ONLINE: KVALIFIKACE NA VELKOU CENU VELKÉ BRITÁNIE 2015

ONLINE: KVALIFIKACE NA VELKOU CENU VELKÉ BRITÁNIE 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Velké Británie 2015.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Největšími favority dnes ani nemůže být nikdo jiný než jezdci Mercedesu. Což v prvních dvou trénincích potvrzoval zejména Nico Rosberg, který i přes problémy s hydraulikou dokázal vyhrát oba tréninky. Špatně však nevypadá ani Ferrari jehož jezdci dokázali ve druhém tréninku porazit dokonce i vedoucího muže celého šampionátu Lewise Hamiltona.

Trošku jiný pohled už však nabízel třetí a tedy již sobotní trénink. Nejrychlejším mužem na trati byl právě Hamilton. Ve velkých problémech se naopak ocitl Rosberg, kterého postihl únik oleje a vypadalo to, že se na trať ráno nedostane a neotestuje tak středně tvrdé pneumatiky. Mercedes však krizi dokázal překonat a v závěru tréninku dostal Rosberga na druhé místo před Räikkonena.

VC Velké Británie se tradičně pojede na Silverstonu. První závod F1 se zde jel již v roce 1950 a okruh tak patří k mezi nepostradatelné klasické závody s nejlepší atmosférou, která je ještě umocněna tím, že většina týmů sídlí právě v blízkosti Silverstonu. Okruh měří 5,891 kilometrů a traťový rekord drží Mark Webber, který zde v roce 2013 v barvách Red Bullu stihl jedno kolo za těžko uvěřitelných 1:33,401. 

Q1

18:00 Na trať jako první míří jezdci nejpomalejší vozy startovního pole jimiž jsou samozřejmě jezdci Manoru Merhi a Stevens.

15:00 První měřené kolo zajíždí Merhi jehož pokus má hodnotu 1:39,377. Okamžitě je však překonán svým týmovým kolegou Stevensem. Měřené kolo už má také Hamiton, který se časem 1:34,009 ujímá vedení.

14:00 Rosberg prvním měřeným kolem míří do vedení s časem 1:33,654. Měřená kola zatím nemají jezdci Ferrari, ale do konce první části ještě zbývá spoustu času.

10:00 První měřený pokus pro Räikkönana. Finovi se celkem dařilo v trénincích, teď se řadí na čtvrté místo za jezdce Mercedesu a Bottase. Je však výrazně rychlejší než jeho týmový kolega Vettel jehož první měřený čas byl navíc stejně vymazán z důvodu krácení trati.

7:00 Vettel má první regulérní změřený čas a dostává se na čtvrté místo za týmového kolegu. Tento čas už by měl na postup do druhé části bez problémů stačit. Měřený čas nyní nemá Verstappen a Grosjean, který však zatím čeká v garáži.

 5:00 Mimo jezdce Manoru a závodníky bez měřeného pokusu je zatím mimo elitní patnáctku zajišťující postup do další části také Nasr. Všichni jezdci mají velké problémy dodržovat limity trati a časy jsou kvůli jejich nedodržování stále umazávány.

3:00 Všichni jezdci už dnes mají měřený čas. Posledních pět míst patří Maldonadovi, Buttonovi, Nasrovi a oběma Manorům.

1:00 O další časy už se nepokouší Rosberg, Hamilton, třetí Bottas, pátý Ricciardo a jedenáctý Grosjean.

0:00 Nejrychlejší kolo v první části zajíždí překvapivě Räikkönen! 

KONEC PRVNÍ ČÁSTI. Vítězem je finský mistr světa z roku 2007 Kimi Räikkönen před Rosbergem a Vettelem. V kvalifikaci končí Nasr, Alonso, Button, Stevens a Merhi. Tito jezdci se tedy zítra seřadí na 16. až 20. místě. Další tvrdá rána pro McLaren.

Q2

14:00 Začíná druhá část kvalifikace a jako první míří na trať Bottas, který v současnosti bojuje o sedačku u Ferrari pro příští rok, takže musí předvádět své nejlepší výkony.

10:00 Časy zatím mají pouze jezdci Williamsu. První je Bottas, druhý Massa.

 9:00 Nejrychlejším mužem je nyní Rosberg, který prvním měřeným kolem získal čas 1:32,737.

6:00 Hamilton je kvůli jezdecké chybě zhruba o tři desetiny pomalejší než Rosberg. To však nyní nemusí nic znamenat, rozhodovat se bude až ve třetí části kvalifikace. Tu však ještě nemají vůbec jistou jezdci Ferrari, kteří opět vyčkávají s měřenými koly nejdéle.

 4:00 Räikkönenův čas je až osmý nejrychlejší a Fin ještě bude muset přidat, tohle na postup nejspíš stačit nebude. Vettel se naopak řadí na čtvrté místo za Mercedesy a Bottase.

3:00 Räikkönenovo kolo navíc bylo vymazáno kvůli limitům. Mimo první desítku je s ním nyní Grosjean, Verstappen, Ericsson a Maldonado.

1:00 Räikkönen se znovu řadí na osmé místo a v posledním kole ještě musí přitlačit jinak možná přijdeme o vítěze první části poněkud předčasně!

0:00 Räikkönen se zlepšit nedokázal, je devátý a musí čekat na soupeře!

KONEC DRUHÉ ČÁSTI. Vítězem je Nico Rosberg, který je navíc hodně úsporný a ujel pouhých osm kol, více ujela i většina jezdců, která vypadla již v první části. Do další části neproklouzli Peréz, Grosjean, Verstappen, Maldonado a Ericsson. Tato pětice obsadí jedenácté až patnácté místo.

Q3

10:00 Začínáme! Většina jezdců na nic nečeká a na trati je tak hned od začátku velmi živo. Bude důležité, aby si každý jezdec našel to správné okýnko a nebyl při svém pokusu o rychlé kolo nikým blokován. Jako první si pro měřené kolo dojede Ricciardo. 

7:00 Hamilton je zatím o desetinu rychlejší než Rosberg. Zdá se, že souboj o první příčku bude opět záležitostí, která se týká pouze jezdců Mercedesu. Třetí a čtvrté místo zatím patří Williamsu, teprve za ním jsou vozy Ferrari!

4:00 Většina jezdců je nyní v boxech a připravuje se na poslední pokus dnešního dne. Vyjma superrychlého Mercedesu a posledního Hülkenberga je kvalifikace zvlášť vyrovnaná a jezdci se vejdou do pěti desetin.

1:00 Kvalifikace vrcholí, všech deset jezdců je nyní na trati.

0:00 Massa překonává Bottase. Räikkönen už se nezlepší.

KONEC KVALIFIKACE! Vítězem se stává úřadující mistr světa a domácí závodník Lewis Hamilton časem 1:32.248!

Druhý, ale určitě zklamaný dnes končí Nico Rosberg. Ze druhé řady vyrazí závodníci Williamsu Massa a Bottas. Pátým jezdcem kvalifikace je Räikkönen následovaný týmovým kolegou Vettelem a dále Kvyatem, Sainzem, Hülkenbergem a Ricciardem.

Oba jezdci Mercedesu dnes potřebovali pouhých 14 kol na získání první řady. Pro porovnání dodejme, že třetí Massa obkroužil Silverstone 21x.

Výsledky Q3

Sdílejte na:
Zavřít