ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Abu Dhabi 2016. Pro nejnovější komentář znovu načtěte stránku.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Vítejte u poslední kvalifikace sezony. Poslední závodní víkend se odehrává v Abu Dhabi na okruhu Yas Marina. V pátečních trénincích měly jasně navrch oba kandidáti na mistra světa – Lewis Hamilton byl pokaždé tím rychlejším. Při pátečním tréninku byl navrchu Sebastian Vettel ve Ferrari. Jezdci Mercedesu byli až na čtvrtém a pátém místě, nejspíše nejeli naplno a snažili se šetřit své vozy před kvalifikací.

Shrnutí prvního tréninku zde.
Shrnutí druhého tréninku zde.
Shrnutí třetího tréninku zde.

Tato kvalifikace je sice velmi důležitá, nicméně oba uchazeči o titul mistra světa Formule 1 se spíše budou soustředit na zítřejší závod a nebudou zbytečně riskovat problémy v kvalifikaci. Pojedou na jistotu a nebudou své vozy přetěžovat.

 Trať v Abu Dhabi není považována za nijak extra zajímavou, nicméně je velmi charakteristická. Kombinace velmi dlouhých rovinek a devadesátistupňových technických zatáček klade velmi rozdílné nároky na vůz i pilota. Trať je hodně dlouhá a není jednoduché zajet celé kolo bez chyby. Hlavně v pomalém třetím sektoru jde v každé zatáčce ztratit hodně času, pokud se dostanete mimo ideální stopů.

Q1

18:00 – Máme zelenou a poslední kvalifikace sezony začala! Prvními vozy na trati jsou vozy Toro Rosso a Haasu.

17:00 – Kvyat dostal připomínku, že má nové brzdy. To se hodí vědět.

15:30 – Kvyat už je v prvním měřeném kole. Jede na ultra-měkkých pneumatikách. K dispozici jsou ještě super-měkké a měkké směsi, nicméně týmy se zřejmě se super-měkkou směsí nebudou vůbec obtěžovat. Ultra-měkká je o trošičku rychlejší a vydrží zhruba stejně.

14:00 – První Kvyatův čas je 1:43.007, ale Sainz, Gutierrez i Magnussen jsou rychlejší. Magnussen je nyní na čele s časem 1:42.142. Grosjean hlásí, že má stejný problém jako včera, nicméně nejsme si jistí, jaký problém má na mysli, včera se trápil s hodně věcmi.

12:30 – Na první místo nyní zamířil Jenson Button ve své poslední kvalifikaci (nejspíš) v kariéře. Čas 1:41.806. Nyní už jsou ale na trati Mercedesy. Valtteri Bottas zamířil na trať na super-měkké směsi.

10:30 – Hamilton je prvním v cíli z front-runnerů. A jde na první místo s časem 1:39.487, o hodně rychlejší než kdokoliv jiný. Rosberg jde na druhé místo s téměř sekundou ztráty! Obrovský rozdíl mezi, zřejmě Rosberg udělal pár chyb. Räikkönen vyjel ze třetí zatáčky hodně zeširoka a trošku si poskákal na obrubnících na vnějšku zatáčky. Ale pokračuje dále. Vettel už je nyní také v letmém kole.

9:00 – Räikkönen jde na čtvrté místo navzdory své chybě. Před ním je Perez a za ním Hülkenberg, Force Indie zde vypadá dosti solidně.

8:00 – Na konci druhého sektoru Vettel ztrácí jenom dvě desetiny na Hamiltona, ale ve třetím sektoru určitě ztratí, mechanická přilnavost Mercedesu je nadřazená.

7:45 – Vettel jde na druhé místo se ztrátou osmi desetin, v posledním sektoru ztratil šest desetin. Tady je dobře vidět rozdíl mezi vozy.

7:00 – Mezitím Daniel Ricciardo v Red Bullu jde pouze na deváté místo, zatímco Verstappen jde na třetí místo za Vettela.

6:30 – Räikkönen bez zastávky v boxech je v druhém měřeném kole na stejné sadě pneumatik a zajel absolutně nejrychlejší první sektor. McLaren zatím vypadá v pohodě, Alonso je desátý, Button dvanáctý.

5:45 – Räikkönen jde na druhé místo, byl o dvě setiny rychlejší než Vettel ve svém prvním pokusu. Je hezké Räikkönena vidět na stejné úrovni jako čtyřnásobného mistra světa.

4:30 – V knock-out zóně nyní máme Palmera, Kvyata, Sainze, Ericssona, Ocona a Nasra. Manor má jedinou šanci zítra dostat se v šampionátu zpět před Sauber, který díky minulému závodu v Brazílii Manor předhonil. V otázce je hodně velká finanční suma, proto se určitě Manor bude snažit.

2:30 – Felipe Nasr v Sauberu se nyní posunul ven z knock-out zóny na šestnácté místo, tím do odstupové šestky odsunul Wehrleina v Manoru.

1:30 – Grosjean je momentálně na desátém místě, inženýr se ho ptá, jestli mu můžou s něčím pomoci, ale Grosjean neví, vypadá to, že je ve svém voze hodně frustrovaný.

0:00 – Čas vypršel, pořád čekáme na pár časů. Button se posouvá do TOP10 na deváté místo před Bottase. Ericsson zůstává na jednadvacátém místě. Ocon se posouvá na sedmnácté místo. Palmer jde na patnácté místo, Wehrlein na šestnácté, Kvyat jde nyní na sedmnácté, Magnussen se nedokázal zlepšit a další zmatek a KONEC!

KONEC Q1!

Nejrychlejší byl Hamilton, vypadávají 17. Kvyat, 18. Magnussen, 19. Nasr, 20. Ocon, 21. Sainz a 22. Ericsson.

Velkou radost má Pascal Wehrlein, který se probojoval do Q2, na rozdíl od svého týmového kolegy a obou Sauberů. Velmi hezkou první část kvalifikace za sebou mají McLareny, které pohodlně postupují dále. Velké zklamání je u Toro Rosso. Sainz startuje z poslední řady, Kvyat o dvě řady před ním. Palmer také může mít radost, dostal se ven z Q1 na rozdíl od Magnussena.

Hamiltonův nejrychlejší čas z Q1 už je přes půl sekundy rychlejší než pole-position z minulého roku. Na jaké časy se ještě dnes dokážeme dostat?

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná, na trati už máme Hamiltona jako prvního. Jako jediný se na trať vydal tak brzo, až o kus za ním jede jeden vůz Ferrari.

13:00 – Kimi dostává zprávu, že pouze 4 sekundy před ním jede Rosberg, který na rovinkách bývá pomalejší a mohl by ho zdržet, Fin si tedy začíná budovat o něco větší odstup.

12:30 – Hamilton vzal své zahřívací kolo hodně zlehka, aby šetřil pneumatiky, na kterých bude zřejmě zítra startovat, ale v letmém kole už na to dupl a jede jako kdyby měl k voze přidělaný tryskový motor z letadla.

11:00 – Hamilton jde do čela s časem 1:39.382, o dvě desetiny rychlejší než v Q2. Rosberg jde na druhé místo se ztrátou jedné desetiny. V druhém sektoru byl Němec rychlejší, ale v tom posledním ztratil tři desetiny.

10:30 – Räikkönen jde na třetí místo se ztrátou pouhých dvou a půl desetin na Hamiltona, zatímco Vettel jde na čtvrté místo se ztrátou přes šest desetin. Ferrari není příliš daleko, ale stále je možné, že Mercedesy nejedou úplně naplno, protože jedou na jistotu. Nicméně i tak oba jezdci Mercedesu zajeli velmi rychlá a hezká kola, i když Rosberg opět udělal menší chybičku právě v tom třetím sektoru.

9:00 – Jezdci Red Bullu jedou na super-měkké směsi, jsou jediní, kdo jí nasadil v Q2. Ricciardo jde na páté místo za Vettela, ale Verstappen je o desetinu rychlejší než Vettel a jde na čtvrté místo. Stále ale ztrácí téměř tři desetiny na třetího Räikkönena, který vytáhl velmi hezké kolo, že je tak blízko k Mercedesům.

6:30 – Hamilton při návratu do pitlane nebyl úplně spokojen s Felipem Massou, který se projížděl třetím sektorem, jako by byl na odpočinkové sobotní projížďce.

5:00 – V TOP10 nyní máme oba Mercedesy, obě Ferrari, oba Red Bully, obě Force Indie a oba Williamsy. V odstupové zóně oba Haasy, oba MacLareny, Wehrleina a Palmera.

1:00 – V knock-out zóně máme Alonsa, Gutierreze, Grosjeana, Palmera, Wehrleina a Buttona.

0:00 – Čas vypršel, v boxech zůstali Mercedesy, Ferrari i Force Indie, Red Bully oba vyjely znovu na trať na ultra-měkké sadě. Alonso jde na desáté místo, Bottas končí, Button jde na dvanácté, také končí. Gutierrez na třinácté, Grosjean na čtrnácté. Palmer s Wehrleinem ještě jedou, Massa zůstává devátý za Force Indií. Palmer jde na patnácté, Wehrlein zůstává na šestnáctém.

KONEC Q2!

Nejrychlejší byl opět Hamilton, končí 11. Bottas, 12. Button, 13. Gutierrez, 14. Grosjean, 15. Palmer a 16. Wehrlein.

Alonso se opět probojoval do Q3, velmi hezký výkon. Poslední Buttonova kvalifikace končí dvanáctým místem, což není vůbec špatné. Bottas měl smůlu a musí se spokojit s jedenáctým místem, zatímco končící Massa postoupil do poslední části kvalifikace na devátém místě.

Wehrlein je se svým šestnáctým místem hodně spokojený, obchází celou garáž a všem mechanikům děkuje. Button v rozhovoru říká, že kvalifikace byla zábava a že dvanácté místo není špatné. Sainz v rozhovoru prozradil, že měl na voze problém s jedním kolem, což ho stálo hodně času. Spokojený může být i Gutierrez, který je pro příští rok zatím stále bez sedačky. Dnes překonal Grosjeana, i když pouze o jednu pozici.

Q1

12:00 – A poslední část poslední kvalifikace začíná! Hamilton už čeká na konci pit-lane. V posledních třech letech byl v kvalifikaci na tomto okruhu lepší Rosberg, v předchozích dvou letech Hamilton.

10:00 – Hülkeberg na trať vyjel za Hamiltonem, který tak musí ve svém out-lapu jet rychleji, než většinou dělá.

9:45 – Hamilton už jede v letmém kole, v první zatáčce trochu bojoval s přetáčivostí svého vozu, ale velmi hezky si to hlídá.

8:00 – Hamiltonův první čas je 1:39.013! Velmi blízko k 1:38, ale o kousíček mu to uteklo, přesto výborný čas. Rosberg je o tři desetiny pomalejší. Kimi Räikkönen je na třetím místě se ztrátou dalších téměř tří desetin. Ricciardo jde na čtvrté místo, o dvě setiny pomalejší než Räikkönen. Vettel jde za Ricciarda, stejně tak Verstappen. Mezi těmito čtyřmi je to velmi těsné. Vettel zablokoval už v prvním sektoru kola, což mu rozhodně nepomohlo. Třetího Räikkönena a šestého Vettela dělí pouze něco málo přes dvě desetiny. Sedmý Hülkenberg už ztrácí přes 6 desetin na Vettela před sebou.

5:00 – Nyní na trati nikdo není. Felipe Massa zatím na trať nevyjel a je bez času. Ferrari před kvalifikací cílilo na druhou řadu s oběma vozy. Räikkönen zatím svou práci odvádí velmi dobře, ale Vettel kvůli chybám je až za oběma Red Bully.

4:00 – Oba Mercedesy opět vyjíždí na trať. Hamilton jako první, Rosberg jako druhý. Za nimi Hülkenberg a Räikkönen. Poslední kvalifikace pro Hülkenberga u Force Indie.

2:30 – Na trati už jsou všechny vozy.

1:45 – Hamilton už je v měřeném kole! Poslední rozstřel roku!

1:00 – Rosberg je v prvním sektoru rychlejší než Hamilton, Räikkönen stejně rychlý jako Hamilton. Nicméně ve druhém sektoru je Hamilton o desetinu a půl rychlejší než při svém posledním pokusu.

0:00 – Hamilton se zlepšuje na čas 1:38.755, Rosberg opět o tři desetiny pomalejší! Räikkönen se nedokázal zlepšit a Ricciardo jde na třetí místo před Räikkönena. Na trati jsme na okamžik měli žluté vlajky, ale hned zmizely. Massa dojíždí do cíle a jde na deváté místo před Alonsa. Ale Alonso se zlepšuje a jde na deváté před Massu! Vettel se zlepšuje, ale překonává pouze Verstappena, který opustil své letmé kolo, to on byl tím, který mohl za ty letmé žluté vlajky.

KONEC Q3!

Lewis Hamilton získává pole-position, Rosberg bude startovat z druhého místa, Ricciardo ze třetího, Räikkönen ze čtvrtého, Vettel z pátého, Verstappen ze šestého, Hülkenberg ze sedmého, Perez z osmého, Alonso z devátého a Massa uzavírá první desítku.

Solidní poslední kvalifikace roku, ale Hamilton byl nedoknutelný. Jako jediný se dostal s časem pod 1 minutu a 39 sekund. Ale Rosberg startuje z druhého místa, což mu bohatě stačí a může být spokojený.

Vettel zřejmě nebude spokojený s tím, že v této sezoně ho Räikkönen jen tak tak překonal v kvalifikacích 11-10. To jenom dokazuje Räikkönenovu formu, vzhledem k tomu, že Vettel je považovaný za jednoho z nejlepších pilotů v kvalifikaci.

Toť pro dnešek všechno, shrnutí kvalifikace chystáme a u dalšího komentáře se uvidíme zítra.

Sdílejte na:
Zavřít