ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Belgie 2015

ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Belgie 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Belgie 2015 na okruhu Spa-Francorchamps.

První část kvalifikace začíná ve 14:00

Favority na pole-position jsou samozřejmě vozy Mercedesu. Rosberg měl navrch při pátečních trénincích, které oba vyhrál. Ve třetím tréninku však nejrychlejší čas zaznamenal Hamilton. Oba piloti zde tedy vypadají vyrovnaně a o pole by mohli svést souboj.

Nedaleko za Mercedesy jsou Red Bully a Ferrari. Zatímco Red Bull a hlavně Daniel Ricciardo byl rovnou za Mercedesy v pátek, v sobotním třetím tréninku se na třetí čtvrté místo dostaly vozy Ferrari. Zatímco Red Bully vynikají především v prostředním, technicky náročném sektoru, Ferrari využívají svých silnějších motorů především v sektoru prvním a třetím. Mercedes ale má navrch všude.

Na Spa ztrácí Williamsy, které podobně jako v Maďarsku na Mercedes, Ferrari a Red Bull nestačí, kvůli technické náročnosti trati. Nicméně díky jejich silnému motoru je přehlížet nesmíme. Podobně je na tom Force India, která se během tréninků pravidelně dostávala do TOP10.

Spa-Francorchamps je velmi náročný okruh. Nutno ale říct, že také patří k těm nejoblíbenější. S dlouhou historií tento okruh hostil některé z těch nejlepších závodů. Momentálně je to nejdelší okruh v kalendáři Formule 1. V prvním sektoru na piloty čeká vlásenka, která nabízí různé možnosti projetí. Za ní čeká slavná soustava zatáček Eau Rouge a Radillion, za nimiž leží dlouhá rovinka Kemmel Straight. Druhý sektor se skládá z mnoha středně rychlých zatáček, velmi důležitá je zde stabilita a přilnavost. Třetí sektor je hlavně o síle motoru. Zatáčky 15, 16 a 17 se projíždějí na plný plyn ve velmi vysokých rychlostech. Okruh uzavírá šikana 18 a 19, ze které piloti opatrně zrychlují na cílovou rovinku.

Pirelli sem přivezlo kombinaci středně-tvrdé a měkké směsi.

Více informací o okruhu zde.
Více informací o trénincích zde.

Q1

18:00 – Máme zelené vlajky a z boxů jako první vyráží vůz Williams Valtteriho Bottase. Za ni na okruh vyjel Will Stevens v Manoru.

16:30 – Trať se nám rychle zaplňuje vozy, mezi kterými už jsou i vozy Mercedesu.

16:00 – Bottas už najíždí na cílovou rovinku a zahajuje první letmé kolo kvalifikace.

14:00 – První Bottasův čas je 1:50.195. Přes sekundu a půl pomalejší je Pastor Maldonado, který se ihned zařadil na druhé místo. Překonal ho hned Grosjean.

13:00 – O minutku později už všechny zastínil Lewis Hamilton s časem 1:49.577. Rosberg už je také v měřeném kole.

12:30 – Rosberg jde před Hamiltona o necelou desetinu sekundy a ujímá se prozatímního vedení. Všechny vozy samozřejmě zatím jedou na středně-tvrdé bíle označené směsi. V letmých kolech už jsou i obě Ferrari.

12:00 – Sebastian Vettel zajel absolutně nejrychlejší první sektor, zatímco Räikkönen udělal chybu a vyjel trošku mimo trať, čímž ztratil hodně času a zařadil se až na osmé míst.

11:00 – Vettel se sice také na zlomek sekundy podíval mimo trať, ale přesto se řadí na třetí místo, ale se ztrátou 7 desetin na Rosberga.

10:00 – První letmé kolo dojel Carlos Sainz v Toro Rossu a je to první čas na měkké směsi pneumatik. Zařadil se na páté místo za Bottase.

9:00 – Rosberg si vystřihl ještě jedno kolo na stejných pneumatikách, ovšem zaostal za svým časem o 8 tisícin sekundy. Momentálně je většina vozů v boxech a chystají se na druhé pokusy.

8:00 – V knock-out zóně se zatím pohybují vozy McLarenu, Manoru a Massa, který ještě nevyjel z boxu.

6:30 – A Massa už vyjíždí na trať, má nasazené měkké pneumatiky. Na těch vyjíždí i mnoho dalších vozů, například Sebastian Vettel, ten je přitom aktuálně na třetím místě.

4:30 – Oba Mercedesy se také vydali na trať, ale na tvrdších pneumatikách.

3:30 – Nico Hülkenberg na měkkých pneumatikách jde na druhé místo pouze o tisícinu za Rosberga. Náhle se na první místo ale posouvá Kimi Räikkönen, kterého ihned na to překonal Sergio Perez ve Force Indii! Měkké pneumatiky na vozech fungují velmi dobře. Massa na měkkých pneumatikách se dostal pouze na jedenácté místo. Bottas vyjel na středně-tvrdé směsi, ale nejspíše si to tým velmi rychle rozmyslel a povolal ho ještě do boxů, Bottas teď bude muset šlápnout na plyn, aby stihl zahájit své letmé kolo ještě než vyprší čas.

2:00 – Vettel se posunul na druhé místo, o tři setiny před Räikkönena.

1:00 – Poslední minuta, v knock-out zóně jsou McLarenu, Manory a Verstappen.

0:30 – Mercedesy si ale poradily i s měkkými pneumatikami ostatních vozů a Hamilton jde do čela tabulky s časem 1:48.908 s Rosbergem v zádech. Vestappen si stěžuje na náhlou ztrátu výkonu motoru a nezlepší se, zůstane tedy v knock-out zóně.

0:00 – Čas vypršel a čekáme stále na několik letmých kol. Verstappenovi očividně motor opět začal fungovat, neboť na to šlápl a dostal se z odstupové zóny. Carlos Sainz se z ní také dostal a posunul se na skvělé čtvrté místo. V odstupové zóně s McLareny a Manorem zůstal Bottas, ten se však také zlepšil a posunul na čtvrté místo před Sainze a v sestupové zóně skončil Felipe Nasr.

KONEC Q1! Nejrychlejším mužem byl Lewis Hamilton. Odstupují 16. Nasr, 17. Button, 18. Alonso, 19. Stevens, 20. Merhi.

Manor bohužel není překvapením, stejně tak McLaren, který se svým motorem ztrácí příšerně moc času. Navíc Alonso i Button dostanou penalizaci za výměnu motorů, takže stejně jim na kvalifikaci moc nezáleželo. Nasr má smůlu, že Verstappenovi naskočil motor a zrychlil. Sauber přitom měl poměrně solidní tréninky.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začala, prvním na trati je opět Valtteri Bottas.

12:30 – Bottas už má za sebou první sektor svého měřeného kola a zatím to vypadá pro mladého Fina dobře.

11:00 – Bottasův první čas má hodnotu 1:49.678, což je horší, než v první části kvalifikace, zřejmě jede na použitých pneumatikách.

10:30 – Duo Mercedesu už také létá po trati.

9:30 – Nejdříve Hamilton zajíždí čas 1:48.024, Rosberg za ním je ale o něco rychlejší s časem 1:47.955 a jde na první místo.

8:24 – Červené vlajky! Kimi Räikkönen zastavil na trati z neznámých důvodů. Kvalifikace byla přerušena červenou vlajkou. Kimi nahlásil „Something broke.“ Toto zvýrazňuje smůlu, která Fina už nějakou dobu provází. V Maďarsku přišel o druhé místo na pódiu kvůli motoru a tady to podle zvuků z onboard kamery vypadá opět na problémy s motorem, nebo převodovkou.

8:24 – Pár minut stačilo k odklizení Räikkönenova Ferrari a pokračujeme v kvalifikaci. Před červenou vlajkou moc pilotů nestihlo zajet rychlá kola a proto všichni ještě musí vyjet. Ale vyčkávají až na poslední šance na konci kvalifkace.

4:00 – Pomalu se dostáváme k posledním šancím v druhé části kvalifikaci. Na čele zatím stále jsou Mercedesy, za nimi obě Force Indie, za nimi oba Williamsy a Ericsson. To jsou prozatím všechny měřená kola. Ferrari hlásí, že Räikkönena zastavil únik oleje.

2:00 – Většina vozů už se objevila na trati, v letmém kole máme například Kvyata. A Ricciarda.

1:00 – Kvyat jde na sedmé místo před Ericssona. Ricciardo na deváté za Ericssona. Desítku doplňuje Grosjean. V odstupové zóně je zatím Vettel, Maldonado, obě Toro Rossa a samozřejmě Kimi Räikkönen, který zítra bude startovat nejspíše z patnáctého místo, pokud však pořadí ještě neovlivní případné penalizace.

0:00 – Čas vypršel, ale piloti stále dojíždějí svá kola. Vettel se posouvá ne třetí místo, Maldonado s Ricciardem jdou před Bottase, Perez se zlepšil na čtvrté místo. Grosjean se zlepšil také.

KONEC Q2! Nejrychlejší je Rosberg, v odstupové zóně zůstali Hülkenberg, Kvyat, Ericsson, Verstappen a samozřejmě Räikkönen.

Smolařem dnešní kvalifikace je pravděpodobně Räikkönen, jehož motor na chvíli zněl jako Zetor. Ferrari se silným motorem zde mohlo získat velmi dobrý výsledek, který Räikkönen rozhodně potřebuje. Po odstoupení v Maďarsku z druhého místa je další technický problém na trati, kde má stabilně výborné výsledky, docela zdrcující. V rozhovoru po svém dnešním odstoupení přiznal, že zatím neví, jestli bude muset tým vyměnit motor a podstoupit tak penalizaci.

Hülkenberg s Kvyatem a Verstappenem asi také nebudou nadšeni. Kvyat má navíc penalizaci, takže ho ještě čeká nějaké sražení na startovním poli.

Q3

12:00 – Třetí část kvalifikace začíná. Prvním na trati je pro změnu Valtteri Bottas. Mnoho vozů ale vyjíždí za ním, včetně Mercedesů.

9:00 – Mercedesy už jsou v letmých kolech a stále čekáme na jakýkoliv první měřený čas třetí části kvalifikace.

7:00 – Hamilton zajel parádní kolo s časem 1:47.449, Rosberg ztratil kolem tří desetin na Hamiltona. Vettel jde až na páté místo ze oba Williamsy. Bottas na třetím místě na Hamiltona ztratil přes sekundu. Na šestém a Sedmém místě jsou Maldonado a Grosjean, Lotusy zde vypadají pěkně.

5:30 – Ne páté místo před Vettela se o desetinu dostal Daniel Ricciardo v Red Bullu. Na čtvrtého Massu ale ztratil velkých 6 desetin.

4:00 – Momentálně se stojí v garáži a všichni se chystají na měřená kola. Na trať ještě nevyjel Perez a Sainz.

3:00 – Vozy se pomalu vydávají na trať, Lotusy, Mercedesy, Williamsy, postupně všichni vyjíždějí.

1:30 – Začínají nám měřená kola. Jedním z prvních je Valtteri Bottas, který stále čeká na prodloužení svého kontraktu s Williamsem. Jeho naděje na Ferrari padly, ačkoliv on sám tvrdí, že s Ferrari nebyl osobně v kontaktu.

0:00 – Čas vypršel, Valtteri Bottas upevňuje své třetí místo. Grosjean jde na čtvrté, Maldonado na Páté. Mercedesy ještě v letmých kolech. Perez se mezitím posouvá mezi Lotusy na páté místo. Hamilton zlepšuje svůj čas na první pozici. Massa se posouvá na šesté místo před Maldonada. Ricciardo ale vzápětí jde také na šesté před Massu. Nico Rosberg na Hamiltona ztratil půl sekundy. Vettelovi se letmé kolo nepovedlo a bude stratovat pouze z devátého místa. To pro Ferrari není moc povedená kvalifikace k jejich jubilejnímu 900. závodu. Desítku doplnil Carlos Sainz v Toro Rossu.

KONEC Q3! Pole-position opět získal Lewis Hamilton. Za ním 2. Rosberg, 3. Bottas, 4. Grosjean, 5. Perez, 6. Ricciardo, 7. Massa, 8. Maldonado, 9. Vettel, 10. Sainz…

Sdílejte na:
Zavřít