Živě: Velká cena Koreje

Živě: Velká cena Koreje

Živý komentář k Velké ceně Koreje 2013.

Závod začíná v 8:00

Vítejte u našeho živého komentáře k Velké ceně Koreje.

Velkou otázkou i dnes zůstává, podaří se někomu porazit Sebastiana Vettela, který si neohroženě jede pro svůj čtvrtý mistrovský titul? V prvních dvou trénincích zvyšoval naděje Lewis Hamilton, který se se svým Mercedesem v pátek pokaždé umístil na prvním místě v tabulkách. Včera to však vyšlo lépe právě Vettelovi, který byl nejrychlejší nejen ve třetím tréninku, ale také v kvalifikaci. Čas Lewise Hamiltona stačil pouze na druhé místo na dnešním startu.

Zajímavé bude také sledovat, jak si povede Mark Webber, který se kvalifikoval jako třetí, ale díky penalizaci z minulé velké ceny odstartuje až z třináctého místa. Dobrou výchozí pozici pro dobrý výsledek mají také obě Ferrari, které odstartují z pátého (Alonso) a šestého (Massa) místa. Kvalifikaci pokazil Kimi Räikkönen, který během svého jednoho pokusu v Q3 nedokázal zajet dostatečně rychlé kolo a odstartuje tak devátý. Na body si také brousí zuby vozy McLarenu. Sergio Perez překonal Jensona Buttona a odstartuje z desátého místa, zatímco jeho britský kolega z místa jedenáctého. Dobrou šanci na další pódium má i Romain Grosjean, který opět podal vynikající výkon v kvalifikaci a bude startovat třetí.

Dnes nás na mapce okruhu nejvíce zajímají zatáčky 1, 2, 3 a 4, ve kterých se kvůli předchozím dlouhým rovinkám určitě dočkáme nejednoho přejížděcího manévru.

Připomeňme si také, že Pirelli sem přivezlo super měkké (červené) a středně tvrdé (bílé) pneumatiky. Většina pilotů odstartuje právě na super měkké směsi. Avšak zcela jistě se dočkáme i alternativních strategií. Pirelli očekává většinou dvě zastávky.

Velká cena Koreje je vypsána na 55 kol, během kterých piloti ujedou přes 308 kilometrů. Jedno kolo měří 5,615 kilometru a nejrychleji ho objel v roce 2011 Sebastian Vettel s časem 1:39.605.

V Evropě jsme zvyklí na zaplněnější tribuny, než v Koreji…

 

Někteří piloti už sedí připravení ve vozech, jiní ještě postávají kolem tratě a baví se s inženýry.

V Koreji hodinku před závodem trošku sprchlo, avšak nyní už je sucho a teploty se pohybují kolem 30°C. Další déšť zatím očekáván není.

Start

ZK – Piloti se se svými vozy odlepili od svých startovacích míst a vyrážejí do zahřívacího kola.

ZK – Vozy se řadí na start a čekáme na záď pole a na červená světla.

1/55 – A je odstartováno! Vettel odstartoval skvěle, Hamilton zůstává druhý. Cele startovní pole bojuje na dlouhé rovince a kolidovali mezi sebou jezdci Ferrari! Massa se ve třetí zatáčce otočil! Alonso pokračuje. Romain Grosjean předjel Hamiltona a je druhý! Vlajou nám žluté vlajky v prvním sektoru kvůli mnoha úlomkům karbonu.

2/55 – Vettel už má opět velmi rychle vybudovaný náskok pár sekund. Výborně odstartoval Maldonado, který se posunul na deváté místo za Räikkönena. Massa se propadl až na dvacáté třetí místo. Sutil si stěžuje na poškozené přední křídlo. Hülkenberg na pátém místě. Poslední dobou ve svém Sauberu podává skvělé výkony.

3/55 – Vettel má náskok okolo tří sekund. Grosjean se za ním nějak nehrne. Mark Webber se díky Massovi dostal na dvanácté místo. Hamilton je velmi blízko za Grosjeanem, nedostane se však k útoku. Dobře odstartoval i Daniel Ricciardo, který nyní jede na sedmé místě za Alonsem.

3/55 – TOP10 – VET, GRO, HAM, ROS, HUL, ALO, RIC, RAI, MAL, BUT. Jenson Button na desátém místě má poškozené přední křídlo. Na základě telemetrických dat však inženýři McLarenu nechávají Buttona na trati.

4/55 – Hamilton stále útočí na Grosjeana, ale druhý Lotus Kimiho Räikkönena právě předjel Daniela Ricciarda před třetí zatáčkou pomocí DRS.

4/55 – McLaren se rozmyslel a povolává Buttona do boxů, zní to poměrně naléhavě. Díky tomu se Mark Webber posune na body, protože před chvilkou předjel Sergia Pereze.

5/55 – Button v boxech, přezouvá na středně tvrdou směs. Z opakovaných záběru vidíme, že mezi piloty Ferrari to sice bylo ve třetí zatáčce těsné, ale Massa si za své hodiny mohl sám, moc agresivně najel na obrubník.

6/55 – Piloti Marussie se snaží šetřit pneumatiky. Docela brzo, nemyslíte?

8/55 – Pastor Maldonado zajíždí do boxů z devátého místa. Mění na středně tvrdou směs. Mark Webber už je na osmém místě. Räikkönen dojel Alonsa a je těsně za ním. Hamilton si začal na Grosjeana udržovat odstup okolo sekundy a půl.

9/55 – Další nejrychlejší kolo od Vettela, který už má náskok tři a půl sekundy. Asi se drží na uzdě.

9/55 – Kimi útočí na Alonsa jde na šesté místo! Avšak Alonso vrací úder, Räikkönen si ale dobře držel obranou stopu a jeho Lotus mu dovoluje brzdit o něco později, než ostatní vozy, čímž získává obrovskou výhodu.

10/55 – Lewis Hamilton ze třetího místa zajíždí do boxů. Alonso také v boxech. Mark Webber se blíží k Räikkönenovi. Räikkönen je však mnohem blíže k Hülkenbergovi a připravuje si útok. Vettelovi se nedaří moc zvyšovat svůj náskok na Grosjeanův Lotus.

11/55 – Grosjean zajíždí z druhého místa do boxů, trošku zvedl prach když trošku vyjel kolem na trávu.

11/55 – Grosjean se vrátil těsně před Hamiltona, udržel se před ním i přes otevřené DRS Mercedesu. Drží moc pěknou obranou stopu a mistrovi světa z roku 2008 se výborně brání. To je pěkné vidět.

12/55 – Sebastian Vettel v boxech, využívá souboje Hamiltona a Grosjeana. Räikkönen také v boxech. Vedení se tak prozatím ujímá Webber. Di Resta pěkně předjel Sergia Pereze, ten se však jen tak nedal a di Restu donutil na trávu a udržel si pozici.

13/55 – Mark Webebr v boxech, ve vedení je zpět Vettel. Druhý opět Grosjean a za ním hned třetí Hamilton. Räikkönenovi se pit stop moc nepovedl, propadl se za Alonsa.

13/55 – Tvrdý souboj mezi Perezem a di Restou se vyšetřuje komisaři.

14/55 – Fernando Alonso si chystá útok na Nica Hülkenberga. Vyjel však trošku mimo trať a Němec mu trošku poodjel. Z tohoto souboje těží Kimi Räikkönen, který je dohání.

15/55 – Na čtvrtém místě zatím jeden Daniel Ricciardo, který však ještě nestavěl.

15/55 – Vettel si má hlídat pneumatiky, náskok prý má dostatečný – okolo tří sekund.

15/55 – Räikkönen s Webberem v zádech dohánějí bojujícího Alonsa s Hülkenbergem. Schyluje se k velkému souboji. Maldonado předjel Pereze, ten mu to vrátil a dostal se zpět na své původní místo – jedenácté.

16/55 – A Räikkönen s Webber už jsou nalepení za Alonsem a Hülkenbergem. Všichni krom Hülkenberga mají odstup dostatečně malý na použití DRS.

17/55 – Všichni na dlouhé rovince s DRS a Mark Webber začíná trošku odpadávat, možná si buduje vědomý odstup kvůli pneumatikám. Mezi Räikkönenem a Alonsem je to však velmi těsné, Alonso údajně bojuje s vysokou degradací předních pneumatik kvůli dlouhé jízdě za Hülkenbergem, který také lehce poodjel.

18/55 – Nico Rosberg se dostává před Daniela Ricciarda, který začíná na starých pneumatikách zpomalovat. Vláček HUL, ALO, RAI a WEB je stále beze změny.

18/55 – Na korejském okruhu dostává nejvíce zabrat pravá přední pneumatika a už je to vidět na kolech Webbera, Räikkönena i Alonsa, kteří přitom už jednou stavěli. Vettelovo rychlé tempo jeho pneumatikám také nepomáhá.

19/55 – Nico Rosberg na čtvrtém místě na třetího Hamiltona ztrácí před jedenáct sekund. Daniel Ricciardo konečně zajíždí do boxů.

20/55 – Vettelovi se stále nedaří ujet Grosjeanovi, jejich odstup je stabilně na čtyřech sekundách, odstup mezi Grosjeanem a Hamiltonem je okolo dvou sekund. Alonso už byl vedle Hülkenberga, ale nepodařilo se mu pozici získat.

21/55 – Romain Grosjean je rychlejší než Vettel a začíná zmenšovat jeho náskok. Pomalu, ale jistě. Drolení předních pneumatik na Alonsově Ferrari prý přestalo. Hülkenberg si stěžuje, že už nemůže na těchto pneumatikách pokračovat, avšak tým mu říká, že je moc brzo na další zastávku.

22/55 – Daniel Ricciardo předjel Paula di Restu pro dvanácté místo.

23/55 – Falešný poplach, Grosjean stále na Vettela ztrácí čtyři sekundy, jednou je o něco rychlejší, jednou a něco pomalejší…

23/55 – Jenson Button opět v boxech. Dle dosavadního vývoje bych spíše tipoval na tři, než dvě zastávky.

24/55 – Estaban Gutierrez bojuje s Massou o patnácté místo.

24/55 – Jestli se ptáte, jak to vypadá mezi Hülkenbergem, Alonsem, Räikkönenem a Webberem, pak vězte, že je to stejné, jako před téměř deseti koly. Hamilton si stěžuje na zničené přední pneu. Rosberg je o více než sekundu na kolo rychlejší.

26/55 – Romain Grosjean začal ztrácet na Vettela. Kimi Räikkönen povolán do boxů, Lotus pravděpodobně mění strategii, aby se dostal pryč z vláčku HUL, ALO a WEB.

26/55 – Paul di Resta havaruje ve třetím sektoru! Dostal se do smyku a narazil do bariéry. Vůz moc poškozený není, ale zadní pravé kolo je ulomené. Škoda, v Singapuru také nedokončil. A v Itálii vlastně také ne. Alonso v boxech.

27/55 – Hülkenberg v boxech.

28/55 – Nico Hülkenberg se dostal před Lewise Hamiltona, ale utrhlo se mu přední křídlo! Křídlo pouze visí na jeho nose, jinak hodně škrtá o zem a vidíme spousta jisker. Pěkná podívaná pro Hamiltona.

29/55 – Rosberg pochopitelně zajíždí do boxů a Hamilton je zpět na třetím místě. A problémy! Mechanikům měli problém sundat původní nos, zastávka trvala 22 sekund. Pravděpodobně neselhalo samotné přední křídlo, ale nějak se zhroutil celý nos.

29/55 – Z opakovaných záběrů šlo vidět, že když Rosberg vyjel mimo aerodynamický pytel za Hamiltonem, celý nos se strhl dolů. Zajímavé. Hamilton si stěžuje na to, že pneumatiky jsou v řiti.

30/55 – Až teď je Hamilton v boxech. Fernando Alonso jde před Ricciarda na osmé místo.

30/55 – Webber v boxech.

31/55 – Vypadá to, že strategie Lotusu povolat Räikkönena dříve do boxů se vyplatila. Nyní jede na čtvrtém místě, zatímco Hülkenberg je na místě sedmém a Alonso je opět za ním.

32/55 – Sebastian Vettel a Romain Grosjean v boxech! To bude zajímavé.

32/55 – Safety Car! Perezovi odešla pneumatika, která se nyní válí uprostřed tratě. Vážně velké kusy gumy.

33/55 – To není zrovna pozitivní pro piloty, co před chvílí zajeli do boxů pro nové pneu.

33/55 – TOP10: VET, GRO, RAI, HAM, HUL, ALO, BUT, ROS, MAL, RIC.

33/55 – Za tento defekt pravděpodobně nemůže vadná pneumatika, ale spíše brutální zablokování kol Pereze, který se s tím moc nepáře…

33/55 – Mark Webber a Daniel Ricciardo zajeli do boxů pro super měkké pneumatiky. Zajímavá strategie. Ale pravděpodobně oba ještě budou muset stavět.

35/55 – Kusy gumy pravděpodobně i dost poškodilo přední křídlo a podlahu Sergia Pereze, ten však pokračuje na patnáctém místě po zajetí do boxů. Některé vozy o kolo zpět opět musí předjet všechny ostatní a opět je dojet.

35/55 – Opět se velmi dlouho čeká právě na pomalé vozy, které dojíždějí pole. Zbytky gumy už na trati dávno nejsou.

35/55 – Zajímavé. Mark Webber na nových super měkkých pneumatikách musí dojet až do cíle, to je dvacet kol. Red Bull mu řekl, že další středně tvrdé pneumatiky už nemají k dispozici a tohle je jediná sada pneumatik, která jim zbývá. To jsem zvědav, protože na středně tvrdých se předtím trápil už po patnácti kolech za Räikkönenem, Alonsem a Hülkenbergem.

Další pohled na Rosbergovo speciální aerodynamické upravení pro vyšší top speed.

36/55 – Safety Car in this lap. Připravte se na restart.

37/55 – Vettel na to šlápl, nic moc se nemění. Za ním Grosjean, za ním Grosjean.

37/55 – Další žluté vlajky! Sutil udělal stejnou chybu jako Massa v prvním kole, bohužel Sutil sebou vzal i Marka Webbera, prorazil mu díru do Red Bullu a ten je opět v plamenech! Hasiči nikde.

37/55 – Vůz už je hašen, pohled na plameny z thermokamer je zajímavý. Očividně je oheň horký. Kimi Räikkönen v ostrém souboji s Grosjeanem! A jde před něho na druhé místo!

38/55 – Průser organizátorů! Na trať vyrazil velký hasičský vůz ještě před Safety Carem a za ním se objevil Sebastian Vettel v plné rychlosti! Tak to je absurdní!

40/55 – Myslím, že nyní si Mark Webber dá na jízdu na jiné formuli pozor. Australana štěstí prostě nemá rádo.

40/55 – Na restartu vydělal asi pouze Kimi Räikkönen, který je nyní na druhém místě před Romainem Grosjeanem a za Vettelem. Díky restartu o kolo dříve, než začal tento, máme všechny pomalé vozy ve stejném kole, jako ty rychlé, takže na ně nebudeme muset čekat. Safety Car in this lap.

41/55 – Vettel opět vyráží! Nic se nemění před první zatáčkou, krom předjetí Massy Perezem.

41/55 – Fernando Alonso bojuje s Hamiltonem, na chvilku ho předjel, ale Hamilton se opět dostal zpět.

42/55 – Adrian Sutil byl příliš rychlý v boxech poté, co svým zadkem sestřelil Webbera, a dostává penalizaci průjezd boxy. Na rozdíl od Webbera však má to štěstí, že v závodě pokračuje.

42/55 – Vettel Räikkönenovi ujíždí, pravděpodobně se dočkáme dalšího souboje mezi Grosjeanem a Räikkönenem. Fin už nebojuje o titul, takže neočekávám, že by se do toho tým Lotus nějak vkládal.

Safety Car za to jedno kolo v boxech nějak ztloustl.

43/55 – Sebastian Vettel zajel nové nejrychlejší kolo. Hamilton doráží na Hülkenberga.

44/55 – Další nejrychlejší kolo od Sebastiana Vettela.

45/55 – Tvrdý souboj mezi Gutierrezem a Maldonadem. Vyjeli příliš široko a předjel je Felipe Massa, který získává desáté místo. Hamilton se stále nemůže dostat před Hülkenberga.

47/55 – Perez předjel Gutierreze pro jedenácté místo.

47/55 – Hülkenberg dnes brání opravdu perfektně. Drží za sebou Hamiltona, za ním Alonsa, pak Buttona, pak i Rosberga. V Sauberu za sebou drží tři mistry světa.

48/55 – Hamilton nyní Hülkenberga předjel před detekční zónou DRS, takže DRS získal Hülkenberg a opět Hamiltona předjel. Sauber na top speedu je nepřekonatelný. Nyní se do souboje vměšuje i Alonso, kterého už to za Němcem nebaví. Ovšem pořadí nezměněno.

49/55 – Mezitím, Vettel má na Räikkönena náskok tři a půl sekundy. Grosjean na Fina ztrácí sekundu a půl.

50/55 – Grosjean dostává vysílačkou informaci, že je rychlejší než Kimi, že ho může předjet. Grosjean říká, že se to nedá. Holt Kimi se jen tak nepředjíždí.

51/55 – Hülkenberg dnes opravdu řídí, jako mistr světa. Myslím, že Lotus už nemusí pro příští sezonu hledat nového pilota. Stále jede na čtvrtém místě a i když DRS za ním mají tři mistři světa, jemu to nijak nevadí. Očividně si se svým Sauberem sedne.

52/55 – Sebastian Vettel další nejrychlejší kolo. Na Räikkönena má náskok čtyři a půl sekundy.

52/55 – Přední pravá pneumatika Sebastiana Vettela je na tom špatně, ale Němec si to prý hlídá a odbývá svůj tým tím, že na něj nemají mluvit, když zrovna jede zatáčkou.

53/55 – Nico Rosberg předjel Jensona Buttona a jde na sedmé místo. Hamilton se ptá týmu, jestli mu náhodou nechtějí doporučit nějaký způsob, jak se před Hülkenberga dostat.

54/55 – Další nejrychlejší kolo od Vettela. Daniel Ricciardo odstupuje, žluté vlajky, ale na Safety Car to nebude. Zaparkoval dost daleko od trati. Red Bull Vettelovi říká, aby byl opatrný. Rychlý je prý dost.

55/55 – Poslední kolo, Grosjean je velmi blízko za Räikkönenem, ale nemůže najít cestu kolem něho. Hülkenberg stále na čtvrtém. Alonso to ještě zkouší na Hamiltona, ale neúspěšně.

KONEC. Sebastian Vettel projíždí cílem na prvním místě a bere si tak další vítězství!

Za ním Räikkönen, Grosjean. Mužem závodu je jednoznačně Nico Hülkenberg, který si dojel pro čtvrté místo a skoro polovinu závodu za sebou držel nejednoho mistra světa.

To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za čtení. Doufám, že jste si VC Koreje užili a uvidíme se opět v Japonsku.

Räikkönen letos získal druhé místo v Číně, Bahrajnu, Španělsku, Německu, Maďarsku a nyní ještě v Koreji.

Sdílejte na:
Zavřít