ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2015

ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2015

Živý komentář k Velké ceně Bahrajnu 2015.

Závod začíná v 17:00

Po velmi napínavé kvalifikaci, kde Vettel skončil na druhém místě kousek za Hamiltonem a Räikkönen na čtvrtém, kousek za Rosbergem, nás čeká nesmírně napínavý závod, kde se Mercedesy budou bránit Ferrari, která jsou v Bahrajnu velmi blízko a nejenom díky práci s pneumatikami.

Vzhledem k tomu, jak to vypadalo v kvalifikaci, i v prostředku pole bude docházet k velmi vyrovnaným soubojům, ke kterým se, pokud se nerozbijí, možná připojí i McLaren Alonsa. Alonso se včera poprvé probojoval do Q2, kde skončil na čtrnáctém místě. Jenson Button bohužel vypadl kvůli technické závadě hned v úvodu kvalifikace.

Kompletní výsledky z kvalifikace naleznete zde.

Trať v Bahrajnu bývá často kritizována za nudné závody, nicméně vloni jsme byli svědky krásných soubojů včetně toho Rosberg VS. Hamilton. Okruh je ale také oblíbený mezi závodníky, neboť díky charakteristice zatáček hezky plyne. Zatáček tu není tolik, avšak je jich tu několik náročných. Za vše mluví slavná zatáčka číslo 10, kde po celý víkend piloti z celého pole sem a tam zablokují levé přední kolo. Více informací o okruhu naleznete zde.

Pirelli sem přivezlo středně tvrdou bílou směs a měkkou žlutou směs.

KOMENTÁŘ

Ještě před samotným startem závodu McLaren přišel na další technickou závadu na voze Jensona Buttona, který včera kvůli technice neodjel ani jedno kolo v kvalifikaci a měl startovat poslední. Nicméně tuto novou závadu McLaren nestihne vyřešit před startem a proto Jenson Button do závodu v Bahrajnu NENASTOUPÍ.

ZK – Lewis Hamilton odvádí zbytek pole do zahřívacího kola, krásná vyhlídková jízda po bahrajnském okruhu. Avšak ne pro Felipeho Massu, který zůstal stát na startovním poli. Jeho mechanici ho ihned zatlačují skrz branku ve zdi do pit-lane, ze které dnes odstartuje, pokud se mu podaří odlepit odtamtud.

ZK – Další zpráva za zahřívacího kola, Carlos Sainz dostal pětisekundovou penalizaci za překročení maximálního povoleného času stráveného v najížděcím kole na startovní pole. Mezitím, mechanici Williamsu v pit-lane nastartovali Massův vůz a ten teď čeká na konci pitlane, až se rozsvítí zelené světlo. Zbytek pole se rovná na start.

1/57 – Velká cena Bahrajnu byla odstartována! Vettel se na startu ubránil Rosbergovi, který musel poodstoupit a Kimi Räikkönen se prodral na třetí místo! Ve zbytku pole se velmi zuřivě bojuje. Sergio Perez se trošku dotknul s Nasrem při těsném souboji, ale oba to bez problémů ustáli.

2/57 – Felipe Massa se probojovává polem, už je před Daniilem Kvyatem a nyní pronásleduje Maldonada, který se během prvního kola už párkrát dostal mimo trať, asi se potýká se silným větrem. Max Verstappen hlásí poškozené přední křídlo, kvůli jednomu dřívějšímu souboji s Maldonadem.

3/57 – Pastor Maldonado je vyšetřován za špatné postavení se na startu závodu. Nejspíše přejel svou značku na asfaltu a startoval trošku více vepředu, než by měl.

4/57 – Nico Rosberg zaútočil na Räikkönena a v první zatáčce se potopil na jeho vnitřek a zablokoval kola, ale dostal se před něj. Kimi se ale nevzdává a dává mu zabrat v několika následujících zatáčkách.

5/57 – Úvodní čtyřka už má náskok na zbytek pole, ačkoliv Kimi Räikkönen už na Rosberga trošku ztrácí a dotahuje se na něj Valtteri Bottas ve Williamsu.

6/57 – Ricciardo si stěžuje na nedostatek přítlaku, jede momentálně na šestém místě. Sledujeme boj o desáté místo mezi Sainzem a Perezem, Sainz na deváté místo trošku ztrácí a Perez je těsně za ním. Pastor Maldonado předjel Maxe Verstappena. Maldonado ale nyní obdržel pětisekundovou penalizaci za špatné postavení na startu.

7/57 – Perez dostává zprávu, že Sainz ho zdržuje a potřebuje ho předjet. Max Verstappen zajel do boxů pro středně tvrdou směs pneumatik a pravděpodobně nové přední křídlo, jinak by tam nezajížděl tak brzy. Massa už je na třináctém místě, za ním se poměrně statečně drží Fernando Alonso v McLarenu, jediný McLaren v dnešním závodě.

8/57 – Nico Rosberg je velmi blízko za Vettelem a naznačil pokus o předjetí, avšak Vettel se zatím udržel před ním. Vysvětlení je jednoduché, Vettel udělal chybu v první zatáčce, zablokoval kola a Rosberg se k němu dostal velmi blízko.

9/57 – A Rosberg předjíždí Vettela v první zatáčce, podobně jako Räikkönena ho vytlačil hluboko do zatáčky a získává druhou pozici. Nyní je docela blízko za Vettelem Räikkönen, který jejich souboje využil a přiblížil se. Rosberg nyní dostává pokyn, aby šetřil pneumatiky.

10/57 – Rosberg začíná stahovat náskok Hamiltona, který je něco přes pět sekund. Räikkönen dává týmu zprávu, že se pokusí předjet Vettela, ale jinak že bude šetřit pneumatiky. Fin je v současné době o něco rychlejší než Němec.

11/57 – Rosberg stabilně ztrácí na Hamiltona kolem 5,3 sekundy. Nico Hülkenberg a mnoho dalších je v boxech. Očividně měkká směs nedrží pomalejším týmům tak dlouho.

12/57 – Marcus Ericsson a Carlos Sainz v boxech v tomto kole. Fernando Alonso je nyní velmi blízko za devátém Kvyatem.

13/57 – Romain Grosjean v boxech, pořadí závodníků si shrneme, až za sebou první zastávku budou mít všichni. Mezitím Pastor Maldonado zajel nejrychlejší kolo závodu na nových měkkých pneumatikách.

14/57 – Do boxů zajíždí Sebastian Vettel ze třetího místa. Dostává novou směs měkkých pneumatik. V boxech je i Fernando Alonso. Přezouvá na středně-tvrdou směs.

15/57 – Nico Rosberg zajíždí do boxů pro další měkkou směs pneumatik. V boxech je i Valtteri Bottas, také nová měkká sada. Nico Rosberg se po svém pitstopu propadá za Sebastiana Vettela!

16/57 – Lewis Hamilton zajíždí do boxů, nová měkká směs pneumatik, Kimi Räikkönen zatím zůstává na trati a ujímá se prozatímního vedení v závodu. Nico Rosberg v první zatáčce opět předjíždí nějaké to Ferrari, Sebastian Vettel se propadá za něj. Lewis Hamilton z boxů vyjel těsně před nimi. Rosberg je nyní pouze 7 desetin za ním.

17/57 – Lewis Hamilton nyní zajel nejrychlejší kolo závodu. Räikkönen stále zůstává na trati.

18/57 – Kimi Räikkönen zajíždí do boxů a nasazuje středně-tvrdou směs, svůj poslední stint odjede pravděpodobně na měkké směsi a bude mít výhodu. Alternativní strategie, podobně jako u Alonsa. Z boxů vyjíždí kus před Bottasem, ale je rychlejší než on a ihned mu pomalu odjíždí.

19/57 – Bottas dostává zprávu, že Räikkönen je na pomalejší směsi a má se pokusit ho dostat. Na druhou stranu momentálně Räikkönen zajel čas o osm desetin rychlejší než Lewis Hamilton na čele.

20/57 – Momentální pořadí: HAM, ROS, VET, RAI, BOT, RIC, GRO, ERI, HUL, MAS, NAS, MAL, PER, KVY, ALO, SAI, VES, STE, MER.

22/57 – Räikkönen na čtvrtém je momentálně rychlejší než Vettel, ale oba Mercedesy jsou rychlejší.

22/57 – Napínavé je to okolo devátého místa. Hülkenberg na osmého Ericssona ztrácí téměř pět sekund, ihned za sebou má ale Massu a Nasra, dva velmi rychlé a chtivé Brazilce. Hülkenberg si již dříve stěžoval na velmi klouzavou záď vozu, se stabilitou není moc spokojen.

23/57 – Felipe Massa zablokoval kola do desáté zatáčky, ale pozici před Nasrem si drží, začíná kvůli obraně trošku ztrácet na Hülkenberga.

25/57 – Felipe Nasr se v Sauberu dostává před svého krajana Felipeho Massu ve Williamsu, velmi pěkný manévr, krásné. Nyní Nasr, Massa a Maldonado všichni za sebou zajíždí do boxů. Mezitím si Bottas stěžuje, že pneumatiky mu odcházejí tak rychle, že to bude velmi těžké dodržovat cílové časy.

25/57 – Pastor Maldonado parádně s Lotusem zužitkoval boxy, do boxů vjížděl za Nasrem a Massou, vyjel před nimi. Nasr se propadl na konec, Sauber měl pitstop nejpomalejší.

26/57 – V boxech je nyní Hüelknberg a Ericsson, Sauber má u Ericssona problémy, velmi dlouhý pitstop kvůli závadě na předním levém kole. Hülkenberg po svém pitstopu vyjel až za Maldonadem, ale před Massou. Maldonado tedy pitstopů využil výborně a nyní jede na dvanáctém místě.

27/57 – Mezitím, Kimi Räikkönen velmi rychle dohání Vettela, i když jede na pomalejší směsi. Vettel navíc udělal chybu v jedenácté zatáčce a vyjel na chvilku mimo trať. Kimi má velmi slibnou rychlost.

28/57 – Kimi Räikkönen je dokonce rychlejší i než Rosberg a o pár setinek je dokonce rychlejší než Hamilton ve vedení. Na Vettela ztrácí už pouze 5,5 sekundy.

29/57 – V zadní části pole mámě pěkný vláček za jedenáctým Fernandem Alonsem. Jede za ním Hülkenberg, Massa a Nasr.

29/57 – Hülkenberg nyní absolutně bez problému předjel Alonsa na cílové rovince ještě před brzdnou zónou. Nyní je za Alonsem Massa.

30/57 – Felipe Massa je dalším, kdo se přehnal přes Alonsa na cílové rovince. S pomocí DRS pohodlně získává dvanácté místo, nyní je za Alonsem v řadě Nasr.

31/57 – Žluté vlajky v druhém sektoru, Carlos Sainz odstavil svůj vůz Toro Rosso vedle trati. Další problémy se spolehlivostí u Toro Rossa. Felipe Nasr se mezitím také dostává před Alonsa, je nyní na třináctém místě.

32/57 – Kimi Räikkönen pár kol zpátky dostal zprávu, aby zpomalil a šetřil palivo do závěru závodu, ale stále je rychlejší než Vettel i Rosberg. A navíc už teď má menší spotřebu paliva, než všichni před ním. To se vyplatí v konečném stintu.

33/57 – Sebastian Vettel je v boxech, přezouvá na středně-tvrdou směs. Räikkönen se mezitím hádá přes vysílačku s týmem. On chce zůstat na středně-tvrdé směsi, tým mu chce nasadit měkkou směs pneumatik. Hamilton je volán do boxů.

34/57 – Hamilton je v boxech, propadá se zatím na třetí místo, Vettel je daleko za ním. Felipe Nasr dalším pěkným předjížděcím manévrem jde před Nica Hülkenberga.

35/57 – Nico Rosberg v boxech pro svou středně-tvrdou směs. Rosberg se propadá za Sebastiana Vettela a bude ho muset předjet i potřetí. Vettel nyní zajel nové nejrychlejší kolo.

36/57 – Nico Rosberg dnes potřetí předjíždí Sebastiana Vettela, který udělal chybu a vyjel v poslední zatáčce mimo trať. Max Verstappen v jediném Toro Rossu na trati už také není na trati, odstavil svůj vůz v garáži, takže Toro Rosso si může začít balit předčasně.

37/57 – Sebastian Vettel dává zprávu týmu, že něco je špatně s jeho předním křídlem po svém výletu mimo trať. A Vettel ještě v tom samém kole zajíždí do boxů pro nové přední křídlo! Při tom mu nasadili i novou středně-tvrdou směs.

38/57 – Kimi Räikkönen zatím zůstává ve vedení závodu, Hamilton už je ale kousek za ním, pouze něco málo přes tři sekundy. Díky problémům u Vettela má ale celkem jisté třetí místo. Fin momentálně o kolo předjel Fernanda Alonsa. Vettel je momentálně na pátém místě, šest sekund za čtvrtým Bottasem.

39/57 – Alonso na nové směsi měkkých pneumatik se dostal zpátky před Alonsa. Räikkönen už se na středně tvrdé směsi trápí a ztrácí hodně času. Hamilton už je přímo za ním.

40/57 – Hamilton v první zatáčce na Fina zaútočil a dostává se do vedení, před ním ho zdržuje Hülkenberg, který zrovna vyjel z boxů, ale rychle se klidí z cesty.

41/57 – Kimi Räikkönen zajíždí do boxů pro novou sadu měkkých pneumatik, uvidíme, jestli to bylo moudré rozhodnutí, i když Fin chtěl středně-tvrdou směs. Vrací se na trať na třetím místě. Vettel mezitím stahuje Bottase na čtvrtém místě.

42/57 – Hamilton dává zprávu, že kvůli vozům o kolo pozadu mu o něco rychleji odchází zadní pneumatiky.

43/57 – Pastor Maldonado v boxech, po výměně pneumatik zůstal stát na svém místě, chcípl mu motor. To je nyní konec pro Maldonadův závod. Zatím nedokončil čtyři se čtyř závodů. Vettel je mezitím už v DRS dosahu za Bottasem.

45/57 – Räikkönen zatím velmi rychle dohání Rosberga, který nyní dostal zprávu, že ke konci závodu by Fin mohl být hrozbou. V minulém kole stáhl dvě sekundy.

46/57 – Räikkönen během pěti kol stáhl 9 sekund. Tak rychlý Fin je. Mezitím, Vettel je stále zaseknutý za Valtterim Bottasem na čtvrtém místě.

47/57 – Rosberg dostal zprávu, že náskok na Räikkönena už je pouze 8 a půl sekundy, Rosberg na odpověď zakřičel, že už nechce ten rozestup slyšet.

48/57 – Momentální pořadí: HAM, ROS, RAI, BOT, VET, RIC, GRO, MAS, PER, KVY, ALO, HUL, NAS, ERI, MAL, STE, MER.

49/57 – Kimi Räikkönen si podobně jako v Číně stěžuje na auta o kolo pozadu, kterým se moc nechce klidit pryč z cesty. Bottas si mezitím stále drží Vettela za zády.

50/57 – Räikkönen nyní ztrácí na Rosberga pod šest sekund.

51/57 – Nyní už je rozestup mezi druhým a třetím pod pět sekund. Šest kol do konce. Sergio Perez se dostal před Felipeho Massu a posouvá se na osmé místo.

52/57 – Kimi za Rosbergem už pouhé tři sekundy. Mezitím je Vettel neustále za Bottasem, očividně nemá potřebnou rychlost na to, aby ho předjel. Bottas se navíc velmi dobře brání, i když nyní v desáté zatáčce trošku zablokoval kola, nicméně stále si drží pozici před Vettelem bez nějakých velkých obranných manévrů.

53/57 – Mezi Räikkönenem a Rosbergem už pouze dvě sekundy. Vettel naznačil útok na Bottase s pozdním brzděním a málem Bottase nabral, pouze o milimetry se mu se zablokovanými koly vyhnul.

54/57 – Räikkönen pouhé dvě sekundy za Rosbergem. Hamilton před nimi se prokousává provozem o kolo zpět, ke kterému za chvilku dojede i Rosberg s Finem v zádech.

55/57 – Pouhá sekunda mezi Räikkönenem a Rosbergem, tři kola zbývají do konce. Daniil Kvyat útočí na Felipeho Massu a posouvá se na deváté místo. Massa, který původně měl odjet tři pitstopy, přepnul na dvě zastávky a nyní má přes dvacet kol staré pneumatiky. Nyní se přes něj navíc přehnaly vozy Rosberga a Räikkönena, takže se Kvyatovi nemůže pomstít.

56/57 – Räikkönen se nemůže dostat pod sekundu za Rosberga, ten ale pokazil první zatáčku, zajel moc hluboko do první zatáčky a Räikkönen se dostává na druhé místo!

57/57 – Vettel stále za Bottasem, trošku to vypadá, že už to vzdal. Hamilton hlásí ve vysílačce nějaké problémy, nicméně stále jede. Dostává zprávu, že má být něžný na brzdy, Räikkönen je až čtyři sekundy za ním a Britovi zbývá pár posledních zatáček.

KONEC! VELKOU CENU BAHRAJNU VYHRÁVÁ LEWIS HAMILTON! Za ním Räikkönen, Rosberg, Bottas, Vettel…

Ricciardo jen tak tak dokázal přejet cílovou čáru, těsně před ní mu vybouchl motor.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY NALEZNETE ZDE.

Sdílejte na:
Zavřít