ONLINE: Velká cena Evropy 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Evropy 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikace na Velkou cenu Evropy 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře obnovte stránku.

Shrnutí kvalifikace naleznete zde.

Kvalifikace začíná v 15:00

Vítejte u premiérové kvalifikace v Baku, hlavním městě Ázerbájdžánu, kde se letos jede obnovená Velká cena Evropy, která se naposledy jela na okruhu ve Valencii ve Španělsku. Proč se Velká cena Evropy jede mimo Evropu Vám naneštěstí nedokážeme říci.

Co Vám ale můžeme prozradit, je fakt, že ve všech třech trénincích dominovaly vozy Mercedesu. Charakteristika trati s velmi dlouhými rovinkami a devadesátistupňovými zatáčkami motorům Mercedesu lichotí, na druhou stranu Ferrari se tu celý víkend trápí s nastavením, spolehlivostí vozu, rychlostně to zde nevypadá na nějaký extra výsledek.

Shrnutí prvního tréninku naleznete zde, druhého zde a třetího zde.

Zbrusu nový okruh v Baku je kompletně městským závodem, vše se odehrává v historických ulicích Baku, nádherné město. Podobně jako jiné městské okruhy trpí jistou pravoúhlostí. Především první sektor, se skládá pouze z pár rovinek, přerušenými devadesátistupňovými zatáčkami 1, 2, 3, 4, 5 a 6. Zatáčka číslo 7 je ještě o něco ostřejší, následuje ikonicky úzká část trati kolem vysokých hradeb skládající se ze zatáček 8, 9, 10, 11, 12. Následující zatáčky jsou velmi rychlé až do zatáčky 15, kde jsme v trénincích viděli bourat Daniela Ricciarda a Sergia Pereze, problémy tam mělo i mnoho jiných pilotů. Od zatáčky číslo 16 vozy jedou naplno skrz zatáčky 17, 18, 19 a 20, na plynu budou stát alespoň v kvalifikaci přes 2 kilometry. Velmi rychlý třetí sektor.

Q1

18:00 – První část kvalifikace nám začala, na konci pitlane ihned čeká mnoho vozů. Mezi první vozy jsou tam Toro Rossa, Force Indie, Mercedesy.

17:30 – Jedním z důvodů, proč vyjet co nejdříve, je obava z nehody během kvalifikace, která by na této v místech velmi úzké trati znamenala červenou vlajku a to by se někomu mohlo stát osudným.

17:00 – Vozy Ferrari jsou ještě v garáži, na vozu Sebastiana Vettela se ještě před chviličku pracovalo a přidělávala se podlaha.

16:00 – Carlos Sainz je prvním vozem v měřeném kole.

15:00 – Sainzovo kolo zatím vypadá velmi hladce. Hamilton je také v měřeném kole, uvidíme, jak to bude vypadat.

14:00 – Nico Rosberg jde zatím na čelo, Hamilton je zhruba o desetinu pomalejší, za nimi je Kvyat, Nasr, Sainz, Haryanto a Wehrlein.

13:30 – Kevin Magnussen jde zatím na šesté místo, Palmer je vzápětí o něco rychlejší a jde na páté místo.

13:15 – Valtteri Bottas jde na třetí místo, Massa na páté. Marcus Ericsson si stěžoval na Grosjeana, že ho zdržoval. Oba Haasy a oba Red Bully si zajely dvě zahřívací kola.

12:00 – Žluté vlajky, Grosjean dojel Grosjeana, tomu chviličku trvalo než uhnul, ale pustil ho bez problémů, Grosjean následně nedobrzdil do zatáčky a vyjel do únikové zóny, rychle se obrací a vrací se na trať.

11:00 – Max Verstappen s pomocí aerodynamického pytle od Palmera dosáhl na konci rovinky rychlosti 352,2km/h.

10:30 – Romain Grosjean si stěžuje, že má problémy s brzdami a nic s tím nemůže dělat, musí to vyřešit.

10:00 – Lewis Hamilton zablokoval kola a navštívil únikovou zónu v patnácté zatáčce.

8:30 – Momentálně je v čele Rosberg, Hamilton na druhém místě. Na třetím místě je zatím Daniel Ricciardo, za ním obě Force Indie.

8:00 – Rosberg zlepšuje své kolo, Ferrari teprve vyjíždí na trať.

7:30 – Nyní se na hezké čtvrté místo posouvá Valtteri Bottas, Verstappen jde na šesté místo a rozděluje Force Indie.

6:30 – V odstupové zóně je zatím Wehrlein, Haryanto, Grosjean, Button a obě Ferrari, která jsou zatím bez času.

5:30 – Sebastian Vettel jde na sedmé místo, posouvá do sestupové zóny Magnussena. Räikkönen si zajel druhé zahřívací kolo a najíždí do ostrého.

5:00 – Sergio Perez zajel parádní kolo a posunul se na třetí místo, o pouhé dvě desetiny za Hamiltona.

3:30 – Kimi Räikkönen jde na sedmé místo. Haryanto právě odsunul Buttona do odstupové zóny, ale vzápětí ho překonal Nasr a odsunul ho tam také.

2:30 – V sestupové zóně nyní máme Haryanta, Buttona, Wehrleina, Palmera, Magnussena a Ericssona.

1:00 – Žluté vlajky v prvním sektoru, Kimi Räikkönen navštívil únikovou zónu v první zatáčce.

0:30 – Esteban Gutierrez se hezkým kolem posunul ze šestnáctého místa na desáté.

0:00 – Jenson Button je v posledním pokusu, ale kolo se mu vůbec nedařilo a vzdal to, je momentálně na osmnáctém místě, ale všichni kolem něj ještě pracují na zlepšení. Kevin Magnussen se zmohl pouze na dvacáté místo před Palmera, Wehrlein nyní překonal Buttona a jde na osmnácté místo. Sainz se posouvá do bezpečí na šesté místo, vzápětí se Kvyat posouvá na páté místo. Palmer si zlepšil kolo, ale Magnussena už nepřekonal, na rozdíl od Marcuse Ericssona, který jde před oba Renaulty.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Rosberg, odstupují 17. Haryanto, 18. Wehrlein, 19. Button, 20. Ericsson, 21. Magnussen a 22. Palmer.

Je vidět, že motory Mercedesu zde jsou prostě lepší, potvrzuje to i Manor, který své vozy dostal před Buttona, Ericssona a oba Renaulty. Velmi hezká kvalifikace pro ně. 

Ericsson si ještě v posledním pokusu potykal s jednou z bariér:

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, vozy se vydávají na trať, je jich poměrně dost.

14:00 – Na trati už jsou úplně všechny vozy, Felipe Nasr vyjel jako jediný na použitých pneu. Nasr se do Q2 dostal poměrně pohodlně.

13:00 – Nico Hülkenberg jde do ostrého kola, své kolo ale opustil a pustil před sebe Pereze. Asi s tím nebyl spokojen, i když to zatím vypadalo v pořádku.

11:00 – Na první místo jde zatím Gutierrez, ale vzápětí jde před něj Carlos Sainz s časem 1:15.000. Massa se řítí do cíle s mnohem rychlejším časem.

10:30 – Felipe Massa jde na první místo, za ním je Kvyat, Sainz, Grosjean, Guttierez, Vettel, Verstappen, Hülkenberg, Ricciardo, Alonso…

10:00 – Bottas je o dvě desetiny rychlejší než Massa a jde na první místo zatím, Nico Hülkenberg způsobil žlutou vlajku ve třetím sektoru, přehnal nájezd do šestnácté zatáčky, na kterou navazuje dlouhý úsek na plný plyn před cílovou rovinkou. Ale otočil se a pokračuje.

8:30 – Rosberg zajel ohromně rychlé kolo 1:42.520, má náskok 1,7s na druhého Pereze, Vettel se nyní posunul na třetí místo před oba Williamsy.

7:30 – V letmých kolech je Räikkönen, Grosjean a další. Räikkönen se posouvá na páté místo mezi Williamsy.

7:00 – Grosjean jde na docela pěkné prozatímní sedmé místo.

5:30 – Verstappen v letmém kole, málem se setkal se zdí kvůli menší přetáčivosti, ale udržel to na trati.

3:30 – Max Verstappen zajel velmi pěkné kolo a jde na třetí místo za Pereze. V letmém kole je Daniil Kvyat, mezitím máme v druhém sektoru žlutou vlajku, ale ihned zmizela. Kvyat se posouvá na sedmé místo, jde pryč ze sestupové zóny.

3:00 – Žluté vlajky byly způsobeny Sainzem v únikové zóně. Hamilton je v letmém kole, ale pokazil to, zablokoval kola a vyjel do únikové zóny, nejde mu to úplně hladce, musí se dostat zpět do formy pro poslední pokus, který stihne.

1:30 – V sestupové zóně je Ricciardo, Sainz, ALonso, Gutierrez, Nasr a Hülkenberg.

1:00 – Gutierrez zablokoval kola a při nájezdu do osmé zatáčky se ocitl v únikové zóně. Hodně pilotů má problémy s nedostatečnou teplotou pneumatik, sluníčko totiž pomalu zapadá a v ulicích mezi domy je stín, což pneumatiky ovlivňuje.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na mnoho pilotů, Hamilton je desátý a chce si zajistit pozici, nakonec se posouvá na druhé místo, ale na Rosberga ztrácí sekundu. Ricciardo se posouvá na hezké čtvrté místo, Hülkenberg je v letmém kole a je na dvanáctém místě, ale opouští svůj pokus, nebyl si vědom toho, že je na tom tak bídně, hádá se se svým inženýrem po vysílačce.

KONEC Q2! Nico Rosberg je o sekundu rychlejší než kdokoliv jiný a skončil druhou část na prvním místě, vypadávají 11. Grosjean, 12. Hülkenberg, 13. Sainz, 14. Alonso, 15. Gutierrez, 16. Nasr.

Nico Hülkenberg zde v Baku vypadal opravdu dobře, ale kvůli několika chybám vypadává už v druhé části kvalifikaci, zatímco Sergio Perez postupuje po poslední části z krásného třetího místa.

Hamilton neměl úplně snadnou kvalifikaci, nejdříve chyba při prvním pokusu, poté žluté vlajky kvůli Hülkenbergovi, poté zablokování kol a na poslední chvíli se dokázal dostat na druhé místo, Nico Rosberg zajel neuvěřitelné kolo a byl o sekundu rychlejší než Hamilton a o 1,7 sekundy rychlejší než třetí Perez.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná, prvních několik vozů na trati, jsou tam Ricciardo, Kvyat, Sebastian Vettel.

11:00 – Sergio Perez na trati a další…

10:00 – Ricciardo je v měřeném kole, navzdory podřadnému motoru vypadá Red Bull dobře, přivezli speciální zadní křídlo, vsází na nízký přítlak, aby kompenzovali svůj nedostatečný výkon motoru.

8:30 – Ricciardo trochu ztratil příliš optimistickým nájezdem do šestnácté zatáčky, jde prozatím na první místo, ale vzápětí ho překonává Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen. Ferrari jsou od sebe pouze devět tisícin, Räikkönen jezdí na použitých pneu.

7:30 – Nyní jde do čela Sergio Perez s časem 1:43.515, je o více než 7 desetin rychlejší než obě Ferrari.

7:00 – Lewis Hamilton zablokoval kola v letmém kole a vyjel do únikové zóny, měli jsme žluté vlajky, které zkazily kolo Nicu Rosbergovi za ním.

6:00 – Verstappen si stěžuje na Bottase, který ho předjížděl při nájezdu do první zatáčky a Verstappen vyjel hluboko a zkazilo mu to pokus. Massa je nyní v letmém kole.

3:30 – Oba Mercedesy v letmých kolech.

3:00 – Felipe Massa jde na čtvrté místo za Räikkönena.

2:30 – Nico Rosberg v letmém kole, Hamilton za ním. A máme stojící Mercedes! Žluté vlajky v druhém sektoru, Hamilton naboural do zdi a odstupuje z kvalifikace! Mezitím se Rosberg dostává na první místo!

2:05 – Máme červené vlajky! Rozbitý Mercedes stojí uprostřed trati, Hamilton končí. Zatím čekáme na odklizení, poslední pokusy se ještě stihnout. Prozatím to vypadá, že Perez má realistickou šanci na druhé místo, ale o to víc mu to zkazí penalizace za výměnu převodovky po jeho nehodě ve třetím tréninku, tudíž by se do první řady na zítřejším startu mohl dostat Vettel.

2:05 – Máme pořád červenou vlajku, ale některé vozy už se řadí na konci pitlane, za chviličku se bude pokračovat v posledních pokusech! Bude to napínavé. Mezitím Nico Rosberg vystupuje ze svého vozu, se svým náskokem přes jednu sekundu na druhého Pereze.

2:00 – Máme zelenou vlajku, trať je plná vozů, všichni se snaží dostat do posledního pokusu včas, v boxech zůstává jenom Rosberg.

1:00 – Je velkou otázkou, zda-li všichni zvládnou najet do měřeného kola včas!

0:15 – Prvním v letmém kole je Ricciardo a vypadá to, že to stihli všichni!

0:00 – Čas vypršel, všichni jsou v letmém kole, Valtteri Bottas v první zatáčce zaútočil na Verstappena. Mezitím Rosberg v garáži sleduje vývoj na trati, jestli ho někdo zvládne překonat, ale pravděpodobné to není. Podle průběžných časů to nevypadá na nějaká velká vylepšení, Bottas dal zprávu týmu, že to nezvládne vylepšit, smůla, zůstane tam kde je. Vettel se o něco zlepšuje, uvidíme jak to dopadne. Ricciardo jde na třetí, Vettel zůstává čtvrtý, Perez zůstává druhý, Kvyat jde na sedmé místo, Verstappen na deváté místo před Hamiltona, Räikkönen své kolo nedokončil a zůstává pátý!

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává Nico Rosberg po dominantním výkonu! Na druhém místě je Perez, třetí Ricciardo, čtvrtý Vettel, pátý Räikkönen, šestý Massa, sedmý Kvyat, osmý Bottas, devátý Verstappen, desátý Hamilton.

Po penalizaci pro Pereze z první řady na zítřejším startu bude startovat Rosberg s Ricciardem, polepší si i Vettel, Räikkönen, Massa a Kvyat.

Sdílejte na:
Zavřít