Rubens Barrichello by se rád naposledy svezl ve Formuli 1

Rubens Barrichello by se rád naposledy svezl ve Formuli 1

Legendární Brazliec, jenž má na svém kontě nejvíce startů, by rád odjel ve Formuli 1 poslední závod. Připomeňme si zlomy jeho kariéry.

Rubens Barrichello působil ve Formuli 1 úctyhodných devatenáct sezón. Zažil Ayrtona Sennu, odjel 323 velkých cen a zvítězil v jedenácti závodech. Mistrovský titul však nikdy nezískal.

Rubens Barrichello debutoval v roce 1993 s týmem Jordan, u kterého se udržel další tři roky. Po čtyřech letech, kdy Rubens získal celkem 44 bodů, přestoupil k týmu Stewart. Jeho nový domov byl však o proti Jordanu opravdovým utrpením. V první sezóně získal pouhých 6 bodů a o rok později pouze čtyři. V roce 1999 však Barrichello a jeho tým dospěli ke zlomu, když se jim podařilo získat celkem 21 bodů, což byl pro tým Stewart velký úspěch a zároveň poslední sezóna.

Pro rok 2000 přestoupil k Ferrari, kde celkem 6 let předváděl své špičkové výkony. Rubensovi se však s Ferrari nikdy nepodařilo získat titul mistra světa. Jeho týmovým kolegou byl mimo jiné u Ferrari Michael Schumacher.

V roce 2007 začal brazilský pilot závodit pro japonský tým Honda. Po boku Jensona Buttona to již nebyla taková hitparáda. Japonci poskytovali svým jezdcům stále horší techniku, až se na konci roku 2008 rozhodli Formuli 1 opustit. Tehdy se zdálo, že kariéra Barrichella i Buttona končí. Takřka za minutu 12 však tým Honda převzal Ross Brawn.

Po přejmenování Hondy na Brawn GP přivedl Ross Brawn svůj tým hned v první sezóně k zisku obou mistrovských titulů. Ani nyní však Barrichello svůj titul nezískává. V roce 2009 končí třetí za Sebastianem Vettelem a svým kolegou Buttonem. Nová kapitola týmu nastala poté, co Ross Brawn odprodal svůj tým automobilce Mercedes, jenž obměnila jezdecké složení. Button zamířil do McLarenu a Barrichello do Williamsu.

Rok 2010 je pro tým Williams na jeho poměry úspěšný, když se stává nejúspěšnější stájí středu pole. Barrichellovým týmovým kolegou je v tomto roce nováček Hülkenberg, který dokázal na konci sezóny vybojovat pole position, ale zároveň se nechal velmi krutě porazit svým týmovým kolegou z Brazílie. 

Poslední sezóna Rubense Barrichella nastává v roce 2011, když mu tým Williams není schopen poskytnout konkurenceschopný vůz. Brazilec boduje jedinkrát za celý ročník a získá pouhé 4 body. Tým Williams se dlouho rozhodoval, jestli si má Barrichella ponechat, ale na konec se ho rozhodl vyměnit synovcem Ayrtona Senny, Brunem Sennou, který týmu nabídl velký balík peněz od svých sponzorů, ale zároveň chabé výkony.

Rubens Barrichello nyní touží po svém posledním závodě, protože v Brazílii 2011 netušil, že jede naposledy. „Byl to pro mě závod jako každý jiný. Pokud bych věděl, že jedu naposledy, rozloučil bych se. Takhle jsem to nestihl, neboť jsem počítal s místem u Williamsu v roce 2012.“

Sdílejte na:
Zavřít