Nováčci v poli: Valtteri Bottas

Nováčci v poli: Valtteri Bottas

Letos se do šampionátu dostalo mnoho mladých nováčků. Co jsou zač a co dokázali? Nejdříve se podíváme na nadějného finského pilota Valtteri Bottase, který se do letošní sezony podívá z kokpitu Williamsu.

Tento teprve třiadvacetiletý závodník se narodil 28. srpna 1989 v Nastole ve Finsku. V roce 2007 se poprvé zúčastnil nějakého šampionátu jako profesionál a to v sedmnácti letech. Ve Formuli Renault 2.0 odjel celou sezonu za tým Koiranen Bros Motorsport a získal celkové třetí místo, což mnohé překvapilo, poněvadž to byla jeho první sezona. V roce 2007 se také podíval do britské Formule Renault 2.0 Winter Series, kde odjel pár závodů za tým AKA Cobra.

V roce 2008 už s nějakými těmi zkušenostmi nastoupil do Formule Renault 2.0 Eurocup i NEC za tým Motopark Academy a v obou sériích získal první místo a titul.

V roce 2009 postoupil o další úroveň výš, když závodil v sérii Formula 3 Euro Series, ve které se umístil na třetím místě. Zúčastnil se také závodů Masters of Formula 3 a Macau Grand Prix, ve kterých získal první, respektive páté místo. Odjel také čtyři závodu v britském šampionátu Formule 3. Všechny tyto soutěže absolvoval s týmem ART Grand Prix.

S tímto týmem pokračoval i v roce 2010 v té samé sérii a sezonu opět dokončil na třetím místě. Znovu se zúčastnil závodu Masters of Formula 3 a znovu získal vítězství. Opakoval i závod v Macau Grand Prix, avšak tentokrát už s týmem Prema Powerteam a získal s ním třetí místo. V tomto roce podepsal smlouvu s Williamsem F1 jako testovací jezdec.

V roce 2011 se rozhodl, že je na čase posunout se výš a přešel do GP3 s týmem Lotus ART a získal první místo v šampionátu. Opět se na pár závodů podíval do britské Formule 3 a opět se zúčastnil Macau Grand Prix, kde závod nedokončil. Oboje s týmem Double R, což je tým Bottasovo krajana  Kimiho Räikkönena.

V roce 2012 se Valtteri plně věnoval testování pro Williams a nezávodil v žádné jiné sérii. A toto odevzdání se mu vyplatilo, když s ním Williams podepsal smlouvu jako se závodním pilotem na rok 2013.

Valtteri Bottas bývá označován za typického Fina s chladnou hlavou a plnou koncentrací. Nový Kimi Räikkönen to ale asi nebude, na rozdíl od šampiona roku 2007 má totiž účet na twitteru a užívá si to tam. V jeho osobním životě hraje hlavní roli jeho přítelkyně, finská plavkyně Emilia Pikkarainen.

Potencionální budoucí mistr světa.

Sdílejte na:
Zavřít