ONLINE: Velká cena Monaka 2016

ONLINE: Velká cena Monaka 2016

Živý komentář k Velké ceně Monaka 2016. Nejnovější komentář načtete obnovením stránky.

Závod začíná ve 14:00.

Nezapomeňte náš komentář ohodnotit pomocí tohoto dotazníku.

Dnešní závod vzbuzuje mnoho očekávání. Nejenom, že z pole-position nestartuje Mercedes, ale hlavně nám dnes v Monackém knížectví vydatně prší, což obvykle v uzoučkých uličkách monackého okruhu předvídá chaotický, napínavý, bláznivý závod! Vypadá to, že se bude startovat na modrých pneumatikách do mokra. Velmi možné také je, že se bude startovat za Safety Carem, trať je opravdu nesmírně mokrá. Když vyjížděli na trať a dostávali se na startovní rovinku, akcelerace na mokru jim dělala obrovské problémy.

Dle Fernando Alonsa je jízda na takovém mokru je jako jízda na ledu a bude to velmi těžké udržet na trati. Bude velmi obtížné zahřát pneumatiky na potřebnou teplotu. Daniel Ricciardo řekl, že chtěli startovat na přechodných pneumatikách, ale s tím, jak hodně nyní prší, to je absolutní nesmysl a pojede se na mokrých pneu.

Okruh v Monaku není třeba představovat. Uzoučký městský okruh na kterém závodní vozy závodí od začátku minulého století, je hrbolatý, zatáčky jsou zrádné a pomalé, bariéry jsou všude a prostor pro chybu tu prakticky nikde není. Více informací můžete nalézt v naší encyklopedii zde.

Piloti se v Monaku seřazují k poslechu národní hymny, Kimi Räikkönen je trochu ztracen, protože mířil na startovní rovinku, kde to normálně probíhá, ale v Monaku to je u pódia. Nevypadá moc nervózně z toho, že lije jako z konve.

 

Startovní pole po penalizaci Kimiho Räikkönena vypadá následovně:

Pozice Pilot
1. Daniel Ricciardo
2. Nico Rosberg
3. Lewis Hamilton
4. Sebastian Vettel
5. Nico Hülkenberg
6. Carlos Sainz
7. Sergio Perez
8. Daniil Kvyat
9. Fernando Alonso
10. Valtteri Bottas
11. Kimi Räikkönen
12. Esteban Gutierrez
13. Button
14. Massa
15. Grosjean
16. Magnussen
17. Ericsson
18. Palmer
19. Haryanto
20. Wehrlein
21. Verstappen
22. Nasr

ZÁVOD

1/78 – Při startu za Safety Carem se nejede zahřívací kolo, to znamená, že celé pole za Safety Carem právě zahájilo závod! Daniil Kvyat si stěžuje, že jeho vůz je zaseklý v konstantní rychlosti. Hodně zpomaluje a začíná se propadat polem dolů.

2/78 – Stále jsme za Safety Carem, Daniil Kvyat zajíždí do boxové uličky, vyměňuje volant, uvidíme, jestli mu to s problémy pomůže.

3/78 – Daniil Kvyat byl v boxech hodně dlouho, výměna volantu nepomohla, mechanici si s vozem ještě hráli, znovu ho nastartovali a Kvyat už od své garáže odjíždí, je o kolo pozadu a ještě k tomu ho na konci boxové uličky zadržela červená na semaforu, dokud celý vláček vozů neprojel kolem něj. A Daniil Kvyat se opět hlásí do vysílačky, že jeho vůz jede stále konstantní rychlostí a cokoliv udělali, tak to nefunguje.

4/78 – Stále jedeme za Safety Carem, nicméně už to vypadá, že by se to mohlo obejít bez něj… Kvyat se stále pomalu loudá do boxů, konečně se tam dostal, zajíždí ke své garáži, nicméně kolem svých mechaniků projel bez zastavení a zase se vrátil na trať. Zajímavé.

5/78 – Další kolo za Safety Carem, ředitelství to trochu zbytečně protahuje, už bychom se s tímto Mercedesem mohli rozloučit. Kvyat už jede tak, jak by mu to mělo jet. Zřejmě nějaká softwarová chyba s omezovačem rychlosti v boxech. Na trati už skoro máme suchou stopu, Kevin Magnussen popohání vysílačkou ředitelství, říká, že trať už je v pohodě, že můžou v klidu závodit.

6/78 – Nicméně Safety Car dále pokračuje. Lewis Hamilton také říká, že můžou začít závodit.

7/78 – Další kolo za Safety Carem. A skvělá zpráva! Safety Car zajíždí do boxů na konci tohoto kola! Daniel Ricciardo zdržuje pole za sebou ale před poslední zatáčkou na to šlape!

8/78 – A závodíme! Ricciardo si dobře najel a trochu poodjíždí Mercedesům, Rosberg se za sebou snaží udržet Hamiltona. Kevin Magnussen v boxech pro přechodné pneumatiky! A máme na trati Virtuální Safety Car! Velká bouračka pro Jolyona Palmera, který se se svým Renaultem ocitnul v únikové zóně! Na trati je asi dvacet maršálů sbírajících úlomky karbonu. Vůz ne tom není moc dobře. Vypadá to na nehodu na konci cílové rovinky. Vypadá to, že normálně akceleroval na cílové rovince jako všichni kolem něj, najel na přechod namalovaný na silnici a jeho Renault dostal smyk a zapíchl se do bariéry, podél které dojel až na konec rovinky.

9/78 – Virtuální Safety Car stále v platnosti.

10/78 – A Virtuální Safety Car končí! Daniel Ricciardo se stále drží vepředu, oba Mercedesy jsou o něco pozadu. Rosberg za sebou drží Hamiltona. Vettel je o další kousek pozadu. Rosberg si rozhodně není příliš jistý v těchto podmínkách, Hamilton je na něj nalepený a vypadá to, že by neměl problém ho předjet, ale samozřejmě po Španělsku radši bude opatrný.

11/78 – Daniel Ricciardo jim ujíždí, ale nejrychlejší kolo momentálně drží Jenosn Button, který už přezul po prvním Safety Caru na přechodné pneu. Kimi Räikkönen a Romain Grosjean stojí na trati za vlásenkou! Grosjean se ale v pořádku rozjíždí, zatímco Räikkönen má pod svým vozem zaseknuté své přední křídlo a snaží se dojet do boxů. A Räikkönen odstupuje! Urazil si křídlo ve vlásence, zaseklo se pod jeho vozem a nejspíše mu bylo přikázáno, aby se nesnažil dostat do boxů, protože na trati dělal dost nepořádek. Smůla pro něj.

13/78 – Stewardi vyšetří incident s Räikkönenem po závodu.

14/78 – Ricciardo už má parádní náskok přes devět sekund. Rosberg za sebou stále zdržuje Hamiltona, Vettel se rozhodl zajet do boxů pro přechodné pneumatiky. Carlos Sainz se trochu popral s nervózním vozem, ale udržel ho mezi bariérami.

15/78 – Alonso v boxech pro přechodné pneu. Ricciardo zajíždí nejrychlejší kolo, náskok už přes deset sekund na pomalého Rosberga, který za sebou špuntuje celé pole.

16/78 – Lewis Hamilton předjíždí Nica Rosberga! Brit jde na druhé místo, předjel svého kolegu za první zatáčkou, vypadá to, že ho před sebe Rosberg pustil. Hülkenberg ze čtvrtého místa v boxech.

17/78 – Hamilton už Rosbergovi poodjel o čtyři sekundy. Vettel zaútočil na Massu za tunelem, ale dost to přehnal a vůbec nestihl zpomalit včas před následující šikanou, Massa si ho všiml, jinak by ho asi smetl. Vettel ho následně pustil zpět před sebe.

18/78 – Massa za sebou špuntuje několik vozů. Vettel před něj nakoukl na konci cílové rovinky, ale rozhodl se to nezkoušt. Za ním trpělivě čeká Hülkenberg a za nimi Alonso. Ricciardo má náskok 13 sekund na Hamilton, nejspíše se snaží dostat alespoň dobrý náskok na třetího Rosberga, aby si pohodlně dojel pro přechodné pneumatiky a měl oproti Rosbergovi jeden pitstop zdarma.

19/78 – Hamilton pomalu Ricciarda stahuje. Máme hodně rušno za Pascalem Wehrleinem, který jede na dvanáctém místě, ale za tunelem se před něj dostal Bottas, který si trochu zkrátil zatáčku, takže teoreticky by měl Wehrleina pustit před sebe, ale mezitím ho předjel i Verstappen.

20/78 – A Bottas před sebe pouští Verstappena, Wehrleina a pohlídal si, aby nepustil i někoho jiného, protože těch vozů za sebou jich tam je opravdu hodně.

21/78 – Nico Rosberg v boxech pro přechodné pneumatiky, poměrně dlouhá zastávka v boxech. V boxech je i Massa z devátého místa. BOURAČKA! Daniil Kvyat a Kevin Magnussen to zaparkovali ve vnějšku zatáčky Rascasse. Magnussen vysouval a dokázal pokračovat, ale Daniil Kvyat má zlomené pravé přední kolo. Z opakovaných záběrů jde vidět, že Kvyat dost optimisticky zamířil na vnitřek Magnussena, kde bylo místa sotva pro anorektičku. Urazil si kolo a vzal sebou Magnussena, ten se z toho dokázal dostat a pokračuje, ale ve vysílačce vyjádřil nespokojenost s útokem Kvyata.

23/78 – Stále máme žluté vlajky ve třetím sektoru. Vůz Kvyata už je v boxech, ale ještě tam poklízeli.

24/78 – Ricciardo v boxech pro přechodné pneumatiky. Vrací se na druhém místě za Hamiltonem. Max Verstappen se posouvá na desáté místo, na přechodné směsi absolutně lítá, je nejrychlejším pilotem na trati. Mezitím máme ve vedení Hamiltona, za ním už mají všichni nasazené přechodné pneumatiky.

25/78 – Hamilton ale stále pokračuje a nepřezouvá. Nicméně na trati už jde vidět suchá stope, mokré pneumatiky jsou v těchto podmínkách spíše přítěží. Verstappen zajel nejrychlejší kolo závodu.

26/78 – Mercedes tvrdí, že důvod pomalé jízdy Rosberga byly problémy s nedostatečnou teplotou brzd. Hamilton stále pokračuje na mokrých pneu. Že by vyčkával na to, že přezuje přímo na pneumatiky do sucha? Ricciardo ho nesmírně rychle chytá, je rychlejší zhruba o sekundu na kolo a má ztrátou už pod tři sekundy.

27/78 – Nejrychlejší kolo závodu pro Ricciarda, jeho kolega Verstappen je zaseklý za Gutierrezem na devátém místě. DRS bylo povoleno. Ricciardo už je pouhé necelé dvě sekundy za Hamiltonem. A už je to pouze sekunda!

28/78- – Hamilton stále pokračuje i s Ricciardem za zády! A dobře se brání.

29/78 – Lewis Hamilton stále pokračuje, drží za sebou Ricciarda. Hamilton má podobné časy jako Rosberg a Perez na přechodných pneu, to je zajímavé. Nemá ale stejné časy jako Gutierrez, který nyní zajel nejrychlejší kolo závodu.

30/78 – Verstappen je nyní za Haasem Gutierreze zaseknutý, už se mu nedaří získat takovou výhodu, aby mohl zaútočit. Felipe Massa nejrychlejší kolo. Hamilton i na mokrých pneu dokonce o něco navyšuje náskok na třetího Rosberga!

31/78 – Marcus Ericsson v boxech, přezouvá na ultra-měkkou směs! První suchá směs, kterou dnes vidíme. Perez také zajíždí do boxů pro slicky. Magnussen také zajíždí. Hamilton začíná ztrácet, snaží se využívat mokré části trati, aby udržel pneumatiky použitelné a na konci kola zajíždí do boxů pro ultra-měkkou směs! Ricciardo se vrací do vedení a pokračuje na přechodné směsi.

32/78 – Rosberg v boxech taktéž, nazouvá ultra-měkkou směs, Max Verstappen nasazuje žlutou měkkou směs. Daniel Ricciardo na konci kola také zajíždí do boxů, ale tým na něj nebyl připraven a vůbec nepočítal se zastávkou! Pneumatiky byly ještě zabaleny v boxech. A Ricciardo se vrací na druhém místě za Hamiltonem!

33/78 – Sergio Perez také na měkkých pneumatikách, Ricciardo ve zmatku dostal super-měkké pneumatiky,  snad to byl záměr. Magnussen se seznámil s bariérou, naboural v nižší rychlosti, zablokoval na ultra-měkkých pneu na mokru pneumatiky a urazil si přední křídlo, míří do boxů.

34/78 – Sergio Perez na měkkých pneumatikách létá, zajel nejrychlejší kolo. Ricciardo za tunelem zaútočil na Hamiltona, ten si ho ale pohlídal.

35/78 – Na cílové rovince to Ricciardo zkusil znovu, Hamilton ho znovu zavřel. Ricciardo jede na použitých super-měkkých pneu z druhé části kvalifikace, Hamilton má úplně nové ultra-měkké pneu. Vettel na měkkých pneumatikách také létá. Žluté vlajky! Max Verstappen je v bariérách! Virtuální Safety Car „vypuštěn“. Verstappen to pohřbil v zatáčce Massenete. Zablokoval kolo a již poněkolikáté tento víkend skončil v bariéře.

36/78 – Haryanto v boxech. Kevin Magnussen odstupuje – zajel do garáže a končí. Špatný víkend pro Renault, i když to vypadalo dobře. Možné je, že týmu už tento víkend došly náhradní přední křídla, už jich docela dost spotřebovali.

37/78 – Virtuální Safety Car ukončen, Ricciardo velmi blízko za Hamiltonem, všude možně nakukuje, kudy by se mohl kolem Hamiltona protáhnout. Hamilton teď jede velmi divoce, v šikaně za tunelem si zkrátil zatáčku, měl špatný výjezd, Ricciardo zaútočil, Hamilton ho zavřel, Ricciardo rukou naznačuje, že nechápe, co to Brit vyvádí.

39/78 – Momentální pořadí: HAM, RIC, PER, VET, ALO, ROS, HUL, SAI, BUT, GUT, MAS, BOT, WEH, GRO, NAS, ERI, HAR.

40/78 – Díky tahanicím o první místo se létající Sergio Perez dokázal dostat k první dvojici velmi blízko, ztrácí něco přes pět sekund na druhého Ricciarda. Stewardi vyšetřují incident mezi Ricciardem a Hamiltonem v jedenácté zatáčce. Když se to po velmi blízkých soubojích na čele uklidnilo, Hamilton s Ricciardem na to šlápli a ujíždějí Perezovi, který má za sebou Sebastiana Vettela na měkkých pneumatikách. Navíc to nevypadá, že by Hamilton a Ricciardo mohli dojet až do konce na této sadě ultra-měkkých pneu, toho možná Perez s Vettelem můžou využít.

42/78 – Ricciardo začíná ztrácet! Ztrácí na Hamiltona přes dvě sekundy a vypadá to, že ho nemůže dojet. Hamilton zřejmě našel svůj rytmus.

44/78 – Fernando Alonso jede na pátém místě – a všechny zdržuje za sebou. Je tam Rosberg, Hülkenberg, Sainz, Button.

45/78 – Hamilton o něco zpomalil, Daniel Ricciardo je opět hned za Hamiltonem, i Perez a Vettel se o něco přiblížili. Stewardi nebudou podnikat žádné kroky v případě incidentu Hamilton VS. Ricciardo.

46/78 – Hamilton zajel nejrychlejší kolo, Ricciardo zase musí trošku dohánět. Mezitím máme penalizaci +10 sekund pro Pascala Wehrleina za to, že byl příliš rychlý během Virtuálního Safety Caru.

47/78 – A nyní je Wehrlein vyšetřován za ignorování modrých vlajek.

48/78 – Sergio Perez za sebou drží Vettela, zajel při tom nejrychlejší kolo a pomalu se přibližuje k Ricciardovi.

49/78 – Další nejrychlejší kolo pro Pereze, v posledním kole stáhl 6 desetin na Hamiltona. V prvním a posledním sektoru je absolutně nejrychlejší Perez, v prostředním Vettel, který jede za ním.

50/78 – Marcus Ericsson a Felipe Nasr koliduje! Vláček několika vozů, Nasr byl požádán týmem o puštění Ericssona, Nasr odmítal, Ericsson tu zkusil na vnitřku Rascasse, podobně jako Kvyat na Magnussena. Máme virtuální Safety Car. Oba pokračují do boxů pro výměnu.

51/78 – Konec Virtuálního Safety Caru. Ricciardo hodně blízko za Hamiltona. Nasr si stěžuje na kouř ve svém kokpitu. Mezitím se Ericsson vrací na trať z boxů. Nasr do boxů zajíždí, zastavuje v garáži.

52/78 – Ricciardo za tunelem nakoukl před Hamiltona, ale ten si pohlídal defenzivní stopu.

53/78 – Giedo van der Garde na twitter píše, že v Sauberu je příšerná komunikace. Asi o tom něco ví, tým vloni žaloval kvůli tomu, že s ním měl podepsanou smlouvu a oni vzali dva jiné piloty. Očividně tam na tom komunikace není nejlíp.

55/78 – Marcus Ericsson zajíždí do boxů, odstupuje ze závodu. Mezitím za pátým Alonsem sedí frustrovaný Nico Rosberg až na šestém místě. V posledních třech závodech zde zvítězil, letos to nevypadá na podobný úspěch.

56/78 – Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu.

57/78 – Perez na druhého Ricciarda ztrácí sedm sekund, o necelé tři sekundy za ním jede Sebastian Vettel.

58/78 – Esteban Guttierez málem odložil svůj závod v Rascasse, málem to zapíchl rovnou do bariéry, skoro to vypadalo jako, že mu vůz nebrzdí.

59/78 – Ricciardo zablokoval kola při nájezdu do Rascasse, ztratil trochu času na Hamiltona.

60/78 – Rosberg zaútočil na Alonsa za tunelem, střihl si šikanu, pustil Alonsa zpět před sebe.

61/78 – Jenson Button dostal zprávu o hrozbě šance malé přeháňky na konci závodu.

63/78 – Räikkönen, který už v nezávodí, je u stewardů za to, že pokračoval velmi dlouho v jízdě po trati s křídlem uvězněným pod předním kolem. Giedo van der Garde na twitteru naznačuje, že chtěl jenom blíže ke své jachtě, která je zhruba 20 metrů od místa, kde nakonec své Ferrari odstavil.

65/78 – Sebastian Vettel se přiblížil k Perezovi, ale vzápětí udělal chybu při nájezdu do Massenete, zablokoval kolo a rozhodilo ho to ze závodní stopy, naštěstí to udržel mimo bariéru.

66/78 – Fernando Alonso stále na pátém místě před Rosbergem a Hülkenbergem. V tom je krása úzkých uliček Monaka. Můžete je v klídku ve čtvrtém nejhorším vozu pole a udržet za sebou pohodlně vůz, který dominuje šampionátu.

68/78 – Ricciardo necelé dvě sekundy za Hamiltonem, ale máme na trati virtuální Safety Car! Na cílové rovince máme velký kus nějaké plachty, maršál vyběhl a sebral ji.

49/78 – A nyní už Virtuální Safety Car končí.

70/78 – Posledních devět kol. Vypadá to, že v závodě už se toho moc nezmění. Perez s Vettelem už úvodní dvojici nechytí. Ricciardo vypadá, že si kolem Hamiltona nedokáže najít cestičku.

71/78 – Fernando Alonso hlásí kapky deště na svém hledí.

73/78 – Ricciardo už ztrácí přes tři sekundy. Red Bull si po závodě bude sypat popel na hlavu za tu katastrofu v boxech, která je stála vítězství.

74/78 – Sebastian Vettel dohnal Sergia Pereze na třetím místě, jedou velmi blízko za sebou. Mezitím Ricciardo ztratil kontakt s Hamiltonem a ztrácí už téměř čtyři sekundy. Perez je k němu blíže, než je on k Hamiltonovi.

76/78 – Poslední tři kola. Hamilton má pohodlný náskok. Pokud závod dopadne opravdu takto, Hamilton se posune na druhé místo, Ricciardo na třetí, Kimi Räikkönen spadne z druhého na čtvrté před Vettela.

77/78 – Máme déšť! Prší! Nicméně zatím je trať stále dost suchá a v posledním kole se to nejspíše nezmění.

78/78 – Poslední kolo, Lewis Hamilton si jede pro vítězství. Ještě v posledním kole dokázal Nico Hülkenberg ve Force Indii předjet Nica Rosberga!

KONEC VELKÉ CENY MONAKA 2016! Závod vyhrává Lewis Hamilton a získává první vítězství v letošní sezoně! 2. Ricciardo, 3. Perez, 4. Vettel, 5. Alonso, 6. Hülkenberg, 7. Rosberg, 8. Sainz, 9. Button, 10. Felipe Massa.

Skvělý závod odvedl McLaren, oba vozy na bodovaných pozicích. Zrovna tak má skvělý závod Force Indie, Sergio Perez jde na třetí místo, Hülkenberg v posledním kole vyfoukl Rosbergovi šesté místo.

Velmi zklamaný může být Daniel Ricciardo. Poté, co přišel o vítězství ve Španělsku kvůli strategické chybě týmu, nyní ho o vítězství připravila komunikační chyba jeho týmu, který pro něj neměl připravené nové pneumatiky. Ve vysílačce po závodě řekl týmu: „Nechte si ty řeči, není nic, co byste mohli říct, čím byste to zlepšili.“

Prosím ohodnoťte náš komentář pomocí tohoto dotazníku, děkujeme :)

Sdílejte na:
Zavřít