ONLINE: Velká cena Monaka 2015

ONLINE: Velká cena Monaka 2015

Živý komentář k Velké ceně Monaka 2015.

Závod začíná ve 14:00

Po ne tolik napínavé kvalifikaci z pole-position odstartuje nečekaně Lewis Hamilton. Pro něj to je první pole-position v Monaku v kariéře. S ním z první řady odstartuje Nico Rosberg. Za nimi bude osamocený Sebastian Vettel, kterého od kolegy Räikkönena budou oddělovat oba vozy Red Bullu.

Zajímavé bude sledovat postup vozů Williamsu, které tento víkend ztratili kontakt s pódiem – Bottas vypadl už v Q1, Massa o chvíli později v Q2. Kompletní výsledky včerejší kvalifikace naleznete zde.

Městský okruh v Monaku je extrémně specifický. Úzká trať, všudypřítomné bariéry, hrbolatý povrch, velká změna nadmořské výšky, okruh má prostě všechny pasti na piloty, které jsou dostupné. V Monaku týmy volí maximální přítlak a upřednostňují akceleraci před maximální rychlostí, neboť té si zde moc neužijí. Rovinky tu prakticky nejsou a když už, tak jsou krátké. Ale v některých zatáčkách ani aerodynamický přítlak nepomůže a klíčová je dobrá mechanická přilnavost vozu a pneumatik. Týmy také kvůli specifickému charakteru tratě vozí některé speciální části vozů – například zesílené zavěšení, větší možnosti chlazení a musí upravovat i mapy motoru, neboť ten by ve stále nízkých rychlostech protáčel kola. Další informace o okruhu naleznete zde.

ZÁVOD

ZK – Zahřívací kolo bylo odstartováno a Lewis Hamilton vede všechny vozu na prohlídku po Monaku. Ze startovního roštu se dokázaly odlepit všechny vozy.

ZK – Bottas hlásí, že trať se oproti včerejšku zlepšila, dnes svítí sluníčko a trať je mnohem teplejší, pneumatiky budou fungovat lépe.

ZK – Vozy už se pomalu řadí na start.

ZK – Vozy už jsou seřazeny na startu a může začít odpočet.

1/78 – Pět červených světel zhaslo a je odstartováno!

1/78 – Ve druhém sektoru máme žluté vlajky, Nico Hülkenberg se zapíchl do bariéry a je bez předního křídla, uvidíme, jestli se dokáže dostat zpět do boxů.

2/78 – Hülkenberg si zajel pro nové přední křídlo a pokračuje, v boxech docela dlouho byl i Massa, kterému měnily kola.

3/78 – Momentální pořadí: HAM, ROS, VET, KVY, RIC, RAI, PER, MAL, VES, BUT, ALO, NAS, GRO, BOT, ERI, SAI, STE, MER, HUL, MAS.

4/78 – Hamilton už má velký náskok na Rosberga s Vettelem. Za nimi jede trošku osamoceně Kvyat, Ricciardo se usilovně brání Räikkönenovi.

6/78 – Máme žluté vlajky v sektoru 2 a 3 – Maldonado za ně může. Alonso dostává penalizaci za kontakt s Hülkenbergem, který ho poslal do boxů. Verstappen se pěkným manévrem v první zatáčce dostal před Maldonada na osmé místo.

7/78 – Hamilton zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým, takovýmto tempem co nevidět dojede poslední piloty – Massu a Hülkenberga. A ke konci závodu už bude o kolo předjíždět sám sebe…

8/78 – Maldonado je oficiálně venku ze závodu.

10/78 – Na čele už jsou velké rozestupy, Rosberg tři sekundy za Hamiltonem a pak po dvou sekundách další vozy.

12/78 – Většina vozů jede na superměkké směsi, výjimky tvoří Alonso, Massa, Hülkenberg a Bottas.

14/78 – Rosberg zvolna začíná stahovat náskok Hamiltona. Vettel se ho zatím dokáže dobře držet, má stabilní ztrátu po dvě sekundy. V Monaku se očekává pouze jediná zastávka, takže na čele se toho na úzkém okruhu moc vymyslet nedá.

15/78 – Bottas je z nějakého důvodu v boxech. Přezul na superměkkou směs. Jeho strategii moc nechápu. Nicméně zatím se drží těsně za první desítkou, start se mu povedl a díky pár kontaktům se vyšvihl o pár míst nahoru.

17/78 – Grosjean byl v boxech, přezul na měkkou směs, některé týmy s horší šetrností očividně musí jezdit alternativní strategii.

19/78 – Kimi Räikkönen hlásí, že pneumatiky v pořádku drží, ale že je těžké se udržet za vozem před ním. Mezitím už se první tři piloti na čele proplétají mezi vozy Manoru o kolo pozadu.

20/78 – Rosberg na Hamiltona něco ztratil, náskok Brita narostl na čtyři sekundy. Vettelova ztráta na Rosberga se nyní drží na 1,7s.

21/78 – Hamilton dostává zprávu o tom, že Safety Car okno je otevřeno, tzn. že v případě Safety Caru může zajet do boxů přezout.

22/78 – Rosberg ztrácím čím dál více, už je na 4 a půl sekundách. Rosberg navíc dostal zprávu, že Vettel je blíže, než tým očekával, a že by se mohl pokusit dostat se před něj při pitstopu.

25/78 – Probíhá souboj o čtrnácté místo mezi třemi vozy – Ericssonem, Sainzem a Hülkenbergem. Nyní je dojel Hamilton a dost ho zdržují, ale klidit tři vozy z cesty v Monaku není jednoduché.

26/78 – Hamilton už si mezi nimi prokousal cestu, Rosberg ho trochu dokázal stáhnout, ale také k tomuto vláčku za chvilku dorazí.

29/78 – Kvyat ze čtvrtého místa zajíždí do boxů pro nové měkké pneu. Mezitím se Räikkönenovi povedl docela dotáhnout Ricciarda, rozestup už je pod sekundu.

30/78 – Verstappen byl v boxech, byl tam ale problém s upevněním jednoho kola a tak se tam zdržel déle, než by si přál.

33/78 – Alonso byl v boxech a musel si odbýt onu pětisekundovou penalizaci za kontakt s Hülkenbergem v úvodním kole.

35/78 – Mezera mezi Räikkönenem a Ricciardem ke už pod půl sekundy, navíc Ricciarda ještě zpomaluje jeden vůz Manoru o kolo pozadu. Finovi se ale před Australana nedaří na ulicích Monaka dostat ani s DRS na cílové rovince ani za tunelem.

37/78 – Vettel a Ricciardo nyní byli v boxech, odbyli si jedinou zastávku a přezuli na měkkou směs. Vettel se vrací na čtvrtém místě za Räikkönenem.

38/78 – O kolo později staví i Rosberg a Kimi Räikkönen. Rosbergovi se podařilo vrátit se na trať těsně před Vettelem, tomu se tedy pitstopů využít nepodařilo. Räikkönenovi se na druhou stranu během pitstopů podařilo dostat se před Ricciarda a je na pátém místě za Kvyatem.

39/78 – Hamilton v boxech, přezul a vrátil se opět na prvním místě.

43/78 – Fernando Alonso opět odstupuje ze závodu, zajel se svým vozem do boxů a odstoupil.

46/78 – Sergio Perez je bez vysílačky, nefunguje mu.

48/78 – Momentální pořadí: HAM, ROS, VET, KVY, RAI, RIC, PER, BUT, NAS, GRO, BOT, SAI, VES, HUL, ERI, MAS, MER, STE.

53/78 – Kimi Räikkönen si stěžuje na to, že Ericsson se mu nechce klidit z cesty.

55/78 – Bottas si není jistý, jestli dokáže na své současné sadě pneumatik dojet až do konce závodu.

56/78 – Bottas se momentálně musí bránit Sainzovi, kterým čím dál tím více dotírá.

57/78 – Räikkönen si opět stěžuje na to, že traťoví maršálové neukazují modré vlajky vozům o kolo zpět před ním. Zajímavé je, že Vettel nyní předjížděl o kolo pozadu jedoucího Bottase a společně s ním se kolem něj protáhl jeden vůz Toro Rosso, se kterým Bottas bojoval. To se mu nepovedlo. Bottas poté zajel do boxů pro nové pneu.

61/78 – Verstappen jede přímo za Vettelem, ačkoliv je o kolo pozadu, a nyní se znovu pokusil předjet další vůz s pomocí Vettela, ale teď se mu to ve vlásence nepodařilo napodobit, takže Verstappen je zaseklý za jedenáctým Grosjeanem.

64/78 – Bouračka a žluté vlajky v první zatáčce! Max Verstappen se pokusil předjet Grosjeana v nájezdu do první zatáčky, ale moc se mu to nepovedlo a najel do zádi Grosjeana a pak už to zapíchl do bariéry. Na chvilku byl vyhlášen virtuální Safety Car, ale nakonec musel vyjet i ten normální! Verstappenovi zabořenému do bariér se naštěstí nic nestalo a už z vozy vylezl a míří do boxů. V boxech díky Safety Caru máme mnoho vozů pro nové pneu. Maršálové se snaží vyprostit nabouraný vůz z bariér a odklidit ho.

66/78 – Za Safety Carem se momentálně hromadí celé pole, díky pitstopům to ale vypadá, že se Rosbergovi a Vettelovi podařilo dostat před Hamiltona, i když to není úplně jasné, protože se tam ještě chvilku přetahovali po výjezdu Hamiltona z boxů o místo na trati. Uvidíme, jestli Hamiltona Vettel bude muset pustit zpět před sebe, nicméně Rosberg se ujímá vedení, i když Hamilton má nyní nové pneu.

67/78 – Momentální pořadí: ROS, VET, HAM, KVZ, RAI, RIC, PER, BUT, NAS, SAI, HUL, GRO, ERI, BOT, MAS, MER, STE.

68/78 – Vozy o kolo zpět nyní předjíždějí Safety Car a budou muset dojet pole za Safety Carem zezadu. Mezitím se stále pracuje na opravě bariéry.

70/78 – Safety Car zajede v tomto kole.

71/78 – Po restartu se toho moc nezměnilo, Rosberg na to šlápl, zatímco Vettel za sebou všemi silami drží Hamiltona.

72/78 – Ricciardo zvládl předjet Räikkönena, ten si stěžuje, že Ricciardo ho strčil kolem a odstrčil ho kolem pryč, že to od něj nebylo moc pěkné. DRS je opět povolené, uvidíme, co s tím Hamilton udělá.

73/78 – Kvyat dostává zprávu, že moc nemá Ricciarda zdržovat, že je na jiné strategii. A vskutku, ihned před sebe Ricciarda pouští, stewardi nyní vyšetřují kontakt Ricciarda a Räikkönena.

75/78 – Ricciardo na nových pneu zajel nejrychlejší kolo závodu a je nyní přímo za Hamiltonem a Vettelem. Hamilton do vysílačky řekl, že je nemožné Vettela předjet.

78/78 – Ricciardo dostal zprávu, že jestli už nikoho nedokáže předjet, měl by před sebe pustit Kvyata.

KONEC! Nico Rosberg vítězí ve Velké ceně Monaka 2015! Třikrát vítězem v Monaku v řadě. Za ním dojíždí do cíle Vettel, Hamilton po projetí cílem zůstal stát v jedné ze zatáček, možná mu došlo palivo, během závodu musel trochu šetřit.

Kompletní výsledky pro vás chystáme v samostatném článku.

Sdílejte na:
Zavřít