Hodnocení nováčků: Kevin Magnussen

Hodnocení nováčků: Kevin Magnussen

Jak si v letošní sezoně vedl Kevin Magnussen? Podívejte se na shrnutí první sezony dánského mladíka.

Dvaadvacetiletý Dán Magnussen v letošní sezoně debutoval s týmem McLaren, když v závodní sedačce nahradil Mexičana Péreze. McLaren se netají tím, že chce z tohoto nováčka vychovat budoucího mistra světa. Jak si tedy Magnussen vedl a jak probíhala jeho sezona?

V listopadu loňského roku bylo oficiálně potvrzeno, že se dvojkou McLarenu stane Kevin Magnussen, jezdec, se kterým má britská stáj dlouhodobé plány. Magnussen se pilně chystal na sezonu, přičemž prohlašoval, že je absolutně připraven. To potvrdil také ve své úvodní velké ceně. 

Při podniku v Austrálii se McLaren předvedl ve skvělé formě. V trénincích se velmi vysoko objevovalo jméno Jensona Buttona a jeho mladý kolega byl vždy o pár pozic níže, přičemž se stále držel první desítky. V kvalifikaci bylo zklamáním Buttonovo jedenácté místo. Oproti tomu Kevin dokončil na naprosto skvělé čtvrté příčce. Po dobrém startu se dokázal Magnussen probojovat na třetí a Button na čtvrtou pozici. Po diskvalifikaci Daniela Ricciarda byli však oba piloti britského týmu klasifikováni na stupních vítězů, což byl pro McLaren fantastický výsledek. V paddocku se poté začalo proslíchat, že byl Magnussen správná volba.

V Malajsii dokončil Magnussen devátý a získal tak dva body. Dalším podnikem byl Bahrajn, kde Dán nedokončil. Poté následovala šňůra dvanácti závodů, během kterých na sebe Magnussen nedokázal nijak výrazně upozornit, když dojížděl vždy okolo desátého místa.

Po tragické Suzuce přišla GP Soči. Historicky první závod Formule 1 v Rusku zvládl Magnussen velmi dobře. Dokončil na páté pozici a ukázal, že dokáže jezdit vyspěle. Tehdy se zdálo, že se Magnussen nadobro vymaní ze svých chyb, které jsou typické pro nezkušené jezdce z nižších závodních sérií.

Během posledních tří závodních víkendů dokončil Kevin na osmé, deváté a jedenácté pozici, což můžeme znovu považovat za spíše podprůměrné a velmi nováčkovské. Kevin během své první sezony zaznamenal několik světlých okamžiků, jako třeba druhé místo z Austrálie, či páté ze Soči. Zároveň však prožil víc než dost průměrných závodních víkendů.

V porovnání se svým vele zkušeným závodním kolegou Buttonem propadl, avšak na svůj věk ukázal velký potenciál a vyspělost pro Formuli 1. Dokázal obhájit, proč jej McLaren angažoval a jistě jej čeká velká budoucnost. Magnussen ukázal, že by se časem mohl stát potencionálním šampionem. Zatím se však má stále hodně co učit.

 

Příště se podíváme, jak se s letošním ročníkem popral Švéd Marcus Ericsson.

Sdílejte na:
Zavřít