ONLINE: Velká cena Abú Dhabí 2015

ONLINE: Velká cena Abú Dhabí 2015

Živý komentář k poslednímu závodu sezony 2015 – Velké ceně Abú Dhabí.

Závod začíná ve 14:00 našeho času.

Dnešní závod by měl opět být velkým duelem mezi Nicem Rosbergem a Lewisem Hamiltonem. Rosberg si včera pojistil start z pole-position, které ale tady v Abú Dhabí nic nezaručuje. Krom toho je ale také velmi spokojený s nastavením svého vozu a nese si sebevědomí z minulých závodů. Hamilton je pod tlakem – už šestkrát ho Rosberg porazil v kvalifikaci, poslední dva závody dojel za Rosbergem a pro novopečeného trojnásobného mistra světa to není nejlepší vizitka. V jeho prospěch hraje fakt, že má dvakrát novější motor než Rosberg, který musí tento víkend používat velmi ojetou pohonnou jednotku oproti Hamiltonovi.

Kompletní výsledky kvalifikace naleznete zde. Jedinou změnou oproti pořadí v kvalifikaci je sesun Willa Stevense z 19. místa na 20. místo díky penalizaci za výměnu části motoru.
Kvalifikaci jsme sledovali minutu po minutě v našem živém komentáři.

Pirelli sem jako obvykle přivezlo to nejměkčí ze své nabídky – žlutě označenou měkkou směs a červenou super-měkkou. V první části kvalifikace můžeme očekávat časy zajeté na měkké směsi, ale pokud se menší týmy odhodlají k přezutí na super-měkkou, pak je možné, že to donutí k přezutí i týmy na čele.

Okruh Yas Marina je dlouhý pět půl kilometru a obsahuje dvacet jedna zatáček a je umístěn na písčitém povrchu, takže zde často dělá problémy písek na trati a vítr. Obsahuje několik dlouhých rovinek, pár rychlých a hodně pomalých pravoúhlých zatáček. Krom dlouhých rovinek a technického posledního sektoru se vyznačuje velmi přilnavým asfaltem, nebo také výjezdem z boxové uličky vedoucím skrz tunelem pod tratí. Více informací o trati naleznete zde.

To je pro úvod vše, nyní už musíme jenom vyčkat začátek posledního závodu sezony. Přejeme vám skvělou podívanou.

Komentář

ZK – Mechanici všech týmů se uklidili ke stranám startovního roštu a 20 vozů už se vydává do zahřívacího kola za Nicem Rosbergem. Pirelli předpovídá dvě možnosti strategií – buď dvě zastávky se dvěma stinty na měkkých pneumatikách, nebo tří zastávkovou strategii se třemi stinty na měkkých. Celé pole startuje na super-měkkých pneumatikách kromě Vettela (16.), Ericssona (18.), Stevense (19.) a Merhiho (20.).

ZK – Piloti už se pomalu řadí na startovní pole. Za ním Hamilton, Räikkönen, Perez, Ricciardo a další…

1/55 – A poslední závod sezony byl odstartován! Dobře odstartoval Perez, ale nakonec se propadl opět za třetího Räikkönena. Rosbergovi se podařilo udržet první místo. V první zatáčce došlo ke kontaktu mezi McLarenem a Lotusem, máme žluté vlajky. V šesté zatáčce bok po boku jel Sainz s Kvyatem, Sainz měl ale nejostřejší lokty a Kvyata vytlačil mimo trať a udržel si místo. Max Verstappen se na konci druhé rovinky vybrzdil a vyjel mimo trať. Vettel se následně Verstappena o pár zatáček dotkl kolem.

2/55 – Infarktové první kolo, první zatáčka už je vyklizena. Vozy, které se v ní potkali byl McLaren Fernanda Alonsa a vůz Pastora Maldonada. Maldonado nejspíše končí, zatímco Alonso dokázal dojet do boxů pro nové přední křídlo, uvidíme, jestli bude schopen pokračovat. Bottas zaútočil na Kvyata, ale moc mu to nevyšlo a zůstává na desátém místě, špatný start pro mladého Fina.

3/55 – Momentální pořadí: ROS, HA, RAI, PER, HUL, RIC, SAI, MAS, KVY, BOT, VES, VET, BUT, NAS, GRO, ERI, STE, MER, ALO.

3/55 – Rosberg zajel nejrychlejší kolo a pomalu si zvýšil náskok na Hamiltona na sekundu a půl. Felipe Massa zaútočil na Carlose Sainze na první rovince s DRS a dokázal se před něj dostat! Bottas si znovu vyměnil místa s devátým Kvyatem, ale tomu se opět dokázalo nějakou záhadou proklouznout zpět v pomalých zatáčkách 11, 12 a 13 za druhou zadní rovinkou.

4/55 – Romain Grosjean s DRS předjíždí Nasra na první zadní rovince, ale Nasr se pokouší vrátit úder na té druhé, ale Grosjeanovi se podařilo udržet nově získané čtrnácté místo.

6/55 – Stewardi začali vyšetřovat nehodu mezi Alonsem a Maldonadem. Mezitím do boxů zajíždí Daniil Kvyat, první plánovaná zastávka dnešního závodu. V boxech už na konci prvního kola byl Alonso kvůli zmiňované nehodě v první zatáčce. Daniel Ricciardo útočí na Nica Hülkenberg na první zadní rovince, ale na té následující se Hülkenberg snaží dostat zpět, ale Ricciardo si to pojistil velmi pozdním brzděním do zatáčky 11.

7/55 – Fernando Alonso obdržel penalizaci průjezd boxy za způsobení nehody s Pastorem Maldonadem. A v boxech je Ricciardo, Massa, Perez. Všichni přezouvají na měkkou směs pneumatik. Díky pitstopů je Bottas na šestém místě za Sainzem a jsou velmi blízko, momentálně však projíždí pomalým třetím sektorem, takže tady toho Bottas moc nevymyslí. Na jejich pronásledovačku dohlíží Vettel.

8/55 – Sainz ale míří do boxů, stejně jako před ním Nico Hülkenberg. Sainzova zastávka se neobešla bez problému. Na prvních pěti místech momentálně jedou piloti bez pitstopu – Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Bottas a Vettel. Mezi Bottasem a Räikkönenem je nicméně už dvacet sekund.

9/55 – Valtteri Bottas zajíždí do boxů ze čtvrtého místo a dochází ke kontaktu! Bottas byl vypuštěn do cesty stavějícímu Jensonovi Buttonovi! Bottas Buttonovi narazil do zádi vozu a urazil si polovinu předního křídla, ale pokračoval dál a nyní musí objet celé kolo a zajet si pro nové. Tohle nejspíše bude pro Williams penalizace za nebezpečné vypuštění pilota z boxu.

10/55 – A je to tak, komisaři nebezpečné vypuštění nyní vyšetřují, Bottas v boxech znovu pro nové křídlo, mezitím je do boxů povoláváno Ferrari Kimiho Räikkönena. Tento Fin je momentálně pouze čtyři sekundy za Hamiltonem, který zůstává na trati, do boxů ale míří jeho kolega Rosberg z prvního místa. Räikkönen také v boxech. Oboje byly solidní zastávky.

11/55 – Momentální pořadí tedy nyní je Hamilton, Rosberg, Vettel a Räikkönen, Hamilton a Vettel ale ještě nebyli v boxech, Hamilton do nich zamíří nyní. Šestý Perez útočí na pátého Grosjeana, ale jejich motory jsou dost vyrovnané a Grosjean se zvládá úspěšně bránit. Grosjean ještě nebyl v boxech, Perez už ano.

12/55 – Lewis Hamilton v boxech pro měkké pneumatiky. Vrací se na třetím místě za Vettelem, který ještě nebyl v boxech. Bottas obdržuje penalizaci pěti sekund za nebezpečné vypuštění z boxu, kterou si bude muset odbýt při dalším pitstopu. Ricciardo si dnes věří v brzdných zónách a znovu na poslední chvíli útočí na Hülkenberga a to úspěšně – posouvá se na sedmé místo.

13/55 – Kimi Räikkönen zajel nové nejrychlejší kolo. Dlouhé stinty na měkkých pneumatikách při pátečních trénincích vypadaly nejlépe právě pro finského závodníka, jehož průměrný čas na kolo byl dokonce lepší než časy pilotů Mercedesu. Daniil Kvyat po vzoru svého kolegy na poslední chvíli v brzdné zóně zaútočil na Ericssona a vyšlo mu to. O chvíli před tím Ericssona předjel Massa na konci druhé rovinky. Sebastian Vettel na druhém místě už se pere se svými starými měkkými pneumatikami a Hamilton ho už dojel.

14/55 – A Hamilton na Vettela zaútočil a bez problému se před něj dostal na první zadní rovince. Takže momentální pořadí je Rosberg, Hamilton, Vettel, Räikkönen. Vettel ještě nestavěl a Räikkönen zajíždí stále velmi rychlé trati oproti Vettelovi i Mercedesům, takže německý závodník nebude mít cestu na pódium úplně snadnou.

15/55 – Momentální pořadí: ROS, HAM, VET, RAI, PER, GRO, RIC, HUL, MAS, KVY, SAI, ERI, VES, BUT, NAS, BOT, STE, MER, ALO.

16/55 – Marcus Ericsson v boxech, mezitím Kimi Räikkönen už dojel svého kolegu Sebastiana Vettela, ten ho ale rozhodně nechce pustit před sebe. Ale nakonec ho před sebe dobrovolně pustil na druhé zadní rovince. Räikkönen už ujíždí a snaží se dojet Hamiltona. Před boxy na něj ztrácel přes čtyři sekundy, nyní jsou to dvě sekundy a půl, takže Räikkönen má velmi dobré tempo.

17/55 – Lewis Hamilton nyní zajel nejrychlejší kolo závodu. Vettel se vysílačkou zeptal, jestli udělal správně, že Kimiho pustil, Ferrari potvrzuje, že jsou na rozdílných strategiích a neudělalo by to nic dobrého pro nikoho.

18/55 – Max Verstappen zaútočil na svého týmového kolegu Sainze na jedenáctém místě. Fernando Alonso je momentálně v boxech, ale pro normální pitstop, penalizace průjezd boxy ho ještě čeká.

20/55 – Momentální pořadí: ROS, HAM, RAI, VET, PER, GRO, RIC, HUL, MAS, KVY, VES, SAI, BUT, NAS, ERI, BOT, STE, MER, ALO.

21/55 – Max Verstappen v boxech, vrací se na čtrnáctém místě.

22/55 – Momentální rozestupy na čele jsou Rosberg-Hamilton: 5s, Hamilton-Räikkönen: 5s.

23/55 – Hamilton zajel další nejrychlejší kolo závodu, schyluje se nám k souboji mezi šestým Grosjeanem a sedmým Ricciardem, jsou si velmi blízcí (na trati).

24/55 – Rozestup mezi Rosbergem a Hamiltonem se zmenšuje, Hamilton ho dohání, rozestup se zmenšil na 3,8 sekundy. Sebastian Vettel byl týmem povolán do boxů, protestuje, že z pneumatik může ještě něco vymáčknout, ale tým na tom trvá.

25/55 – Patnáctý Verstappen jede za Ericssonem. Verstappen do boxů musel trošku dřív, než by si přál, neboť probrzdil kola a vytvořil si na povrchu pneumatiky plochu, který vytvářela vibrace. Mladík Max si stěžoval, že vibrace jsou nesnesitelné. Jenson BButton nyní útočil na Lotus Romaina Grosjeana, ten se ale zasmál a ujel. Nico Hülkenberg byl povolán do boxů pro nové měkké pneumatiky.

26/55 – Hamilton zajel další nejrychlejší kolo závodu. Verstappen Ericssona předjel ve vlásence, která vede na první zadní rovinku. Rozdíl mezi Rosbergem a Hamiltonem už je pod dvě a půl sekundy. Mezitím třetí Räikkönen ztrácí na Hamiltona kolem devíti sekund.

28/55 – Hamilton na to tlačí, ztráta na Rosberga už je pouhých jeden a půl sekundy! Krom toho si Rosberg začíná stěžovat na odcházející pneumatiky. Sebastian Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu.

29/55 – Perez v boxech, dokázal se ze čtvrtého místa vrátit na pátém místě před šestého Ricciarda. Rozdíl mezi Rosbergem a Hamiltonem se nyní drží na 1,4 sekundy.

30/55 – Sainz předjíždí Ericssona na třináctém místě. Bottas dostává zprávu, že na konci tohoto kola bude zajíždět do boxů, momentálně je čtrnáctý kvůli tomu nešťastnému vypuštění z boxu. Nyní se ale zastávka povedla bez bouračky, vrací se na šestnáctém místě.

32/55 – U Mercedesu se chystají na zastávku, Rosberg míří do boxů! Hamilton se posouvá na první místo a nastává pro něj HAMMERTIME! A zatím mu to vychází, právě zajel nejrychlejší první sektor závodu. Rosberg se vrátil na třetím místě deset sekund za Räikkönenem, kterého druhá zastávka ještě čeká. Rosberg ale zajel absolutně nejrychlejší prostřední sektor. Räikkönen povoláván do boxů.

33/55 – Kimi Räikkönen v boxech, mechanici ale nedokázali rychle sundat pravé přední kolo a Räikkönen se v boxech hodně zdržel a vrátil se na trať až za Alonsa o kolo zpět a za Vettela, který se tímto posouvá na třetí místo.

34/55 – Kimi Räikkönen už se dostal kolem Alonsa, ale stále je za Vettelem.

35/55 – Lewis Hamilton stále zůstává na trati, Rosberg je kolem osmnácti sekund za ním, což by znamenalo, že až Hamilton bude v boxech, Rosberg by se měl pohodlně dostat zpět na první místo. Räikkönen už je pouhé 4 desetiny za Vettelem. Rosberg dostává zprávu, že by na to ještě měl šlápnout a pokusit se Hamiltona trošku stáhnout, aby měl první místo po Hamiltonovo pitstopu jisté.

36/55 – A rozestup se zmenšuje pod 17 sekund. Vypadá to, že Hamilton se snaží svůj stint co nejvíce protáhnout, aby pak v závěru přezul na super-měkkou směs. Ferrari dalo Räikkönenovi zprávu, že Vettel dostal zprávu, aby se s ním vyměnil. Trochu se divím, že to tým neudělal dříve, dávalo by to větší smysl, pokud se tým chce pokus zatopit ještě Mercedesům, takhle Vettel Kimiho moc zdržel.

37/55 – Za sedmým Grosjeanem máme hezký vláček s Hülkenbergem a Kvyatem, z desátého místa o kousek dál je sleduje Felipe Massa. Rozestup mezi Hamiltonem a Rosbergem už je na patnácti sekundách, nicméně pokud Hamilton doopravdy přezuje na super-měkké pneumatiky, Rosberg by mohl mít problém.

38/55 – Mercedes měl rozhovor s Lewisem Hamiltonem o volbě dalších pneumatik, vypadá to, že tým chce zůstat na měkké směsi. Rosberg mezitím stahuje ohromné kusy času, v posledních dvou kolech to bylo přes sekundu a půl na kolo.

39/55 – Perez na pátém místě dostává zprávu, že je momentálně o čtyři desetiny rychlejší než čtvrtý Sebastian Vettel, který krom toho ještě musí stavět v boxech.

40/55 – A Vettel je povoláván do boxů! Ze čtvrtého místa zajíždí do boxů pro super-měkkou směs. Vrací se až na šestém místě těsně za Danielem Ricciardem. S novými super-měkkými pneumatikami by neměl být moc velký problém se přes Australana dostat. Ricciardo se ale výborně ubránil na prvních dvou zadních rovinkách.

41/55 – Hamilton říká týmu, že na těchto pneumatikách chce dojet až do cíle, ale tým mu říká, že to je nesmysl, že by byl příliš pomalý a ve výsledky by ohrozil své třetí místo ve prospěch Kimiho Räikkönena. Vettel se mezitím dostává na páté místo před Daniela Ricciarda.

42/55 – Hamilton nyní už poslušně míří do boxů a Mercedes mu vskutku nasazuje měkkou směs na posledních čtrnáct kol. Vettel na superměkkých momentálně zajel nejrychlejší kolo závodu. Marcus Ericsson je v boxech pro nové superměkké pneumatiky, ještě před tím ho ale dokázal předjet Jenson Button v McLarenu.

43/55 – Další nejrychlejší kolo pro Vettela.

44/55 – Momentální pořadí: ROS, HAM, RAI, PER, VET, RIC, GRO, HUL, KVY, MAS, SAI, BUT, NAS, VES, BOT, ERI, ALO, STE, MER.

45/55 – Kvyat na devátém místě dostává zprávu, že musí hlídat palivo, ale pokud chce zaútočit na Hülkenberga, může to zkus na jedné rovince s rychlejší směsí paliva. Verstappen hezkým manévrem ve vlásence jde před Nasra na třinácté místo.

46/55 – Sergio Perez na čtvrtém místě začíná být pod tlakem od pátého Vettela na super-měkkých pneumatikách. A vskutku na první zadní rovince se Vettel posouvá na čtvrté místo před Pereze. Verstappen zaútočil na Buttona, byl to velmi hezký, ale drsný souboj. Nejspíše se na moment i dotkli, nakonec se ale Verstappen před Buttona dostal. Button navíc nyní musí pouštět před sebe Nica Rosberga.

47/55 – Rozestup mezi prvním Rosbergem a druhým Hamiltonem je na osmi a půl sekundách. Hamilton je mnohem rychlejší, ke konci závodu by možná mohlo dojít k souboji.

48/55 – Hamilton už ztrátu stáhl na 7,7 sekundy. Incident mezi Buttonem a Verstappenem je momentálně vyšetřován, Verstappen musel opustit trať, aby nedošlo k velké nehodě, a vrátil se na ni před Buttonem, možná to bude komisařům vadit.

48/55 – Felipe Massa se posouvá na osmé místo před Daniila Kvyata, který musí šetřit palivo. Bylo to velmi těsně v brzdné zóně na konci druhé zadní rovince. Massa se nyní může pokusit dohnat Hülkenberga, který se snaží dojet do cíle na velmi starých pneumatikách, Massa na něj momentálně ztrácí pět sekund.

49/55 – Hamilton už není o tolik rychlejší, momentální ztráta na Rosberga je 7,5 sekund, už tolik nezískává. Verstappen dostává penalizaci 5 sekund za získání výhody při opuštění trati, ale do konce závodu se mu nejspíše podaří získat takový náskok na Buttona, aby si to dvanácté místo dokázal po přičtení pěti sekund udržet.

50/55 – Nyní už je osm sekund před Buttonem, Verstappen je v pohodě. Hamilton stáhl Rosberga pod sedm sekund. Alonso je v boxech pro nové super-měkké pneumatiky. Hamilton se prokousává vozy o kolo pozadu.

51/55 – Posledních pět kol. Pátý Perez začíná zpomalovat a je pouhé tři sekundy před šestým Ricciardem.

52/55 – Rosberg na to šlápl a zajel absolutně nejrychlejší první sektor, náskok na Hamiltona se zvětšil zase nad sedm sekund.

53/55 – Poslední tři kola Formule 1 pro letošní rok! Jedenáctý Grosjean ve svém posledním závodě pro Lotus útočí na desátého Sainze na druhé zadní rovince a dostává se na poslední bodovanou pozici. Další na řadě je Kvyat.

54/55 – Grosjean je blízko Kvyatovi a útočí na něj na druhé zadní rovince a posouvá se na deváté místo! Hezký závěr pro jeho působení v Lotusu. Valtteri Bottas je na čtrnáctém místě blízko za Jensonem Buttonem.

55/55 – Poslední kolo, Rosberg si stěžuje na velké vibrace ze zádi vozu. Max Verstappen bude po závodě vyšetřován za ignorování modrých vlajek. Rosberg už se prokousává posledním sektorem trati Yas Marina a projíždí cílem!

KONEC! Velkou cenu Abú Dhabí vyhrává Nico Rosberg v Mercedesu! Tři vítězství v řadě, svou strastiplnou sezonu, kdy podruhé prohrál v šampionátu ve prospěch Hamiltona zakončil skvělou formou. Na druhém místě dojíždí Lewis Hamilton, na pódiu je doplní Kimi Räikkönen!

To je pro dnešek a pro tuto sezonu vše, děkujeme za sledování našich živých komentářů a už se nemůžeme dočkat Velké ceny Austrálie v březnu příštího roku!

Článek s kompletními výsledky chystáme.

Sdílejte na:
Zavřít