Živě: Velká cena Abu Dhabi

Živě: Velká cena Abu Dhabi

Živý komentář k Velké ceně Abu Dhabi 2014.

Závod začíná ve 14:00

Vítejte u našeho živého komentáře k Velké ceně Abu Dhabi 2014, poslednímu závodu letošní sezony!

Tento závod je posledním závodem sezony a zároveň se zde konečně rozhodne otázka letošní sezony: Rosberg nebo Hamilton. Rosberg do závodu startuje z výhodnější pozice na pole-position, Hamilton kvalifikační kolo pokazil a bude startovat druhý. Za nimi v druhé řadě budou vozy Williamsu. Z kvalifikace byli diskvalifikovány oba vozy Red Bullu a za nelegální přední křídlo, které se příliš prohýbalo a poskytovalo tak týmu aerodynamickou výhodu. Oba piloti Red Bullu však již oznámili, že budou startovat z boxové uličky.

Romain Grosjean také musel nasadit nový motor a proto se posunul na konec startovního pole a bude muset ještě absolvovat penalizaci průjezd boxy.

Na druhou stranu se nám na startovní pole navrátily vozy Caterhamu, které to stihly jen tak tak.

Kompletní výsledky kvalifikace včetně penalizací:

P #   Jezdec Konstruktér
 1. 6 Nico Rosberg Mercedes
 2. 44 Lewis Hamilton Mercedes
 3. 77 Valtteri Bottas Williams
 4. 19 Felipe Massa Williams
 5. 26 Daniil Kvyat Toro Rosso
 6. 22 Jenson Button McLaren
 7. 7 Kimi Räikkönen Ferrari
 8. 14 Fernando Alonso Ferrari
 9. 20 Kevin Magnussen McLaren
 10. 25 Jean–Éric Vergne Toro Rosso
 11. 11 Sergio Pérez Force India
 12. 27 Nico Hülkenberg Force India
 13. 99 Adrian Sutil Sauber
 14. 21 Esteban Gutiérrez Sauber
 15. 13 Pastor Maldonado Lotus
 16. 10 Kamui Kobayashi Team Caterham
 17. 46 Will Stevens Team Caterham
 18. 8 Romain Grosjean Lotus
 19. 1 Sebastian Vettel Red Bull
 20. 3 Daniel Ricciardo Red Bull

Pirelli do Abu Dhabi přivezlo to nejměkčí ze své směsi – žlutou měkkou směs a červenou super-měkkou směs. Očekávají se minimálně dvě zastávky.

Více informací o okruhu Yas Marina v Abu Dhabi naleznete v naší encyklopedii zde.

Aby Nico Rosberg ovšem skutečně získal mistrovský titul, musel by vyhrát závod a Hamilton nesmí dojet výše než třetí. Proto Rosberg musí spoléhat buď na neobyčejně dobrý výkon Williamsu, nebo na technickou poruchu na Hamiltonově Mercedesu.

V Abu Dhabi je jako obvykle krásné teplé počasí, se zacházejícím Sluncem se nám však trošku ochladí.

Závod

ZK – Mechanici se uklidili ke stranám startovní uličky a Nico Rosberg se odlepil do posledního zahřívacího kola letošní sezony. Hamilton i Rosberg jsou určitě pod obrovským tlakem a Hamilton během zahřívacího kola s týmem velmi úzkostně sleduje teploty pneumatik, brzdy i dalších součástí vozu.

ZK – Piloti už se rovnají na svých startovních pozicích.

1/55 – Poslední velká cena sezony 2014 právě byla odstartována!

1/553- Hamilton měl výborný start a udržel se na první místě, naopak Nico Rosberg se musel bránit útočícímu Felipemu Massovi. Výborně odstartovaly oba vozy Ferrari, které jsou na pátém a šestém místě. Button se posunul na čtvrté místo poté, co Bottas velmi špatně odstartoval.

2/55 – Kevin Magnussen se po souboji se Sutilem obával o stav svého zavěšení, avšak dále pokračuje v závodě a vypadá to v pořádku.

2/55 – Momentální pořadí: HAM, ROS, MAS, BUT, RAI, ALO, KVY, BOT, HUL, PER, GUT, VER, MAG, MAL, KOB, SUT, RIC, VET, STE, GRO.

3/55 – DRS je povoleno, pole je v první desítce stále velmi těsně pospolu. Räikkönen se po dobrém startu ubránil i Fernandu Alonsovi, ale nedaří se mu moc poodjet. Za Alonsem jsou navíc Kvyat s Bottasem. Button na čtvrtém místě vozům Ferrari trošku ujíždí, už je mimo dosah DRS.

4/55 – Rosberg po strašném startu je nyní sekundu a půl za vedoucím Hamiltonem. Bude potřebovat přinejmenším zázrak, aby dokázal získat titul.

5/55 – Bottas si již stěžuje na drolení svých superměkkých pneumatik. S pomocí DRS se Fernando Alonso a vzápětí i Daniil Kvyat dostali před Kimiho Räikkönena, který se očividně trápí s pneumatikami. Alonso však probrzdil a zajíždí do boxů pro novou sadu měkkých pneumatik. Do boxů zajíždí i Sutil, také pro měkkou směs, která se v závodě vyplatí více.

6/55 – Valtteri Bottas si s Räikkönenem na dlouhé rovince v pohodě poradil a posouvá se na šesté místo. Räikkönen se v průběhu dvou kol propadl o tři místa.

7/55 – V boxech jsou nyní i Jenson Button, Daniil Kvyat a Kimi Räikkönen. Ferrari pro Fina vykouzlilo opravdu rychlý pitstop za 2,3 sekundy, ale v pořadí mu to nepomohlo. Fernando Alonso se nyní po pitstopu prodírá skrz pomalejší vozy, nyní si po kratším trápení poradil s nováčkem Stevensonem v Caterhamu.

8/55 – Maldonado a Gutierrez v boxech. Měkká pneumatika je dnes jasně tou preferovanější směsí, neboť je trvanlivější než super-měkká, ale není o tolik pomalejší.

9/55 – Z brzkých pitstopů těží především vozy Williamsu a Mercedesu, které stále zůstávají na trati a nahánějí náskok na své nejbližší rivaly, kteří jsou sice na čerstvých pneu, ale perou se s pomalejšími vozy.

10/55 – FIA vyšetřuje incident ze šesté zatáčky v prvním kole mezi Hülkenbergem a Magnussenem, za vytlačení Magnussena mimo trať.

10/55 – Lewis Hamilton zajíždí do boxů z prvního místa. Zastávka na jistotu. Bottas také v boxech.

11/55 – Rosberg zpět ve vedení, musí na to nyní šlápnout a zkusit se před Hamiltona dostat skrze boxy.

11/55 – Hülkenberg dostává penalizaci pěti sekund stop&go za incident s Magnussenem. Až pojede do boxů, budou muset mechanici pět sekund počkat, než ho začnou přezouvat.

11/55 – Na konci kola zajíždí Rosberg do boxů, o desetinu rychlejší zastávka než u Hamiltona.

12/55 – Avšak Brit se s pohodlným náskokem vrací před Rosberga. Ve vedení závodu je nyní Felipe Massa, který však ještě nestavěl. Velmi tvrdý souboj mezi Jean-Eric Vergnem a Danielem Ricciardem, ale stále čistý bez kontaktu. Vergne je před Ricciardem na šestém místě.

13/55 – Bottasovi se pozdější zastávka opravdu vyplatila. Zatímci před ní byl za Alonsem a Kvyatem, Alonso je nyní dvanáctý a Bottas, který se právě dostal před Vettela, je na devátém místě. Massa zajíždí z vedení do boxů.

14/55 – Hamilton zpět ve vedení, za ním Rosberg, Massa, Hülkenberg a Ricciardo, který se konečně dostal před Vergneho, který vzápětí zajel do boxů, společně s Perezem.

15/55 – Will Stevens na beznadějně posledním místě je beznadějně nejpomalejším pilotem na trati. Hülkenberg zajíždí konečně do boxů.

16/55 – Daniil Kvyat dostal hodiny a pravděpodobně mu zhasl motor, neboť ho nyní komisaři odtlačují mimo trať. Na okamžik kvůli němu na trati byly žluté vlajky.

17/55 – Ricciardo, Vettel a Magnussen jsou jedinými piloty na trati, kteří ještě nestavěli. Jsou na čtvrtém, šestém a sedmém místě. Startovali na měkkých směsích.

18/55 – Nyní na trati přímo za sebou jednou Magnussen, Vettel, Button a Alonso. Nico Rosberg je nyní zajel nejrychlejší kolo závodu.

19/55 – Rosberg je dvě a půl sekundy za Hamiltonem a oba zajíždějí velmi podobné časy. Rosberg však dostal zprávu, že se pokusí tento stint na měkkých pneumatikách protáhnout a zkusit alternativní strategii. Mezitím na konci první desítky Alonso naznačil útok na osmého Buttona, ale neúspěšně.

20/55 – Ricciardo na čtvrtém místě dostal zprávu, že za sebou má Valtteriho Bottase. Nemá mu to prý moc zlehčovat, ale také musí Ricciardo pamatovat, že Fin je na jiné strategii než on.

22/55 – Vettel dal zprávu, že mu odchází zadní pneu a zajíždí do boxů. Magnussen tak zajíždí také, takže před něj se Vettel nedostane. Němec měl navíc problémy při odjezdu z boxu. Magnussen přezul na super-měkkou směs, Vettel na další měkkou.

23/55 – Momentální pořadí: HAM, ROS, MAS, RIC, BOT, BUT, ALO, RAI, PER, HUL, VER, MAL, MAG, GUT, VET, GRO, SUT, KOB, STE.

24/55 – Vettel se však nyní dostává na čtrnácté místo před Gutierreze. Bottas na čerstvějších pneumatikách se posouvá na čtvrté místo před Ricciard, který stále nestavěl.

25/55 – Nico Rosberg má problémy s ERS jeho pohonné jednotky a nyní dramaticky ztrácí na vedoucího Hamiltona. Rosbergovi najednou schází mnoho výkonu a Massa už je kousek za ním.

26/55 – Pokud se Rosbergovi opravdu rozbil ERS, ztratil najednou okolo 150 koní, takže není divu, že ho Massa v klidu předjíždí na zadní rovince, dlouhé přes jeden kilometr, a posouvá se tak na druhé místo.

27/55 – Rosberg si myslí, že se mu toho v Mercedesu rozbilo více, než pouze ERS.

28/55 – Daniel Ricciardo je poprvé v boxech po 28 kolech. S ním je tam i Fernando Alonso, ale ten tam je již podruhé.

28/55 – Žluté vlajky! Pastoru Maldonadovi na rovince opravdu spektakulárně začal hořet Lotus.

30/55 – Button s Räikkönenem byli v boxech, Button vyjel těsně před Alonsem, který si s ním ihned poradil na konci dlouhé rovinky. Button navíc má za sebou nyní týmového kolegu Kevina Magnussena.

31/55 – Rosberg je stále na třetí místě, na druhého Massu ale ztrácí už přes jedenáct a půl sekundy. Čtvrtý Bottas je o šest sekund za ním.

32/55 – Lewis Hamilton z prvního místa zajíždí do boxů. Přezouvá na nové měkké pneumatiky. Vrací se ale na třetím místě za Rosbergem, který ho však se scházejícím výkonem a staršími pneumatikami nechává v klidu projet před sebe.

33/55 – Räikkönen na jedenáctém místě je nyní přímo za Fernandem Alonsem. Bottas se jednoduše dostává před Nica Rosberga na třetí místo. Williams má nyní oba vozy na bodech.

34/55 – Nico Rosberg svůj tým přes vysílačku žádá, aby ho dostal do cíle alespoň v TOP6. Hamilton se snaží co nejrychleji dojet vedoucího Felipeho Massu, ten ale samozřejmě ještě musí stavět.

35/55 – Nico Rosberg zajel na do boxů pro novou sadu měkkých pneumatik. Vrací se na šesté místě. Mercedes mezitím potvrdil, že Rosberg ztratil ERS, nemá žádný hybridní pohon a navíc se potýká s velkým zpožděním turba.

36/55 – Valtteri Bottas v boxech, nová měkká směs, vrací se na čtvrtém místě za Danielem Ricciardem.

37/55 – Rosberg se zeptal, jak na tom potenciálně je. Mercedes mu popravdě odpověděl, že dost špatně. Jediné co může Němec dělat, je jet naplno a doufat, že se stane zázrak a Hamilton nedojede do cíle.

38/55 – Rosberg však v pořadí padá dolů, nyní ho předjel Vettel a on se tak propadl na osmé místo. Valtteri Bottas zajel nejrychlejší kolo závodu a je nyní za Ricciardem, který však ještě musí zajet do boxů pro super-měkkou směs pneumatik.

39/55 – Jean-Eric Vergne se posouvá na jedenácté místo po předjetí Räikkönena. Další na řadě je Alonso.

40/55 – Jediným, kdo je v současné době na trati pomalejší než Nico Rosberg, je nováček Will Stevens v Caterhamu.

41/55 – Hamilton pomalu stahuje Massu, který na něj má náskok 14 sekund. Button předjel Rosberga, který se propadá na osmé místo.

42/55 – Nico Hülkenberg předjíždí Kimiho Räikkönena a posouvá se na jedenácté místo. Nico Rosberg se trápí, vyjíždí mimo trať a plynový pedál si dle jeho slov dělá, co chce.

43/55 – Perez po souboji s Vettelem o páté místo zajíždí do boxů a propadá se mimo první bodovanou desítku.

43/55 – Nico Hülkenberg si nyní poradil s Vergnem i Alonsem a posouvá se na osmé místo.

44/55 – Lewis Hamilton zajel nejrychlejší kolo závodu. Felipe Massa z prvního místa zajíždí do boxů. Pro posledních jedenáct kol nasadil super-měkkou směs pneumatik a na trať se vrátil na druhém místě.

45/55 – Nico Rosberg na sedmém místě dostal za úkol udržet za sebou Nica Hülkenberga a možná bude mít naději na páté místo v cíli. Jenže Hülkenberg má taky motor Mercedes, ještě k tomu plně funkční, super-měkkou směs pneumatik.

45/55 – Kobayashi zaparkoval svůj Caterham v boxech a odstupuje z Velké ceny Abu Dhabi.

46/55 – A Hülkenberg se před Rosberga dostává a ten se tak propadá zpět na osmé místo. Massa zajel nejrychlejší kolo závodu a dohání Hamiltona, který je necelých deset sekund před ním. Nicméně Massa není natolik rychlý, aby Hamiltona stihl dojet a předjet.

47/55 – Massa zajel další nejrychlejší kolo závodu, ztráta na Hamiltona je 9 sekund. Alonso s Perezem v zádech se blíží k Nicovi Rosbergovi na osmém místě. Vettel v boxech pro super-měkkou směs. Vettel se vrací na desátém místě před Räikkönenem.

48/55 – Ricciardo v boxech pro super-měkkou směs. Perez předjel devátého Alonsa, který se nyní brání Vettelovi. Ricciardo se vrátil na čtvrtém místě za Bottasem.

49/55 – Massa je necelých sedm sekund za Hamiltonem. Vettel předjel Alonsa a jde na deváté místo.

50/55 – Massa na Hamiltona ztrácí pět a půl sekundy. Hamilton nyní předjíždí vozy o kolo zpět.

51/55 – Vettel předjel Rosberga a odsunul ho tak na deváté místo. Nico Rosberg jede velmi pomalu a všechny pouští před sebe. Už je mimo bodované příčky.

52/55 – Hamilton je nyní už pouze tři a půl sekundy před Massou, který je velmi rychlý.

53/55 – 3,3 sekundy dělí Hamiltona od Massy. Rosberg stále jede na trati a ačkoliv mu nyní Mercedes říká vysílačkou, aby zajel do boxů, Rosberg chce dojet do cíle.

54/55 – Hamilton už Rosberga nyní předjel o kolo. Massa je nyní před Rosbergem také.

55/55 – Lewis Hamilton je v posledním kole. Massa už ho nedožene, rozdíl se stabilizoval na třech sekundách.

KONEC! Lewis Hamilton vyhrává Velkou cenu Abu Dhabi a titul mistra světa Formule 1 2014!

Na druhém místě dojíždí Felipe Massa a na pódiu je doplní Valtteri Bottas. Za nimi: RIC, BUT, HUL, PER, VET, ALO, RAI, MAG, VER, GRO, ROS, GUT, SUT, STE.

Nico Rosberg dojel do cíle sice až na čtrnáctém místě, ale dojel.

To je pro tuto sezonu vše, uvidíme se opět na jaře v roce 2015!

Sdílejte na:
Zavřít