ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Číny 2015

ONLINE: Kvalifikace na Velkou cenu Číny 2015

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Číny 2015 na okruhu Shanghai International Circuit.

Největším favoritem je podle tréninků i očekávání obhajující světový šampion Lewis Hamilton. Pohodlně s náskokem ovládl všechny tři tréninky a Nico Rosberg na něj očividně ztrácí. Ferrari, ač s Mercedesy minulý závod v Malajsii závodilo, přes jedno kolo na měkké sadě se s nimi stále nemohou měřit, vždy ztrácí přes půl sekundy.

Vypadá to, že Red Bull trošku zapracoval a momentálně je za Ferrari. S Red Bullem tam určitě uvidíme i Toro Rosso a Williams. Pro Manor je toto druhá kvalifikace, tak uvidíme, jestli se jim povede do ní dostat oba vozy. V Malajsii na trať kvůli problémům nemohl Stevens, dnes měl ve třetím tréninku poruchy Merhi.

Shanghai je velmi náročný okruh pro piloty, je zde mnoho míst, kde lze udělat chybu. V první, téměř nekonečné zatáčce, v esíčku, ve dvou vlásenkách i v nájezdu na zadní rovinku. Proto je velmi náročné zde zajet bezchybné, ale rychlé kolo.

Pirelli pro piloty přivezlo středně tvrdou (bílou) a měkkou směs (žlutá). Rozdíl mezi směsmi je zde obrovský, nejspíše měkkou směs uvidíme už v první části kvalifikaci – i když Mercedes to možná nebude mít zapotřebí.

Pro jednou to vypadá, že kvalifikace nebude narušena deštěm a piloti dnes ze sebe budou moci vymačkat maximum.

Q1

Před kvalifikací to vypadá, že Fernando Alonso i Roberto Merhi budou po problémech ve třetím tréninku vyjet v kvalifikaci na trať.

18:00 – A máme zelená světla a jako první na trati jsou právě Fernando Alonso a Roberto Merhi!

17:05 – Na trati je i Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel. Oba na středně-tvrdé směsi.

16:00 – Lewis Hamilton vyjíždí na trať, také na bílé směsi. Räikkönen v letmém kole, před první zatáčkou poměrně pozdě zavřel DRS a bylo to v hrbolaté zatáčce do kopce trošku divoké, ale Fin to v klidu uhlídal. Vypadá to ale, že s trápí s troškou nedotáčivosti. Sebastian Vettel je v prvním sektoru rychlejší.

14:00 – První čas Räikkönena 1:40.917, Sebastian Vettel je mnohem rychlejší, má čas 1:39.912, o sekundu rychlejší.

13:00 – Hamilton je ve svém letmém kole, mezitím jde na druhé místo Max Verstappen v Toro Rosso s časem 1:40.666.

12:00 – Hamiltonův čas 1:38.285 pohodlně stačí na první místo. Rosberg v letmém kole jde na druhé místo, je o dvě desetiny pomalejší. Přibližně tolik ztratil i ve třetím tréninku a blíže se přes celý víkend nedostal.

11:00 – Nico Hülkenberg jako první na měkké směsi pneumatik, jde na třetí místo s časem 1:39.324. Alonso je v letmém kole také na měkkých. Mercedesy také přezouvají na měkkou směs. Räikkönen se zlepšil a jde na šesté místo za Vettela, ztrácí už pouze jednu desetinu.

10:00 – Vettel si trošku vylepšil čas o dvě desetiny, ale stále je pátý. Nicméně teď jde Perez na páté místo s časem o desetinu rychlejším na měkké směsi.

9:00 – Fernando Alonso jde na osmé místo s časem 1:40.327. Měl nazutou měkkou směs pneumatik Pirelli. Ani jeden Williams zatím nevyjel.

8:00 – Jenson Button jde na sedmé místo s časem 1:39.936, taktéž na měkké. Teď už to budou měkké pneumatiky na všech vozech. Felipe Nasr se dostal na měkké směsi na čtvrté místo za Hülkenberga. Ericsson jde za něj na páté místo.

7:00 – Bottas a Massa vyráží na trať. Oba na měkké směsi.

6:00 – Räikkönen na měkké směsi je na trati. V knock-out zóně jsou zatím Stevens, Merhi, Kvyat a oba Williamsy.

5:00 – Ricciardo zajel měřené kolo, které stačí pouze na patnácté místo, ale Williamsy jsou v letmých kolech, Ricciardo se musí zlepšit. Zrovna tak se musí zlepšit i Kvyat, který zatím svoje jediné letmé kolo pokazil. Vettel také vyjel na měkké směsi ještě jednou.

4:00 – Bottas v letmém kole, jde na měkké směsi na první místo. O dvě sekundy rychlejší než Hamilton, ovšem ten samozřejmě jel na středně-tvrdé směsi.

3:00 – Felipe Massa je o něco pomalejší, jde na třetí místo za Hamiltona. Ricciardo se zlepšuje a jde na šesté místo.

2:30 – Räikkönen na měkké směsi na to také šlápl a jde na první místo o dvě desetiny před Bottase. Kvyat se posouvá na sedmé místo za Ricciarda.

2:00 – Sebastian Vettel je ale ještě o trošku rychlejší než Räikkönen, o tři desetiny, a jde na první místo.

1:30 – V sestupové zóně jsou Sainz, Maldonado, Grosjean, Stevens, Merhi.

0:00 – Čas vypršel, ale čekáme ještě na mnoho časů, zvláště od těch v sestupové zóně. Maldonado se zlepšuje a letí na deváté místo, do sestupové zóny padá Alonso. Merhi se posouvá pouze na devatenácté. Verstappen se zlepšuje a jde na šesté místo, Grosjean se zlepšuje ohromně a jde na čtvrté místo. Do sestupové zóny padá Button a Hülkenberg.

KONEC Q1! Vypadávají Hülkenberg (16.), Button (17.), Alonso (18.), Stevens (19.) a Merhi (20.).

Oba Manory se vešly do 107% času Hamiltona, takže cesta do závodu jim je otevřená. Button byl pouze o pár tisícin rychlejší než Alonso, oba jsou velmi vyrovnaní, nebo oba narazili na limity vozu. Ferrari by se se svými časy na středně-tvrdé směsi do Q2 nedostalo, oba piloti museli přezout na měkkou směs a v Q1 skončili na prvním a druhém místě.

Q2

15:00 – Máme zelená světla na konci pit-lane. Na trať zatím vyjíždí pouze Marcus Ericsson v Sauberu, samozřejmě na měkké směsi.

12:30 – Ericsson najíždí do měřeného kola. Zatím to je na trati jediná akce.

11:30 – Bottas v letmém kole.

10:00 – Bottas na prvním místě, za ním Ericsson a Nasr.

9:00 – Hamilton jde na první místo. Na měkké směsi na to šlápnul a jde na první místo s časem 1:35.423. Rosberg je o tři desetiny pomalejší a jde na druhé místo.

7:00 – Na třetí místo se vyšvihl Grosjean, za ním Maldonado.

6:00 – Ricciardo jde nyní za Grosjeana na čtvrté, Verstappen na šesté. Vyjíždí Ferrari Kimiho Räikkönena.

5:00 – Momentální pořadí: HAM, ROS, GRO, RIC, MAL, VES, BOT, SAI, MAS, ERI, NAS.

4:00 – Kimi Räikkönen jde na třetí místo, o šest desetin pomalejší než Hamilton. Vettel v letmém kole.

3:00 – Sebastian Vettel jde na třetí místo, je o dvě desetiny rychlejší než jeho týmový kolega. V letmém kole je nyní Valtteri Bottas, který je momentálně v tabulce na devátém místě.

1:00 – Bottas na Ferrari i Mercedesy ztrácí, jde na páté místo za Räikkönena o více než půl sekundu.

0:00 – Vypršel čas, poslední šance, všichni jsou v letmých kolech krom Mercedesů a Ferrari, tyto vozy jsou v boxech. Felipe Nasr se zlepšuje a jde na šesté místo, Maldonado pouze devátý, Ricciardo jde na šesté místo, Perez má smůlu a je moc pomalý na TOP10, Grosjean jde na deváté, Kvyat je příliš pomalý, Max Verstappen také.

KONEC Q2! V Q2 končí Maldonado (11.), Kvyat (12.), Verstappen (13.), Sainz (14.), Perez (15.).

Vypadá to, že Lotus zrychluje, zatímco Toro Rosso a Force India se zhoršují. Kvyatovi se očividně poslední kolo nepovedlo. Očekávání potřebného času pro TOP10 byla docela přesná, první čas, který se nedostal do TOP10 bylo Maldonadovo 1:38.134.

Massa na poslední chvíli zajel pěkné kolo, které ho šouplo na páté místo před Bottase, který byl o 4 desetiny pomalejší a Massa už byl kousek od Ferrari Räikkönena.

Pro Sauber je toto první kvalifikace od Velké ceny USA 2013, kdy se oba vozy dostaly do Q3.

Q3

12:00 – Máme zeleno, cesta je otevřená pro nejrychlejších deset pilotů. V Red Bullu na vůz Ricciarda ještě musí nasadit kryt motoru, asi se v něčem museli šťourat.

11:00 – Na trať míří Grosjean, Hamilton, oba Williamsy, Rosberg.

9:00 – Bottas je prvním v měřeném kole. Ze začátku to kolo vypadalo moc pěkně, ale poté Bottas udělal pár chyb.

7:00 – První Bottasův čas – 1:37.903. Grosjean mnohem pomalejší. Hamilton jde ale na první místo s časem 1:35.782, šíleně rychlý čas. Rosberg jde na druhé místo s časem 1:36.062, o tři desetiny pomalejší. Massa je o necelých šest desetin rychlejší než Bottas a jde na třetí místo.

6:00 – Kimi Räikkönen své první kolo dost kazí, už po prvních dvou sektorech dost ztrácí, jede na použitých pneumatikách z Q1. Ferrari je na pneumatiky hodné, ale možná, že Räikönen z nich už v první části ubral moc života. Nicméně se řadí na páté místo, pouze o tři tisíciny pomalejší než Bottas.

4:30 – Sebastian Vettel, také na použitých pneu, jde na čtvrté místo za Massu.

4:00 – Nyní všichni míří do boxů.

3:00 – Kimi Räikkönen nyní vyjíždí zpět na trať, pravděpodobně na nových měkkých pneumatikách. Vettel taktéž. Ostatní vyjíždí o něco později.

1:00 – Räikkönen v posledním letmém kole. A hned v prvních zatáčkách dělá pár chyb, už v prvním sektoru ztrácí čtyři desetiny. Ricciardo v letmém kole, momentálně je sedmý.

0:00 – Čas vypršel, ale všichni jsou v letmých kolech, včetně Mercedesů, ne že by to potřebovaly. Kimi Räikkönen se zlepšuje o něco, jde na třetí místo s časem 1:37.232. Bottas je ale rychlejší a s časem o desetinu rychlejším jde na třetí místo. Hamilton se ve svém druhém pokusu nezlepšil. Massa je ještě rychlejší než Bottas a jde na třetí místo. Sebastian Vettel je ale z této čtveřice nejrychlejší a jde na třetí místo. Nico Rosberg se zlepšil, ale na Hamiltona ztratil 4 setiny a zůstává na druhém místě.

KONEC KVALIFIKACE! Výsledné pořadí: HAM, ROS, VET, MAS, BOT, RAI, RIC, GRO, NAS, ERI, MAL, KVY, VER, SAI, PER, HUL, BUT, ALO, STE, MER.

Nico Rosberg zatím letos na Hamiltona ztrácí. Čína patří k jeho lepším tratím, ale na Hamiltona stejně nedosáhl. Zatím mu letos neposkytuje tak velkou konkurenci, jako vloni. Nicméně Williams s Ferrari za nimi poskytuje dostatek zábavy i při bojích o druhou řadu.

Kompletní informace a tabulku z kvalifikace naleznete zde.

Sdílejte na:
Zavřít