ONLINE: Velká cena Německa 2016 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Německa 2016 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Německa 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře opětovně načtěte stránku.

Kvalifikace začíná ve 14:00.

Všem třem volným tréninkům v Německu dominoval Nico Rosberg, který zde vypadá o něco rychlejší než Lewis Hamilton. To ale bylo při trénincích, během kvalifikace se to vše může změnit. Mercedes nicméně má navrch, i když v posledním tréninku se mu velmi přiblížil Daniel Ricciardo, který na Rosberga ztratil méně než desetinu. Nicméně dá se odhadnout, že Mercedesy nejezdily naplno.

Za Mercedesem to vypadá na velmi vyrovnaný souboj týmů Ferrari a Red Bull, není příliš jasné, kdo bude před kým. Za nimi se zřejmě nachází Williams, který dnes dopoledne našel trochu stability, kterou postrádal v pátek. McLaren v prvních dvou trénincích vypadal slibně, ale v posledním tréninku příliš neohromil – obě auto mimo TOP10.

Shrnutí prvního tréninku naleznete zde.
Shrnutí druhého tréninku naleznete zde.
Shrnutí třetího tréninku naleznete zde.

V Hockenheimu se opět znovu otevřela diskuze o limitech trati a pro tento víkend je to trochu komplikovanější. V první zatáčce, tradičním místem, kde ideální stopa vede až po obrubnících za bílou čárou na vnějšku zatáčky, jsou pravidla trochu uvolněnější a pilot může se svým vozem všemi čtyřmi koly vyjet za bílou čáru ohraničující trať na obrubník, ale neměl by jet až za něj. Za vyjetí až za obrubník bude potrestán především vysokým obrubníkem, se kterým mělo během víkendu už několik pilotů problém a menší poškození vozu. Zbytek trati platí tradiční pravidlo, že piloti nesmí všemi čtyřmi koly přejet bílou krajnici a získat tím čas.

Platí také nové pravidlo, že v případě vyvěšení dvojitých žlutých vlajek bude kvalifikace zastavena, aby nikdo díky žlutým vlajkám nezískal pole-position, jako se to povedlo Nicu Rosbergovi v Maďarsku.

Q1

18:00 – Na semaforech svítí zelená a první část kvalifikace byla zahájena. Prvním na trati je Pascal Wehrlein v Manoru.

16:20 – Wehrlein zajíždí zpět do boxů hned ze zahřívacího kola, takže stále jsme zatím bez času. Na trati už se ale pohybuje Rio Haryanto v druhém Manoru, který je v out-lapu.

15:04 – Na trati už jsou i Romain Grosjean a Esteban Gutierrez ve vozech Haasu.

13:30 – V čele tabulky je zatím Rio Haryanto s časem 1:17.701, zatím jediný měřený čas, který byl v první části kvalifikace zajet.

13:00 – Nyní se ale na první místo posunul .Esteban Gutierrez s časem 1:17.052, za něj jde Romain Grosjean, který na zítřejším startu bude mít penalizaci +5 míst za výměnu převodovky po problémech ve třetím tréninku. Tím spíše dnes potřebuje mít dobrou kvalifikaci.

12:00 – Po šesti minutách máme pouze čtyři časy v tabulce, nicméně mnoho vozů nyní vyjíždí na trať do out-lapu.

9:00 – Mnoho pilotů nyní zajelo svůj první měřený čas, prozatím je na čele Lewis Hamilton s časem o dvě a půl desetiny rychlejším než druhý Nico Rosberg. Na třetím místě je pro teď Valtteri Bottas ve Williamsu, za ním na čtvrtém místě Fernando Alonso. Massa je páté a Button sedmý. Za ním oba Haasy.

8:00 – Na třetí místo se nyní posunul Max Verstappen, Daniel Ricciardo a Sebastian Vettel jsou ve svých letmých kolech.

7:30 – Sebastian Vettel jde na čtvrté místo za Verstappena, Perez se mezitím posouvá na šesté místo a za něj i Hülkenberg.

6:30 – Kimi Räikkönen nyní zajel slušný čas a jde na třetí místo před Verstappena a asi dvě a půl desetiny za Rosberga.

5:30 – Nicméně Daniel Ricciardo je ještě o něco rychlejší a jde za Rosberga na třetí místo se ztrátou něco málo před desetinu sekundy.

4:00 – V sestupové zóně nyní máme Haryanta, Grosjeana, Magnussena, Palmera, Nasra a Ericssona.

2:00 – Romain Grosjean se nyní posunul na jedenácté místo, Gutierrez na osmé. vypadá to, že trať se začala velmi zlepšovat, roste teplota a samozřejmě i přilnavost.

1:00 – V sestupové zóně je Kvyat, Nasr, Haryanto, Ericsson, Magnussen a Palmer.

0:00 – Čas vypršel, čekáme ještě na dokončení posledních šancí. Magnussen se posouvá na čtrnácté místo, Button padá do sestupové zóny, Kvyat se posouvá na šestnácté, Palmer na čtrnácté před Magnussena, Button jde na desáté místo, Haryanto se posouvá pouze na dvacáté místo, Sainze jde na dvanácté místo a to jsou všichni!

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton, odpadávají 17. Magnussen, 18. Wehrlein, 19. Kvyat, 20. Haryanto, 21. Nasr, 22. Ericsson.

Jolyon Palmer v Renaultu má určitě radost, že překonal Magnussena a dostal se do Q2, na druhé straně máme velké zklamání v podobě Daniila Kvyata, kterému pokusy vůbec nevyšly a nakonec zůstal až na devatenáctém místě. Pascala Wehrleina a Magnussena na sedmnáctém a osmnáctém místě dělila pouze jediná tisícina.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace je zahájena. Prvním na trati je Nico Rosberg na super-měkké pneumatice, stejně tak za ním jedoucí Lewis Hamilton.

13:30 – Oba jezdci Mercedesu už jsou v letmých kolech.

12:00 – Rosberg je o něco pomalejší než Hamilton, který jde do čela s časem 1:14.748, Rosberg o necelou desetinu sekundy pomalejší.

10:00 – Na trati bylo po Mercedesech ticho, nyní ho však prolomily vozy Red Bullu, Verstappen i Ricciardo jsou již v letmých kolech.

9:00 – Verstappen jde na třetí místo se ztrátou necelých čtyř desetin na Mercedesy.

8:30 – Daniel Ricciardo jde na čtvrté místo, s vozem bojoval více než mladý Verstappen a nasbíral ztrátu téměř půl sekundy.

8:00 – Bottas je nicméně ještě o půl desetiny pomalejší a jde na páté místo ve svém Williamsu.

7:30 – Sainz jde na šesté místo se ztrátou dalších 6 desetin na Bottase. Za něj jde Jenson Button, který je ještě o desetinu pomalejší.

7:00 – Guttierez jde na šesté místo, Grosjean na osmé. Vzápětí je oba překonávají obě Force Indie, Hülkenberg jde na šesté a Perez na sedmé místo.

6:00 – Felipe Massa jde na osmé místo. Sebastian Vettel jde na páté místo, o pár setinek pomalejší než Ricciardo na čtvrtém místě.

5:30 – Kimi Räikkönen jde na čtvrté místo před Ricciarda, který se sice zlepšil, ale stále je o tři desetiny pomalejší než Fin, který ztratil pouze desetinu na Verstappena.

2:30 – V sestupové zóně se nachází Guttierez, Grosjean, Sainz, Alonso, Button a Palmer. Massa si stěžoval na to, že ho během jeho letmého kola hodně zbrzdil Carlos Sainz, který byl v pomalém kole. Vedení závodu rozhodlo, že se rozhodne po kvalifikaci o případném trestu.

1:00 – Do posledního měřeného kola nezamířili Hamilton, Rosberg, Verstappen, Räikkönen a Ricciardo – tito si věří na postup do Q3. Jistý si není šestý Vettel a všichni za ním, kteří jsou nyní na trati a pokouší se dostat do Q3.

0:00 – Čas nám vypršel, Button jde na desáté místo, Grosjean zůstává na čtrnáctém místě, Hülknberg si pojistil postup šestým místem. Palmer zůstává šestnáctý, Massa se posouvá na deváté místo, ale Pere se nyní posouvá na páté místo, hezké kolo, Bottas se ale posouvá před něj s o něco rychlejším kolem.

KONEC Q2! Nejrychlejší opět Hamilton, končí 11. Gutierrez, 12. Button, 13. Sainz, 14. Alonso, 15. Grosjean a 16. Palmer.

Fernando Alonso si stěžuje na Sebastiana Vettela, který mu trochu překážel při jeho posledním pokusu. Sainz hodně zbrzdil Massu v letmém kole na začátku druhé části a zřejmě si za to odnese penalizaci. Massa se nakonec dokázal procpat do Q3, ale jen tak tak.

Daniil Kvyat během interview vypadal velmi zklamaně, na otázku, zda potřebuje už tu letní pauzu, aby se dal dohromady, odpověděl, že asi bude potřebovat více než letní přestávku.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace začíná, na trati je jako první domácí hrdina Sebastian Vettel. Za ním jede i Sergio Perez a Nico Rosberg a Kimi Räikkönen. Za ním jede Lewis Hamiltonem.

9:30 – Vettel a Perez jedou na použitých super-měkkých pneumatikách, Vettel i Rosberg už jsou v letmých kolech, první jmenovaný Němec vypadá o dost pomaleji a jezdí hodně široce, hodně agresivně používá vnější obrubníky.

8:30 – Rosberg měl rozjeté dobré kolo, ale z ničeho nic zajel do boxů i navzdory velmi dobrému prvnímu i druhému sektoru. Vettel dojel své kolo, Räikkönen byl o půl sekundy rychlejší než Vettel, ale Hamilton byl ještě o šest desetin rychlejší a jde na prozatímní pole-position.

8:00 – Max Verstappen jde na druhé místo, byl o čtyři setiny rychlejší než Räikkönen.

7:00 – Nyní sledujeme Daniela Ricciardo v letmém kole. Mezitím jde Perez na šesté místo, Hülkenberg za něj na sedmé, Ricciardo zvládl porazit Verstappena o čtyři desetiny a jde na druhé místo.

6:00 – Zatím to vypadá, že Red Bull je zde přeci jenom o něco rychlejší než Ferrari, Vettel se na domácí půdě očividně trápí, hodně s vozem bojuje a bohužel se to projevuje i na časech.

5:00 – Nico Rosberg zřejmě své dobře rozjeté první kolo opustil kvůli „elektronické chybě“, tak to odůvodnil Mercedes. Nico Rosberg nyní vyjíždí velmi brzo, aby měl čas navíc.

3:30 – Nico Rosberg najíždí do měřeného kola, trať je krom Felipeho Massy zatím prázdná, ale za chvíli se zaplní dalšími vozy, které vyjedou na poslední pokusy.

3:00 – V prvním sektoru je Rosberg už rychlejší než Hamiltona. Je rychlejší i ve druhém sektoru.

2:00 – Nico Rosberg jde na prozatímní pole-position! Je o 0.123 sekundy rychlejší než Lewis Hamilton a to navzdory tlaku navíc způsobenému technickým problémům s elektronikou.

1:30 – Na trati už jsou všechny vozy a řítí se k poslednímu pokusu.

1:00 – První na řadě je Lewis Hamilton.

0:30 – V prvním sektoru je Hamilton rychlejší než Rosberg, ale ve vlásence na konci zadní rovinky zablokoval kola a něco ztratil. V druhém sektoru už na Rosberga ztrácí.

0:00 – Hamilton nedokázal Rosberga porazit, ztratil desetinu, Verstappen zůstává čtvrtý, Sebastian Vettel jde pouze na šesté místo. Daniel Ricciardo si nezlepšuje svůj třetí nejrychlejší čas. Kimi Räikkönen dojíždí do cíle a o tři tisíciny se nedokázal zlepšit.

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává Nico Rosberg navzdory problémům s elektronikou! Druhý skončil Lewis Hamilton, který ve svém posledním kole udělal chybu, třetí je Daniel Ricciardo, který ukázal, že dokáže být rychlejší než Max Verstappen, který je za ním na čtvrtém místě.

Na pátém místě skončil Kimi Räikkönen, který porazil svého kolegu Vettela, který byl po celý víkend o něco pomalejší a více bojoval s vozem. Sedmé místo získal Nico Hülkenberg, osmé Valtteri Bottas, deváté Sergio Perez a první desítku uzavřel Felipe Massa, který by byl radši za klidnější kvalifikace.

Za podpory domácích fanoušků dokázal Nico Rosberg získal pole-position ve své domácí velké ceně, zítra ale bude muset své místo opět bránit před neodbytným Hamiltonem, což se mu poslední dobou moc nedařilo.

To je pro dnešek vše, uvidíme se zítra u závodu. Článek s kompletním shrnutím a výsledky chystáme…

Sdílejte na:
Zavřít