ONLINE: Velká cena Japonska 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Japonska 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Japonska 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře opětovně načtěte stránku.

Kvalifikace začíná v 8:00

Dobré sobotní ráno! Vítejte u našeho dnešního živého komentáře ke kvalifikaci na Velkou cenu Japonska 2016 na Suzuce. Pokud bychom se podívali na výsledky z tréninků, je to celkem jasné – Mercedes byl nejrychlejší ve všech třech trénincích. A který Mercedes? Zatím jasně dominoval lídr šampionátu Nico Rosberg.

V prvních dvou trénincích to vypadalo, že Ferrari má v Suzuce navrch nad Red Bullem, nicméně v posledním tréninku při kvalifikačních jízdách Red Bully vypadaly opět rychlejší. Ricciardo byl druhý celkově a měl náskok přes tři desetiny na třetího Vettela, který byl pouze o pár setin rychlejší než čtvrtý Verstappen.

V Japonsku se samozřejmě jede na old-school Suzuce, která se může pyšnit neobyčejnou podobou tratě ve tvaru osmičky, neuvěřitelnou atmosférou a nepředvídatelným počasím. Pro informace a zajímavosti o trati byste měli zamířit sem.

Q1

18:00 – První část kvalifikace zahájena! Prvním na trati je Wehrlein a za ním Sainz. Třetí trénink začínal na mokru, ale nepršelo. Nicméně nyní se nad okruhem vznáší temné černé mraky a na okruhu je trochu mlhavo.

15:00 – Rosberg i Hamilton už jsou v měřených kolech. Rosberg vyjíždí mimo trať v zatáčce číslo 9, nicméně pokračuje v jízdě až do cíle a jde před oba Manory na první místo.

14:00 – Hamilton je i navzdory chybě Rosberga pomalejší o téměř čtyři desetiny a jde na druhé místo. Mercedesy jedou na středně-tvrdé bílé směsi pneumatik. Podobnou strategii zvolil i Red Bull, který právě vyslal své vozy na trať. Ostatní jsou na měkké žluté směsi.

12:00 – Zatím máme časy pouze od Mercedesu a Manoru. Manor o dvě sekundy pomalejší.

11:30 – Nyní Manory a Mercedesy rozděluje Romain Grosjean, který měl solidní kolo, nicméně v poslední šikaně zablokoval kolo a trochu ztratil.

11:00 – I proto jde před něj na třetí místo Gutierrez. Saubery jsou o něco rychlejší než Manor, Nasr jde se ztrátou dvou desetin na Grosjeana na páté místo, Ericsson je o půl sekundy pomalejší a je šestý.

10:00 – První čas od McLarenu – Jenson Button jde mezi oba Saubery na šesté místo. Do cíle se nám blíží i Red Bully.

9:30 – Max Verstappen jde na třetí místo se ztrátou šesti desetin na Rosberga, Daniel Ricciardo byl tentokrát o pár setin pomalejší a je čtvrtý. Alonso rozděluje Haasy a jde na šesté místo.

8:30 – Kvyat jde na páté místo po solidním kole, Perez je o něco pomalejší a jde na šesté místo.

7:30 – Ferrari také nasadilo měkkou směs pneumatik a Räikkönen jde do čela, o chviličku později ho Vettel poráží o patnáct tisícin a jde do čela. Mezitím se Hülkenberg posunul na páté místo před Red Bully.

6:30 – Už máme časy od všech vozů, v odstupové zóně se nachází Sainz, Button, Wehrlein, Ocon, Palmer a Ericsson. Oba Williamsy jsou mimo TOP10, Massa je jedenáctý, Bottas za ním.

3:00 – Na trať se nám vydávají vozy k posledním pokusům, jako první vyrazily vozy McLarenu. Button je v odstupové zóně a musí se zlepšit, Alonso je současně třináctý, což není příliš bezpečné.

1:30 – Red Bull s časy odjetými se středně-tvrdou směsí jsou na šestém a sedmém místě, ale tým si není jistý, jestli jim to stačí oproti ostatním na měkké směsi. Proto radši oba vozy posílá ven na měkké směsi. Devátý Perez si je ale jistý svým časem a zůstává v boxech. Risk ze strany Force Indie?

0:00 – Čas vypršel, čekáme na mnoho posledních kol. Alonso jde na jedenácté místo, Button na třinácté, Grosjean se ale nyní posouvá na šesté místo, Gutierez jde na deváté místo, Massa ho na něm ale střídá, Sainz jde na čtrnácté místo, Bottas se nyní posouvá na páté a je to marné snažit se držet přehled!

KONEC Q1! Nejrychlejším vozem byl Vettel, vypadávají 17. Button, 18. Magnussen, 19. Ericsson, 20. Nasr, 21. Ocon, 22. Wehrlein.

Velká smůla pro Buttona v McLarenu poháněném japonskou Hondou. Magnussen byl dnes poražen Jolyonem Palmerem, který se probojoval do Q2. Oba Saubery v předposlední řadě a v té poslední máme Manory – Ocon předčil Wehrleina. Oba piloti na Suzuce závodí poprvé.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace nám začala, Mercedesy jsou opět mezi prvními na trati.

12:00 – Rosberg už je v letmém kole, Hamilton o kus za ním.

11:00 – Rosberg jde do čela s časem 1:30.714. Hamilton je o čtyři desetiny pomalejší a jde na druhé místo, vypadá to, že vyjel v zatáčce číslo osm. V kvalifikaci byl zatím Rosberg absolutně nejrychlejší ve všech sektorech.

9:30 – V letmých kolech je nyní mnoho dalších vozů, mezi nimi i Ricciardo v Red Bullu, výherce poslední velké ceny v Malajsii.

8:30 – Ricciardo jde na třetí místo, je pomalejší o šest desetin oproti druhému Hamiltonovi, o sekundu oproti Rosbergovi.

8:00 – Räikkönen nyní Ricciarda překonává o tři desetiny a jde na třetí místo, oba Haasy se seřadily za Ricciardem.

7:00 – Vettel se posouvá na třetí místo před Räikkönena, Verstappen jde na páté místo před Ricciarda. Sedmý je Grosjean, za ním Perez, za ním Gutierrez a TOP10 nyní uzavírá Hülkenberg. V odstupové zóně je Sainz, Alonso, Kvyat, Palmer a oba Williamsy, které jsou zatím bez času.

3:30 – Poslední šance přicházejí, vozy se vydávají na trať, oba Williamsy vyjely na trať a po out-lapu zajeli do boxů pro výměnu pneumatik. Zajímavé.

2:00 – Bottas už je v letmém kole, v boxech zůstávají Mercedesy, Ferrari i Red Bully. Na trati jsou WIlliamsy, Haasy, Force Indie, Toro Rossa, Alonso a Palmer.

0:30 – Bottas jde pouze na osmé místo, to možná není úplně nejbezpečnější pozice. Felipe Massa jde až na desáté! To pro Williams nevypadá vůbec dobře!

0:00 – Fernando Alonso se nedokázal zlepšit a zůstává na čtrnáctém místě. Hülkenberg jde na sedmé místo a Massa je mimo Q3! Žlutá vlajka v druhém sektoru, Sainz se roztočil v zatáčce 13, tím se také vyřadil z Q3. Ale kdo všechny na jeho otočku doplatil? Palmer se nezlepšuje. Kvyat jde na třinácté místo. Perez se posouvá na desáté místo a oba Williamsy jsou mimo Q3!

KONEC Q2! Nejrychlejší byl Rosberg, vypadávají 11. Bottas, 12. Massa, 13. Kvyat, 14. Sainz, 15. Alonso a 16. Palmer.

Mercedes zpět v čele, za ním Ferrari, za tím Red Bull, za Red Bullem Haasy a za Haasy máme Force Indie. Guttierez na sedmém místě nejlepší za velkou trojkou Mercedes-Red Bull-Ferrari. Velmi povedené kolo, nicméně Grosjean byl hned za ním. S Haasem to zde vypadá velmi dobře.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná! Ihned po začátku se na trať vydaly vozy Red Bullu. Na trati jsou i Ferrari a mnoho dalších.

10:00 – Prvním v letmém kole je Daniel Ricciardo, za ním jede Verstappen. Oba jsou zatím velmi solidní.

8:00 – Ricciardo jde do čela, Verstappen je ale o 11 tisícin rychlejší a jde před něj. Nicméně oba je překonal Kimi Räikkönen. Nyní do cíle ale doráží Mercedesu! Rosberg je o dvě desetiny rychlejší než Räikkönen, Hamilton je ale ještě rychlejší a jde do čela s náskokem dvou desetin na Rosberga. Sebastian Vettel jde na čtvrté místo za svého týmového kolegu.

7:00 – Max Verstappen hlásí, že ztratil „synchronizaci převodovky“. Je volán zpět do boxů.

6:00 – Haasy ani Force Indie zatím nevyjely na trať. Zřejmě nechtějí plýtvat sadami pneumatik, když to stejně nevypadá na TOP6, nejspíše udělají jedno kolo na konci, aby se dostali alespoň na to šesté místo.

3:00 – Na trati už to znovu žije, vyjíždí Mercedesy a Ferrari. A Lewis Hamilton byl z boxů vypuštěn až za Kimi Räikkönenem, to je pro něj špatně.

1:00 – Všechny vozy už jsou v letmých kolech! Tohle bude zajímavé!

0:00 – Max Verstapen se posouvá na třetí místo! Räikkönen jde na druhé místo! Perez sedmý, Hülkenberg jde na osmé místo. Rosberg se posouvá do čela! Hamilton na něj nestačí! O 13 tisícin pomalejší byl Hamilton a jde na druhé místo! Sebastian Vettel jde na čtvrté místo, ale na startu bude o tři pozice níže za kolizi s Rosbergem v minulém závodě!

KONEC! Z pole-position zítra bude startovat Nico Rosberg! Na druhém místě je Hamilton, na třetím Räikkönen, čtvrtý je Vettel, pátý Verstappen, šestý Ricciardo, sedmý Perez, osmý Grosjean, devátý Hülkenberg, první desítku uzavírá Gutierrez!

Sdílejte na:
Zavřít