ONLINE: Velká cena Kanady 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Kanady 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Kanady 2016. Nejnovější komentář načtete opětovným načtením stránky.

Kvalifikace začíná v 19:00

Soutěž o pole-position by dnes mohla být překvapivě vyrovnaná. V pátečních trénincích sice dominoval Lewis Hamilton. Ale v posledním tréninku to bylo hodně nevyrovnané, ačkoliv samozřejmě díky nehodě Kevina Magnussena neměli všichni možnost zajet řádné kvalifikační simulace. O pole-position by si to zde mohli rozdat piloti nejen Mercedesu, ale i Ferrari a Red Bullu. V kvalifikaci by svou úlohu mohl sehrát také déšť, mraky nad okruhem straší celý den a i zítra by to tak mohlo vypadat.

Okruh v Montrealu je příznačný svými vysokými rychlostmi, pomalejšími šikanami, dlouhými rovinkami. To hraje do karet stále především Mercedesu, který je na tom s maximálními rychlostmi nejen díky svému motoru velmi dobře. Ferrari není o tolik pozadu, ale přeci tam stále rozdíl je, i když Ferrari do Kanady přivezlo vylepšené turbo. Red Bull exceluje v zatáčkách, má dobrou trakci na výjezdech, čímž částečně kompenzuje nedostatky v maximální rychlosti. Proto zde tyto týmy mají poměrně vyrovnanou šanci na pole-position. Trať tradičně sedí i Williamsu, ačkoliv díky špatné trakci a ne tak dobré aerodynamice na zmiňované týmy ztrácí především v zatáčkách. Na rovinkách je ale velmi rychlý, podobně je na tom Force India.

Profil okruhu Circuit Gilles Villeneuve s dalšími informacemi můžete nalézt zde

Loňskou kvalifikaci vyhrál Lewis Hamilton, který zde startoval z pole-position již čtyřikrát. Za ním startoval Nico Rosberg, v druhé řadě stál Kimi Räikkönen s Valtterim Bottasem. Kompletní výsledky loňské kvalifikace naleznete zde.

Do kvalifikace nenastoupí Kevin Magnussen. Po své těžké havárii ve třetím tréninku zřejmě zvolí nové šasi a vypadá to i na penalizaci za výměnu převodovky. Navíc není jisté, že by mechanici Renaultu stihli vůz připravit na kvalifikaci, tudíž je pro tým lepší do ní nenastoupit a zítra bude Dánský pilot startovat z pit-lane.

Q1

18:00 – Máme zelené vlajky a první část kvalifikace začíná!

17:00 – Na trati je hned hodně vozů, nikdo nechce riskovat šanci deště.

16:30 – Lewis Hamilton a Lewis Hamilton se perou o pozici na trati a kvůli přetahování se o ní si zkazili nájezd do prvního letmého kola.

16:00 – Během out-lapu Ria Haryanta mu z jeho Manoru odpadl kousek vozu. Vettel se vzdal pozice na trati ve prospěch Hamiltona a vzápětí i Rosberga a Räikkönena. Nyní už jsou oba Mercedesy i obě Ferrari v letmých kolech.

14:00 – Prozatím je na čele Alonso s časem 1:15.458. Vzápětí jde do čela Hamilton, kterého překonává Vettel a toho vzápětí Rosberg s časem 1:14.001. Räikkönen čtvrtý.

12:30 – Na druhé místo se nyní posouvá Valtteri Bottas ve Williamsu. Rosberg má ale obrovský náskok téměř šesti desetin. Němec své letmé kolo vzal hodně vážně, i Hamilton na něj ztrácí téměř sekundu.

12:00 – Hamilton se zlepšuje, jde na druhé místo za Rosberga. Dopředu se dostal i Nico Hülkenberg. Zlepšuje se ale i Rosberg a obě Ferrari. Rosberg si upevňuje první místo s časem 1:13.714, druhý je Vettel se ztrátou dvou desetin, třetí Hamilton a čtvrtý Räikkönen, toho ale nyní překonává Daniel Ricciardo.

10:00 – Rio Haryanto na to tlačí, hodně zablokoval kola v nájezdu do poslední šikany.

9:00 – Max Verstappen hlásí kapky deště v některých částech okruhu. Nejmladší vítěz velké ceny Formule 1 je prozatím na sedmém místě.

8:00 – V sestupové zóně je zatím Grosjean, Guttierez, Nasr, Palmer a Haryanto.

7:00 – Ricciardo se zlepšuje a jde na třetí místo, zlepšil se i Guttierez a jde ven ze sestupové zóny, kam posouvá Marcuse Ericssona.

6:00 – Pascal Wehrlein s Manorem je zatím na patnáctém místě, mimo sestupovou zónu. Mezitím jeho kolega Haryanto je beznadějně poslední, na Wehrleina ztrácí kolem sekundy a půl. Na dvacátého Nasra před sebou asi čtyři desetiny.

5:00 – Palmer hlásí lehký deštík na celém okruhu. Grosjean se zlepšil a posouvá do sestupové zóny Kvyata. Palmer si trochu opřel o zeď šampionů, takový polibek pneumatikami.

3:30 – Kvyat se zlepšuje, ale pouze na dvanácté místo, Sainz je mezitím devátý. Palmer se snaží dostat ven ze sestupové zóny, ale zůstává sedmnáctý, na šestnáctého Grosjeana ztrácí patnáct setin sekundy.

2:00 – Haryanto nemá nejlepší kvalifikaci, dostal smyk ve čtvrté zatáčce a opřel se zadním pravým kolem o bariéru, pneumatika praskla, ale dokázal se vyhnout dalšímu kontaktu s bariérami a jede zpět do boxů, ale cestou zaparkoval u bariér, zřejmě mu FIA řekla, aby odstavil vůz rovnou a nepřekážel.

1:00 – V sestupové zóně je Palmer, Wehrlein, Ericsson, Nasr a právě Haryanto. Začíná už jasně pršet.

0:00 – Čas vypršel, všichni v boxech, nic už se nezmění!

KONEC Q1! Nejrychlejší čas zajel Nico Rosberg, odstupují 17. Palmer, 18. Wehrlein, 19. Ericsson, 20. Nasr a 21. Haryanto.

První část kvalifikace nepřinesla překvapivé výsledky, odpadly Saubery, Manory a Palmer (+Magnussen, který nenastoupil). Viděli jsme menší drama v podobě Ria Haryanta, kterému se nejdříve začalo rozpadat auto samovolně, následně jeho vlastním přičiněním. Boj o pole-position vypadá vcelku vyrovnaně, ale Rosbergu ukazuje silnou formu, Hamilton vypadá trochu rozhozeně. Ke konci začalo pršet, ale očekává se, že déšť za chviličku ustane, otázka je, jak to ovlivnilo podmínky na okruhu.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná. Na konci pitlane už čeká Hülkenberg, Sainz a spoustu dalších vozů. Chtějí prozkoumat podmínky na trati, všichni ale vyjíždějí na pneumatikách na sucho, takže déšť zjevně nemá příliš velké následky. Dalším důvodem rychlého výjezdu je touha stihnout zajet letmá kola na suchu v případě dalšího deště.

13:30 – Nico Hülkenberg je prvním v měřeném kole, zatím to vypadá hladce, ale bere to jako druhé zahřívací kolo, v polovině kola začal zahřívat pneumatiky tzv. vlněním – zatáčením ze strany na stranu na rovince.

12:00 – A máme havárii! Carlos Sainz končí v kvalifikaci! Máme ČERVENÉ VLAJKY! Španělský pilot narazil do zdi šampionů, ulomil si obě levá kola a ve vysoké rychlosti podél zdi doklouzal až do cíle. Otázka: Bude se mu to počítat jako měřené kolo?

11:52 – Vůz Carlose Sainze už je odvezen pryč a můžeme pokračovat v kvalifikaci. Na konci pitlane už čeká několik vozů – Bottas, Massa, Mercedesy a další.

10:30 – Williamsy jsou v letmých kolech, jako první Bottas, za ním Massa. V čele tabulky je zatím Kvyat se solidním časem 1:14.639, jediné kolo, o kterém stojí za to psát, než naboural Sainz.

9:00 – Bottas je o něco pomalejší než Massa, který jde do čela s časem 1:14.130. Oba Mercedesy zatím zajely jenom druhé zahřívací kolo.

8:00 – Hamilton jde do čela s časem 1:13.076, Rosberg je o dve setiny pomalejší a jde na druhé místo. Vettel ve Ferrari jde pouze na šesté místo za Bottase, mezitím jeho kolega Kimi Räikkönen jde na třetí místo za Mercedesy.

7:00 – Před Räikkönena jde nyní Daniel Ricciardo za Mercedesy, za něj jde Valtteri Bottas a Max Verstappen. Red Bull vystrkuje růžky, Ferrari trochu ztrácí.

6:00 – V sestupové zóně je zatím Button, Alonso, Kvyat, Grosjean, Guttierez a Sainz, který už se nejspíše nezlepší.

4:30 – Sebastian Vettel se o něco zlepšil, ale pouze na sedmé místo za svého týmového kolegu Räikkönena. Obě Ferrari ztrácí na Hamiltona něco málo přes osm desetin. Jedou zatím úmyslně pomaleji?

3:30 – Max Verstappen to vzal hodně agresivně přes obrubníky v poslední šikaně, trošku si poskočil, což ve voze Formule 1 není úplně pohodlné.

2:00 – Příprava v boxech na poslední pokusy. Na trati už je Kimi Räikkönen na nových pneu. Mercedesy, Red Bully, Williamsy a Vettel zatím ještě v boxech.

1:00 – Mercedesy, Red Bully, Bottas a Vettel zůstávají v boxech a už nevyjedou. Vettel na sedmém si věří, zatímco Räikkönen je na šestém místě a snaží se zlepšit. Zajímavé.

0:30 – Button jede hezké letmé kolo, snaží se procpat do Q3. Alonso také jede hezky rychle, v prvním sektoru měly oba McLareny stejné časy.

0:00 – Button se do Q3 nedostane, zablokoval kola ve vlásence, Alonso se zlepšuje a jde do TOP10, Kvyat se také nezlepšil, Hülkenberg se posouvá na deváté místo…

KONEC Q2! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton, odstupují 11. Perez, 12. Button, 13. Kvyat, 14. Guttierez, 15. Grosjean, 16. Sainz.

Alonso procpal svůj McLaren jen tak tak do Q3, Button udělal chybu a nepodařilo se mu to. Nico Hülkenberg porazil Pereze a jde do Q3. Kvyat porazil Sainze, který rozbil své Toro Rosso. Guttierez v Haasu dokázal překonat Grosjeana.

Q3

12:00 – Zelená! V boxech už nám čeká mnoho vozů – Red Bully, Williamsy. Mercedesy, Ferrari…Jedeme!

10:30 – Prvním v letmém kole je Daniel Ricciardo, Hamilton si zkrátil závěrečnou šikanu, úplně se do ní nestrefil, takže má další zahřívací kolo k dispozici.

9:00 – Ricciardo si první letmé kolo také vzal jako druhé zahřívací, až nyní na to šlape a stejně tak všichni za ním.

8:00 – Ricciardo první kolo 1:13.521. Na čelo jde ale Hamilton s časem 1:12.813. Rosberg ztratil šest setin. Verstappen jde na třetí místo se ztrátou 6 desetin. Vettel zatím čtvrtý, Ricciardo pátý, Bottas šestý, Hülkenberg sedmý, Alonso osmý. Massa a Räikkönen ještě nevyjeli.

7:00 – Vettel během svého kola políbil zeď šampionů, ale hlásí, že vůz je v pořádku.

5:00 – Na prázdné trati už jsou Massa s Räikkönenem, využívají okénka, kdy ostatní připravují vozy na poslední pokus.

3:30 – Felipe Massa zatím jede solidní kolo, v druhém sektoru to bylo na třetí místo, ale nakonec jde jenom na sedmé místo, třetí sektor špatný.

3:00 – Rudé Ferrari Räikkönena je v letmém kole, dojíždí ale pomalé Williamsy Massy a Bottase. Massa uhýbá, stejně tak Bottas a Alonso, Räikkönen jde zatím na šesté místo za Ricciarda, nebylo to nejčistší kolo. Mezitím se nám začíná zaplňovat trať dalšími vozy.

2:00 – Vettel jde do letmého kola, první sektor velmi pěkný, uvidíme jak na tom bude zbytek kola. Hamilton také v letmém kole, je o něco rychlejší než při prvním pokusu.

0:30 – Vettel jde na třetí místo se ztrátou necelých dvou desetin na Hamiltona, velmi pěkné kolo.

0:00 – Hamilton se nezlepšuje. Ricciardo jde na čtvrté místo, Verstappen na páté, Rosberg opustil své letmé kolo a zajíždí do boxů. Nikdo už se nezlepšuje…

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává po páté v řadě Lewis Hamilton. V zádech měl Rosberga. Vettel na třetím nebyl příliš daleko. Za ním oba Red Bully, šestý Räikkönen měl jeden pokus a nevyšel mu.

Kompletní výsledky můžete nalézt zde. Uvidíme se opět zítra u závodu!

Sdílejte na:
Zavřít