ONLINE: Velká cena Evropy 2016

ONLINE: Velká cena Evropy 2016

Živý komentář ke Velké ceně Evropy 2016 v Baku. Pro načtení nejnovějšího komentáře znovu načtěte stránku.

Závod začíná v 15:00

V kvalifikaci neměl Nico Rosberg soupeře. Díky nehodě Hamiltona a značnému náskoku na zbytek pole získal pole-position s náskokem přes sekundu. Dnes se vedle něj do první řady na startu postaví Daniel Ricciardo po penalizaci pro původně druhého Sergia Pereze. Druhou řadu obsadily vozy Ferrari, které jsou zde tento víkend zatím dosti nevýrazné. Shrnutí kvalifikace a kompletní výsledky naleznete zde. Kvalifikaci jsme živě sledovali zde

Zbrusu nový okruh v Baku je kompletně městským závodem, vše se odehrává v historických ulicích Baku, nádherné město. Podobně jako jiné městské okruhy trpí jistou pravoúhlostí. Především první sektor, se skládá pouze z pár rovinek, přerušenými devadesátistupňovými zatáčkami 1, 2, 3, 4, 5 a 6. Zatáčka číslo 7 je ještě o něco ostřejší, následuje ikonicky úzká část trati kolem vysokých hradeb skládající se ze zatáček 8, 9, 10, 11, 12. Následující zatáčky jsou velmi rychlé až do zatáčky 15, kde jsme v trénincích viděli bourat Daniela Ricciarda a Sergia Pereze, problémy tam mělo i mnoho jiných pilotů. Od zatáčky číslo 16 vozy jedou naplno skrz zatáčky 17, 18, 19 a 20 a pak stále na plný plyn až do první zatáčky následujícího kola.

Penalizaci si dnes musí odbýt Sergio Perez a Carlos Sainz, Kevin Magnussen bude startovat z boxů, Renault pracoval na jeho voze a rozhodl se, že start z boxů pro ně bude výhodnější.

Po startu je to velmi krátký kus tratě k první zatáčce, paradoxně by tedy z levotočivé zatáčky mohli těžit piloti startující z té „špinavé“ strany tratě – tudíž z těch míst, kudy nevede běžná závodní stopa a trať má tedy horší vlastnosti. Mezi tyto piloty patří například Daniel Ricciardo na druhém místě nebo Kimi Räikkönen na druhém.

KOMENTÁŘ

ZK – Začalo nám zahřívací kolo závodu, Nico Rosberg celé pole vede do ulic Baku.

ZK – Vozy už se řadí na startu.

1/51 – Velká cena Evropy byla zahájena! Nico Rosberg si udržel první místo, za ním Ricciardo, Vettel a Räikkönen, Jolyon Palmer vyjel hluboko v první zatáčky. Räikkönen za sebou drží Force Indii Sergia Pereze, který vypadá velmi nadšený do předjíždění.

2/51 – V prvním sektoru máme žluté vlajky, zřejmě kvůli úlomkům karbonu v první zatáčce, po startu došlo k pár menším dotekům. Mezitím Lewis Hamilton stále zůstává na desátém místě za Valtterim Bottasem, kterému moc nevyšel start.

3/51 – Momentální pořadí: ROS, RIC, VET, RAI, PER, MAS, VES, KVY, BOT a HAM. Bottas zaútočil na Kvyata, ale ten se úspěšně brání. Nicméně o pár zatáček později se Williams před Kvyata nakonec dostal.

4/51 – A Lewis Hamilton už se před Kvyata dostal taktéž. Kvyatovi to moc nejede, nyní ho dokonce dohnal i Romain Grosjean v Haasu a také se před něj poměrně rychle dostává! Valtteri Bottas se prosmýkl kolem Maxe Verstappena na sedmé místo v patnácté zatáčce.

5/51 – Na konci cílové rovinky se Perez pokusil zaútočit na Räikkönena, ale radši si to rozmyslel. Verstappen útočil zpět na Bottase, ale v první zatáčce se dostal mimo trať a přehnal se před něj i Hamilton, nyní má za sebou Verstappen i Grosjeana.

6/51 – Nico Rosberg už má solidní náskok, Ricciardo začal zpomalovat a má hned za sebou Vettela a za ním i Räikkönena s Perezem. A Sebastian Vettel na dlouhé rovince útočí na Ricciarda a dostává se na páté místo! Mezitím do boxů zajíždí Max Verstappen, který přezouvá na měkkou směs pneumatik. Ricciardo je mezitím opravdu pomalý, Vettel už má náskok, nyní je za Ricciardem Räikkönen, který se bude chtít zbavit Pereze.

7/51 – Räikkönen se na dlouhé rovince dotahuje na Ricciarda, ten ale zajíždí do boxů pro pitstop, přezouvá na měkké pneu, Räikkönen s Perezem zůstávají na trati. Ricciardo se vrací zpět na 13. místě. Kolem cílové rovinky poletuje hodně modrých igelitek, jedna je dokonce přichycená na voze Vettela, Räikkönen s nimi měl také problém, pro vozy je to hodně nebezpečné. Mohou se dostat, kam nemají a poškodit vůz.

8/51 – Daniil Kvyat odstupuje ze závodu, zajel do boxů a mechanici ho zatlačují dovnitř. Lewis Hamilton na rovince útočí na Bottase, ten se ale se stejným motorem velmi dobře brání. Massa v boxech, vrací se těsně před Gutierreze a Palmera, měl štěstí a vyšlo mu to dobře, jinak by se kolem nich musel probojovávat. Na pitstopy Williamsu se ale zatím letos lze spolehnout, měli nejrychlejší pitstop ve všech dosavadních závodech.

9/51 – Sebastian Vettel povoláván do boxů, dostal pokyn přes rádio, vzhledem ke strategickým chybám Ferrari v této sezoně se Němec přece jenom ujistil, jestli jsou si stopro jistí. Odpověděli, že ano, ale na konci kola do boxů zajíždí Kimi Räikkönen! A vrací se na trať před Felipeho Massu.

10/51 – Mezitím se Hamilton stále nemůže dostat před Valtteriho Bottase. Ricciardo na devátém místě se nyní dostal před Wehrleina na osmém místě, nyní stíhá sedmého Grosjeana. Räikkönen byl před pitstopem Ricciarda na cestě k předjetí, nyní je jeho Ferrari o dvě pozice pozadu, Ferrari se ani tento pitstop příliš nepovedl.

11/51 – Lewis Hamilton se dostává před Valtteriho Bottase na cílové rovince, Räikkönen se dostává před Pascala Wehrleina, Romain Grosjean uhnul do boxů.

12/51 – Na čele stále bez pitstopu jede Nico Rosberg, na druhém místě jede bez pitstopu Vettel, bez pitstopu je i třetí Perez. Čtvrtý je Hamilton, taktéž v boxech ještě nebyl, zrovna tak Bottas za ním. Mezitím se Felipe Massa dostává před Manor Pascala Wehrleina, Manor zde jede velmi dobře díky pohonné jednotce Mercedesu. Jolyon Palmer v boxech.

13/51 – Kimi Räikkönen je vyšetřován za přejetí bílé čáry na vjezdu do boxů. Mezitím se Nico Rosberg pohybuje na prvním místě s náskokem neuvěřitelných 15 SEKUND na druhého Sebastiana Vettela! :O Räikkönen je sice vyšetřován, ale nyní zajel nejrychlejší kolo závodu.

14/51 – A Kimi Räikkönen obdržel pětisekundovou penalizaci za přejetí bílé čáry na vjezdu do boxové uličky, špatná zpráva pro Ferrari, které zatím jede docela dobrý závod.

15/51 – Nico Hülkenberg má za zadkem Räikkönena, mezitím se Maxem Verstappen dostává před Wehrleina. Lewis Hamilton si stěžuje na mnoho vibrací ve svém voze.

16/51 – Lewis Hamilton v boxech, přezouvá pneu, Räikkönen mezitím útočí na Hülkenberga, objíždí ho po vnějšku první zatáčky.

17/51 – Sergio Perez v boxech. Po necelých sedmnácti kolech má Rosberg na Vettela náskok přes 18 sekund.

18/51 – Lewis Hamilton problémy, zablokoval kola při nájezdu do šestnácté zatáčky, vzápětí ale zajel nejrychlejší kolo závodu. Kimi Räikkönen se dotáhl na čtvrtého Ricciarda a jede mu přímo za zadkem.

19/51 – Kimi Räikkönen útočí na Ricciarda na cílové rovince, poměrně brzy se před Red Bull dostává, Ricciardo neměl co dělat. Felipe Nasr mezitím hezky ťukl zeď, ale jeho Sauber bez problémů pokračuje.

20/51 – Sergio Perez se dostává před Felipeho Massu na cílové rovince, Bottas v boxech. Hamilton číhá za Bottasem na svou šanci. A pouští se do toho před čtvrtou zatáčkou, posouvá se na sedmé místo.

21/51 – Hamilton má před sebou problém v podobě dvou Force Indií, které tu byly silné po celý víkend. Sebastian Vettel zajíždí do boxů, přezouvá na měkkou směs. Nico Hülkenberg v boxech. Sebastian Vettel se vrací na trať před Ricciardo. Verstappen v boxech a přezouvá na středně-tvrdou směs!

22/51 – Nico Rosberg zajíždí z prvního místa do boxů, bez problémů přezouvá na měkkou směs. Sergio Perez se posouvá před Ricciarda na čtvrté místo, Hamilton ho následuje, Ricciardo se propadá pořadím.

23/51 – Wehrlein dostává varování, aby si nezkracoval trať v zatáčce číslo osm, odpovídá, že přes krajnici nepřejíždí všemi čtyřmi koly, což je podmínka. Sergio Perez zajel nejrychlejší kolo závodu. Ricciardo v boxech pro středně-měkké pneu. Nico Hülkenberg předjíždí jedenáctého Nasra. Máme velký souboj o osmé místo – je tam Sainz, Alonso, Button, Hülkenberg, Nasr, Ricciardo. Velký vláček.

24/51 – Hülkenberg se bez problémů dostává před desátého Buttona v McLarenu-Honda.

25/51 – Ricciardo přejíždí jedenáctého Buttona. Hülkenberg předjíždí osmého Sainze.

26/51 – Vettel dohání druhého Räikkönena, toho nejspíše ještě čeká jedna zastávka v boxech, velký souboj to nebude, zajímavé ale je, že Ferrari se docela „drží“ prvního Rosberga, jeho náskok vůbec nenarůstá, naopak se trošičku zmenšuje.

27/51 – Daniel Ricciardo předjíždí Carlose Sainze, Hamilton si stěžuje na problémy s dobíjením kinetické energie. Fernando Alonso předjíždí Estebana Gutierreze.

28/51 – Vettel blízko za Räikkönenem, ten ho pouští před sebe. Vettel jede trochu jiný závod než jeho finský kolega.

29/51 – Sainz v boxech, vrátil se za Buttonem. Räikkönen prosí, aby Vettel jel rychle, aby mu neničil pneumatiky. Mezitím je Massa v boxech.

30/51 – Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu. Wehrlein v boxech.

31/51 – Jenson Button předjíždí Jolyona Palmera v první zatáčce. Carlos Sainz na konci kola Palmera také předjíždí.

32/51 – Lewis Hamilton dostává zprávu, že něco je špatně s aktuálním nastavením vozu, tým ale Hamiltonovi nemůže říct, co musí změnit. Žluté vlajky v první sektoru, Carlos Sainz odstupuje s problémem se zavěšením. S podobným problémem odstoupil i Daniil Kvyat.

33/51 – Sergio Perez dojíždí Kimiho Räikkönena, je necelé tři sekundy za ním, pokud oba na těchto pneu dojedou, pak bude Perez na pódiu, protože Räikkönen má nad hlavou tu pětisekundouvou penalizaci.

35/51 – Hamilton se ptá týmu, jestli se jich může ptát, nebo jim navrhnovat, co přepnout a co jak nastavit, dostává negativní odpověď.

36/51 – Jenson Button a Fernando Alonso jsou za sebou, Alonso je dvanáctý, Button za ním, bude z toho souboj McLarenů? Nico Rosberg má náskok na Vettela 15 sekund, jeho náskok tedy spíš klesá. Rosberg jede v klidu a na jistotu.

38/51 – Momentálně je na trati klid. Oba McLareny jsou stále za sebou, ale moc toho zatím Button nevymyslel. To se ale mění na konci 38. kola, kdy se Button kolem svého kolegy prosmýkl v první zatáčce, Alonso chtěl bojovat nazpět, ale Button si to pohlídal.

39/51 – Räikkönen si hodně stěžuje na Ericssona, kterému hodně dlouho trvalo uposlechnout modré vlajky a uhnout Finovi z cesty. Fernando Alonso se propadl za Felipeho Nasra na cílové rovince.

40/51 – Daniel Ricciardo pomalu dohání Nica Hülkenberga na sedmém místě.

41/51 – Žluté vlajky v prvním sektoru, Pascal Wehrlein odstupuje ze závodu, velmi smutné, protože Pascal měl rozjetý dobrý závod. Odešly mu brzdy.

42/51 – Romain Grosjean předjel Alonsa, ten mu to za první zatáčkou vrátil, ale před čtvrtou zatáčkou se Grosjean před Alonsa dostal najisto, ten navíc musel ještě zpomalit kvůli Rosbergovi za sebou.

43/51 – Lewis Hamilton na to šlápl, zajel nejlepší první sektor, druhý sektor byl jeho osobní nejlepší. A nakonec zajel nejlepší kolo závodu s hodnoutou 1:46.880. Alonso nemůže podřazovat, tým hlásí, že chybu vidí a musí odstoupit ze závodu, Alonso zajíždí do boxů a končí. Mezitím se Jenson Button probojoval před Kevina Magnussena na jedenácté místo.

44/51 – Hamilton nejspíše opravdu opravil svůj vůz, hlásí, že má zpět výkon.

45/51 – Max Verstappen se dostal před Felipeho Massu v první zatáčce, zajímavé. Massa má lepší motor, ale Verstappen se stejně přiblížil a předjel ho.

46/51 – Räikkönen má problémy, ale tým mu nemůže říct, co je špatně a co má dělat, Kimi nadává.

48/51 – Vypadá to, že na pódiu budeme mít Rosberga, Vettela a Pereze, protože Räikkönen má nad sebou tu penalizaci, která ho z pódia odsune. Daniel Ricciardo překonal Nica Hülkenberga na sedmém místě.

49/51 – Perez už je přímo za Räikkönenem, ten se potýká s problémy a musí to brát pomalu.

50/51 – Mezitím se na čele probudil Rosberg, který zajel nejrychlejší kolo závodu. Verstappen předjíždí osmého Hülkenberg.

51/51 – Poslední kolo, v nájezdu do něj je Perez přímo za Räikkönenem a na konci cílové rovinky útočí. Räikkönenovi to může být s jeho penalizací jedno. Mezitím do cíle míří Nico Rosberg!

KONEC! Velkou cenu Evropy vyhrává Nico Rosberg! Na pódiu ho doplní Sebastian Vettel a Sergio Perez!

1. ROS, 2. VET., 3. PER, 4. RAI, 5. HAM, 6. BOT, 7. RIC, 8. VES, 9. HUL, 10. MAS, 11. BUT, 12. NAS, 13. GRO, 14. MAG, 15. PAL, 16. GUT, 17. ERI, 18. HAR. Odstoupili ALO, WEH, SAI a KVY.

Tak premiérový závod v Baku je za námi. Co si o závodě myslíte? Líbí se vám trať? Jste spokojeni s výsledkem závodu? Dejte nám vědět do komentářů! :)

Sdílejte na:
Zavřít