ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska 2015

ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska 2015 na Hungaroringu.

Kvalifikace začíná ve 14:00

I v Maďarsku mají Mercedesy náskok, který je zdánlivě nepřekonatelný. Všechny tréninky vyhrál Lewis Hamilton. Nico Rosberg, jeho týmový kolega, se v pátek trápil, ale v dnešním třetím tréninku už mezi nimi byl velmi těsný náskok, takže bychom mohli doufat v napínavý souboj o pole-position alespoň mezi nimi.

Za Mercedesy se o titul nejlepšího ze zbytku pere tento víkend Ferrari s Red Bullem, který dělá krůčky vpřed, zatímco tým z Maranella se zde potýká s technickými problémy. Williamsy na velmi technické trati vyžadující dobrý přítlak a trakci trošku ztrácí.

Závodí se samozřejmě na Hungaroringu, který letos pořádá již svůj 30. závod v historii. Smlouvu trať má až do roku 2021, ale již nyní se jedná o jejím prodloužení. Na plánu jsou po letošním závodu rozsáhlé opravy trati i okolí. Hungaroring je pomalá kroutící se trať, která společně s vysokými červencovými teplotami představuje pro piloty i jejich vozy velkou výzvu. Vozy musí být skvěle vyvážené a mít dobrou trakci, což není vždy lehké nastavit.

Pirelli sem přivezlo středně tvrdou bílou a žlutou měkkou směs.

Q1

 18:00 – Zelená světla svítí, začíná nám první část kvalifikace a prvním vozem vyjíždějícím na trať je Nico Rosberg ve svém stříbrném šípu. V pátek na Hamiltona ztrácel, ale v dnešním třetím tréninku na něj ztratil pouze necelou desetinku sekundy, takže pokud v kvalifikaci nebude dělat chyby, bude to mezi nimi těsné.

16:00 – Nico Rosberg najíždí do měřeného kola. Samozřejmě jede na středně-tvrdé bílé směsi pneumatik, měkčí žlutá směs přijde ke slovu u pomalejších týmů. Hamilton už je v měřeném kole také.

14:30 – První čas od Rosberga má hodnotu 1:25.262, Hamilton ve svém letmém kole byl hodně agresivní a párkrát překročil limity trati, ale čas mu zůstává a má hodnotu 1:24.293 a jde tedy na prozatímní první místo.

13:30 – Za Mercedesy na prvních dvou místech se zařadil Bottas, který byl pouze o desetinu pomalejší než Rosberg. O kousek pozadu je Hülkenberg, Verstappen, Massa, Sainz, Merhi. Na další měřená kola čekáme.

13:00 – Grosjean si stěžuje na nedostatek přítlaku, jeho první kolo bylo kvůli chybě příliš pomalé, bude muset udělat další.

12:00 – Vettel zajel čas o šest desetin pomalejší než Hamilton, ale stále byl rychlejší než Rosberg a jde na druhé místo. Rosberg se nyní zlepšil, ale byl o 4 tisíciny pomalejší než Vettel a zůstává na třetím místě. Kolega Räikkönen, který v posledním tréninku musel skončit dříve kvůli úniku vody, je zatím na šestém místě za Ricciardem a Bottasem.

10:30 – Nico Rosberg hlásí do rádia, že je něco špatně s nastavením vyvážení svého vozu. Hamilton je mezitím v dalším letmém kole na středně tvrdé směsi.

9:30 – Na pátém místě se na časomíře objevil Jenson Button v McLarenu, slušné. Trať se nejspíše zlepšuje.

9:00 – Na druhé místo nyní skočil Daniel Ricciardo v Red Bullu, o kterém už jsme se zmínili. Udělal pokroky a tento víkend to vypadá, že vážně ohrožuje pozici Ferrari jako druhého nejlepšího týmu za Mercedesem.

8:00 – Většina vozů zajíždí do boxů a chystá se na druhé pokusy. Na trati máme Buttona, Nasra, Ericssona, Stevensona a Bottase na měkké směsi pneumatik. U Sauberu, Manoru a McLarenu je to pochopitelné, ale Williams se očividně bojí a musí vyjet na měkké směsi.

6:00 – Na posledním místě je Romain Grosjean, kterého nejrychlejší čas stále nestačí na 107% limit. Proto nyní jako jeden z prvních vyráží na trať a jede na měkké směsi. Mezitím se Button na měkké směsi dostal na třetí místo.

5:00 – Bottas na měkké směsi je v letmém kole. A po protnutí cílové čáry se posouvá na první místo, je o necelých 6 desetin rychlejší, než Hamilton na tvrdší směsi. Grosjean najíždí do měřeného kola.

4:00 – V odstupové zóně máme v tuto chvíli Manory, Lotusy a Pereze, který v prvním pátečním tréninku tvrdě boural.

2:30 – Většina vozů je nyní na trati už na měkké směsi. Všichni se proto zlepšují. Rosberg také nasadil měkkou směs a jde ihned na první místo s náskokem tří desetin na druhého Vettela. Za ním je Kvyat, Räikkönen, Bottas, Maldonado, Massa a další.

1:00 – Nicméně nás zajímají spíše knock-out pozice. V odstupové zóně se momentálně nachází Alonso, Ericsson, Nasr, Merhi a Stevens. Alonso je momentálně ve svém letmém kole a snaží se dostat pryč z toho šestnáctého místa a jen tak tak se mu to daří. Posunul se na čtrnácté místo a na šestnácté sesunul svého týmového kolegu Buttona.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na pár kol. Hamilton na poslední chvíli zajel čas 1:22.890 a jde zpět na první místo. V odstupové zóně zůstávají Button, Ericsson, Nasr, Merhi, Stevens.

KONEC Q1! Nejrychlejší čas zajel Lewis Hamilton, vypadávají Jenson Button, Marcus Ericsson, Felipe Nasr, Roberto Merhi a Will Stevens.

Už v první části kvalifikace všechny vozy musely nasadit měkkou směs pneumatik, aby se probojovaly do druhé části kvalifikace. Jedinou výjimkou je Daniel Ricciardo, kterému se podařilo na tvrdší směsi dostat na dvanácté místo a postoupit tak do druhé části kvalifikace s jednou ušetřenou sadou měkkých pneumatik.

Q2

15:00 – Zelená světla opět svítí a začíná nám druhá část kvalifikace. Nikdo se však na trať moc nedere, všichni vyčkávají v boxech, týmy si očividně myslí, že trať se ještě zlepší. Navíc všichni už museli použít jednu sadu měkké směsi pneumatik, proto jí chtějí ušetřit co nejvíce.

12:00 – Po třech minutách se trať začíná probouzet, na trať vyjeli Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen a Valtteri Bottas. Všichni samozřejmě už vyjíždí na měkkých pneumatikách. Na trať se z boxů pomalu dostává i Nico Rosbeg a další.

10:00 – Sebastian Vettel najíždí do letmého kola.

9:00 – První jeho měřené kolo má hodnotu 1:23.168. Räikkönen jde na druhé místo se ztrátou tří desetin. Bottasovi se první kolo vůbec nepovedlo a na Ferrari ztrácí přes sekundu. Hamilton je momentálně v měřeném kole, Rosberg taktéž. Massa se posouvá před Bottase, ale čas mají podobný a očividně to nebyla pouze Bottasova chyba, Williams nejspíše prostě ztrácí.

8:00 – Na trati vlají žluté a vzápětí i červené vlajky. V McLarenu Fernanda Alonsa vypověděl službu motor a zůstal stát před vjezdem do boxové uličky, což je do kopce. Alonso u něj musel zůstat, jinak by se auto pustilo dolů z kopce přes trať. Nakonec s pomocí maršálů vůz tlačí do boxů. Španěl by měl dostat přidáno. Zatímco auto by mělo pohánět jeho, je to zatím naopak.

OK, Fernando, keep pushing!

7:40 – Kvalifikace je restartovaná, máme opět zelené vlajky a spousta vozů se chystá zpět na trať. Momentální pořadí je Vettel, Raikkonen, Rosberg, Verstappen, Massa, Bottas, Sainz a Perez.

5:00 – Lewis Hamilton je na trati s Nice Rosbergem a oba se chystají na nové pokusy.

4:00 – Hamilton je ve svém letmém kole velmi rychlý a nakonec je z toho čas 1:22.285. Je o půl sekundy rychlejší než Rosberg, který zajel čas chvilku před Hamiltonem.

3:00 – Daniel Ricciardo se posouvá na čtvrté místo před Räikkönena. Za Finem je Kvyat, Hulkenberg, Verspanne, Massa, Bottas, Sainz a Perez. Bottas s Massou jsou momentálně v letmých kolech. Musí na to šlápnout, pokud chtějí mít jistou účast v Q3.

1:00 – Valtteri Bottas se posouvá na šesté místo za Räikkönena. Massa je pomalejší a jde na osmé místo za Kvyata.

0:00 – Čas vypršel, v sestupové zóně máme Sainze, Pereze, Grosjeana, Maldonada a samozřejmě Alonsa. Grosjean se ale zlepšuje a posouvá do sestupové zóny Hülkenberga, který má smůlu, protože už je v boxech. Sainz se sice zlepšuje, ale bohužel je to pouze dvanácté místo. Perez se na poslední chvíli posouvá na třinácté místo před Maldonada.

KONEC Q2! Nejrychlejší čas zajel opět Lewis Hamilton. Odstupuje Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Sergio Perez, Pastor Maldonado a Fernando Alonso.

Q3

12:00 – Zelená světla opět svítí a začíná poslední část kvalifikace na Velkou cenu Maďarska 2015. Nico Rosberg ihned vyjíždí z boxů na trať. Stále se pere s nastavením svého vozu a stěžuje si na špatné vyvážení.

10:30 – Lewis Hamilton také vyjíždí na trať. Oba Mercedesy na sobě už mají jednou použité měkké pneumatiky, takže jejich rychlejší časy určitě přijdou až ve druhých pokusech.

9:00 – Oba stříbrné šípy už jsou v měřených kolech. Už na mezičasech už je ale Hamilton rychlejší než Rosberg.

8:00 – První Rosbergův čas je 1:22.766. Lewis Hamilton se už k cíli blíží, zajel nejlepší první sektor vůbec, tak uvidíme, jak to dopadne.

7:30 – A Hamilton je vskutku rychlejší, o tři desetiny překonal Rosberga a jde do čela. V letmých kolech jsou i Ferrari Vettela a Räikkönena, oba mají nové sady měkkých pneumatik.

7:00 – Vettel a Räikkönen se řadí za Mercedesy. Vettel na Rosberga ztratil 2 desetiny, Räikkönen na svého týmového kolegu 1 desetinu.

6:00 – Ricciardo zajel velmi dobrý prostřední, technicky nejnáročnější sektor okruhu a rozdělil obě Ferrari, když se zařadil na čtvrté místo. Za teď už pátým Räikkönenem je jeho krajan Valtteri Bottas, za ním Kvyat a Grosjean.

5:00 – V letmém kole je Williams Felipeho Massy, který jede svůj první pokus.

4:30 – Massa jde pouze na osmé místo před Grosjeana. Max Verstappen je jediným, kdo ještě nevyjel na trať.

2:30 – Na trať se po přípravách znovu vydávají všechny vozy včetně Maxe Verstappena. Poslední a rozhodující pokusy nás čekají.

1:00 – Lewis Hamilton jede velmi blízko za Räikkönenem při svém out-lapu, to by mu mohlo ubrat trošku života z pneumatik. Všichni postupně už najíždějí do posledních měřených kol.

0:00 – Čas vypršel, ale my čekáme na to nejdůležitější. Nico Rosbrg se sice zlepšil, ale stále ztrácí kolem dvou desetin na prvního Hamiltona. Sebastian Vettel se zlepšuje, ale zůstává na třetím místě. Lewis Hamilton ještě zajel jedno rychlejší kolo, i když už to bylo jasné. Kimi Räikkönen sice měl dobře rozjeté kolo, ale před Ricciarda už se nedostal. Ten se navíc ještě zlepšil a tak si pojistil čtvrté místo.

KONEC Q3! Pole-position pohodlně získává Lewis Hamilton před Nicem Rosbergem a Sebastianem Vettelem. Za nimi Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Kvyat, Massa, Verstappen a Grosjean.

Článek s kompletními výsledky chystáme.

Sdílejte na:
Zavřít