ONLINE: Velká cena Itálie (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Itálie (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Itálie 2017.

KVALIFIKACE ZAČÍNÁ VE 14:00

Tipovat výsledek kvalifikace je na základě výsledků z tréninků velmi těžké, neboť druhý i třetí trénink byly narušeny deštěm. První páteční trénink zase není vypovídající kvůli prvním kolům, nastavování vozů a dalším procesním náležitostem na začátku víkendu. Nicméně očekává se, že největší výhodu zde bude mít Mercedes, který je velmi dobrý na rychlých tratích, přičemž Monza je tou nejrychlejší. Ferrari ve Spa ukázalo, že na Mercedes tolik neztrácí, nicméně stále byl rozdíl zřejmý. V případě kvalifikace na mokru ale nemůžeme vyloučit ani Red Bull, který je v těchto podmínkách tradičně velmi silný.

Výsledky kvalifikace se ale budou značně lišit od zítřejšího startovního pole, penalizace za výměny pohonných jednotek a převodovek zasáhnou oba piloty Red Bullu, Renaultu, Alonsa u McLarenu a pár dalších.

Výsledky 1. tréninku.
Výsledky 2. tréninku.
Výsledky 3. tréninku.

Monza je tradičním okruhem Formule 1, který v šampionátu hostil nejvíce závodů. Krom toho to domov italského Ferrari, trať je tedy celý víkend lemována zástupy fanoušků oblečených do červeného, takzvaných tifosi. Monza je přezdívána „The Temple of Speed“, tedy chrám rychlosti. Je více než vypovídající popis. Okruh obsahuje pouze jedenáct zatáček a velmi dlouhé rovinky. Jedná se o nejrychlejší okruh kalendáře, piloti tu s nohou na plynu stráví více než 75% jednoho kola. Na okruhu jsou k dispozici dvě zóny DRS, jedna za startovní čárou na rovince, druhá za sedmou zatáčkou. Více informací o okruhu naleznete zde.

Patnáct minut před začátkem kvalifikace stále prší, nicméně déšť slábne. Trať je promočená a na mnoha místech se tvoří louže.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začíná, z pit-lane ihned vyjíždí Mercedesy a v zádech mají mnoho dalších vozů. Trať je stál velmi mokrá a stále vytrvale prší. Viditelnost na trati je velmi nízká, i když si vozy od sebe drží velké rozestupy.

17:00 – Lewis Hamilton dostává zprávu, že déšť v boxové uličce sílí.

16:00 – Bottas je prvním v letmém kole. Na trati máme všechny vozy kromě Alonsa. Bottas nedobrzdil do první zatáčky, vůz mu velmi klouže. Na startovní rovince musel sem tam sundat nohu z plynu, máme na trati hodně stojící vody a piloti bojují s aquaplaningem.

14:00 – Hamilton jde na první místo s časem 1:40.128. Grosjean a Kvyat hlásí, že trať je v tomto počasí nebezpečná a že jim vůz vůbec nechce zastavit. Rozestupy jsou velmi velké. Vettel jde na druhé místo se ztrátou přes dvě sekundy na Hamiltona. Grosjean jde na tratí místo.

13:31 – Máme červenou vlajku! Romain Grosjean po dojetí svého letmého kola doplatil na aquaplaning a roztočil se na rovince před první zatáčkou, dotkl se bariéry a zničil si zadní pravé kolo. Do vysílačky zuří, že říkal, že je to moc nebezpečné.

ČERVENÁ VLAJKA (14:10) – Momentální pořadí při zastavené kvalifikaci je Hamilton, Vettel, Grosjean, Ericsson, Bottas, Sainz, Räikkönen. Pouze těchto sedm zajelo měřený čas. Déšť stále pokračuje, dle dat o počasí, které mají týmy k dispozici, by měl déšť přestat za pět minut.

ČERVENÁ VLAJKA (14:13) – Safety Car momentálně jede po trati zkoumá podmínky na trati.

ČERVENÁ VLAJKA (14:15) – Safety Car stále krouží po trati. Mezitím se některé týmy oddávají typické zábavě v promočené pitlane: hrají si.

ČERVENÁ VLAJKA (14:17) – Restart kvalifikace odložen, další informace od vedení závodu obdržíme ve 14:30.

ČERVENÁ VLAJKA (14:19) – Správce Grosjeanovo twitteru to moc nevychytal. Pár minut po Grosjeanovo nehodě byl na jeho profilu zveřejněný naplánovaný tweet „Jedeme do mokré kvalifikace!“. Mnoho pilotů zmiňuje, že na cílové rovince se hodně museli prát s aquaplaningem. Z opakovaných onboard záběrů jde vidět, že s tím bojovali všichni, včetně Hamiltona a Vettela.

ČERVENÁ VLAJKA (14:30) – Restart odložen o dalších patnáct minut. Safety Car je opět na trati a jde vidět, že i ten má v mokrých zatáčkách problémy. Stále je na trati hodně vody.

ČERVENÁ VLAJKA (14:43) – Safety Car na trati opět kontroluje podmínky, uvidíme, jestli znova pojedeme ve 14:45.

ČERVENÁ VLAJKA (14:47) – Restart kvalifikace je opět odložen, tentokrát na 15:00. Nikdo není moc nadšený, přichystaní piloti opět vylézají z vozů, fanoušci na tribunách pískají. Z mnoha zdrojů slyšíme, že přestalo pršet a nyní mohlo by se zase začít, nicméně, vedení závodu stále opatrně vyčkává.

ČERVENÁ VLAJKA (14:50) – Vysvětlení od ředitele závodu Charlieho Whitinga: Řidič Safety Caru stále hlásí aquaplaning na rovince a čekáme, až voda z cílové rovinky trošku odteče. Navíc podle radaru hrozí další déšť, proto zatím vyčkáváme.

ČERVENÁ VLAJKA (15:00) – Safety Car opět zkoumá podmínky, čekáme na informace od vedení závodu. Déšť zdá se přestal a trať teď schne. Piloti se pro jistotu chystají a nasedají do vozů.

ČERVENÁ VLAJKA (15:01) – A máme další odložení restartu. Další informací o možném obnovení první části kvalifikaci obdržíme opět za patnáct minut v 15:15. Nyní je nad tratí slabý déšť.

ČERVENÁ VLAJKA (15:11) – Safety Car opět na trati a zkoumá podmínky.

ČERVENÁ VLAJKA (15:16) – Další zpoždění. Další informace budou poskytnuty v 15:30, případný restart bude ohlášen deset minut předem. Momentálně déšť opět zesílil a Safety Car teď měl velké problémy v Prabolice, řidič Maylander měl co dělat, aby vůz udržel na trati.

ČERVENÁ VLAJKA (15:30) – Restart stále v nedohlednu. Další informace obdržíme v 15:45. Nyní venku opravdu hodně prší a víceméně všichni se nyní shodují na tom, že nemá smysl ani začínat, že podmínky jsou za celý den nejhorší.

ČERVENÁ VLAJKA (15:45) – Další odložení. Další informace budou v 16:00. Stále hodně prší, je velmi pravděpodobné, že kvalifikace bude odsunuta na zítřejší ráno.

ČERVENÁ VLAJKA (16:05) – Další odložení o patnáct minut na 16:15. Piloti jsou v motorhomech a zabíjí čas. Například Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem hrajou na PlayStationu 4.

ČERVENÁ VLAJKA (16:17) – Další odložení na 16:30. Na trati jsou maršálové a snaží se trať alespoň trošku odvodnit, prší jenom velmi slaboučce.

ČERVENÁ VLAJKA (16:30) – Máme skvělé zprávy! Ačkoliv už to tak nevypadalo, tak za deset minut bude první část kvalifikace restartována! V 16:40 tedy buďte připraveni! :)

13:31 – Zelené vlajky! Po více než dvou hodinách je restartována první část kvalifikace! :) Většina vozů už byla dlouho připravena na konci pitlane. Jako první Max Verstappen. Saubery to trošku nestihly a teď jsou zaseklé a doufají, že je někdo pustí do fronty před sebe. Alonso a Ricciardo si počkali, až před nimi bude kousek volné trati.

12:00 – Max Verstappen hlásí, že podmínky jsou teď lepší, než když kvalifikace začala ve 14:00. Na mezičasech jsou časy všech mnohem lepší, než čas, který na začátku zajel Hamilton.

10:00 – Verstappen jde s prvním letmým kolem na první místo, Vettel jde před něj. Räikkönen pouze čtvrtý za Oconem.

9:30 – Hamilton jde zpět do čela s časem 1:36.981, Bottas jde na druhé místo se sekundou ztráty.

8:30 – Verstappen se zlepšuje a jde na druhé místo s necelými čtyřmi desetinami ztráty.

7:00 – Lance Stroll jde na třetí místo, Massa na šesté. Verstappen hlásí, že za chviličku by mohl vyjet na pneumatikách do přechodných podmínek.

6:00 – Bottas jde do čela, ale vzápětí ho nahrazuje Hamilton. Alonso a Vettel přezuli na přechodnou směs pneumatik.

5:00 – Další a další piloti přezouvají na přechodné pneu.

4:00 – Alonso se na přechodných pneumatikách trápí. Měl hodně problémů se odlepit z první šikany. Na druhou stranu Vettel na přechodných pneumatikách létá.

2:30 – Sebastian Vettel jde na třetí místo. Ferrari v pitlane zdrželo Räikkönena, začala mu hořet brzda, vypustili ho neopatrně a málem kolidoval s jedním z vozů Force Indie.

1:00 – Verstappen hlásí, že nemá moc přilnavosti na přechodných pneumatikách. Vettel se také nedokáže moc zlepšit.

0:00 – V odstupové zóně jsou Palmer, Magnussen, Wehrlein, Ericsson a Grosjean. Ericsson se nestihl zlepšit, Palmer nestihl najet do měřeného kola. Räikkönen se posouvá na šesté místo. Magnussen se posouvá pouze na šestnácté místo. Bottas jde na první místo.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Valtteri Bottas, vypadávají Magnussen, Palmer, Ericsson, Wehrlein a Grosjean.

Po téměř třech hodinách nám skončila první část kvalifikace. Bottas zajel na poslední chvíli nejrychlejší kolo na přechodných pneumatikách. Někteří piloti ale hlásí, že přezutí na přechodné pneu přišlo příliš brzy, nedokázali přimět přechodné pneumatiky k fungování.

Tyto podmínky velmi sedí Williamsu, který jindy bývá na konci středu pole, ale nyní obsadili páté a osmé místo.

Q2

15:00 – Začíná nám druhá část kvalifikace, Verstappen dostává zprávu, že je tu hrozba dalšího deště v několika příštích minutách. Většina vozů už čekala na konci boxové uličky, většina z nich má přechodné pneumatiky, ale někteří zvolili pneumatiky do mokra.

13:00 – Všechny vozy už jsou na trati. Stoffel Vandoorne měl strašidelný moment v Parabolice, hodně přetáčivý smyk, ale zvládl se obrátit správným směrem. Massa ho nyní napodobil.

11:30 – Verstappen jede na pneumatikách do mokra, jde na první místo. Räikkönen na přechodných pneumatikách jde na druhé místa. Znovu začíná pršet.

11:00 – Hamilton jde na druhé místo za Verstappena, Ocon jde na třetí místo, Kvyat na čtvrté, Vandoorne na páté, Perez na šesté. Hülkenberg se nyní posouvá na čtvrté.

10:30 – Hamilton si stěžuje že pneumatiky do přechodných podmínek nefungují. Vettel na přechodných pneumatikách jde na první místo. Verstappen na mokrých pneu je stále na druhém místě. Je to velmi těžké, správně přečíst podmínky, zřejmě jsme na tom přelomu mezi přechodnými a mokrými pneumatikami.

9:00 – Hülkenberg taktéž jezdí na pneumatikách do mokra, jde na čtvrté místo za Hamiltona. Vettel ještě zlepšil svůj čas. Bottas je momentálně v sestupové zóně. Ricciardo jde na třetí místo.

7:30 – Hamilton jde do čela. Räikkönen se zlepšuje pouze na sedmé místo, Bottas se posouvá na třetí místo.

7:00 – Vettel jde na první místo.

6:30 – Räikkönen se zlepšuje na sedmé místo, Ricciardo v boxech pro přechodné pneumatiky.

5:30 – Hülkenberg na mokrých pneumatikách jde na šesté místo.

4:00 – Räikkönen jde na čtvrté místo. Verstappen je pátý, Stroll šestý. V sestupové zóně nyní máme Vandoorna, Kvyata, Sainze, Pereze a Alonsa. Kvyat říká, že na částech tratě začíná pršet.

2:30 – Verstappen jde na čtvrté místo. Hamilton v rychlém letmém kole…

2:00 – Hamilton jde do čela s časem o devět desetin rychlejším než Vettel. Vandoorne se posouvá na sedmé místo.

1:00 – Perez se zlepšuje, ale posouvá se pouze na dvanácté místo. Verstappen jde na třetí místo.

0:30 – Sainz se posouvá na dvanácté místo. Ocon jde na šesté místo.

0:00 – Kvyat se posouvá pouze na dvanácté místo, Räikkönen klesá na šesté místo, Stroll jde na páté. Ricciardo jde na sedmé. Alonso na dvanácté a ještě máme mnoho dalších časů, na které čekáme!

KONEC Q2! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton. Vypadávají Perez, Hülkenberg, Alonso, Kvyat a Sainz.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace začíná. Na Monze opět začíná pršet. Oba Mercedesy vyjíždí na přechodných pneumatikách, Max Verstappen vyjíždí na pneumatikách do mokra. U Ferrari vyjíždí na trať Vettel na přechodných pneumatikách, Räikkönen na mokrých.

10:00 – Verstappen zápasil s Vettelem na přechodných pneumatikách, Verstappen vypadá mnohem rychleji a přes Vettela se dostal, i když to mezi nimi bylo velmi těsné. Hamilton i Bottas jsou v boxech pro pneumatiky do mokra, ihned se zbavili přechodné směsi. Mezitím Verstappen začíná své letmé kolo na mokrých pneumatikách.

8:00 – Verstappen jde na první místo, Ocon je druhý, Räikkönen jenom třetí, Stroll jde na čtvrté místo, Massa na páté, Vandoorne šestý.

7:00 – Ricciardo jde na druhé místo. Ocon se zlepšuje a jde na druhé místo. Verstappen o desetinu zlepšil svůj čas. Vandoorne jde na páté místo.

6:00 – Massa jde na páté místo za Strolla. Bottas se ale nyní posouvá na druhé místo za Verstappena. Party jim ale zkazil Hamilton, který jde na první místo s náskokem půl sekundy.

5:30 – Nyní jde na první místo Ricciardo. Vettel je jenom na osmém místě, Räikkönen je až desátý.

4:30 – Ocon jde na čtvrté místo, Hamilton jde do čela před Ricciarda. Vettel zajel další velmi pomalé kolo.

3:00 – Räikkönen zrychlil, ale jde pouze na deváté místo před Vandoorna.

1:00 – Hamilton hlásí, že trať je pomalejší, je na ní hodně vody. Stroll jde na páté místo. Vettel se zlepšil a jde pouze na sedmé místo.

0:00 – Čas vypršel, jak to dopadne? Ocon zajel neuvěřitelné kolo a jde na třetí místo! Kvůli penalizacím by to mohlo znamenat druhé místo na startu. Räikkönen se posouvá na sedmé místo před Vettela. Verstappen jde na první místo! Lance Stroll jde na třetí místo za Hamiltona! Další skvělé kolo! Ricciardo jde na druhé místo! Red Bull na mokru létá! Bottas pokazil svoje kolo, Hamilton jde na první místo před Red Bully! Hamilton nyní drží rekord nejvíce pole-position v kariéře!

KONEC KVALIFIKACE! Lewis Hamilton získává pole-position! Druhý Verstappen, třetí Ricciardo, čtvrtý Lance Stroll, pátý Ocon, šestý Bottas, sedmý Räikkönen, osmý Vettel, devátý Massa a desátý Vandoorne!

Jaká bláznivá kvalifikace! Hamilton získává pole-position a drží nový rekord! Red Bully měli skvělou kvalifikaci, ale po penalizacích budou oba piloti začínat z chvostu pole, což znamená, že z první řady bude startovat Lance Stroll! Z druhé řady startuje Esteban Ocon a Valtteri Bottas, skvělý výkon od Ocona ve Force Indii. Třetí řadu obsadí Ferrari s Räikkönenem a Vettelem. Ferrari se domácí kvalifikace moc nepovedla, déšť rudým vozům vůbec nesedí. Vandoorne dostal McLaren do Q3, velmi hezké kolo!

Sdílejte na:
Zavřít