ONLINE: Velká cena Austrálie (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Austrálie (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie 2016.

Kvalifikace začíná v 7:00

Všechny tři tréninky ovládl nejrychlejší Lewis Hamilton. První dva tréninky byly na mokru, ale ten třetí dnes ráno už byl suchý a Mercedes poprvé ukázal svou rychlost na super-měkké směsi. Nicméně Rosberg i Vettel byli Hamiltonovi velmi blízko, proto bychom se mohli dočkat překvapivého pole-position i pro někoho jiného než Hamiltona.

Dnešní kvalifikace je samozřejmě historickým okamžikem, protože dnes se poprvé v praxi vyzkouší nový formát kvalifikace. Stejně jako tomu bylo, kvalifikace je rozdělena na tři části:

– V Q1 po sedmi minutách začne eliminace a nejpomalejší pilot v tabulce bude vyřazen. Každých dalších 90 vteřin bude vyřazen další pilot s nejpomalejším časem. Takto na konci šestnáctiminutové první části zbude v poli 15 vozů.

Q2 bude trvat 15 minut. Vyřazování začne po 6 minutách. Na konci druhé části zbude 8 vozů.

Q3 bude trvat 14 minut. Vyřazování začne po 5 minutách.

Q1

16:00 – Na světlech na konci pitlane už se vytvořila fronta, první u semaforu stojí Hamilton, za ním Rosberg. Za nimi oba vozy Haasu a Hülkenberg. A konečně se rozsvěcí zelené světlo a kvalifikace začíná!

15:00 – Lewis Hamilton při výjezdu z pitlane byl poněkud pomalý a dostal se před něj Rosberg i oba vozy Haasu.

14:00 – Nico Rosberg je v prvním měřeném kole a v první zatáčce udělal chybu a vyjel ze zatáčky, vrátil se sice na trať, ale přesto to může díky novému systému vyřazování znamenat problémy!

13:00 – Chybu udělal i Grosjean, který málem nevybral zatáčku, ale nakonec se na trati udržel.

12:00 – Na první místě je zatím Hamilton, většina pole ještě nemá zajetý čas, ale postupně se tabulka zaplňuje.

11:30 – Na posledním místě je zatím Grosjean, ale vzápětí se zlepšuje, stejně jako Vettel.

10:30 – Na posledním místě je Wehrlein a blíží se první vyřazení.

10:00 – Rosberg hlásí, že je něco špatně s jeho pneumatikami, momentálně je na čtvrtém místě. Čelo tabulky momentálně okupuje Kimi Räikkönen.

9:00 – A máme první vyřazení! Prvním odpadlíkem je Pascal Wehrlein v Manoru. Druhým zřejmě bude jeho týmový kolega.

8:30 – Většina vozů je nyní v boxech, krom Sauberů, Renaultů a McLarenů.

7:30 – Vyřazen je nyní i druhý Manor – Rio Haryanto ani nebyl na trati a vypadává.

7:00 – Dalším na řadě bude Esteban Gutierrez, pokud se nedokáže zlepšit. Zlepšil se Jenson Button a to tak, že se posunul až na třetí místo, hezký pokus od McLarenu. Ale vzápětí překvapuje i Alonso, který jde na druhé místo!

6:00 – Esteban Gutierrez nestihl zlepšit svůj čas a je dalším vypadávajícím.

4:30 – Romain Grosjean podobně jako jeho týmový kolega nestíhá zajet rychlejší kolo a vypadává také! Haas si to nenaplánoval nejlépe. Je to holt zcela nový tým.

3:30 – Dalším vyřazeným bude Daniil Kvyat, který je v boxech a už trochu rozladěně opustil svůj vůz.

3:00 – Kvyat je tedy dalším vyřazeným pilotem, dalším v pořadí je Felipe Nase, který je na trati. Dokáže se zlepšit?

2:00 – Nasr už se nezlepší! Opustil své kolo a zajel do boxů.

1:30 – Felipe Nasr je tedy dalším vyřazeným. Snažit se nyní musí Jolyon Palmer v Renaultu, který je momentálně na šestnáctém místě. Toto bude poslední vyřazení v první části. Nicméně Palmer má tu výhodu, že může dokončit rozjeté kolo po vypršení času, takže má teoreticky více času na zlepšení, než jeho již vyřazení kolegové, kteří jsou vyřazeni okamžitě po vypršení času.

0:00 – Čas vypršel a Jolyon Palmer na to tlačí, aby nevypadl. Na trati se snaží i Marcus Ericsson a Kevin Magnussen, kteří jsou v tabulce před Palmerem a snaží se to pojistit. Palmer se nakonec zlepšuje a posouvá se na čtrnácté místo před Magnussena. Erocssonův pokus o zlepšení nevypadá úplně hladce a nakonec ho opouští a zajíždí do boxů, je tedy sedmým vyřazeným.

Konec Q1! Nejrychlejší byl Hamilton, vyřazení jsou 16. Ericsson, 17. Nasr, 18. Kvyat, 19.Grosjean, 20. Gutierrez, 21. Haryanto a 22. Wehrlein.

Haas udělal výpočetní chybu a poslal své piloty na trať příliš pozdě a už se nestačili zlepšit, z toho se americký nováček určitě poučí. Manor oba své piloty už měl v boxech, nejspíš tým myslel, že už se nezlepší a nestojí za to riskovat nehodu, když se jejich piloti budou příliš snažit. Sauber měl smůlu, ani Nasr ani Ericsson nebyli schopni zajet bezproblémové rychlejší kolo a své poslední pokusy opustili.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná! Na trať se hned žene většina pilotů včetně Mercedesů, Ferrari, Ricciarda a dalších. Připomínám, že v druhé části začne vyřazování po 6 minutách.

13:00 – Vozy Mercedesu i Ferrari už jsou v prvních měřených vozech druhé části kvalifikace. Druhá část kvůli novému formátu už je reálným nebezpečím i pro tyto vozy, nicméně všechno jsou to velmi zkušení piloti, kteří už jsou proti stresu většinou odolní.

12:00 – Hamilton je zatím nejrychlejší, o desetinu za ním Rosberg, zatímco oba vozy Ferrari jsou o více než sekundu pomalejší než Mercedesy. Sergio Perez jde na třetí místo před Vettela, ale stále má ztrátu více než sekundu. Všichni piloti jezdí na super-měkké směsi.

10:00 – Už nám běží odpočet do prvního vyřazení, na posledním místě je momentálně Magnussen bez času, který je nyní v měřeném kole.

9:30 – Magnussen ale nebyl ve svém kole dostatečně rychlý a nyní už nestíhá zajet další! Vyřazení se nevyhne.

9:00 – Kevin Magnussen v Renaultu je prvním vyřazeným. Dalším v tabulce je jeho kolega Jolyon Palmer, který je na trati.

8:00 – Jolyon Palmer opustil svůj pokus a zajíždí do boxů. Padají jak hrušky!

7:30 – Palmer v druhém Renaultu je tedy dalším vyřazeným. V pořadí je Button, který je v boxech a už nestihne vyjet a vylepšit svůj čas. Opouští svůj vůz a bude se muset spokojit se třináctým místem, což je stále zlepšení oproti minulému roku.

6:00 – Button je vyřazen. Dalším v pořadí je Carlos Sainz, který je momentálně na trati a snaží se zlepšit.

4:30 – Dalším vyřazeným je Fernando Alonso. Sainz se zlepšil a na Alonsa tedy zbývá dvanácté místo, opustil svůj vůz nevypadal nejspokojeněji.

3:30 – Valtteri Bottas byl odsunut na jedenácté místo, ale svůj čas už nezvládl zlepšit a vypadne!

3:00 – Zamáváme Bottasovi a dalším na řadě je Nico Hülkenberg, který je sice na trati, ale vypadá to, že už to vzdal. Stejně tak na tom bude i Perez, protože ten zajel do boxů také a rozhodně už nestihne znovu vyjet, objet out-lap a dokončit měřené kolo.

1:30 – Hülkenberg tedy končím a dalším na řadě bude Perez. Nový formát měl možná zaručit lepší a vytrvalejší souboje o postup, ale teď to trochu nefunguje. Když to piloti vzdávají předem. Nelze se jim divit, když už mají jistotu, že nestíhají vyjet na trať a zajet nové kolo.

0:00 – Perez vyřazen, druhá část kvalifikace končí!

Konec Q2! Nejrychlejší opět Hamilton, vypadávají 9. Perez, 10. Hülkenberg, 11. Bottas, 12. Alonso, 13. Button, 14. Palmer, 15. Magnussen.

Jenson Button po vyřazení na otázku, co říká na nový formát kvalifikace: „Nic se vlastně nezměnilo.“

Q3

14:00 – Poslední část kvalifikace začal!

13:00 – Vyřazování začne po pěti minutách.

12:00 – Nyní piloti už mají méně času, Williams už před kvalifikací potvrdil, že jejich piloti mají v plánu jenom jedno měřené kolo.

10:00 – První časy už se sypou. Vettel jde na čelo o půl sekundy rychlejší než druhé Rosberg, vzápětí se mezi ně nacpal Kimi Räikkönen. Ale nyní je všechny překonal Lewis Hamilton s časem o půl sekundy rychlejším než zajel Vettel.

9:00 – První vyřazení třetí části – Daniel Ricciardo je na osmém místě a je tímto vyřazen! Oba Red Bully už jsou vyřazeny, zatímco obě Toro Rossa jsou ještě na trati!

8:00 – Sainz je dalším v pořadí.

7:30 – Carlos Sainz je vyřazen, byl v boxech, další kolo už nestíhal. Na šestém místě, a tedy dalším vyřazovacím, je Felipe Massa, který je momentálně v boxu a další kolo určitě nestihne.

6:00 – Felipe Massa je tedy dalším vyřazeným. Kimi Räikkönen i Sebastian Vettel už opustili své vozy, jsou momentálně na třetím a druhém místě. Oba Mercedesy jsou mezitím na trati.

4:30 – Max Verstappen je dalším vyřazeným. Zbývají čtyři vozy, z nichž dva jsou Ferrari, které už nevyjedou. Räikkönen tedy bude startovat ze čtvrtého místa, Sebastian Vettel ze třetího místa.

4:00 – Rosberg zajel nejrychlejší kolo, ale vzápětí ho překonal Hamilton o další téměř čtyři desetiny. Následně oba vozy zajely do boxů a tím zjevně končí kvalifikace!

2:30 – Tolik k novému formátu kvalifikace. Nyní čtyři minuty čekáme na to, až doběhne čas. Všechny vozy už dojely, Mercedesy nestíhají natankovat a nejspíš to nebylo ani jejich plánem.

1:30 – Netřeba říkat, že nyní už jsou vyřazeni Räikkönen i Vettel a máme posledních 90 sekund na to, aby si to poslední dva piloti rozdali o pole-position! Ou počkat. Už dojeli. Už oba i vystoupili.

0:30 – Rosberg už má jenom půl sekundy na zlepšení svého času! Ale vzhledem, že už se toulá po garáži a svléká se, tak to nejspíše nestihne.

0:00 – KONEC KVALIFIKACE!

Pole-position získal Lewis Hamilton. Zítřejší startovní pořadí vypadá následovně: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Verstappen, 6. Massa, 7. Sainz, 8. Ricciardo, 9. Perez, 10. Hülkenberg, 11. Bottas, 12. Alonso, 13. Button, 14. Palmer, 15. Magnussen, 16. Ericsson, 17. Nasr, 18. Kvyat, 19. Gutierrez, 20. Grosjean, 21. Haryanto, 22. Wehrlein.

Tak toto byla revoluční nová kvalifikace! Fanoušci na tribunách byli nejspíše celou dobu zmateni, protože neměli k dispozici všechny informace, co mají třeba fanoušci sledující televizi, a posledních několik minut kvalifikaci zírali na prázdnou trať. Vzhledem k neustále se zvyšujícím cenám lístků na závodní víkendy Formule 1 toto není nejlepší způsob, jak je namotivovat k jejich zakoupení. Ani pro televizního fanouška toto nebyla nejlepší podívaná. FIA se na poslední chvíli rozhodla zatraktivnit show tím, že jí mnohem více zkomplikovala a navíc ani to nepomohlo ke zlepšení podívané. Tak to dopadá, když se snažíte něco tak klíčového, jako je kvalifikace, revolučně zlepšit tři týdny před začátkem sezony.

Budeme rádi, když se s námi o svůj názor na nový formát kvalifikace podělíte v komentářích pod tímto článkem, na facebooku i na twitteru.

Sdílejte na:
Zavřít