejrychleji, Hülkenberg je na desátém, Perez je až čtrnáctý.

12:30 – Ferrari tweetuje, že Vettelovo motor už běží a vyjíždí na trať. Mezitím Räikkönen po svém prvním letmém kole zajíždí další, ale už se nezlepšuje.

11:00 – Sebastian Vettel najíždí do letmého kola. V odstupové zóně je zatím on, Wehrlein, Ocon, Nasr, Ericsson a Magnussen.

10:30 – Kimi Räikkönen hlásí, že se začíná pomalu objevovat déšť v některých částech trati.

10:00 – Vettel jde na páté místo za Räikkönena. Hülkenberg hlásí, že zajíždí do boxů poté, co nebyl schopný zlepšit svůj čas.

8:00 – Na trati stále máme několik vozů, které se snaží zlepšit svůj čas. Nechtějí čekat déle než musí, v případě opravdového deště.

7:00 – V odstupové zóně  jsou momentálně Button, Wehrlein, Ocon, Ericsson, Nasr a Magnussen.

5:00 – Mraky nad okruhem se nyní trochu rozpadly, vidíme modrou oblohu, ale v místech je stále hodně šedo a šanci na déšť je stále poměrně vysoká.

2:00 – Jenson Button má za sebou další letmé kolo, ale nedokázal se zlepšit kvůli několika chybám, stále zůstává na sedmnáctém místě, momentálně ztrácí necelých 20 setin na postup do Q2. Stihne zajel ještě jedno lepší kolo?

1:00 – Button je v dalším letmém kole, ale ihned to začíná chybou v první zatáčce po zablokování kol!

0:00 – Čas vypršel, Button v McLarenu už se nezlepší. Magnussen se zlepšuje, ale jde pouze na osmnácté místo, za ním je Wehrlein a Ocon, poslední dvě místa na startu obsadil Nasr s Ericssonem.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton, končí 17. Button, 18. Magnussen, 19. Wehrlein, 20. Ocon, 21. Ericsson a 22. Nasr.

Smůla pro Buttona, Fernando Alonso do další části kvalifikace postoupil v první desítce vozů, velmi hezký výkon. Palmer  dostal jeden z Renaultů do Q2, s novým kontraktem v kapse mu to jede. Oba Williamsy vypadají velmi dobře za Red Bully a Ferrari. Force Indie zde na ně docela ztrácí.

Po závodě se vyšetří incident mezi Oconem a Palmerem. Pilot Renaultu se musel vyhýbat pomalému Oconovi a vyjel mimo trať.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, dalších šest lidí vypadne, deset postoupí dále.

13:00 – Ihned je na trati plno, všichni jedou opět na měkké sadě. 

12:00 – Hamilton zatím obsazuje první místo s časem 1:11.238, Rosberg jde na druhé místo, je o desetinu pomalejší. Na třetí místo jde Verstappen, Ricciardo je opět pomalejší a jde na čtvrté místo. Za nimi jsou Williamsy. Alonso nyní rozdělil Williamsy a jde na šesté místo.

11:00 – Ferrari Sebastiana Vettela se dostalo mezi vozy Red Bullu na čtvrté místo.

10:00 – Zatím máme deset časů, první desítku uzavírá Palmer se Sainzem. Räikkönen měl rozjeté letmé kolo, ale poté zpomalil. Kvyat jde na desáté místo před Palmera.

9:30 – Räikkönen nyní v dalším pokusu o letmé kolo, už to vypadá mnohem lépe. Palmer momentálně jezdí na použité sadě pneumatik. Räikkönen podle informací Sky F1 jede také na použité sadě.

9:00 – Räikkönen na použitých pneu jde na šesté místo za Ricciarda.

8:00 – Máme zatím 12 časů, Force Indie Perez do cíle dojíždí až nyní a zajíždí třináctý, ale je to velmi pomalý čas, zřejmě Perez opustil svůj první pokus a nyní na to šlápl znovu.

7:00 – Hülkenberg jde na deváté místo, jeho kolega Perez jde ve svém druhém pokusu na desáté místo. V odstupové zóně máme Massu, Sainze, Kvyata, Palmera a oba Haasy, které ještě nebyly na trati.

6:00 – Palmer je nyní sám na trati, ostatní se připravují na poslední pokusy. Jeho pokus ho posouvá na dvanácté místo navzdory zablokovaným kolům.

3:00 – Po chvilce klidu vyjíždí na trať Sainz s Kvyatem, jsou na třináctém a čtrnáctém místě. Massa také vyjíždí z garáže, Hülkenberg taktéž.

2:00 – Perez a Alonso jsou také na trati. V boxech zůstává prvních šest pilotů – to jsou vozy Mercedesu, Red Bullu, Ferrari. Bottas už také na trati.

1:00 – Grosjean hlásí lehký déšť v prvním sektoru tratě.

0:00 – Čekáme ještě na mnoho časů, Alonso jde na sedmé místo, Hülkenberg na osmé, Massa je mimo, Gutierrez jde místo něj, Perez jde na osmé místo a odstouvá Gutierreze, ale následně Grosjean dojíždí do cíle a odsouvá Bottase!

KONEC! Nejrychlejší byl opět Hamilton. Vypadává 11. Bottas, 12. Guttierez, 13. Massa, 14. Kvyat, 15. Sainz a 16. Palmer.

Velké zklamání pro Felipeho Massu, pro kterého je toto poslední domácí závod v jeho kariéře. Doufal, že odstartuje z lepšího místa než je třinácté. Zklamán ale může být celý Williams, protože Bottas také odpadává, zatímco obě Force Indie se procpaly do Q3. Souboj o čtvrté místo v poháru konstruktérů je opravdu tvrdý a těsný.

Alonso zajel úžasné kolo. Zatímco Button vypadl už v první část, Alonso byl v té druhé o 11 tisícin pomalejší než Räikkönen a jde pohodlně do třetí části.

Poslední část kvalifikace bude hodně hektická, všichni budou spěchat na trať v případě příchodu deště.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná! Ihned se na trať vypravuje mnoho vozů. Minulý rok zde pole-position získal Nico Rosberg. Povede se mu to opět? Mohlo by mu to vyhrát šampionát…

10:00 – Mercedesy už jsou v letmém kole, hodně rychlá kola.

9:00 – Hamilton zajel čas 1:10.860, první čas pod minutu jedenáct. Rosberg je o desetinu a půl pomalejší.

8:30 – Verstappen jde na třetí místo, za něj Vettel, za něj Ricciardo a šestý je Räikkönen. Na sedmém místě máme Fernanda Alonsa.

8:00 – Na osmé místo jde Nico Hülkenberg ve Force Indii. Bez času je ještě Perez a Grosjean.

7:00 – Perez jde na deváté místo. Grosjean zůstává v boxech.

4:00 – Grosjean na trati a zahajuje své letmé kolo.

2:30 – Velmi hezké! Grosjean jde na sedmé místo, byl o čtyři a půl desetiny rychlejší než Alonso.

2:00 – A už se nám zaplňuje trať vozy. Mercedesy první.

0:30 – Hamilton v letmém kole, Rosberg je o něco pozadu. Hamilton svůj čas o hodně zlepší, Rosberg ale také není nejpomalejší.

0:00 – Čas vypršel, ale ještě uvidíme to nejdůležitější. Hamilton zlepšil svůj čas o desetinu, Rosberg se také zlepšil, ale ne dost! Rosberg o desetinu pomalejší než Hamilton. Räikkönen jde na třetí místo, Verstappen jde na čtvrté, Vettel na páté, Ricciardo na šesté…

KONEC! Pole-position získává Lewis Hamilton, za ním Rosberg. Räikkönen rychlejší než oba Red Bully a Vettel, bude startovat ze třetího místa. V druhé řadě ho doplní Verstappen. Třetí řadu obsadil Vettel a Ricciardo. Ve čtvrté řadě bude skvělý sedmý Grosjean a osmý Hülkenberg, v páté řadě bude druhá Force India Sergia Pereze a McLaren desátého Alonsa.

Článek s celkovými výsledky a shrnutím chystáme…

Sdílejte na:
Zavřít