ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Kanady 2015

ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Kanady 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Kanady 2015.

Kvalifikace začíná v 19:00

 Dvěma největšími favority jsou dnes opět piloti Mercedesu – Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Vypadá to, že by se k nim dnes mohlo připojit i Ferrari, které do Kanady přivezlo několik vylepšení svého motoru a mohlo by teoreticky Mercedes ohrozit. Lewis Hamilton ani Sebastian Vettel neměli zatím moc ideální víkend, Hamilton boural v pátek během deště a oba se setkali s menšími technickými problémy, které ovlivnily jejich dobu na trati.

Kvalifikaci dnes vynechá Jenson Button, který po třetím tréninku musí měnit motor, což mechanici nestíhají. Možná kvalifikaci nestihne ani Felipe Nasr, který v závěru třetího tréninku boural, ale snad to mechanici Sauberu stihnou, oni sami tvrdí, že ano.

Okruh Gillese Villeneuva je oblíbený nejen mezi piloty, ale i fanoušky. O akci to není nouze a pravidelně se tu odehrávají ty nejzajímavější závody celé sezony. S kvalifikacemi to není jiné, Skromný počet zatáček omezuje možnosti chyb a tak tu bývají časy velmi vyrovnané. Důležitý je tu výkon motorů a akcelerace. Pirelli sem přivezlo nejměkčí směsi – superměkkou červenou a měkkou žlutou.

Q1

18:00 – Máme zelená světla na konci pit-lane. Fernando Alonso tam stojí jako první a provádí cviční start, mezitím kolem něj projíždí Lewis Hamilton a mnoho dalších vozů.

14:30 – Fernando Alonso zajel první měřené kolo, čas 1:18.752. Alonso jede na žluté měkké směsi. Vzápětí ho překonávají Bottas, Ricciardo, Grosjean, Räikkönen a Hamilton, který je zatím s časem 1:16.395 na čele.

13:30 – Sebastian Vettel hlásí problémy, které vzápětí potvrzuje tým z boxové zídky. Němec se svým Ferrari zajíždí do boxů.

13:00 – Rosberg jde na druhé místo za Hamiltona, ale ztratil téměř sedm desetin. Vzápětí projíždí cílovou čárou Räikkönen, který ho odsouvá na třetí místo. Fin na Hamiltona ztratil o něco méně.

12:00 – Hamilton ale lítá i v následujícím kole a ještě zvyšuje náskok s časem 1:15.979. Všichni na čele samozřejmě jezdí s měkkou pneumatikou.

11:00 – Rosberg se zlepšuje a jde na druhé místo před Räikköněna s časem 1:16.002.

10:00 – Vettel a Nasr ještě nezajeli čas, Button se neúčastní a v sestupové zóně je ještě Stevens a Merhi.

9:30 – Máme žluté vlajky, Pastor Maldonado dostal hodiny v první zatáčce, těsně předtím se ale vyšvihl na třetí místo.

9:00 – Maldonada ze třetího místo odsunul Bottas, odstupy na Mercedesy jsou kolem 6 desetiny. Rosberg se ve svém posledním kole vyšvihl před Hamiltona. O dvě tisíciny sekundy.

8:30 – Räikkönen se zlepšuje a vrací se na třetí místo se ztrátou pouze o nějaké tři desetiny na Rosberga.

6:00 – Nyní máme chvilku oddechu před posledními šancemi.  Pořadí je momentálně ROS, HAM, RAI, BOT, MAL, GRO, VES, SAI, KVY, ERI, RIC, ALO, HUL, NAS, PER, MAS, STE, MER, VET, BUT. V Odstupové zóně máme Massu, Stevense, Merhiho, Vettela a Buttona.

4:00 – Hamilton vystupuje ze svého vozu, Mercedesy ani Ferrari už nevyjedou.

3:00 – Maldonado na superměkkých pneu jde na třetí místo před Räikkönena, který nakonec také vyjíždí na trať, stejně jako Sebastian Vettel, který vyjíždí na superměkkých. Vettel se tedy pouze s částečně fungujícím motorem pokusí dostat do Q2.

2:00 – Romain Grosjean na superměkké směsi jde do čela! Na superměkké směsi je Lotus ohromně rychlý, Grosjean je na čele o šest setin před Rosbergem. Hülkenberg se posunul na páté místo před Räikkönena.

1:00 – Vettel v letmém kole, Massa hlásí rádiem, že mu nefunguje motor. Brazilec je momentálně na šestnáctém místě, tedy v sestupové zóně.

0:00 – Čas vypršel, Sebastian Vettel se zmohl na šestnácté místo, ale má ještě jedno kolo k dobru, Massa s rozbitým motorem zůstává sedmnáctý. Vettel ale ani při druhém pokusu nedokázal překonat patnáctého Fernanda Alonsa, který se v závěru ještě o něco zlepšil.

KONEC Q1! Nejrychlejším mužem Q1 je Romain Grosjean, v sestupové zóně jsou Vettel, Massa, Merhi, Stevens a Button.

Massa a Vettel, kteří oba dnes mířili na přední řady, zítra budou startovat až z těch zadních a bude to pro ně zajímavý závod, když se budou muset probít celým polem.

Q2

15:00 – Další zelená světla a druhé část kvalifikace je odstartována. Prvním na trati je Felipe Nasr v Sauberu, který ve třetím tréninku havaroval, ale mechanici mu dokázali vůz opravit a dostat ho skrzi Q1 až sem do Q2, takže klobouk dolů pro mechaniky Sauberu.

13:00 – Nasr v prvním měřeném kole.

11:00 – Slušné Nasrovo kolo, ale vzápětí ho rychle překonávají Toro Rossa, Lotusy a další.

10:00 – Momentálně je na čele Grosjean s výborným časem 1:15.916. Za ním je Hülkenberg, Kvyat, Maldonado, Verstappen, Sainz, Nasr a Ericsson.

9:30 – Kimi Räikkönen v prvním letmém kole na superměkkých pneumatikách jde do čela s časem 1:15.602. Perez se posunul na třetí místo za Grosjeana. Verstappen se zlepšil, ale zůstává na sedmém místě. Maldonado se posouvá před Kvyata na šesté místo.

8:00 – Hamilton s Rosbergem jsou nyní v letmých kolech. Rosberg zatím vypadá rychleji.

7:00 – Hamilton jde prozatím do čela s časem 1:14.661. První čas víkendu pod 1:15. Rosberg v posledním sektoru hodně ztratil a jde na druhé místo se ztrátou dvanácti tisícin. Räikkönen na Mercedesy ztrácí obřích 9 desetin.

5:00 – Valtteri Bottas zajel pěkné kolo a jde na třetí místo se ztrátou osmi desetin na Rosberga. Williams už varoval, že v Kanadě si věří na Ferrari a Bottas to zatím dokazuje. Je o desetinu rychlejší než Räikkönen.

3:00 – Pastor Maldonado se posouvá na páté místo. Lotusy i Force Indie zde těží ze svých motorů Mercedes. Grosjean se o chvíli později posouvá na třetí místo. Momentálně před posledními pokusy jsou v odstupové zóně Kvyat, Ericsson, Verstappen, Nasr, Alonso.

0:00 – Posledních pár šancí. Räikkönen se zlepšuje na čtvrté místo. Alonso se posouvá na třinácté místo, Nasr na patnáctém se nezlepšuje. Ricciardo jde na deváté. Verstappen se posouvá na dvanácté. Kvyat jde na osmé místo, Ericsson se nezlepšuje a Carlos Sainz také zůstává v knock-out zóně.

KONEC Q2! Nejrychlejším mužem je Hamilton, odstupují Sainz, Verstappen, Ericsson, Alonso a Nasr.

V druhé části se žádná překvapení nestala, vypadly Saubery, Toro Rossa a Alonso v McLarenu.

Q3

12:00 – Hülkenberg je prvním vozem na trati, je následován Räikkönenem. Force India mu připomíná, aby co nejvíce zahříval své pneumatiky.

9:00 – Na čele se letmo objevil Hülůkenberg, vzápětí ho však překonal Räikkönen s časem 1:15.126.

7:00 – První Hamiltonovo kolo je pomalé, Mercedes pravděpodobně dělá dvě zahřívací kola na superměkké směsi.

6:00 – Rosberg je rychlý v prvním sektoru, ale v druhém a třetím už ztrácí, Hamilton jde zatím na čelo s časem 1:14.393, parádní čas.

5:00 – Rosberg si stěžuje, že nemá přilnavost na zadní nápravě. Mercedes ho uklidňuje, že na dalším setu pneumatik to bude lepší.

4:00 – Ticho před bouří, všechny vozy se připravují na poslední pokusy v Q3. Ricciardo zatím v Q3 ještě nevyjel, ale nyní už se chystá.

3:00 – Prvními na trati jsou létající Finy – Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen.

1:00 – Räikkönen se zlepšuje a zůstává na svém třetím místě, pouze o tři tisíciny se nevešel do času 1:15. Bottas je o něco pomalejší. Lotusy jsou zatím na pátém a šestém místě. Za nimi se střídají Red Bully a Force Indie.

0:00 – Poslední šance. Hamilton je ještě rychlejší než poprvé, Rosberg naopak pomalejší a Hamilton už to má vcelku jisté. Räikkönen zůstává třetí před Bottasem.

KONEC Q3! Pole-position získává Lewis Hamilton! Je to jeho 44. pole-position v kariéře, což se rovná jeho závodnímu číslu. V první řadě ho doplní Rosberg. Druhou řadu obsadil Räikkönen s Bottasem, třetí řadu Grosjean s Maldonadem, za nimi sedmý Hülkenberg, osmý Kvyat, devátý Ricciardo a TOP10 doplnil Perez.

Kompletní výsledky naleznete zde.

Sdílejte na:
Zavřít