ONLINE: Kvalifikace na VC Abú Dhabí 2015

ONLINE: Kvalifikace na VC Abú Dhabí 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Abú Dhabí 2015.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Favority na pole-position zůstává i v poslední kvalifikaci sezony duo Mercedesu – Nico Rosberg a Lewis Hamilton. Nicméně na okruhu Yas Marina jejich náskok není nikterak výrazný. V závěru třetího tréninku bylo při simulaci kvalifikačních jízd velmi blízko Ferrari. Sebastian Vettel na druhého Hamilton ztratil pouze pár setin a na Rosberg něco kolem čtyř desetin, což není příliš velký rozestup. Nejvíc je ale Ferrari silné v závodě, takže pokud se jim povede kvalifikace, Mercedes se zapotí.

Výsledky z prvního a druhého tréninku naleznete zde.
Výsledky třetího tréninku jsou k dispozici zde.

Pirelli sem jako obvykle přivezlo to nejměkčí ze své nabídky – žlutě označenou měkkou směs a červenou super-měkkou. V první části kvalifikace můžeme očekávat časy zajeté na měkké směsi, ale pokud se menší týmy odhodlají k přezutí na super-měkkou, pak je možné, že to donutí k přezutí i týmy na čele.

Okruh Yas Marina je dlouhý pět půl kilometru a obsahuje dvacet jedna zatáček a je umístěn na písčitém povrchu, takže zde často dělá problémy písek na trati a vítr. Obsahuje několik dlouhých rovinek, pár rychlých a hodně pomalých pravoúhlých zatáček. Krom dlouhých rovinek a technického posledního sektoru se vyznačuje velmi přilnavým asfaltem, nebo také výjezdem z boxové uličky vedoucím skrz tunelem pod tratí. Více informací o trati naleznete zde.

Q1

18:00 – Zelená světla se rozsvítila na konci boxové uličky a naposledy v tomto roce nám začíná kvalifikace na závod Formule 1.

16:00 – Daniel Ricciardo je prvním na trati a taktéž prvním v měřeném kole. Ve třetím tréninku skončil na šestém místě. Na trať spěchal také Daniil Kvyat, jeho týmový kolega, který kvůli zlobící technice ve třetím tréninku vůbec nezajel čas.

14:11 – Ricciado zatím jde na první místo s časem 1:43.401, Kvyat je o něco pomalejší a taktéž Ericsson v Sauberu. Zajímavé je, že zatímco Red Bully a další jedou na měkkých pneumatikách, Lewis Hamilton na trať vyjel na super-měkkých pneu, stejně tak i Nico Rosberg.

13:00 – A Lewis Hamilton jde na první místo s obdivuhodným časem 1:40.974! Rosberg pouze o desetinku pomalejší.

12:00 – Nyní v letmém kole sledujeme Kimiho Räikkönena, který na rozdíl od Mercedesů jede na měkkých pneumatikách.

11:00 – Kimi Räikkönen jde na třetí místo za Mercedesy. Díky pomalejší směsi pneumatik ale ztrácí 1,7 sekundy. Uvidíme, jestli přezutí na superměkkou směs takový rozdíl smaže, teoreticky by ale mohl být velmi blízko.

9:30 – Jenson Button i Fernando Alonso jsou na super-měkké směsi pneumatik, Alonso je momentálně na osmém místě před Vettelem, Button je momentálně v letmém kole. Nejvyšší maximální rychlost zatím v této kvalifikaci drží Valtteri Bottas – 337,2km/h. Jenson Button měl maximálku 307km/h. Zde je vidět, jak moc špatný ten motor od Hondy vlastně je.

8:00 – A Button i na super-měkké směsi jde na pouze na šestnácté místo.

7:00 – Kimi Räikkönen stále na stejných měkkých pneumatikách si vylepšil svůj čas a už na prvního Hamiltona ztrácí pouze sekundu a půl, na super-měkké směsi by to mohlo být velmi blízko mezi Ferrari a Mercedesy.

6:00 – Vettel na svého týmového kolegu Räikkönena ztrácí přes čtyři desetiny a je na pátém místě za Maldonadem. Daniil Kvyat v Red Bullu přezul na super-měkkou směs a je momentálně ve svém out-lapu.

3:30 – Nico Hülkenberg na super-měkké směsi se posouvá ne třetí místo se sekundou ztráty na Hamiltona, Ricciardo na čtvrté, Verstappen na šesté a Sainz na sedmé, týmy z prostředku pole přezuly na rychlejší pneumatiku, což ohrožuje některé piloty.

1:30 – Dvanáctý Vettel znovu vyjíždí na trať a musí na supěr-měkké směsi. Momentálně sedmý Räikkönen si je svým časem jistý a zůstává v boxech. Velmi blízko k sestupu je také patnáctý Alonso, čtrnáctý Bottas, piloti Lotusu. Ale všichni jsou na trati a jezdí.

0:30 – Bottas se posouvá na deváté místo, Marcus Ericsson má technický problém s vozem a musí své pokusy opustit a zajíždí do boxů, je na osmnáctém místě. Sedmnáctý Button jede zatím dobré kolo a posouvá se na deváté místo, čímž posouvá do odstupové zóny Fernanda Alonsa, který zajel do boxů kvůli punktuře pneumatiky.

0:00 – Čekáme ještě na mnoho časů, zlepšuje se Romain Grosjean a posouvá do knock-out zóny Sebastiana Vettela, který vzdává své letmé kolo! Vettel zajíždí do boxů a zůstává na šestnáctém místě! Nebyl dostatečně rychlý na měkké sadě pneumatik na rozdíl od svého týmového kolegy Räikkönena, který na měkké sadě zajel výborně a bez nutnosti využít super-měkkou sadu postupuje do Q2 ze sedmého místa. Vettel pak už v závěru nedokázal zajet bezchybné kolo na červených pneu a tak se s ním loučíme už v Q1.

KONEC Q1! Nejrychlejší čas zajel Lewis Hamilton! Odstupují 16. Vettel, 17. Alonso, 18. Ericsson, 19. Stevens a 20. Merhi.

Ferrari chtělo na rozdíl od Mercedesu a většiny ostatních týmů použít jenom měkké pneumatiky v první části kvalifikaci, což se povedlo Räikkönenovi, ale Vettelovy časy na měkké směsi byly o tolik horší, že nakonec ho zbytek pilotů na supěr-měkké směsi odsunul až do knock-out zóny, ze které se na poslední chvíli nedokázal už dostat ani na super-měkké sadě, neboť ho podle nejnovějších zpráv a opakovaných záběrů zradil motor.

Fernando Alonso měl smůlu v podobě punktury levé zadní super-měkké pneumatiky, zatímco jeho kolega Button postupuje do Q2 z devátého místa.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná a prvním na trati je Felipe Massa ve Williamsu. Na trati se objevily poměrně rychle i vozy Mercedesu. Všichni samozřejmě už teď budou mít nasazeny super-měkké pneumatiky.

12:30 – Massa už je ve svém měřeném kole.

11:00 – Massa zatím na první pozici, protože zajel jediné měřené kolo, které mělo hodnotu 1:42.362.

10:45 – Felipe Nasr jde na druhé místo se ztrátou přes sekundu a půl. Vzápětí ho překonává Bottas, který je o čtyři desetiny pomalejší než jeho kolega Massa.

10:00 – Nyní už jsou ale v čele opět vozy Mercedesu. Hamilton je první s časem 1:40.758 a Rosberg druhý s časem o dvě desetiny pomalejším.

9:30 – Na třetí místo se posouvá Daniel Ricciardo v Red Bullu, za ním jsou obě Force Indie.

8:45 – Nico Hülkenberg je varován týmem, že se mu vypouští jedna ze zadních pneumatik, má být opatrný a dostat se zpět do boxů.

8:00 – Nyní dostává zprávu i Romain Grosjean, že má pomalu a opatrně jet do boxů, má problém. Nevíme ale jaký.

6:30 – Kimi Räikkönen vyráží na trať ve svém červeném Ferrari na pneumatikách se stejnou barvou označení.

6:00 – Momentálně jsou v sestupové zóně Button, Maldonado a Nasr.

5:00 – Kimi Räikkönen je ve svém prvním měřeném kole, v prvním sektoru ztrácí desetinu na Hamiltona.

4:30 – Ve druhém sektoru už to jsou tři desetiny. Na třetí místo by se měl ale bez problémů dostat. Třetí Ricciardo ztrácí na Hamiltona sekundu.

3:45 – Räikkönen vskutku jde na třetí místo, ale Ricciardo je pouze dvě desetiny pozadu, zatímco na druhého Rosberga ztrácí šest desetin.

2:30 – Nyní je v letmém kole jiný Fin – Valtteri Bottas, který se pere s přetáčivostí svého Williamsu. Mezi Finy to zítra bude důležitá bitva – Bottas je momentálně na čtvrtém místě v šampionátu o pouhý jeden bod před Räikkönenem, se kterým v Rusku a Mexiku kolidovali.

2:00 – Grosjean je vypuštěn na trať a dostává zprávu, že má co nejrychleji objet out-lap a zkusit zajet měřené kolo.

1:30 – Bottas jde na páté místo se ztrátou přes sekundu a jednu desetinu na Hamiltona.

0:30 – Grosjean odstavuje svůj vůz v mezeře mezi bariérami vedle druhé zadní rovinky a odstupuje z kvalifikace bez měřeného času a se zprávou týmu „Všechno přestalo fungovat“. Podle informací má jeho vůz potíže s hydraulickým systémem.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na pár časů. Sainz se posouvá na desáté místo a posouvá do sestupové zóny svého kolegu Maxe Verstappena. Jenson Button se nedokázal probojovat do Q3 a je na dvanáctém místě, Sergio Perez překvapil senzačním časem a jde na třetí místo před Räikkönena. V knock-out zóně zůstává i Pastor Maldonado na třináctém místě a Felipe Nasr na čtrnáctém.

KONEC Q2! Nejrychlejší čas opět zajel Lewis Hamilton, vypadávají 11. Verstappen, 12. Button, 13. Maldonado, 14. Nasr a 15. Grosjean, kterému se porouchal vůz a nezajel ani jeden měřený čas.

Q3

12:00 – Posledních dvanáct minut kvalifikace v letošní sezoně začalo odtikávat, třetí část kvaldy na Velkou cenu Abú Dhabí 2015 začala.

11:15 – Daniel Ricciardo vyráží na trať a s ním několik dalších pilotů, včetně Räikkönena, Pereze, Williamsů…

10:00 – Mercedes si jde pro své 19. pole-position letošní sezony, v cestě jim toho moc nestojí.

9:30 – Sergio Perez už je v letmém kole a šlape na to.

8:00 – Perez jde zatím na první místo s časem 1:41.184, což je výborný čas. Hülkenberg v tom samém voze je o chvíli později o sekundu pomalejší!

7:40 – Nyní ale jde na první místo Hamilton s časem 1:41.016, což je pro něj špatné kolo oproti tomu v Q2.

7:15 – A proto není divu, že na první místo prozatím jde Nico Rosberg s časem 1:40.738.

6:45 – Kimi Räikkönen se zmohl pouze na čtvrté místo za Pereze, byl o desetinu pomalejší. 

6:00 – Momentální pořadí: ROS, HAM, PER, RAI, RIC, BOT, MAS, HUL, KVY a Sainz ještě nevyjel na trať.

4:00 – Na trati je nyní klid, vozy se připravují na druhé pokusy.

3:00 – Lewis Hamilton vyjíždí na trať o něco dříve než ostatní společně s Danielem Ricciardem.

1:40 – Ricciardo je prvním v druhém měřeném kole třetí části kvalifikace.

0:30 – Teď už jsou v měřených kolech všichni.

0:00 – Čas vypršel, uvidíme, kdo kde nakonec skončí! Ricciardo si zlepšuje čas, ale zůstává na pátém místě, Kvyat se posouvá na sedmé místo. Valtteri Bottas si také zlepšil čas, ale zůstává na šestém místě, Hamilton se zlepšuje a jde na prozatimní pole-position. Kimi Räikkönen se posouvá na třetí místo, Perez a Rosberg ještě jedou. Nico Rosberg o hodně překonává Lewise Hamiltona, Perez se nezlepšuje! Napínavý konec kvalifikace!

KONEC KVALIFIKACE! Nico Rosberg získává šesté pole-position v řadě! Na druhém místě Hamilton, třetí Räikkönen!

Rosberg s motorem, který toho najel dvakrát více než ten Hamiltonův, Brita překonal o téměř čtyři desetiny sekundy a získává šesté pole-position v řadě, udržuje si tak svojí senzační kvalifikační formu. Kimi Räikkönen využil absence Sebastiana Vettela, který doplatil na špatné rozhodnutí v Q1 a ukradl si třetí místo na startu od Sergia Pereze, který mu ale docela dýchal na krk. Na pátém místě máme Daniela Ricciarda.

Takto je pro dnešní velmi napínavou a nepředvídatelnou kvalifikace vše, uvidíme se zítra u posledního závodu sezony!

Kompletní výsledky kvalifikace chystáme v samostatném článku.

Sdílejte na:
Zavřít