ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Itálie 2015

ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Itálie 2015

Živý komentář ke kvalifikace na Velkou cenu Itálie 2015.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Už od pátečního dopoledne má na italské Monze, svatyni rychlosti, jasnou nadvládu Lewis Hamilton. Ostatní piloti se sice postupně dotahují, ale ani jednou to nevypadalo, že by se mu nedařilo okamžitě zajet bleskurychlé kolo. To se nedá říct o Rosbergovi, který během tréninků několikrát chyboval, hlavně v první zatáčce, kvůli které vloni přišel o vítězství.

Mercedes sem přivezl svůj vylepšený motor, na který utratil všechny své vývojové žetony. Ferrari jich také pár utratilo, ale například ze statistik nejvyšších rychlostí lze vidět, že motory Mercedesu jsou jasně napřed. Renault vyvíjet nestíhá a nový motor nepřivezl. Red Bull a Toro Rosso zde jasně zaostávají a piloti Red Bullu čelí penalizacím za výměnu motoru. Daniel Ricciardo to má ještě horší, protože v sobotním ranním tréninku se mu rozbil i kompletně nový motor, který bude muset měnit. Nicméně Red Bull už dal jasně najevo, že se zde soustředí na závod a ne na kvalifikaci.

 

Monza je nejrychlejším okruhem v kalendáři a piloti zde dosahují nejvyšší rychlosti během celého roku. Při kvalifikaci se rychlosti na konci startovní rovinky pohybují kolem 360km/h. Zatáček tu moc není, ale každá z nich je legendární. Většinou jsou to velmi rychlé a dlouhé zatáčky. Máme zde dvě DRS zóny – jednu na startovní rovince a druhou na rovince za zatáčkou číslo 7. Důležitý je zde co nejmenší přítlak a týmy sem často vozí speciální díly s nízkým přítlakem.

Pirelli sem přivezlo středně-tvrdou bílou směs a žlutou měkkou. Ačkoliv tu není mnoho zatáček, pneumatiky tu dostávají velmi zabrat v brzdných zónách a hlavně v rychlých zatáčkách jako je například Parabolica nebo Curva Grande.

Ještě před kvalifikací se ukázalo, že Nico Rosberg po třetím tréninku musel vyměnit svou pohonnou jednotku. Nedostane však penalizaci, protože nasadil motor, který používal v Belgii před dvěma týdny. Hamilton však má nový motor, takže Rosberg by mohl něco ztrácet.

Q1

18:00 – První část dnešní kvalifikace byla zahájena a se zeleným světlem na konci pit-lane se na trať vydávají piloti Manoru – Will Stevens a Roberto Merhi.

17:00 – Na trať už se vydávají další vozy, mezi nimi jde vidět například Force India, Sauber, Lotus a další.

15:00 – Nico Hülkenberg je jako první v měřeném kole, v Parabolice však dohnal Marcuse Ericssona, kterému se moc nepodařilo uhnout a Hülkenberg byl nucen zpomalit.

14:00 – Lewis Hamilton vyjel na trať, uvidíme, co v první části předvede. Bude kvalifikaci dominovat stejně jako tréninkům? Mezitím je v měřeném kole Vettel s Räikkönenem.

13:00 – Hamilton jde na první pozici s časem 1:24.649. Druhý je Bottas, třetí Vettel, čtvrtý Räikkönen, pátý Grosjean a až za ním na šestém je Rosberg.

12:00 – Mercus Ericsson je vyšetřován stewardy za zdržování Nica Hülkenberga v letmém kole.

11:00 – Oba McLareny jsou na trati na měkké směsi, zatím všechny vozy byly na středně-tvrdé směsi. Hamilton mezitím najíždí do dalšího letmého kola, očividně mu jeho první velmi rychlé kolo nestačilo.

10:00 – Hamilton se zlepšil na 1:24.251. Na druhého Bottase má náskok přes 7 desetin.

9:30 – To už neplatí, na druhé místo se posunul Nico Rosberg, ale stále na Hamiltona ztrácí přes půl sekundy.

9:00 – V sestupové zóně zatím jsou Merhi, Alonso, Sainz, Verstappen a Ricciardo.

8:30 – Sainz se ale posouvá s měřeným časem na osmé místo a sesunul do sestupové zóny Stevense. Sainz už také měl na sobě měkkou směs pneumatik.

7:00 – Fernando Alonso se posunul na patnácté místo a sesunul do odstupové zóny Buttona. Verstappen má mechanické problémy s vozem a ještě na trať nevyjel a nevypadá to, že by to měl stihnout – v garáži stojí jeho mechanici kolem rozebraného vozu. Podobně to vypadá i u Ricciarda.

5:00 – První část se nám chýlí ke konci a na trať se opět vydávají velká jména – Vettel, Räikkönen a postupně se k nim přidává i zbytek pole. V boxech zatím zůstávají McLareny, Mercedesy a Williamsy.

4:00 – Vettel je v letmém kole.

3:00 – Daniel Ricciardo to stihl a vyjíždí na trať se svým vozem. Nejspíše pouze zajede nějaký čas, aby se kvalifikoval a nemusel žádat FIA o povolení ke startu do zítřejšího závodu.

2:00 – Vettel se zlepšil, ale zůstal na čtvrtém místě za Bottasem. Náhle se ale zlepšuje Räikkönen, který se posunul na třetí místo! Ferrari a Mercedesy jsou jediné týmy, které své časy zajely na středně tvrdých pneumatikách. I Williamsy už jsou na měkkých. Momentálně je v sestupové zóně Button, Stevens, Merhi, Verstappen a Ricciardo.

0:00 – Čas vypršel, ale většina vozů je stále v letmých kolech. Ricciardo také stihl najet do měřeného kola a jde na čtrnácté místo, sesouvá do sestupové zóny Buttona, který před chvílí překonal Alonsa. Max Verstappen také vyjel na trať, ale očividně Toro Rosso pořádně nedotáhlo šroubky, protože mu ve třetí zatáčce ulétl kryt motoru a pokryl většinu trati karbonovými úlomky, což některým pilotům ztíží jejich snahy.

KONEC Q1! Nejrychlejším mužem byl Lewis Hamilton, vypadávají Jenson Button, Fernando Alonso, Will Stevens, Roberto Merhi a Max Verstappen.

Jedinými týmy, které v první části nepoužily měkké pneumatiky jsou Ferrari a Mercedesy a ušetřili si tak čerstvou sadu například to třetí části.

Max Verstappen nám nabídl krásnou prohlídku vnitřku vozu Formule 1 v akci. FIA to určitě neponechá bez všimnutí, protože na toto se vztahuje stejné pravidlo jako na nesprávně připevněné kolo – tým se musí postarat o bezpečnost vozu vyslaného na trať a za tohle by mohla být velká pokuta.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace byla zahájena.

13:30 – Na trať vyjíždí mnoho vozů včetně Mercedesů. Ferrari by mohlo potenciálně ohrozit první řadu. Rosberg má starší specifikaci motoru a proto by mohl být vůči Vettelovi a Räikkönenovi zranitelný.

12:00 – Nyní jsou Rosberg s Hamiltonem v letmých kolech.

11:00 – Hamiltonův první čas je 1:23.383. Rosberg se zatím dostal na druhé místo, ale jeho čase má hodnotu přes 1:24.

9:00 – Sebastian Vettel najíždí do měřeného kola, stejně tak jeho týmový kolega Kimi Räikkönen.

7:00 – Sebastian Vettel je rychlejší než Nico Rosberg a jde na druhé místo se ztrátou pěti deseti na Hamiltona. Räikkönenovo kolo také vypadá dobře.

6:45 – Kimi Räikkönen je ještě rychlejší než Sebastian Vettel a jde na druhé místo se ztrátou necelých čtyř desetin na Hamiltona. Italští fanoušci jsou z těchto časů obou pilotů velmi nadšeni. Méně nadšený bude asi Nico Rosberg.

6:00 – Na Räikkönenově vozu se zachytil nějaký kus nějakého plastu na zadním křídle a Fin si toho všiml a nahlásil týmu, což je vzhledem k viditelnosti v zrcátkách docela obdivuhodný postřeh.

4:00 – Připravujeme se na poslední pokusy. Momentální pořadí: HAM, RAI, VET, ROS, MAS, BOT, HUL, PR, MAL, ERI, NAS, GRO. Časy ještě nezajel Sainz, Ricciardo a Kvyat. Na trať se postupně všichni vydávají. V boxech zůstává pouze Hamilton a Räikkönen.

0:00 – Čas vypršel, ale stále má většina pilotů co dělat s posledním kolem. Vettel zrychluje a posouvá se před Räikkönena na druhé místo. Rosberg zůstává čtvrtý, pátý Massa, šestý Bottas a tak dále.

KONEC Q2! Nejrychlejší opět Hamilton. Odstupují Pastor Maldonado, Felipe Nasr, Carlos Sainz, Daniil Kvyat a Daniel Ricciardo, který na trať vůbec nevyjel.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace byla zahájena.

10:30 – Na trať vyjíždí Nico Rosberg, ale na trati už před ním vyjel Nico Hülkenberg. Hamilton už je na trati také.

10:00 – I Williamsy už jsou na trati. Hülkenbergův první čas je 1:25.942.

8:30 – Rosberg najíždí do prvního měřeného kola. Hamilton s novějším motorem jede nedaleko za ním.

7:00 – Nico Rosberg jde do čela s časem 1:23.942, ale vzápětí ho překonává Massa.

6:30 – Hamilton jde na první místo, tři desetiny za ním je Vettel a o pár setin za ním je Räikkönen. Rosberg je sesunut až na páté místo.

6:00 – Nico Hülkenberg hlásí ztrátu výkonu a velmi pomalu zajíždí do boxů, ale nedokáže ani dojet ke své garáži a zastavuje. V prvním a třetím sektoru máme žluté vlajky, takže mnoho pilotů přerušilo své pokusy a vrací se do boxů.

4:00 – Na trati ještě nebyl Perez a Ericsson. Momentální pořadí je Hamilton, Vettel, Räikkönen, Massa, Rosberg, Bottas, Hülkenberg, Grosjean.

2:00 – Všechny vozy nyní vyjíždějí z boxů. Kromě Hülkenberga, který sice byl zatlačen zpět do boxů, ale na trať už to asi nestihne.

0:30 – Sebastian Vettel najíždí do posledního měřeného kola, kousek za ním jede Kimi Räikkönen a zbytek pole.

0:00 – Vettel se zlepšuje, ale Kimi Räikkönen je ještě rychlejší a jde na druhé místo. Rosberg se posouvá na čtvrté místo, Massa s Bottasem na pátém a šestém. Za nimi Perez, Grosjean, Hülkenberg a Ericsson.

KONEC Q3! Lewis Hamilton získává sedmé pole-position v řadě! Kimi Räikkönen těsně překonal Sebastiana Vettela a jde na druhé místo před svého týmového kolegu. Rosberg doplatil na starší motor a jde na čtvrté místo. Zítra bude mít co dělat, aby se s tím motorem ubránil čerstvým motorům Mercedes ve Williamsech za ním.

Sdílejte na:
Zavřít