Dvojité body a pevné restarty se ruší

Dvojité body a pevné restarty se ruší

Po závodním víkendu v Abu Dhabi se sešly hlavy Formule 1, aby společně prodiskutovaly některá pravidla pro příští sezonu.

Nakonec se shodly na tom, že z pravidel bude odstraněno kontroverzní pravidlo dvojitých bodů v posledním závodě, které platilo už v letošní sezoně právě v závodě v Abu Dhabi, a zrušeno bude i plánované pravidlo takzvaných pevných restartů, které požadovalo, aby se po fázi Safety Caru všechny vozy postavily na start, odkud napevno znovu odstartují.

Pravidlo dvojitých bodů, terč velké kritiky jak ze strany fanoušků tak z paddocku, letos výsledek šampionátu stejně moc nepozměnilo. Dalo sice větší naděje na zisk titulu Nicu Rosbergovi, nakonec však stejně bylo k ničemu, když se Rosbergovi porouchal jeho Mercedes a jen tak tak dokulhal do cíle na čtrnáctém místě. Pravidlo začali dokonce kritizovat i šéfové týmů, kteří pro něj hlasovali – mezi nimi například i Toto Wolff právě z Mercedesu.

Pravidlo dvojitých bodů ale v Abu Dhabi stihlo vytvořit i jeden rekord – nejvíce mistrovských bodů pro tým v jednom závodě. Díky druhému a třetímu místu Williams v jednom závodě získal neuvěřitelných 66 bodů. A vzhledem ke zrušení tohoto pravidla po jedné sezoně je velmi nepravděpodobné, že tento rekord někdo v dohledné době překoná.

Na schůzce se však diskutovalo i o nápadech, jak omezit výdaje ve Formuli 1 a významně tak odlehčit existenci menších týmů v poli. Má se za to, že se však na ničem šéfové neshodli, pouze se proslýchá, že některé týmy budou moci používat motory letošní specifikace za sníženou cenu, místo upgradovaných motorů, které výrobci chystají pro příští rok.

Strategická skupina se také rozhodla, že současná pravidla pro omezení radiové komunikace se nebudou již nijak dále zpřísňovat.

Sdílejte na:
Zavřít